Stara baśń

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Stara baśń w ulubionej księgarnii

Oceny książki Stara baśń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stara baśń

1908
1908

To była pierwsza przeze mnie przeczytana książka o historii Polski !!!
Odkryta na strychu u dziadka w wielkim wiklinowym koszu na pranie, pełnym książek.
Uczyłem się na niej introligatorstwa, gdzieś tak w czwartej klasie podstawówki.

AUTOR, POLAK PATRIOTA !!!
Jeden z moich ulubionych polskich pisarzy.
Nazywany " Ojcem polskiej powieści ".
Współzałożyciel Macierzy Polskiej.
Sejm Rzeczpospolitej Polskiej ustanowił rok 2012 Rokiem J. I. Kraszewskiego.

Pisarz szybki jak AK-47 i tak samo niezawodny.
Dwutomową powieść potrafił napisać w ciągu 10 dni.
Pisał przez 57 lat.
Rekordzista pod względem liczby napisanych książek, ok. 600 w tym 232 powieści, 88 to powieści historyczne.
Książka napisana pięknym językiem, niesamowite opisy itd, itp. za długo by trwało wypisywanie tych wszystkich naj.. naj...
Arcydzieło polskiej literatury.
Cały czas szukam współczesnego polskiego pisarza, obdarzonego przynajmniej namiastką talentu autora.

Są dzieła literackie, które wypada i trzeba przeczytać.
To jest jednym z nich.
Gusty są różne.
Po przeczytaniu możesz oceniać pozytywnie, negatywnie , albo wcale nie oceniać.
Przeczytać tak czy tak, MUSISZ.
Z czystym sumieniem POLECAM !!!

To była pierwsza przeze mnie przeczytana książka o historii Polski !!!
Uczyłem się na niej introligatorstwa, gdzieś tak w czwartej klasie podstawówki.

AUTOR, POLAK PATRIOTA !!!
Jeden z moich ulubionych polskich pisarzy.
Nazywany " Ojcem polskiej powieści ".
Współzałożyciel Macierzy...

Bardzo cienię Kraszewskiego za wszechstronności i łączenie dbałości o realia historyczne z dobrą fabułą. Może nie są to teraz popularne książki, ale dla mnie bardzo dobre!

Kto lubi opowieści o dawnym życiu Słowian, legendy o początkach naszego narodu a także zagrożeniach z zewnątrz i wewnątrz, znajdzie to wszystko w chyba najbardziej znanej powieści Józefa Ignacego Kraszewskiego zatytułowanej "Stara baśń" ♥️
Poznamy tu losy knezia na Kruszwicy- okrutnego Pepełka zwanego Chwostkiem, oraz jego wrednej niemieckiej żony Brunhildy. Przeczytamy o tym, jak żyli kmiecie i jak trudno było im mówić jednym głosem. Autor zaznajomi nas z obyczajami i tradycjami dawnych Słowian, ich wierzeniami oraz stylem życia.
W pierwotnych nieprzebytych puszczach, wśród bagien i mokradeł, spotkamy nie tylko leśną zwierzynę, ale i wiedźmę Jaruhę, wędrownych guślarzy czy obcych szpiegów.
W "Starej Baśni" historia przenika się z legendami i podaniami, dawni bogowie współistnieją z wiarą w Jedynego Boga, Słowianie mieszają się z Germanami, Pomorcami czy Kaszubami.
Akcja powieści rozgrywa się głównie w okolicach Gopła i Lednicy, ale spotykamy tu też Słowian Połabskich czy przybyszów z Czech i Moraw.
W powieści poznajemy nieco inne wersje podań o Popiele, którego myszy zjadły, oraz o dobrym bartniku Piaście, który pogodził zwaśnione rody, odparł najazd wrogów, oraz zawarł upragniony pokój.
"Stara Baśń" pełna jest czarów i magii, pokazuje niejednorodność narodu słowiańskiego oraz różne typy ludzkie. Do tego obfituje w piękne opisy przyrody.
Jesli lubicie takie klimaty, to warto po nią sięgnąć ❤️

7160 użytkowników ma tytuł Stara baśń na półkach głównych
1931 użytkowników ma tytuł Stara baśń na półkach dodatkowych

Józef Ignacy Kraszewski
Józef Ignacy Kraszewski
Polski pisarz, publicysta, wydawca, historyk, działacz społeczny i polityczny, autor z największą liczbą wydanych książek i wierszy w historii literatury polskiej. Pseudonimy literackie: Bogdan Bolesławita, Kaniowa, Dr Omega, Kleofas Fakund Pasternak, JIK, B.B. i inne. Ignacy Kraszewski urodził się w Warszawie jako syn Jana i Zofii z Malskich. Rodzice mieszkali na Grodzieńszczyźnie, we wsi Dołhe koło Prużan, matka szukała w Warszawie schronienia w obawie przed wojną francusko-rosyjską. Oboje rodzice pojawiali się w późniejszej twórczości Kraszewskiego, jako wzorce postaci powieściowych. Był powieściopisarzem, poetą, krytykiem literackim, publicystą, dziennikarzem, działaczem społecznym i politycznym. Studiował literaturę na Uniwersytecie Wileńskim. W 1830 r. został aresztowany za udział w tajnym związku młodzieży. Zwolniono go w 1832 r. dzięki staraniom rodziny. Gospodarował na Wołyniu. Tworzył powieści i pisał artykuły do czasopism. W 1859 r. objął redakcję "Gazety Codziennej" (później "Polskiej"). W 1863 r. wyjechał do Drezna. Do kraju Kraszewski nadsyłał korespondencję, swoje książki, artykuły. Do 1876 r. prowadził działalność polityczną, skierowaną przeciw konserwatystom. Oskarżony o szpiegostwo, osadzony został w Magdeburgu. Ostatnie lata życia Ignacy spędził we Włoszech i Szwajcarii. W licznych utworach Józef Ignacy Kraszewski zawarł obraz współczesnego mu społeczeństwa oraz naszej narodowej przeszłości. W powieściopisarstwie Kraszewskiego wyróżnić można trzy okresy: młodzieńczy (1830-1838),wołyńsko-warszawski (1838-1863) i okres drezdeński (od 1863 r.). Po cyklu powieści współczesnych i ludowych ostatni okres twórczości obfitował w powieści historyczne, dotyczące zarówno czasów starożytnych ("Rzym za Nerona"),XV wieku ("Krzyżacy 1410"),wieku XVIII (trylogia saska oraz późniejsze "Saskie ostatki"),jak i innych, np. "Sto diabłów", "Macocha", "Warszawa 1794".

Cytaty z książki Stara baśń