Tam, gdzie rodzi się magia

- literatura obyczajowa, romans
- 2025-10-15
- 2025-10-15
W pięknym hotelu, w starym domu, w górskim schronisku czy małym mieszkaniu – Boże Narodzenie zawsze może być pełne wzruszeń i radości, jeśli tylko są obok bliskie osoby, bo to my tworzymy tę słynną, świąteczną magię.
Boże Narodzenie w wiosce Zapomna nie zapowiada się spokojnie. Wręcz przeciwnie: już od końca listopada synoptycy przewidują nadejście śnieżycy stulecia i radzą mieszkańcom regionu dobrze się przygotować. Na dodatek Daniel i Iga mają zupełnie różne wizje spędzenia tego wyjątkowego czasu.
W Dębowym Uroczysku także daleko do spokoju, bo Eryk, zajmujący się na co dzień i od święta kuchnią w domu na polanie, musi niespodziewanie wyjechać i całe świąteczne przygotowania spadną na Alinę i Przemka, których antytalent kulinarny osiągnął poziom mistrzowski.
Za to w pensjonacie Leśna Ostoja szykuje się wielki bal i świąteczny jarmark, na którym zamierza pojawić się wyjątkowy gość.
Kup Tam, gdzie rodzi się magia w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Tam, gdzie rodzi się magia
Mozaika losów w świątecznej scenerii
Niech ten zimowy wieczór, otulony zapachem cynamonu i migotem choinkowych świateł, stanie się idealną scenerią do zagłębienia się w historię, która, choć na pierwszy rzut oka wydaje się kolejną świąteczną opowieścią, skrywa w sobie prawdziwą esencję ludzkich emocji i poszukiwania bliskości. Zapraszam do świata wykreowanego przez Joannę Tekieli w książce „Tam, gdzie rodzi się magia” – zbiorze historii, które udowadniają, że magia Bożego Narodzenia nie jest ulotnym pyłkiem, ale czymś namacalnym, co rodzi się w sercach i relacjach. To właśnie w tych opowieściach, pełnych ciepła i nostalgii, odnajdujemy znajome miejsca i bohaterów z poprzednich książek autorki, co jest miłą niespodzianką dla jej stałych czytelników, ale jednocześnie stanowi doskonałe wprowadzenie dla tych, którzy dopiero poznają jej twórczość.
„Tam, gdzie rodzi się magia” to mozaika losów połączonych wspólnym, wyjątkowym, przedświątecznym czasem, który zmusza do refleksji i odnalezienia tego, co w życiu najważniejsze. Na kartach opowiadań spotykamy bohaterów aż z pięciu różnych cykli autorki, a każda z historii wnosi niepowtarzalny urok. Pierwsza, „Śnieżyca nad Jeziorem Zapomnienie”, zabiera nas do małej społeczności w Zapomnie, gdzie Daniel i Iga, znani z kart „Jeziora Zapomnienie”, muszą zmierzyć się z różnymi wizjami na temat idealnych Świąt. Ten z pozoru błahy konflikt staje się pretekstem do głębszej analizy ich związku i wzajemnych oczekiwań, autorka z wrażliwością ukazuje, jak ważna jest komunikacja, zwłaszcza w tak symbolicznym czasie. Następnie, w opowiadaniu „Choinka w Podgórowie”, powracamy do ciepłej atmosfery „Schroniska w Podgórowie”, śledząc perypetie rodzinnych przygotowań. Uroku dodaje mały Adaś i jego perypetie. Klimat staje się bardziej refleksyjny w „Szczodrych darach Wszebory”, które nawiązują do cyklu „Leśniczówka Wszebory” i opowiadają o powrocie do miejsca, gdzie wszystko się zaczęło, o magii Świąt, która pozwala odnaleźć prawdę i nadzieję na lepsze jutro. Czwarta historia, „Świąteczne wyzwania Dębowego Uroczyska”, serwuje sporą dawkę humoru. W miejscu, w którym na co dzień kuchnią zajmuje się Eryk, jego niespodziewany wyjazd zrzuca świąteczne przygotowania na barki kompletnie pozbawionych talentu kulinarnego Aliny i Przemka. Ta zabawna perypetia, choć pełna wyzwań, niesie ze sobą ważne przesłanie o współpracy, improwizacji i radości płynącej ze wspólnego pokonywania wyzwań. Wreszcie, w ostatnim opowiadaniu, „Gwiazda w Pensjonacie Leśna Ostoja”, w którym szykowany jest wielki bal i świąteczny jarmark, zapowiedziany wyjątkowy gość wzbudza falę emocji i oczekiwań. Jest to wątek pełen radości i świątecznej krzątaniny, ale jednocześnie przypominający o potrzebie wspólnoty i bycia razem w magicznym czasie Bożego Narodzenia. To także, kolejna gwiazdka, którą możemy spędzić w Pensjonacie Leśna Ostoja (pierwszą mogliście zobaczyć w „Magiczne chwile w Pensjonacie Leśna Ostoja”).
