Deus Ex Machina. Człowiek, który zniknął

- fantasy, science fiction
- 2025-04-18
- 2020-08-03
„Deus Ex Machina. Człowiek, który zniknął” to cztery ściśle powiązane nowelki – cztery osadzone w XXII wieku sprawy detektywistyczne dla fanów kryminałów, cyberpunka z duszą, ale i klasycznego science fiction z okresu Złotego Wieku.
W przyszłości coraz trudniej popełnić zbrodnię, tym bardziej zaś zbrodnię idealną. Śledzeniem sprawców tych nielicznych niemożliwych aktów zajmują się członkowie Deus Ex Machina, biura detektywistycznego spraw niemożliwych: Valter Fingo, pasjonat UFO desperacko poszukujący żony zaginionej w przestrzeni kosmicznej; Luka Morgan, HoloCielesna asystentka, której prawdziwe ciało pogrążone jest w śpiączce; i Kłaczek, kot-cyborg z kompleksem boga. Wspólnie rozwikłają sprawę człowieka rozbitego na atomy w trakcie teleportacji, chińskich klonów zastępujących ludzi, morderczych AutoAut wyrwanych spod kontroli oraz wirtualnej japońskiej gwiazdy brutalnie usuniętej z serwera.
Kup Deus Ex Machina. Człowiek, który zniknął w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Człowiek, który zniknął. Deus Ex Machina.
Książka Kornela Mikołajczyka znalazla się – trochę przypadkiem – w moich rękach. I to był bardzo szczęśliwy przypadek. Powieść składa się z czterech mentalogów, każdy z nich zaś dotyczy innej sprawy kryminalnej, całość natomiast spięta jest postacią Valtera Fingo, genialnego detektywa oraz jego kompanów: asystentki Luki oraz kotołaka – twojego i mojego boga – Kłaczka. Zagadki są ciekawe, wielowymiarowe, zaś sposób myślenia głównego bohatera, oraz metody jego działania nie raz i nie dwa potrafią zaskoczyć. Nie potrafię wybrać, która z tych spraw była najlepsza – wszystkie są tak samo wciągające. Bohaterowie ISTNIEJĄ. Jestem bardzo wyczulona na wszelkie głupoty i nielogiczne zachowania postaci – tutaj tego nie uświadczymy. Valter, Luka i Kłaczek mają wszystko. Charakter, swoje wady, zalety, przyzwyczajenia, upodobania, historie, które motywują ich do dalszego działania. A jak oni sobie pięknie między sobą dogryzają – miodzio! Jeśli zaś chodzi o postacie drugoplanowe – każda ma swoje cele i uczucia, nikt nie pełni tu tylko roli zbędnego ozdobnika czy tła. Miodzio raz jeszcze! A Kris Gappa to moje serduszko. Świat przedstawiony również trzyma się w całości – futurystyczna wizja megamiast oraz rządzących nim praw bardzo przypadła mi do gustu. Nie jest to opisane na łapu capu – macie tu przyszłość i roboty, i sobie wymyślajcie dalej – nie, Kornel wykonał naprawdę kawał porządnej roboty, dodając szczegóły, szczególiki i szczególikusie. Chętnie zwiedziłabym Gigalopolis, nawet mimo upodobań do romantycznych wsi i lasów. Czasem powieść sprawia wrażenie trochę za ciężkiej, ale, na Cyber-Jezusa, to nie romansidło dla nastolatek, można te fragmenty przeczytać dwa razy ;). Dużo ciekawych nawiązań, choć do kultury japońskiej może ciut za dużo. Podsumowując: to naprawdę dobra książka i jestem mega rozczarowana, że tak mało znana w naszym kraju. Czekam na kontynuację z niecierpliwością i na pewno wezmę ją już bez żadnych obaw w swoje ręce!
