Okładka książki Panie kocie, jak żyć? Przewodnik po równowadze, odpoczynku i codziennych przyjemnościach autorstwa Joanna Szczerbaty
Joanna Szczerbaty Wydawnictwo: MANDO Seria: MANDO Inside poradniki
poradniki
MANDO Inside
2026-02-25
2026-02-25
Spójrz na siebie z kociej perspektywy.

Czy koty widzą nas lepiej, niż my sami siebie? Z wysokości szafy, w milczeniu i z godnością obserwują nasze zachowania i podpowiadają – powoli, spokojnie, z uśmiechem – jak odzyskać życiową równowagę, docenić chwile i celebrować małe przyjemności.

Psycholożka i właścicielka dwóch pięknych kotów, Joanna Szczerbaty, pokazuje, jak bardzo komplikujemy sobie codzienność i jak wiele moglibyśmy się nauczyć, patrząc na świat oczami naszych pupili. To pełna humoru i cennych spostrzeżeń opowieść o zwalnianiu tempa, łapaniu oddechu i docenianiu codzienności.

Choć książka zachwyca lekkością, nie unika trudniejszych tematów: zmęczenia, samotności, zwątpienia czy emocji, które wolimy chować przed światem. Bez moralizowania. Bez pośpiechu. Za to z pełną kociego dystansu i mruczenia wizją życia.

Koci spokój, humor i dystans to idealny plan na każdy dzień!

Kup Panie kocie, jak żyć? Przewodnik po równowadze, odpoczynku i codziennych przyjemnościach w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

5162 1943

Oceny książki Panie kocie, jak żyć? Przewodnik po równowadze, odpoczynku i codziennych przyjemnościach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Panie kocie, jak żyć? Przewodnik po równowadze, odpoczynku i codziennych przyjemnościach

W krótkich rozdziałach autorka opisuje sytuacje z naszego codziennego życia, które każdy z nas bardzo bardzo dobrze zna, ale nie zastanawia się nad przyczynami. Dlatego warto usiąść na chwilę i sprawdzić co dostrzega Pan Kot ze wspomnianej książki. A wnioski są bardzo proste. Nauczmy się cieszyć i dbajmy o siebie. Jeżeli czegoś nie zrobimy osobiście, lecz delegujemy zadanie na kogoś innego, to świat nie zawali się. Może nie będzie to zrobione tak jak sami byśmy to zrobili, ale zyskaliśmy czas, który możemy poświęcić sobie i swoim przyjemnościom. Przestańmy się „karmić” złymi emocjami i odrzućmy złość, zazdrość. Postarajmy się dobrze mówić o innych, albo tak jakbyśmy chcieli by o nas mówiono. Plotki i obmawianie nie służy niczemu dobremu.

Do wyciszenia, medytacji.

Do wyciszenia, medytacji.

„Panie kocie, jak żyć? Przewodnik po równowadze, odpoczynku i codziennych przyjemnościach” Joanny Szczerbaty to nie tylko psychologiczny poradnik, ale nastrojowa i mądra lekcja dbania o siebie i swoje potrzeby widziana przez pryzmat kociej natury.🐱
​Autorka będąca psychologiem w swojej książce udowadnia, że od naszych mruczących przyjaciół możemy się nauczyć znacznie więcej, niż mogłoby się wydawać. W niezwykle lekki i zabawny sposób przeplata kocie nawyki z psychologicznymi poradami.
Kot nigdy nie czuje się winny, że stawia swoje potrzeby na pierwszym miejscu. Książka świetnie pokazuje, jak zrzucić z siebie poczucie winy za dbanie o własny dobrostan. Koty doskonale wiedzą, kiedy mają ochotę na głaskanie, a kiedy chcą być same. My, ludzie, często o tych granicach zapominamy, a Joanna Szczerbaty pomaga nam je na nowo wyznaczyć. Uczy nas mocy odpuszczania, życia bez ciągłego zamartwiania się o to, co przyniesie jutro, doceniania małych rzeczy i celebrowaniu nawet najmniejszych osiągnąć
🐾
Książka napisana jest niezwykle lekkim i przystępnym językiem. Autorka przemyca bardzo konkretną, merytoryczną wiedzę o radzeniu sobie ze stresem, emocjami i relacjami, ubierając to w ciepłe, pełne humoru kocie metafory. Całość czyta się bardzo szybko jak pokrzepiającą rozmowę z przyjacielem.