Jedną z zalet twórczości Joanny Tekieli jest jej umiejętność kreowania autentycznych, wiarygodnych postaci, z którymi możemy się utożsamić. To nie są papierowe figurki z gotowych schematów, ale ludzie z krwi i kości, zmagający się z prozą życia, z problemami w pracy, kryzysami w związkach, tęsknotą i nadzieją. Nawet w świątecznej otoczce, autorka nie unika tematów trudnych, choć podaje je w sposób lekki i kojący. Narracja jest niezwykle ciepła, przesiąknięta nutą nostalgii, ale i sporą dawką życiowego humoru, który rozładowuje napięcia i dodaje całości lekkości. Autorka zręcznie przeplata ze sobą wątki, utrzymując stałe, angażujące tempo, a każda z historii wnosi coś nowego do ogólnego przesłania. Jest to literatura obyczajowa w udanym wydaniu, skoncentrowana na relacjach międzyludzkich i potędze uczuć. Książka ma blisko czterysta stron, ale czyta się ją jednym tchem, a każda strona emanuje zimowo-świątecznym, kojącym klimatem. To świadectwo, że prosta opowieść o życiu może być jednocześnie głęboka i porywająca.
„Tam, gdzie rodzi się magia” udowadnia, że prawdziwa magia Świąt nie kryje się w idealnie udekorowanym domu czy podarunkach, lecz w obecności bliskich osób i w emocjach, które tworzą atmosferę. To my, jako ludzie, swoimi uczuciami, wybaczaniem, wsparciem i miłością, tkamy tę świąteczną magię. Książka jest jak ciepły koc w chłodny wieczór – otula, uspokaja i napełnia serce nadzieją. Z pewnością jest to idealna propozycja dla każdego, kto szuka wzruszeń, odrobiny radości i refleksji nad sensem Bożego Narodzenia. Autorka z wielką starannością buduje światy, które czytelnicy z chęcią odwiedzają, a możliwość powrotu do ulubionych bohaterów sprawia, że lektura jest jeszcze bardziej osobista i satysfakcjonująca.
Agnieszka Zwolska - Szydłowska
Oceny książki Tam, gdzie rodzi się magia
435 użytkowników ma tytuł Tam, gdzie rodzi się magia na półkach głównych- Przeczytane 258
- 2025 23
- 2026 8
- Przeczytane 2025 4
- Świąteczne 4
- Legimi 4
Tagi i tematy do książki Tam, gdzie rodzi się magia
Cytaty z książki Tam, gdzie rodzi się magia
Stary dom nad jeziorem Zapomnienie wyglądał jak oaza spokoju i przytulności. Jeszcze kilka tygodni temu tonął w feerii jesiennych barw, a teraz, w połowie listopada, większość liści już opadła i zdobiła leśną ściółkę i drogę barwną, szeleszczącą mozaiką. Trzciny otaczające jezioro pożółkły i kiedy wiał wiatr, szumiały, ocierając się o siebie. Było w tym dźwięku coś kojącego, re...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tam, gdzie rodzi się magia
Krótkie opowiadania, które pozwalają wrócić do ulubionych bohaterów? Co myślicie o takim zabiegu, a gdyby ich wszystkich wrzucić w wir przygotowań do świąt?! Czyż nie brzmi to uroczo?
“Tam, gdzie rodzi się magia” to książka opowiadająca losy bohaterów z innych powieści autorki, z wielkim bólem serca przyznaję, że nie czytałam tych książek, przez co czułam się czasem ciut zagubiona. Jednak ciepło i cudowny styl autorki sprawił, że z przyjemnością brnęłam przez zaspy, którymi obsypane zostały historie.
