Possessed

Okładka książki Possessed autora Agata Polte, 9788383201764
Okładka książki Possessed
Agata Polte Wydawnictwo: NieZwykłe Cykl: Złota elita (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans

Oceny książki Possessed

OPINIE i DYSKUSJE o książce Possessed

ᴘᴏssᴇssᴇᴅ
★★★★★★★★★☆
Q: Jaki jest wasz ulubiony kolor?

ฅ ʀᴇᴄᴇɴᴢᴊᴀ
Złoto w czystej postaci.

To było tak dobre i tak wciągające, że dwa dni z życia poświęciłam na to, by poznać tożsamość skrywającego się za maską X.

Wiedziałam, że na pewno książka mi się spodoba, bo nie istnieje żadna historia, którą przeczytałam od Agaty, która by mi się nie podobała. Ale to co ta książka ze mną robiła przez te 500 stron jest nie do opisania i to zdecydowanie trzeba przeżyć na własnej skórze (od razu uprzedzam - jest gorąco ❤️‍🔥🥵🌶️)

Sam pomysł na fabułę tak mnie zaciekawił, że dosłownie przeczytałam to na dwa razy i nie potrafiłam się oderwać od tej historii. Praktycznie co rozdział zmieniałam swój typ, co do mężczyzny, który skrywa się pod maską. Niczego nie byłam w stu procentach pewna, a odkrycie tożsamości "X" była nie małym zaskoczeniem.

Nie mogę się doczekać, aż odkryje, co skrywa ją w sobie kolejne tomy tej trylogii.

ᴘᴏssᴇssᴇᴅ
★★★★★★★★★☆
Q: Jaki jest wasz ulubiony kolor?

ฅ ʀᴇᴄᴇɴᴢᴊᴀ
Złoto w czystej postaci.

Wielokrotnie słyszałam, że "Złota elita" jest jedną z najlepszych serii, a już szczególnie Agaty i mogę się pod tym stwierdzeniem podpisać rękami i nogami....

Kto mi uwierzy, że pomyliłam autorki i myślałam, że zabieram się za prozę lubianej przeze mnie Jodi Picoult? XD

Po lekturze "Possessed" sprawdziłam, że jej faktyczna autorka jest specjalistką od literatury pościelowej, że tak się wyrażę. Przyznam, że sceny erotyczne w romantasy tak mnie nie rażą, jak w obyczajowej odsłonie. Chęć wydłubania sobie oczu rosła ze strony za stronę a ciarki wstydu wędrowały po mnie swobodnie.

Fabuła książki jest dosyć generyczna: młoda kobieta wraca do rodzinnego miasta, gdzie spotkała ją w przeszłości masa przykrości ze strony kilku młodzieńców. Wplątuje się ona w aferę związaną z luksusowym klubem "Possessed", którego właściciel wiecznie nosi maskę i ukrywa swoją tożsamość.

Dziewczę oczywiście wplątuję się w płomienny romans z typem, który ukrywa non-stop twarz, rozkazuje jej zasłaniać oczy i wiązać ręce, a także nie podaje jej prawdziwego imienia. Wywozi ją też w odludne miejsca. A nasza bohaterka ochoczo zgadza się na takie warunki, ignorując czerwone flagi wielkości San Diego, gdzie dzieje się akcja tego, w mojej opinii, dreszczowca.

Aha ważne dla czytania fabuły-typ jest oczywiście wysokim milionerem z sześciopakiem, także wszystko jest legitne i to wcale nie jest fabuła horroru a uroczy romans.

A z plusów to autorka potrafi pisać. Niby oczywista oczywistość, ale jednak w świecie literatury lotów bliskochodnikowych to rzadkość.

Trochę mi się dłużyła, do tego stopnia, że w międzyczasie przeczytałam kilka innych książek.

Na początku naprawdę się wciągnęłam, bohaterka ma cięty język (za co ją lubię),a od ok 60% historii zaczęło być już typowo: czyli naiwnie, nieprawdopodobnie i bardzo przaśnie.

3916 użytkowników ma tytuł Possessed na półkach głównych
540 użytkowników ma tytuł Possessed na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Possessed

Agata Polte
Agata Polte
Zadebiutowała w 2018 roku, nieustannie pracuje nad nowymi tekstami. Uwielbia podejmować wyzwania. Lubi także cięższe, muzyczne brzmienia, mocne historie i wywoływanie u czytelniczek szybszego bicia serca.

