Tai-pan

Okładka książki Tai-pan autora James Clavell, 9788379983940
Okładka książki Tai-pan
James Clavell Wydawnictwo: Vis-á-Vis/Etiuda Cykl: Saga Azjatycka (tom 2) Ekranizacje: Tai-Pan (1986) powieść historyczna
powieść historyczna

Kup Tai-pan w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tai-pan

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tai-pan

260314 audio G8.
Ciekawa fabuła, postaci i piękny język - czyli wszystko czego powieści potrzeba. Na początku miałem problem z połapaniem się kto jest kim, ale później już było dobrze. Moja ulubiona postać (pewnie większości czytelników) to May-May.
Na minus końcówka - w stosunku do wcześniejszych wydarzeń i ich opisu za szybko się dzieje. Miałem wrażenie, że autor postanowił w pewnym momencie, iż kończy książkę i dość szybko to "załatwił".

260314 audio G8.

Porównując do Shoguna to zdecydowanie słabsza, ale nadal jest to świetna powieść.

Mnogość i złożoność bohaterów oraz dokładność opisu świata wynagradzają powolny start i długość powieści. Podobnie jak w Shogunie - książka zaczyna się rozkręcać po około 400 stronach.

3091 użytkowników ma tytuł Tai-pan na półkach głównych
546 użytkowników ma tytuł Tai-pan na półkach dodatkowych

James Clavell
James Clavell
Pisarz, scenarzysta, reżyser, bohater II wojny światowej oraz jeniec wojenny. Najbardziej znany ze swojej serii powieści osadzonych w realiach azjatyckich i ich filmowych adaptacji. Brytyjczyk urodzony w Australii, później przyjął obywatelstwo amerykańskie.

Cytaty z książki Tai-pan