Jest to książka idealna dla fanów autorki, ale i dla tych, którzy po prostu potrzebują otulenia z garścią emocji. Te opowiadania przekonały mnie do stylu pisania pani Joanny i z miłą chęcią poznam pełne historie bohaterów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Tam, gdzie rodzi się magia” to książka opowiadająca losy bohaterów z innych powieści autorki, z wielkim bólem serca przyznaję, że nie czytałam tych książek, przez co czułam się czasem ciut...
„Tam, gdzie rodzi się magia” to mozaika losów bohaterów połączonych wspólnym, wyjątkowym, przedświątecznym czasem, który zmusza do refleksji i odnalezienia tego, co w życiu najważniejsze. Magia łączy 5 cykli autorki.
Każda z opowiadań wnosi swój niepowtarzalny urok i zabiera nas w całkowicie odmienne miejsca, mimo że łączy je ta sama tematyka i magia Świąt Bożego Narodzenia. „Śnieżyca nad Jeziorem Zapomnienie”, zabiera do małej społeczności w Zapomnie, gdzie Daniel i Iga, muszą zmierzyć się z różnymi wizjami na temat idealnych świąt. Dowiadujemy się, jak ważna jest komunikacja międzyludzka w związkach i unikanie niedopowiedzeń.
„Choinka w Podgórowie”, przenosi nas do „Schroniska w Podgórowie”. Śledzimy tu rodzinne przygotowania do świąt oraz perypetie małego Adasia.
Z kolei w „Szczodrych darach Wszebory” powracamy do miejsca, gdzie wszystko się zaczęło, a magia Świąt, pozwala odnaleźć prawdę i daje nadzieję na lepsze jutro.
„Świąteczne wyzwania Dębowego Uroczyska” są pełne humoru. Niespodziewany wyjazd Eryka zrzuca świąteczne przygotowania na barki Aliny i Przemka, którzy nie mają talentu kulinarnego. Przeżywają zabawne perypetia, które niosą ze sobą ważne przesłanie o współpracy, improwizacji i radości płynącej ze wspólnego pokonywania wyzwań.
Z kolei „Gwiazdka w Pensjonacie Leśna Ostoja”, w którym szykowany jest świąteczny jarmark, zaproponowany przez Igora oraz konkurs na najładniejszą bombkę i choinkę. Na jarmarku pojawia się wyjątkowy gość i wzbudza falę emocji i oczekiwań. Wszystko toczy się wśród świątecznej krzątaniny, przypominając o potrzebie wspólnych działań
„Tam, gdzie rodzi się magia” pokazuje nam, że prawdziwa magia świąt to ludzie i ich emocje, uczucia, zachowania, które tworzą tę magiczną atmosferę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażda z opowiadań wnosi swój niepowtarzalny urok i zabiera nas w całkowicie odmienne miejsca, mimo że łączy je ta sama tematyka i magia Świąt Bożego...
Zbiór opowiadań nawiązujący do pozostałych książek autorki.
Zbiór opowiadań nawiązujący do pozostałych książek autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa dobrze mieć swój książkowy otulacz:-)
Ja dobrze mieć swój książkowy otulacz:-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy włączałam tę książkę, to nie wiedziałam, że znajdę w niej kilka mniejszych opowiadań, a nie jedną długą historię. I początkowo napisałam wrażenia po przeczytaniu tego pierwszego opowiadania, a potem nagle miałam szok. Ale jak to mówi bohaterowie? Ale dlaczego? No ale nie przerwałam słuchania.
I tak, na samym początku każdego opowiadania poznajemy bohaterów jakich znajdziemy w danej historii. Każde z nich niosło ze sobą wiele emocji.
Opowiadania zostały napisane z punktu widzenia obu stron, zarówno z punktu widzenia kobiety, jak i mężczyzny w danych opowiadaniach.
Naprawdę były to bardzo urocze historie, których przyjemnie się słuchało, chociaż w niektórych momentach poczułam naprawdę przerażenie, kiedy były momenty ze zwierzętami.
Na koniec opowiadań mieliśmy odnośniki do książek, w których znajdziemy więcej historii danych bohaterów.
Każde z tych opowiadań toczyło się oczywiście w okolicy świąt Bożego Narodzenia. Wszystko to działo się w czasie, kiedy w powietrzu unosiła się magiczna aura, więc nie mogło być inaczej, niż to, że wszystko dobrze się zakończy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI tak, na samym początku każdego opowiadania poznajemy bohaterów jakich...