​To idealna lektura nie tylko dla miłośników kotów lecz każdego, kto czuje się przebodźcowany, zmęczony tempem dzisiejszego świata. Dla mnie świetna lektura przed snem, która odpręża, wycisza a jednocześnie skłania do refleksji i przypomina, że dbanie o siebie to nie egoizm, a konieczność.
​Jeśli szukacie książki, która Was otuli, uspokoi a przy okazji czegoś nauczy to polecam gorąco.

[Współpraca barterowa @wydawnictwomando]

113 użytkowników ma tytuł Panie kocie, jak żyć? Przewodnik po równowadze, odpoczynku i codziennych przyjemnościach na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Panie kocie, jak żyć? Przewodnik po równowadze, odpoczynku i codziennych przyjemnościach na półkach dodatkowych

Joanna Szczerbaty
Joanna Szczerbaty
Psycholog, terapeuta uzależnień, diagnosta i specjalista FAS. Kocha ludzi i pracę z nimi oraz swoje dwa koty.

Cztery pory roku z Ewą Woydyłło. Przewodnik po codzienności Ewa Woydyłło
Cztery pory roku z Ewą Woydyłło. Przewodnik po codzienności
Ewa Woydyłło
<Jaka jest twoja ulubiona pora roku?> Wiosna w końcu u nas i choć prognozy pogody niepokoją ochłodzeniami, to nie da się ukryć, że wszystko zaczęło się od nowa. Słońce świeci, pąki pęcznieją i przygotowują się do pęknięcia, ptaki śpiewają i odprawiają gody. Może to dobry moment dla nas by w tym szczególnym czasie zwrócić się ku sobie, głębiej przeanalizować dręczące nas wątpliwości i po prostu zacząć pełniej czerpać z codzienności? Każdy z nas wpisany jest w cykliczność, zmieniające się pory roku wpływają na każdy aspekt naszego życia bardziej niż byśmy chcieli, kierują naszą biologią, naszymi hormonami, więc my też musimy z większą świadomością podchodzić do otaczających nas zmian. Cztery pory roku z Ewą Woydyłło to poradnik, a bardziej wybór tekstów autorki, które prowadzą nas przez pory roku i poszczególne miesiące pracy nad sobą. Podoba mi się styl autorki, nie typowo poradnikowy, ale pięknie opisujący stany emocjonalne człowieka i nachodzące go wątpliwości. Autorka nie daje gotowych rozwiązań, raczej oferuje mnóstwo narzędzi, które pomogą w pracy. Mnóstwo tutaj o kobiecości, przyjaźni i wszystkich relacjach międzyludzkich, sporo o poszukiwaniu swojej własnej tożsamości i drogi, którą chcemy podążać w życiu. O ile po poradniki nie sięgam zbyt często, to w piórze autorki jest coś takiego, że jej książki po prostu chce się czytać. Z pewnością zapoznam się bliżej z jej twórczością.
chabrowaczytelniczka - awatar chabrowaczytelniczka
oceniła na64 dni temu
Wysokofunkcjonująca depresja. 5 kroków ku zdrowiu Judith Joseph
Wysokofunkcjonująca depresja. 5 kroków ku zdrowiu
Judith Joseph
8⭐/10⭐ (Współpraca reklamowa z @znak_literanova) Dobry wieczór w poniedziałek. Jak początek nowego tygodnia? Moje nastawienie nawet bardzo pozytywne. Dziś zregenerowałam swoje siły przy dobrej książce i mogę jutro wstać o 4 rano 🤣 Depresja, choroba współczesnej ludzkości. Wielu z nas zmaga się z nią i prosi o pomoc. Jednak wielu chce poradzić sobie samemu, a nie zawsze się to udaje. Dr Judith Joseph w swojej książce #wysokofunkcjonującadepresja to obraz całkowicie innej depresji jaką znamy. To choroba, która powoduje, że działamy jak na autopilocie, robimy wszystko sami bo gdy jest inaczej, nie czujemy radości z tego co robimy. Muszę przyznać się do tego, że w pracy