Leśniczówka Wszebory

Okładka książki Leśniczówka Wszebory autorstwa Joanna Tekieli
Okładka książki Leśniczówka Wszebory autorstwa Joanna Tekieli
Joanna Tekieli Wydawnictwo: Filia Cykl: Leśniczówka Wszebory (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Leśniczówka Wszebory (tom 1)
2025-01-22
2021-01-27
ZANURZCIE SIĘ WRAZ Z OLĄ W PIĘKNEJ KRAINIE OTOCZONEJ WSZEBOROWSKĄ PUSZCZĄ, GDZIE DZIEJE SIĘ DOBRO, A UCZUCIA MAJĄ NIEPOSKROMIONĄ SIŁĘ.
Kiedy firma, w której od lat pracuje Ola, nagle zostaje zlikwidowana, młoda kobieta przekonuje się, że rynek pracy wcale nie jest tak łaskawy, jak mówią o tym media. Chwyta się różnych, mało satysfakcjonujących zajęć, aż trafia jej się niezwykła oferta: zredagowanie przewodnika po Wszeborowskim Parku Narodowym. Ola wyjeżdża do Wszeborowa z wielkimi nadziejami, ale nawet w najśmielszych snach nie spodziewa się tego, jak bardzo ten wyjazd i pobyt wśród dzikiej przyrody, wpłynie na jej całe życie.

Kup Leśniczówka Wszebory w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Leśniczówka Wszebory

2848 1752

Oceny książki Leśniczówka Wszebory

Opinie i dyskusje o książce Leśniczówka Wszebory

Początek bardzo mi się podobał.. ciekawa obyczajowa książka.. z nutą słowiańskich wierzeń, wszystko w pięknym otoczeniu lasu..
Ale ta końcówka.. ech .. zupełnie nie..
zupełnie do bani..
Nie jest to romans, raczej jakiś taki trochę przygnębiający obyczaj..
Jakieś takie mroczne, dołujące wątki się pojawiły..
A zachowanie bohaterki w końcówce książki to jakaś porażka.. zakłamanie, egoizm w czystej postaci..
Żadna kobieta nie powinna zachowywać takich informacji dla siebie.. podłość i obłuda..

Edit po przeczytaniu drugiej części
Myślałam, że drugi tom rozwinie zakończenie pierwszego, że może go jakoś zmieni, zmiękczy.. Niesty druga część jest historią Kasi i opowiedziana jest z jej perspektywy, zawiera tylko krótkie domknięcie tej historii.
Jestem totalnie rozczarowana..
Nie polecam..

Ale ta końcówka.. ech .. zupełnie nie..
zupełnie do bani..
Nie jest to romans, raczej jakiś taki trochę przygnębiający obyczaj..
Jakieś takie mroczne, dołujące wątki się pojawiły..
A zachowanie bohaterki w końcówce książki to jakaś porażka.....

Lekka, przyjemna książka z watkami kryminalnym. Pojawia się wątek miłosny. Zakończenie dość zaskakujące.

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

1235 użytkowników ma tytuł Leśniczówka Wszebory na półkach głównych
216 użytkowników ma tytuł Leśniczówka Wszebory na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Leśniczówka Wszebory

Joanna Tekieli
Joanna Tekieli
Krakowianka z urodzenia i zamiłowania. Ukończyła polonistykę. Uwielbia dobrą kawę, kocha ciszę, czytanie książek i piesze wędrówki po górach i dolinach. Wydała cztery powieści z cyklu o pensjonacie Leśna Ostoja oraz „Szlak Srebrnych Mgieł”.