Lubicie wracać do przeczytanych książek? Zastanawiacie się czasem co słychać u ulubionych bohaterów?
Ten powrót był dla mnie prawdziwą przyjemnością.
Z wielką ciekawością czytałam te opowiadania aby się przekonać jak spędzają święta poszczególni bohaterowie. Czy zaszły w ich życiu jakieś zmiany?
Jeśli, tak jak ja, znacie i kochacie książki Joasi to na pewno nie muszę szczególnie namawiać do lektury.
Dla osób które nie poznały jeszcze twórczości autorki może to być idealny wstęp i zachęta do nadrobienia jej książek. Zdecydowanie polecam 💙
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka @joannatekieli umożliwiła swoim czytelnikom takie odwiedziny i to w wyjątkowym, świątecznym czasie. Dzięki tej jednej książce możemy się przenieść w pięć niesamowitych miejsc i odwiedzić starych przyjaciół. Czy to nie magia...
Ten powrót był dla mnie prawdziwą...
MOJA RECENZJA ⤵️
Jest tutaj 5 klimatycznych opowiadań w klimacie świąt i zimy.
Każde inne , każde ma w sobie ciepłą historię, która otula jak ciepły kubek herbaty i daje nadzieję, ale też pozwala popatrzeć tak na siebie na nowo, bo czasem warto wyjść ze swojej strefy komfortu, pójść na kompromis dla kogoś bliskiego, dla miłości, dla rodziny.
Ta historia idealna na zimowy czas nawet po świętach i miło było powrócić do ulubionych bohaterów. Jeśli szukacie lekkiej zimowej książki na zimowego popołudnia i wieczory z klimatem magii świąt i też słowiańskie klimaty to bardzo polecam tą książkę ❤️
MOJA RECENZJA ⤵️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię książki autorki a dzięki tej książce można powrócić do swoich ulubionych bohaterów z poprzednich książek, a m. In moja ulubiona Ola z Wszeborowa ❤️
Jest tutaj 5 klimatycznych opowiadań w klimacie świąt i zimy.
Ta książka to zbiór 5 opowiadań o świętach o tym jak mogą być różne bo ludzie są różni, bo mieszkamy w różnych zakątkach kraju.
Spotykamy się w tych opowiadaniach z bohaterami z innych książek autorki.
Troszkę się rozczarowałam bo myślałam ,że książka to jedna spójna całość .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpotykamy się w tych opowiadaniach z bohaterami z innych książek autorki.
Troszkę się rozczarowałam bo myślałam ,że książka to jedna spójna całość .
"Tam, gdzie rodzi się magia" to zbiór 5 świątecznych opowiadań osadzonych w klimacie zimy i Bożego Narodzenia. Autorka zabiera czytelnika do różnych miejsc - od wioski Zapomna, przez Dębowe Uroczysko, aż po Pensjonat Leśna Ostoja - pokazując codzienne życie bohaterów w czasie przygotowań do świąt.
To książka o magii codzienności - tej, która rodzi się między ludźmi. W spojrzeniach, rozmowach przy stole, w ciszy zimowych wieczorów i w chwilach, które z pozoru są zwyczajne, a jednak zostają z nami na długo.
Autorka zabiera nas do miejsc, które znamy z jej innych książek, ale nie trzeba ich kojarzyć, by dać się tej historii porwać. Każde opowiadanie to osobna opowieść, a jednocześnie wszystkie łączy spokój, bliskość i nadzieja. Są tu emocje, drobne wzruszenia, ciepłe relacje i bohaterowie, których łatwo polubić, bo są tacy jak my.
To książka idealna na zimę. Do czytania powoli. Bez pośpiechu. Między jednym a drugim łykiem herbaty. Taka, która nie krzyczy fabułą, ale zostaje w głowie i sercu.
Czasem naprawdę nie potrzeba nic więcej, tylko dobrej historii i przypomnienia, że magia często rodzi się tam, gdzie najmniej się jej spodziewamy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka o magii codzienności - tej, która rodzi się między ludźmi. W...
Trochę się rozczarowałam, jest to zbiór pięciu opowiadań o czym nie wiedziałam i naszykowałam się na kolejna piękną powieść autorki. Chyba wszystkie Jej książki czytałam ,ale nie zachwyciłam się jakoś wspomnieniami bohaterów ,za krótkie. Sorry, ale to bardziej taka trochę reklama poprzednich powieści ,zachęcająca do ich przeczytania.