bardzo często robię dużo ponad to co jestem w stanie. Zaczęłam doszukiwać się w tej książce siebie i dobrze, że ja czuję dumę z tego co zrobię i cieszy mnie efekt końcowy. Jednak dzięki #drjudithjoseph wiem, że nie zawsze tak jest, że wiele osób mierzy się z podstepna depresją wielofunkcyjna. Autorka podaje przykłady z życia swoich pacjentów, którzy mierzyli się właśnie z tą chorobą. Są to przykłady ludzi, którzy dążą do perfekcji robiąc wszystko, ale nie czują zadowolenia, radości, tylko smutek. Dr Judith Joseph zachęca czytelników i swoich pacjent w końcu zacząć myśleć o sobie, o swoim zdrowiu, radości życia i przestać być tym kto wszystko trzyma na powierzchni, żyjąc w przekonaniu, że gdyby nie ja to to wszystko padnie... Zachęca nas do zastosowania #5krokowkuzdrowiu. Przede wszystkim musimy dbać o własne emocje i uczucia, zrozumieć to co chcą nam przekazać. Słychać własnego ciała, które też potrzebuje odpoczynku i regeneracji, a nie pracy ponad siły. Trzeba też umieć uwolnić napięcie ze swojego ciała, śpiew, taniec, sport, cokolwiek co pozwoli, uwolnić nagromadzone to co zalega w naszym ciele. "Wysokofunkcjonujaca depresja" to książka dla każdego. Każdy czytelnik znajdzie w niej coś dla siebie i pozwoli też zapanować nad tym co złe w naszym ciele i duszy. Polecam, dr Judith Joseph to psychiatrka, naukowczyni, która dzieli się z nami swoją wiedzą i radami. #znakliteranova#depresja
Katarzyna Murawa - awatar Katarzyna Murawa
oceniła na81 miesiąc temu
Wyżej niż kosz Krystyna Romanowska
Wyżej niż kosz
Krystyna Romanowska Marcin Gortat
Na rynku wydawanych jest od groma poradników. I tak po prawdzie ciężko trafić na taki, który rzeczywiście do nas przemówi. I choć większość z nich przekazuje praktycznie to samo, to i tak po nie sięgamy, wierząc, że może to właśnie ten kolejny otworzy nam oczy bądź zmotywuje do zmian. Zaczynają czytać książkę "Wyżej niż kosz. Jak odciągnąć dzieci od ekranów i pokazać, że warto marzyć", nie miałam za bardzo pomysłu co takiego odkrywczego mogę w niej znaleźć. Tak po prawdzie zainteresował mnie w niej tytuł i chyba podświadomie liczyłam na jakiś magiczny przepis, który pokaże mi jak zniechęcić dzieci do oglądania bajek... Sama nie jestem sportową osobą, choć doskonale zdaje sobie sprawę jak dobrze czuję się po zwykłych ćwiczeniach... W dzieciństwie w-f był dla mnie złem koniecznym - po przeczytaniu tej książki, widzę to trochę inaczej - być może gdyby na mojej drodze pojawili się tacy nauczyciele jakich miałam możliwość poznać podczas czytania tej książki, moja przygoda ze sportem miałaby możliwość choćby się zacząć..a tak, bez żadnych odpowiednich wzorców, bez żadnego motywatora (moi nauczyciele w-f nie należeli zbytnio do osób godnych naśladowania 😅),sport nie był dla mnie nawet w najmniejszym stopniu interesujący. Oczywiście nie mówię tu, że każdy tak miał, bo jest od groma ludzi, którzy tę motywację odnaleźli sami w sobie. Ale niestety nie każdy ma w sobie ten dar. Ja nie miałam i do tej pory ciężko mi w jakikolwiek sposób podnieść cztery litery z kanapy. Wiem też, że dla moich własnych dzieci przykładem nie świece - dlatego po części liczyłam na to, że ta książka pokaże mi co mogłabym zrobić, aby może moje dzieci wolały sport niż telewizor (choć jak teraz o tym myśle to wystarczyłoby przestać opłacać