Pochwała Sara Cate
Pochwała
Sara Cate
Ostatnio naszła mnie ochota na coś spicy. Ta seria już jakiś czas temu przyciągała moją uwagę i w końcu nadszedł moment, żeby po nią sięgnąć. Charlie rozstaje się ze swoim chłopakiem, z którym wynajmowała mieszkanie. Aby odzyskać swoją część kaucji, musi zgłosić się do jego ojca. Tak też robi — jednak sytuacja, którą zastaje na miejscu, jest co najmniej dziwna. Emerson myli ją bowiem z kandydatką na swoją „towarzyszkę”, każe jej uklęknąć, a całość jest tak absurdalna i jednocześnie zabawna, że od razu wiedziałam, iż będę się świetnie bawić. A przynajmniej taką miałam nadzieję. Książka jest stosunkowo krótka i zabrakło mi w niej rozwoju relacji bohaterów na poziomie emocjonalnym. Scen zbliżeń i różnego rodzaju zabaw było całkiem sporo, ale ja zawsze liczę na coś więcej niż tylko fizyczność. Podobał mi się wątek siostry Charlie i cieszy mnie, że coraz częściej takie tematy pojawiają się w literaturze. Jeśli chodzi o Emersona, szczególnie spodobała mi się jego relacja z synem. Wyraźnie było widać, jak bardzo mu na nim zależy i jak ważna jest dla niego ich więź. Trochę smutne jest to, że początkowo postawił syna na pierwszym miejscu, rezygnując przy tym z miłości — ale czy właśnie tak nie powinien zachowywać się przykładny rodzic? Czy sięgnę po kolejne tomy? Chciałabym, jednak na ten moment nie znajdują się one zbyt wysoko na mojej liście TBR.
zaczytana_catrin - awatar zaczytana_catrin
Rozdarty Carian Cole
Rozdarty
Carian Cole
Relacja Kenzi i Tora rozpoczyna się od chwili jej narodzin, kiedy 15-letni Toren zostaje poproszony przez rodziców dziewczynki o zostanie jej ojcem chrzestnym. Jest to relacja pełna miłości, troski i przywiązania, a w chwili, kiedy Kenzi wkracza w dorosłość, niespodziewanie dla obojga bohaterów przekształca się w związek romantyczny. Związek zakazany, ponieważ poza sporą różnicą wieku dochodzi także kwestia ojca Kenzi, najlepszego przyjaciela Tora… Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że tak mi się ta książka spodoba (bardziej interesował mnie drugi tom tego cyklu, ale musiałam zapoznać się z pierwszym). Autorkę znam z innej powieści (gdzie także był motyw age-gap) i którą sobie ukochałam, więc trochę wiedziałam, czego się spodziewać i byłam pewna, że nie znajdę tu nic choćby trącającego wykorzystaniem dziecka – dzięki temu mogłam czytać bez wewnętrznego spięcia. W przeciwieństwie do „Nie możesz mnie pocałować”, gdzie dużą rolę odgrywały wewnętrzne wątpliwości postaci, tutaj główny ciężar położony został na wzajemnych stosunkach między całą trójką bohaterów. Książka jest świetnie skonstruowana – teraźniejszość przeplatana jest scenkami z różnych okresów życia Tora, Kenzi i jej rodziców, dając wgląd w stopniowo budującą się silną więź między bohaterami. Czytało mi się ją bardzo dobrze, szybko i bez zastojów. Książka jest z oznaczeniem 18+ i takim czytelni(cz)kom ją polecam :)
aredhela - awatar aredhela
oceniła na98 miesięcy temu
Pan Spencer T.L. Swan
Pan Spencer
T.L. Swan
"Pan Spencer" T.L. Swan Drugi serii ,,Mr", w którym poznajemy Charlotte i Spencera. Naszych bohaterów dzieli 14lat różnicy 😎 Ich historia jest... Hmmm... Specyficzna? 🤔 Spencer to facet, który nie myśli nawet o związkach, a jego dzień wypełniają 2 czasem 3 różne kobiety - o czym rozpisują się też wszystkie możliwe tabloidy. Charlotte to dziewczyna trzymana pod kloszem przez ojca i swoich braci - wiecznie otoczona ochrona, z zerowa prywatnością. Spencer zdawał sobie sprawe, że z jego pozycja, pieniedzmi i wygladem może mieć każdą kobietę. Kiedy zobaczył na imprezie Charlotte, wiedział, że będzie. 