Czytelnicy Leśniczówka Wszebory przeczytali również

Powrót nad jezioro Dorota Milli
Powrót nad jezioro
Dorota Milli
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Doroty Milli – i zdecydowanie udane. Najciekawszym elementem książki są z pewnością opisy przyrody i nawiązania do legend zamków, m.in. Zamku w Niedzicy, Wilanowie, czy Czocha. To subtelne tło, które nadaje opowieści nieco baśniowego klimatu i sprawia, że świat przedstawiony staje się wyjątkowo malowniczy i pełen symboliki. Ale „Powrót nad jezioro” to nie tylko opowieść o dawnych legendach. To historia Cyntii, zwanej Ważką, która prowadzi spokojne życie w Szczecinie, do czasu aż odwiedza ją dawny przyjaciel Matwiej, zwany Marzycielem. To on nalega, by wróciła nad jezioro – do domu dzieciństwa, który kryje w sobie zbyt wiele cieni. Powrót nie jest ciepły. Matka Cyntii oraz brat Matwieja, Zach, traktują ją jak niechciany powrót przeszłości. Z każdym kolejnym krokiem Cyntia odkrywa, że ojciec mógł nie zginąć w zwykłym wypadku, a dawne sekrety łączą się z milczeniem, lękiem i… legendą. Autorka nie unika też tematów trudnych. Zaskakuje wątek homoseksualności, pokazując strach przed oceną, brak tolerancji i społeczne napięcia, a także porusza chorobę psychiczną – schizofrenię, ukazując codzienność tych, którzy muszą się z nią mierzyć z boku: z miłością, zmęczeniem i bezradnością. To wątki dojrzałe, przeplecione z czułością i odpowiedzialnością. Dla czytelników, którzy chcą zwolnić. Dla tych, którzy cenią opowieści z duszą, z tajemnicą i odrobiną miłości. Dla tych, którzy nie boją się emocji ani ciszy.
czytam_bo_lubie1207 - awatar czytam_bo_lubie1207
Pięć odcieni miłości Karolina Wilczyńska
Pięć odcieni miłości
Karolina Wilczyńska
Czasami wystarczy jeden impuls, żeby wydarzyło się coś, co na chwilę zatrzyma nasze życie i pozwoli spojrzeć na nie z zupełnie innej perspektywy. Tak właśnie zaczyna się historia Jagody - kobiety, która samotnie mieszka w starym domu na wsi. Pod wpływem chwili wrzuca na facebookową grupę „Kobiece pogaduchy” ogłoszenie z propozycją spędzenia wspólnego walentynkowego weekendu dla tych kobiet, które chcą uciec od świata pełnego czerwonych serduszek. I tak w piątkowe przedpołudnie u drzwi Jagody pojawiają się Mirella, Elwira, Hanna i… nastoletnia Wiktoria. Każda z nich przyjeżdża z inną historią, z własnym bagażem doświadczeń, problemów i emocji. Żadna nie wie, czego się spodziewać po tym spontanicznym wyjeździe. A ten weekend szybko okazuje się zupełnie inny, niż mogły przypuszczać. Wspólne rozmowy, nieoczekiwane wydarzenia, pomaganie przy porodzie, spanie na podłodze czy śniadanie jedzone po turecku na kołdrze przy kominku sprawiają, że między bohaterkami rodzi się wyjątkowa więź. Ten wspólnie spędzony czas pozwala każdej z nich zatrzymać się na chwilę i przyjrzeć swojemu życiu. Przemyśleć relacje z bliskimi, podjąć trudne decyzje i spróbować zrobić krok do przodu. Bo choć miłość ma wiele odcieni, to właśnie ona nadaje sens naszym wyborom i codzienności. Karolina Wilczyńska po raz kolejny tworzy historię pełną emocji, ciepła i refleksji. To opowieść o kobietach, przypadkowym spotkaniu i o tym, że czasem rozmowa z kimś zupełnie obcym potrafi zmienić więcej, niż się spodziewamy. „Pięć odcieni miłości” to ciepła, kobieca historia o przyjaźni, odwadze i o tym, że nigdy nie jest za późno, by coś w swoim życiu zmienić. Polecam z czystym sumieniem bo, jak zawsze książki tej autorki to dobrze spędzony czas 👍🙂🤗
Agula - awatar Agula
oceniła na81 miesiąc temu
Wazonik na konwalie Karolina Wilczyńska
Wazonik na konwalie
Karolina Wilczyńska
Witajcie kochani. Kolejne dzieje Nastki, jej najbliższych i przyjaciół. Po śmierci mamy Nastka nie może się podnieść z odrętwienia, jakie ją dopadło. Dzielnie przy niej trwa i ją wspiera jej babcia Anastazja. Sprawy zawodowe, znajomości i cała reszta poszły w zapomnienie. Dziewczyna zamknęła się w swoim cierpieniu na dobre. Swój biznes zostawiła pod opieką współwłaściciela kucharza Kuby i narzeczonego Zbyszka. Niestety chłopaki nie potrafią znaleźć wspólnego języka a konflikt się zaognia. Wszyscy się o nią martwią, również sąsiad Paweł i jej przyjaciółki..... Czy uda się dziewczynie powrócić do życia ? Odnaleźć sens ? Co stanie się z biznesem i miłością ?....... Długo czekałam na tą powieść i wiecie co ? Było warto. Tak naprawdę pochłonęłam ją w jeden dzień, chwilę ..... I żałuję, że już się skończyła. Pełna różnych uczuć od tych bolesnych, zostawiających ślad po te dobre, które sprawiają, że serce się raduje. Wsparcie najbliższych i ich miłość potrafią góry przenosić. Kolejne tajemnice rodziny Nastki zostają odkryte i tak pięknie opisane, że aż chciałabym stać się ich częścią. A co najbardziej mi się podobało, to odkrycie prawdziwej twarzy Zbyszka - oj gościu drażnił mnie od samego początku i chyba pogniewałabym się na autorkę, gdyby postąpiła inaczej..... Należało mu się 😉... Gorąco polecam całą serię, bo jest naprawdę warta uwagi..... We współpracy z @wydawnictwofilia .
Agnieszka Hajduga - awatar Agnieszka Hajduga
oceniła na98 miesięcy temu
Błękitny dom nad jeziorem Katarzyna Janus
Błękitny dom nad jeziorem
Katarzyna Janus
Bohaterką powieści „Błękitny dom nad jeziorem” Katarzyny Janus jest Zuzanna, kobieta sukcesu, która w wyniku splotu niefortunnych zdarzeń traci grunt pod nogami. Fabuła rzuca ją z tętniącej życiem stolicy w malownicze, niemal pocztówkowe okolice Pojezierza Drawskiego. To tutaj, w tytułowym domu, który odziedziczyła po tajemniczej ciotce, Zuzanna ma nadzieję nie tylko odnaleźć spokój, ale i poskładać swoją tożsamość na nowo. Początkowa niechęć do prowincji szybko ustępuje miejsca fascynacji lokalną społecznością i sekretami, które skrywają mury starej posiadłości. Katarzyna Janus po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzynią polskiej literatury obyczajowej, która potrafi pisać o emocjach bez zbędnego patosu. „Błękitny dom nad jeziorem” to książka, która działa na czytelnika jak filiżanka gorącej herbaty w deszczowy wieczór – koi, ogrzewa i daje nadzieję. Autorka nie unika trudnych tematów: rozliczenia z przeszłością, zdrady czy strachu przed nowym początkiem, ale podaje je w sposób niezwykle subtelny i pełen empatii. Atmosfera, która leczy Największym atutem powieści jest jej klimat. Janus z niezwykłą plastycznością opisuje przyrodę – szum trzcin, taflę jeziora o świcie i zapach starego drewna. Czytelnik ma wrażenie, że wraz z bohaterką bierze głęboki oddech i ucieka od zgiełku miasta. To „zniknięcie” w sielskim krajobrazie nie jest jednak eskapizmem w czystej formie; to proces rewaloryzacji własnego życia. Autentyczni bohaterowie: Postacie drugoplanowe są krwiste i wyraziste. Mieszkańcy miasteczka nie stanowią jedynie tła, ale wnoszą do historii humor i ciepło, tworząc mikroświat, w którym każdy chciałby się na chwilę znaleźć. Wątek tajemnicy: Historia domu i ciotki Zuzanny dodaje opowieści nieco głębi. Odkrywanie rodzinnych sekretów jest motorem napędowym akcji, sprawiając, że książka nie jest jedynie sielankowym opisem życia na wsi. Przemiana wewnętrzna: Obserwowanie, jak Zuzanna zrzuca „korporacyjną zbroję” i uczy się czerpać radość z prostych czynności, jest niezwykle satysfakcjonujące. Książka Janus to manifest optymizmu. Autorka przekonuje, że niezależnie od tego, jak bardzo życie nas poturbowało, zawsze istnieje miejsce – fizyczne lub mentalne – gdzie możemy zacząć od nowa. „Błękitny dom nad jeziorem” to opowieść o tym, że czasami trzeba wszystko stracić, by odnaleźć to, co naprawdę istotne. Styl autorki jest lekki, ale nie powierzchowny. Sprawnie operuje słowem, tworząc dialogi, które brzmią naturalnie, i opisy, które pobudzają wyobraźnię. To literatura „comfort food” w najlepszym wydaniu – napisana z szacunkiem do czytelnika i dużą znajomością ludzkiej psychiki. Podsumowanie: Katarzyna Janus stworzyła powieść, która jest celebracją życia, natury i kobiecej siły. To idealna lektura dla każdego, kto czuje się przytłoczony codziennością i potrzebuje literackiego azylu
Muminka - awatar Muminka
oceniła na72 miesiące temu