prąd - i jak to mówią "przykro mi, siła wyższa, trzeba wyjść na dwór😅). Na dzień dobry, przeczytałam, że najepszym przykładem aby rozwijać u dzieci chęć do sportu, jest nasz własny przykład - rodzica, który sam lubi aktywność fizyczną i z chęcią zabiera swoje dzieci na spacery, czy na rowery. I myśle - dobra, czyli sprawa przegrana. Czasu mam jak na lekarstwo, możliwości średnie, chęci brak. Ale nie poddaje się - czytam dalej. Z pewnością plus taki, że napisana jest lekko i ciekawie. Naprawdę fajnie czyta się historię Gortata, który ma fantastyczne podejście do sportu i do dzieci. O tym, że dzieci mają potencjał i ducha walki, wystarczy je tylko odpowiednio zmotywować - najważniejsze jest własne podejście do dziecka. I z tym się zgodzę, bardzo wiele zależy od nas rodziców. I nawet dla takich "antysportowych"' ludzi jak ja, znalazłam w tej książce naprawdę fajne pomysły ( i nie wymagające zbytniego pocenia się ) na zabawy czy wyzwania dla dzieci - czy to te w których, o dziwo, występuje telefon, czy to zwykłe domowe ćwiczenia, będące fajną zabawą z własnym dzieckiem (przy niektórych z pewnością uśmiejecie się i wy!). W książce znajdziecie też porady, pokazane na różnych przykładach, tego jakie można wprowadzić zasady, aby ograniczyć używanie smartfonów w domu, przy jednoczesnej zamianie go na inną ciekawą aktywność. Mądre korzystanie ze smartfona - też jest możliwe! Bo w końcu to małe urządzenie jest kopalnią wiedzy i pomysłów, a my i dzieci nie wykorzystujemy jego całego potencjału. Także o telefonie - też jest kilka rozdziałów, nakierowujących na jego skuteczne wykorzystanie, bez całkowitego odbierania go dziecku. Z kolejnych rozdziałów dowiemy się też jak wspierać nasze dziecko w JEGO pasjach - specjalnie napisałam "jego" z wielkich liter, bo niekiedy zdarza się tak, że to my rodzice, chcemy na dziecku coś wymusić, spełniając czasem swoje niespełnione ambicje z dzieciństwa - a to przecież nie o to tu chodzi, bo takim zachowaniem możemy wywołać zupełnie odwrotny efekt, zniechęcając młodego człowieka do sportu. To też zostało tu w naprawdę fajny sposób opisane. Na uwagę zasługują też rozmowy z różnymi sportowcami czy specjalistami, poznawanie ich punktu widzenia, czy ich własnej historii - niektóre z nich są naprawdę inspirujące i zaskakujące! Szkoda, że dopiero teraz poznałam tą książkę, a nie jakieś 18 lat temu - może wtedy mnie samą by zainspirowała do działania. Także finalnie - poradnik "Wyżej niż kosz" napisany przez Marcina Gortata i Krystynę Romanowską to naprawdę ciekawa książka, zawierająca sporo przydatnych informacji, cała masę inspiracji i motywacji, dająca sporą gamę porad i z pewnością przedstawiająca sport jako coś naprawdę przyjemnego, rozwijającego i nadającego życiu smaku. Warto ją poznać!
Justyna Skubis - awatar Justyna Skubis
ocenił na723 dni temu
Wystarczysz? Jagoda Urban
Wystarczysz?
Jagoda Urban