24latka jest nieuchwytna dla wszystkich mężczyzn, co dla Spencera stanowi jedynie wyzwanie. Dziewczyna zmęczona opiekuńczością rodziny postanawia przenieść się na 6tygodni do innego miasta, gdzie będzie mogła też potajemnie zaszaleć z jakim mężczyzną jako zupełnie inna osoba. Trafia ponownie na Spencera. 🤩 Początkowo mężczyzna odrzuca Charlotte jednak przyciągnie między nimi jest tak silne, że żadno z nich nie może go lekceważyć. Romans przeradza się w związek. O dziwo Spencer zostaje pochłonięty przez własne uczucia do dziewczyny, które są na tyle silne, że otwarcie przeciwstawia się jej rodzinie. Czym wzbudza w Charlotte ogromne uczucia. Mimo powstałej wojny między tą dwójką a rodzina Charlotte starają się żyć razem przeciwko światu. Do czasu... Przyszłość Spencera dogania ich szybciej niż się tego spodziewali, co doprowadza do ich rozstania. Czy dostaniemy happy end? Czy Charlotte zdoła przejść nad przeszłością Spencera? Czy rodzina zaakceptuje ich związek? Nie chcę Wam z dużo zdradzać 🤫. Sprawdźcie sami, bo zdecydowanie warto. 🤩 Trzeba jednak pamiętać, że z racji różnicy wieku Charlotte faktycznie czasem zachowuje się... Jak nastolatka co może wkurzać 😅 4⭐/5 #panspencer #mrspencer #tlswan #agege #różnicawieku #romance #wydawnictwoniezwykłe #booklover #czytam #bookstagram #ksiazka #ksiazki #ksiazkara #reader #bookstagrammer #books #romancebooks #aesthetic #reading #igreads #reading #czytam #czytaniejestsexy #cozystory #polskiboookstagram #polskiebookstagramy #czytambolubie #czytam #bookstagrampl #bookstagrampolska
Kate_TheBookBear - awatar Kate_TheBookBear
Od Lukova z miłością Mariana Zapata
Od Lukova z miłością
Mariana Zapata
"Od Lukova z miłością" - Mariana Zapata Jasmine Santos poświęciła dla swojej łyżwiarskiej kariery wszystko, jednak mimo ogromnej pasji i uporu nigdy nie osiągnęła wymarzonego sukcesu. Teraz Jasmine wie, że jest już u schyłku swojej sportowej kariery, kończy się jej czas, a ona została bez partnera i nie ma już szansy na złoto. Nagle z propozycją do łyżwiarki przychodzi jej największy wróg i jednocześnie brat jej najlepszej przyjaciółki. Człowiek, który osiągnął wszystko to, o czym ona marzyła - Ivan Lukov. Mężczyzna potrzebuje partnerki na jeden rok, Jasmine miałaby towarzyszyć mu na lodzie, a wtedy mają szansę na ogromny sukces. Jest tylko jeden problem, muszą się dogadać, a przecież oni nie potrafią ze sobą rozmawiać, nie mówiąc o jakiejkolwiek współpracy... Perspektywa sukcesu mobilizuje Jasmine i ta postanawia zacisnąć zęby i mimo wszystko zrobić wszystko by dorównać umiejętnościom Lukova. Choć łyżwiarze nie potrafią się dogadać i często się konfrontują, robią też wszystko, aby przetrwać wspólny rok i odnieść sukces. Okazuje się, że mają wspólne priorytety, a także zaskakująco dużo ich łączy. Jasmine i Ivan są do siebie bardzo podobni, łączy ich miłość do wspólnej pasji, zawsze to łyżwiarstwo stawiali na pierwszym miejscu, choć wiele ich to kosztowało i dużo dla niego poświęcili. Ivan chowa swoje uczucia do łyżwiarskiej partnerki bardzo głęboko, często okazuje jej niechęć, żartuje z niej i Jasmine może czuć się przez to gorzej. A dziewczyna od lat ma problemy z pewnością siebie. Nigdy nie osiągnęła wymarzonego sukcesu, dodatkowo ciągle musiała walczyć o swoje marzenia, czuła się inna od pozostałych członków swojej rodziny. Pomimo miłości, która panuje w rodzinie Santosów Jasmine może czuć się trochę inna i odtrącona. To w jaki sposób jest traktowana przez swojego ojca bardzo boli bohaterkę. Dopiero Ivan uświadamia Jasmine, jak ważna jest ona sama i ile warta jest jej kariera. O ile podobała mi się relacja głównych bohaterów, bo uwielbiam slow burn Zapaty, mam kilka zastrzeżeń do innych elementów tej historii. Oczywiście pokochałam Jasmine, Ivan czasem mnie drażnił, ale z każdym kolejnym rozdziałem