Oceny książki Deus Ex Machina. Człowiek, który zniknął
456 użytkowników ma tytuł Deus Ex Machina. Człowiek, który zniknął na półkach głównych- Chcę przeczytać 369
- Fantastyka 5
- 2025 3
- 2022 2
- Sci-fi 2
- Cyberpunk 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Deus Ex Machina. Człowiek, który zniknął
Bardzo dobre połączenie kryminału noir z cyberpunkiem. Fantastyka w starym stylu, z lekkim humorem, dobrze zbudowanymi postaciami, ciekawym światem. Lubię jak zbiory opowiadań są ze sobą połączone i mają następstwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO jakie to było dobre! Cztery nowele, które można właściwie czytać osobno, razem tworzą spójną wizję mrocznego Gigapolis. Przygody detektywa Fingo i jego zespołu do rozwiązywania spraw niemożliwych zapewnią dobrą rozrywkę na kilka jesiennych wieczorów. Szkoda, że tylko tyle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem do kogo skierowana jest ta książka, ale na pewno nie do mnie.
Nie wiem do kogo skierowana jest ta książka, ale na pewno nie do mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezła, naprawdę niezła, dałem się wciągnąć.
Niezła, naprawdę niezła, dałem się wciągnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry zbiór opowiadań z dużą dawką humoru.
Bardzo dobry zbiór opowiadań z dużą dawką humoru.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCyberpunk z duszą. Pozornie jest to literatura rozrywkowa, ale bardzo szybko z kolejnych opowiadań wyłania się coś znacznie bardziej interesującego. Te teksty zadają interesujące pytania na temat niezmiennej w zasadzie natury świata i człowieka, każąc zastanowić się nad kondycją jednostki i roli empatii w życiu.
Co więcej, każdy z zamieszczonych w tym zbiorze tekstów jest interesujący sam w sobie i prezentuje frapującą zagadkę około-kryminalną. Na plus działa też ciekawa kreacja protagonistów - bohaterowie przyciągają uwagę, nie są papierowi ani rysowani od szablonu.
Zanotowałem nazwisko autora w swoim kajeciku, będę patrzył co tam dalej tworzy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo więcej, każdy z zamieszczonych w tym zbiorze tekstów jest...
Nie przepadam za cyberpunkiem, z jego narkotyczną fabułą i słowotwórczą narracją. Ale to było świetne. Inteligentne, dowcipne, odkrywcze. Przyjemna a jednocześnie inspirująca lektura. Książka sklada się z kilku spraw, które rozwiązuje detektyw Val Fingo -trochę brakowało głębszego rozwinięcia akcji. Z chęcią przeczytałbym pełnowymiarową powieść.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWgniotło mnie w fotel na dobre 2 tygodnie. Ludzie, czytajcie powoli i ze zrozumieniem. Czytając szybko odwalacie pustą kichę pomijając najciekawsze zdania. Świetna książka, świetnie wymyślony świat. Szkoda, że niedoceniona i niezauważona w natłoku książkowego chłamu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWięcej niż przyzwoita w swoim gatunku cyberpunkowa czytajka z więcej niż kilkoma nieoczywistymi rozwiązaniami dotyczącymi kreacji świata, w tym też postaci. 7 z małym minusem, bo na tyle dobra, by do niej wracać, jednak nie jest, a 6 to 'średniakowa' i za niska ocena.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka polskiego autora powstała w ożywionym przez premierę gry CD Projektu nurcie cyberpunku i neo-noir, podobna do Tokyoramy Roberta Szmidta.
Jesteśmy w XXII wieku, gdzie mechaniczne koty i teleportacja są na porządku dziennym, a Japończycy podbili świat. Wraz z tytułowym detektywem rozwiązujemy niestety niepowiązane ze sobą zagadki osadzone w środowisku nowych technologii. Najciekawsza była chyba ta z samochodem.
Czegoś jednak brakowało w tym wszystkim, może spięcia wątków w całość na koniec czy pogłębienia przeszłości głównego bohatera? Prawdopodobnie autor zostawił nam coś na sequel, ale czy pierwsza część zachęciła mnie na tyle, by po niego sięgnąć? Na ten moment chyba nie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJesteśmy w XXII wieku, gdzie mechaniczne koty i teleportacja są na porządku dziennym, a Japończycy podbili świat. Wraz z tytułowym detektywem rozwiązujemy niestety niepowiązane ze sobą zagadki osadzone w środowisku nowych...