„Wystarczysz?” autorstwa Jagody Urban to coś więcej niż poradnik. To osobisty, szczery i momentami bardzo poruszający drogowskaz, który nie daje gotowych rozwiązań ale pomaga zadać sobie właściwe pytania. Autorka w bardzo bezpośredni sposób pokazuje, że bez pracy nad własną głową, żadna wiedza, szkolenia czy warsztaty nie przyniosą realnej zmiany. Najpierw musi pojawić się gotowość. Chęć. Decyzja, że chcę dla siebie czegoś więcej. W tej książce znajdziesz mieszankę doświadczeń, refleksji i przemyśleń trochę jak pamiętnik, trochę jak rozmowę z kimś, kto naprawdę rozumie, przez co przechodzisz. Jagoda Urban zdejmuje maskę i zachęca do tego samego czytelnika. Bez oceniania. Bez narzucania. Mocno wybrzmiewa tu jedna myśl: NAJWAŻNIEJSZA JESTEŚ TY I TWOJE POTRZEBY! I choć brzmi to prosto dla wielu z nas wcale takie nie jest. Autorka przypomina, że jeśli w jakiejkolwiek relacji zaczynasz gasnąć to sygnał, którego nie wolno ignorować. Że nie jesteśmy stworzeni po to, by spełniać oczekiwania innych kosztem siebie. Ogromnym atutem książki jest również udział innych kobiet, które dzielą się swoimi doświadczeniami i wnoszą dodatkową perspektywę. Jagoda Urbańska do współpracy zaprosiła Marzenę Popiółkowską, Katarzynę Czyż, Katarzynę Dodd, Dorotą Deląg, Karolinę Kalską, Joannę Skwierczyńską oraz Jaqueline Sgonina które wniosły wspaniały przekaz..To sprawia, że przekaz staje się jeszcze pełniejszy i bardziej autentyczny. Najbardziej poruszyła mnie myśl: „Nie urodziłaś się po to, aby uszczęśliwiać innych. Urodziłaś się, aby uszczęśliwić przede wszystkim siebie.” To jedno zdanie potrafi naprawdę zatrzymać. Skłonić do refleksji, jak również jeśli się na to pozwoli coś w nas zmienić. Długo analizowałam te zdanie i doszłam do wniosku, że głównie skupiłam się na potrzebach bliskich, znajomych i ludzi z mego otoczenia. Chciałam, być idealna dla nich ale nie myślałam jakim kosztem to się odbywa. Czy jestem szczęśliwa sama ze sobą? Powiedzmy że tak Z czasem zaczęłam dostrzegać własne potrzeby, pragnienia i wyznaczać sobie samej cele do zrealizowania. Już nie patrzę co wypada a co nie, żyję w zgodzie z własnymi pragnieniami i dążę do ich realizacji. Słowo wystarczysz nabrało innego znaczenia - to jaka jestem wystarczy dla mnie i nie muszę być lepsza dla innych. Książka nie tylko daje przestrzeń do przemyśleń, ale też zachęca do działania. Znajdziesz w niej proste, ale wartościowe ćwiczenia, które pomagają lepiej zrozumieć siebie i swoje potrzeby. Bez presji. W swoim tempie. To poradnik, który nie krzyczy i nie narzuca.On spokojnie prowadzi Cię w stronę samej siebie. Jeśli czujesz, że za często stawiasz innych ponad sobą, jeśli masz wrażenie, że musisz ciągle coś udowadniać ta książka może być dokładnie tym, czego teraz potrzebujesz. Bo prawda jest prostsza, niż myślisz - JUŻ JESTEŚ WYSTARCZAJĄCA! 🩷 Pamiętaj - zdejmij maskę - bądź sobą po prostu taka jesteś najpiękniejsza‼️
czyta_delicznie - awatar czyta_delicznie
ocenił na72 dni temu
Koloruj i dedukuj. Miasteczko Duchów. Kolorowanka detektywistyczna Alexander Ellie
Koloruj i dedukuj. Miasteczko Duchów. Kolorowanka detektywistyczna
Alexander Ellie Rebecca Demos
Lubicie zagadki, gry logiczne czy łamigłówki? Wydawnictwa często zaskakują nowatorskimi pomysłami. Kreatywność nie zna granic łącząc ze sobą interaktywne formy, angażujące czytelnika do oderwania myśli od codziennych zmartwień, co sprzyja relaksowi i odstresowaniu. 👻👻👻 "MIASTECZKO DUCHÓW" to interaktywna kolorowanka detektywistyczna, która gwarantuje wyśmienitą zabawę. Wkraczamy do Koszmarnych Dołów, fantastycznego miasteczka duchów, nawiedzonych domów i tajemniczych postaci. Podczas kolorowania odkrywamy ukryte elementy, które wcześniej uszły naszej uwadze. Natrafiamy na kluczowe wskazówki, które są niezbędne do rozwiązania zagadek. 