Cytaty z książki Leśniczówka Wszebory

-Ale właśnie dlatego, że mam dziecko, nie mogę obojętnie patrzeć na niszczenie przyrody - dodał poważnym tonem.
- Boje się, że zanim on dorośnie, nie zostanie tutaj już nic do podziwiania, tlen i woda będą porcjowane, a las będzie można oglądać tylko w telewizji... Wstyd mi, że okradamy z przyszłości własne dzieci i większość z nas w ogóle się tym nie przejmuje.

- Boje się, że zanim ...

Joanna Tekieli Leśniczówka Wszebory Zobacz więcej

...jak można tak po prostu powiedzieć „Wytniemy te drzewa”. To są żywe istoty, i to nie jakieś zwyczajne! To łącznicy z przeszłością, świadkowie historii! Były tu długo przed nami i widziały rzeczy, o jakich nie mamy pojęcia. Przetrwały wojny kataklizmy, a teraz mają przegrać z ludzką bezmyślnością!”.

Joanna Tekieli Leśniczówka Wszebory Zobacz więcej

Szkoda, że ludzie nie starzeją się tak ładnie jak rośliny. […] Liście tuż przed śmiercią robią się bardziej kolorowe. Przekwitające kwiaty też mają najbardziej intensywne barwy...Tylko my, ludzie, na starość tracimy kolory, blakniemy. Włosy nam siwieją, robimy się coraz bardziej przezroczyści, aż – znikamy”.