Emocje na krawędzi. Poradnik dla osób zmagających się z borderline

- poradniki
- 2025-10-22
- 2025-10-22
Czy doświadczasz gwałtownych wahań nastroju, czujesz brak kontroli nad swoimi emocjami i bywasz skrajnie impulsywny? Bardzo boisz się porzucenia, a twoje relacje są burzliwe i niestabilne? Czy zastanawiasz się czasem, kim tak naprawdę jesteś, lub stale odczuwasz wewnętrzną pustkę?
To mogą być oznaki zaburzenia osobowości typu borderline. Ten poradnik stanowi konkretne wsparcie dla osób, które się z nim zmagają. Dzięki tej książce zrozumiesz, skąd pochodzą intensywne reakcje emocjonalne, trudności w budowaniu relacji, zachowania autodestrukcyjne i inne charakterystyczne cechy osobowości borderline. Autor, opierając się na doświadczeniu klinicznym, na podstawie licznych historii pacjentów prowadzi czytelnika krok po kroku ku większej samoakceptacji, stabilności emocjonalnej i zdrowszym relacjom.
To poradnik zarówno dla tych, którzy poszukują odpowiedzi na pytanie „dlaczego taki jestem?”, jak i tych już w trakcie terapii. To także książka dla bliskich, którzy chcą lepiej zrozumieć.
Emocje nie są twoim wrogiem. Dowiedz się, jak je zrozumieć i odzyskać kontrolę.
Jean-Michel Fourcade (1943–2020) – francuski psychoanalityk, psychoterapeuta i doktor psychologii klinicznej. Autor licznych książek oraz artykułów naukowych, specjalizujący się przede wszystkim w badaniu i leczeniu zaburzeń osobowości typu borderline.
Kup Emocje na krawędzi. Poradnik dla osób zmagających się z borderline w ulubionej księgarni
Oceny książki Emocje na krawędzi. Poradnik dla osób zmagających się z borderline
20 użytkowników ma tytuł Emocje na krawędzi. Poradnik dla osób zmagających się z borderline na półkach głównych- Chcę przeczytać 11
- Popularnonaukowe 1
- 2025 1
- Samodzielne 1
- Empik 1
- Domowa biblioteczka 1
Tagi i tematy do książki Emocje na krawędzi. Poradnik dla osób zmagających się z borderline
Cytaty z książki Emocje na krawędzi. Poradnik dla osób zmagających się z borderline
Dodaj cytat z książki Emocje na krawędzi. Poradnik dla osób zmagających się z borderline
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Emocje na krawędzi. Poradnik dla osób zmagających się z borderline
taka niby fajna ale jednak męczącaaaaa
taka niby fajna ale jednak męczącaaaaa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW bardzo dużym skrócie: osobowość typu borderline charakteryzuje się bardzo dużą niestabilnością w relacjach interpersonalnych, emocjach czy obrazie własnej osoby. Charakteryzuje się również dużą impulsywnością i wahaniami nastroju.
"Emocje na krawędzi", autor: Jean- Michael Fourcade.
W książce w dokładny sposób została scharakteryzowana wspomnienia wyżej osobowość. Autor na licznych przykładach opisał z czym muszą się mierzyć osoby z osobowością typu borderline. Dzięki dużemu doświadczeniu klinicznemu, autor prowadzi czytelnika krok po kroku ku większej samoakceptacji, stabilności emocjonalnej oraz zdrowszym relacjom. Książkę czyta się dobrze, jest napisana w obrazowy i przystępny sposób. W mojej ocenie 8/10 👍 Polecam każdemu zainteresowanemu tematem 👍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Emocje na krawędzi", autor: Jean- Michael Fourcade.
Książka poświęca historiom pacjentów 90%, a na sposoby leczenia 10%, z czego połowa to opis znanych nurtów terapeutycznych. Czyta się ją bardzo szybko, ale wnosi niewiele.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Emocje na krawędzi. Poradnik dla osób zmagających się z borderline” autorstwa Jean-Michel Fourcade to kolejna pozycja, której celem jest uświadomienie ludziom, na czym polega to schorzenie, jak wyglądają zmagania się z nim, a także w jaki sposób nieść im pomoc.
Ale uważajcie, do książki musicie podejść z lekkim dystansem. Poradnik tylko sugeruje pewne sprawy, na które można, a czasem trzeba zwrócić uwagę. Jednak nie jest sama w sobie lekarstwem. Tutaj potrzebny jest żywy specjalista, cierpliwość i pomoc bliskich.
Borderline – co to?
Osobowość borderline to najprościej rzecz ujmując, zaburzenie objawiające się poprzez niestabilność nastroju, odczuciu niespełnienia, czasem wręcz życiowej pustki oraz zaburzeniami nastroju.
Człowiek nią dotknięty, bardzo często miewa bardzo negatywne odczucia i zachowania. Nie potrafi nawiązać głębokich relacji z drugim człowiekiem, ma problemy w postrzeganiu własnego ja. Przez innych czuje się odrzucony, a kontakty z ludźmi go rozczarowują. Schorzeniu temu towarzyszą często problemy z używkami (alkohol, narkotyki, zachowania ryzykowne),anoreksja, bulimia, konfabulacje, samookaleczenia, a nawet próby samobójcze.