👻👻👻 Cudowny klimat owiany tajemnią wciąga i bawi, powodując, że nie można się oderwać, póki nie znajdzie się rozwiązania. Ja, jako fanka łamigłówek i gier logicznych jestem oczarowana tym egzemplarzem. Podczas kreatywnej zabawy detektywistycznej zatapiałam się w dźwiękach z playlisty stworzonej specjalnie dla podkręcenia nastroju. Swoją drogą, bardzo fajny pomysł umożliwiający dodatkowy relaks. 👻👻👻 Z satysfakcją i uśmiechem na twarzy skończyłam przygodę z duchami. Ktoś, kto był bardzo niecierpliwy (moja córka🤭) nie mógł się doczekać, aż kolorowanka wpadnie w jej ręce. Wydawnictwo Publicat jak widać sprawiło frajdę nie tylko mnie. "MIASTECZKO DUCHÓW" to idealna forma rozrywki zarówno dla tych starszych jak i młodszych.
Misi_mama2012 - awatar Misi_mama2012
ocenił na930 dni temu
Merry Murdle. 25 zabójczo świątecznych zagadek logicznych G.T. Karber
Merry Murdle. 25 zabójczo świątecznych zagadek logicznych
G.T. Karber
„Merry Murdle” to jedna z tych książek, które trudno porównać z czymkolwiek innym na mojej półce. Niby świąteczna, niby kryminalna, ale tak naprawdę to bardziej wyzwanie niż klasyczna opowieść. Zamiast typowej fabuły dostajemy zestaw 25 logicznych zagadek połączonych historią o nagłym zniknięciu Świętego Mikołaja. Detektyw Logico prowadzi śledztwo, a my — chcąc czy nie — stajemy się jego pomocnikami. To książka, przy której nie da się usiąść „na chwilę”. Każda łamigłówka działa jak otwarcie kolejnego okienka w kalendarzu adwentowym: niby to tylko jedna strona, a jednak wciąga tak, że zanim się zorientujesz… jesteś dwie zagadki dalej. Podoba mi się, że autor traktuje czytelnika poważnie — nie ma tu rozwiązań podanych na tacy, nie ma uproszczeń „pod święta”. Zamiast tego jest czysta przyjemność dedukcji: tropy, poszlaki, ukryte wskazówki, a czasem bardzo sprytne pułapki. To taki świąteczny escape room, tylko w formie książki. Nie wszystkim spodoba się ta forma. Jeśli ktoś szuka klasycznej powieści z emocjami, relacjami i dużą dawką akcji — tutaj tego nie znajdzie. Ale jeśli lubisz poczuć satysfakcję z własnych małych odkryć, lubisz kombinować i masz w sobie choć odrobinę detektywistycznej żyłki, Merry Murdle sprawi Ci dużo frajdy. Dla mnie to idealna grudniowa rozrywka: wprowadza w klimat świąt, ale nie w ten przesłodzony sposób. Jest zabawnie, trochę mrocznie, bardzo logicznie — i wystarczająco wciągająco, by codziennie wrócić po kolejną zagadkę.
beatadg8 - awatar beatadg8

Cytaty z książki Panie kocie, jak żyć? Przewodnik po równowadze, odpoczynku i codziennych przyjemnościach

Kot nie wyleczy depresji, ale może czasem mruczeniem naprawić humor. Nie bójmy się mieć kota. Cieszmy się, że wybrał nas na swojego człowieka.

Kot nie wyleczy depresji, ale może czasem mruczeniem naprawić humor. Nie bójmy się mieć kota. Cieszmy się, że wybrał nas na swojego człowiek...

Rozwiń
Joanna Szczerbaty Panie kocie, jak żyć? Przewodnik po równowadze, odpoczynku i codziennych przyjemnościach Zobacz więcej

Jedno jest pewne - warto mieć kota, bo życie z nim to niezwykła przygoda.

Jedno jest pewne - warto mieć kota, bo życie z nim to niezwykła przygoda.

Jeszcze całkiem niedawno luksusem było posiadanie drogich towarów, a dziś jest to posiadanie chwili spokoju.