Na chwilę obecną, nie wiadomo dokładnie, co przyczynia się do rozwoju osobowości borderline. Znawcy tematu uważają, że mogą je wywoływać dramatyczne doświadczenia z okresu dziecięcego, na przykład śmierć rodzica, porzucenie, lęk separacyjny lub efekt błędów wychowawczych (nadmierny krytycyzm, oschłość w stosunku do dziecka).
Osoba z tym schorzeniem ciągle żyje w stresie, który wywołują złość, frustracja, smutek, wstyd czy nawet znudzenie, zarówno do świata, jak i wobec siebie. Im większy stres, tym większe poczucie wyobcowania, i eskalacja negatywnych emocji. W skrajnych sytuacjach, pojawiają się halucynacje i paranoja.
Najczęściej taką osobę można poznać po kilku często występujących zachowaniach: kłótliwość i popadanie w konflikty, huśtawka emocjonalna wywołana błahymi sprawami, błędna ocena własnego znaczenia w otoczeniu i we własnym osądzie, postrzeganie świata w czarno-białych kolorach, impulsywność, mania natręctw, manipulowanie oraz wiele innych zachowań.
A co jest w środku
Publikację Jeana-Michela Fourcade czytało się szybko. W pierwszych dwóch częściach dowiecie się tego, co wynotowałem powyżej. Język jest dosyć sensowny, nie naszpikowany psychologicznymi formułkami. Nie zgubiłem się też ani razu.
Ale nie do końca czuję się usatysfakcjonowany. Przerywniki opisujące poszczególne przypadki osobowości typu borderline były nieco suche. Odniosłem wrażenie, jakby były to historie zupełnie nie pasujące do tematu. Albo inaczej – czułem, jakby te opisy były suche, bezosobowe, jakby ci pacjenci byli gdzieś z boku… Nie do końca potrafię to ubrać w słowa.
Publikacja jest starannie wydana i z pewnością dostosowana do czytelników, którzy szukają prostej recepty na swoje problemy. Jednak pod tym względem, cała zawarta tutaj wiedza, jest zbyt spłaszczona, zbyt ogólna, aby stanowiła realne wsparcie. Dlatego z tym poradnikiem, w moim odczuciu, to odrobina przesada. Bardziej pasowałoby mi, wstęp do diagnozy lub drogowskaz, gdzie i w jaki sposób szukać wsparcia, pomocy. Myślę, że warto wziąć to pod uwagę.
Odniosłem również wrażenie, że próba diagnozy, poprzez opisywanie poszczególnych symptomów schorzenia, jest tak dopasowana, że każdy znajdzie się w skali tego typu osobowości (znalazłem się i ja). Zresztą pewne fragmenty z jednego rozdziału, wykluczają inne kilka rozdziałów dalej. Ale może ja źle to zrozumiałem.
Niemniej jestem zdania, że to potrzebna książka, która pozwoli zdiagnozować takie zachowania, może nie tyle samemu choremu, ile osobie, która z nim/nią żyje. Tak, to dobry pierwszy krok, aby nieść pomoc. Jednak nie przywiązywałbym zbyt wielkiej uwagi do wszystkich porad. Człowieka nie da się naprawić jedną książką, nawet jeśli byłaby pisana przez geniusza w dziedzinie psychologii.
Książka z Klubu Recenzenta serwisu nakanapie.pl.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle uważajcie, do książki musicie podejść z lekkim dystansem. Poradnik tylko sugeruje pewne sprawy, na które...
To mądra i wyjątkowo empatyczna publikacja, która pomaga zrozumieć, czym naprawdę jest osobowość borderline – bez etykiet, uprzedzeń i uproszczeń 👌🏽
Tłumaczy w prosty sposób, skąd biorą się trudności w relacjach, skrajne reakcje emocjonalne czy poczucie pustki, z którymi często zmagają się osoby z borderline. Jednocześnie nie poprzestaje na teorii – proponuje konkretne narzędzia i ćwiczenia, które pomagają stopniowo odzyskać równowagę, nauczyć się rozpoznawać emocje i reagować w sposób, który przynosi ulgę zamiast chaosu. W tym celu autor posługuje się licznymi przykładami z historii pacjentów aby podczas ich omawiania czytelnik dobrze zobrazował sobie świat borderline.
✍🏽 Książka napisana jest w bardzo przystępny sposób, dzięki czemu dobrze się ją czyta.
Nie ma tu zbędnego żargonu uniwersyteckiego czy medycznego więc treść trafi do każdego odbiorcy.
„Emocje na krawędzi” to nie tylko poradnik terapeutyczny, ale także przewodnik po świecie emocji, relacji i samopoznania. To książka dla osób, które chcą lepiej zrozumieć siebie, ale też dla tych, którzy pragną pomóc bliskim zmagającym się z borderline.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor, opierając się na doświadczeniu terapeuty, pokazuje, że za intensywnymi emocjami, impulsywnością i lękiem przed odrzuceniem kryje się ogromna wrażliwość i potrzeba akceptacji.
Tłumaczy w prosty sposób, skąd biorą się...