coraz bardziej rozumiałam jego zachowania. Zabrakło mi trochę perspektywy głównego bohatera, szkoda że w tych starszych książkach autorki skupiamy się tylko na od odczuciach bohaterek. Żałuję też, że mimo tej długości książki zostaliśmy bez odpowiedzi na pewne pytania. Nie wiemy, jak ostatecznie wygląda relacja Jasmine z jej ojcem oraz jak potoczyła się sprawa ze stalkerem łyżwiarki. Nie jest to moja ulubiona książka od Zapaty, ale mimo wszystko cieszę się, że ją przeczytałam, bo brakowało mi ostatnio slow burn. "Od Lukova z miłością" daje też jeszcze idealny zimowy, sportowy klimat, który wpasował się w ten igrzyskowy czas, który niebawem się zakończy. Polecam 🔥🩵
domibooksczytam - awatar domibooksczytam
ocenił na81 miesiąc temu
Nie ten brat A.E. Murphy
Nie ten brat
A.E. Murphy
Kurcze, to naprawdę fajna książka. Chociaż pierwsza część powieści była tak cukierkowa, że myślałam, iż z moich ust będzie wypadać tęcza 🌈. W pewnym momencie świat głównej bohaterki totalnie się załamuje. Gwen zostaje zupełnie sama, bez środków do życia, bez perspektyw, bez dachu nad głową i bez mężczyzny, który przed ołtarzem miał jej obiecać miłość do ostatnich dni - Caleba. Jedynym wyjściem okazuje się skorzystać z propozycji przyszłego-niedoszłego szwagra, Nathana, brata Caleba. Oprócz tego, że Nathan jest przystojny i podobny do byłego narzeczonego tak, że aż to bolesne, to Gwen mu nie ufa ale usiłuje grać w jego grę. I dostosować się. Gwen spodziewa się dziecka jego brata. A on raz jest słodki, a raz totalnie chamski i gburowaty. Ciężko za nim nadążyć. Ciężko to zrozumieć. I dopiero końcowka rzuca trochę światła na całą sprawę, chociaż ja domyślałam się co mogło się przydażyć temu mężczyźnie w przeszłości. Relacja Gwen i Nathana jest skomplikowana, trudna i fantastyczna jednocześnie. Ma się wrażenie, że ta dwójka wpadła na siebie w nieodpowiednim czasie... Naprawdę temu kibicowałam i kibicuje, ale najpierw każde z nich powinno zwalczyć swoje demony. Powieść nie jest wbrew pierwszym założeniom sielankowa, nie jest łatwa, a ja kilka razy miałam mokre oczęta. Kurcze. Ta książka wywołała we mnie mnóstwo sprzecznych reakcji. Jak rollercoaster! Początek totalne love story,a potem prawdziwa sinusoida emocji. Lecę czytać dalej!
Pcheleczka92 - awatar Pcheleczka92
Michael Julia Brylewska
Michael
Julia Brylewska
Książka „Michael” autorstwa Julii Brylewskiej to jedna z najbardziej wyczekiwanych powieści autorki, i trzeba przyznać – oczekiwania zostały spełnione. To historia, która porusza, przeraża i zostaje w czytelniku na długo po zakończeniu lektury. Główną bohaterką jest młodziutka Kylie, która w zwykły piątkowy wieczór zostaje porwana. Budzi się w rezydencji otoczonej murem, należącej do Michaela Harringtona – mężczyzny niezwykle przystojnego, bogatego i całkowicie pozbawionego skrupułów. Początkowo wydaje się zafascynowany dziewczyną, jednak szybko okazuje się, że jego „uczucie” to w rzeczywistości brutalna obsesja. Autorka w wyjątkowy sposób oddaje emocje bohaterki – jej strach, bezsilność. Czytając, można poczuć napięcie, przerażenie i złość, a zarazem podziw dla Kylie, która mimo wszystkiego nie pozwoliła się złamać. Największe wrażenie zrobiło na mnie zakończenie – nie spodziewałam się, że Kylie zdobędzie się na tak dramatyczny, ale jednocześnie wyzwalający krok i zabije swojego oprawcę. To moment, w którym ofiara odzyskuje kontrolę nad własnym życiem, a czytelnik może wreszcie odetchnąć z ulgą. Warto też wspomnieć o narracji w trzeciej osobie. Zazwyczaj nie przepadam za taką perspektywą, ale tutaj sprawdziła się naprawdę dobrze – pozwoliła lepiej zrozumieć zarówno emocje Kylie, jak i mroczną psychikę Michaela. Dzięki temu historia wydaje się jeszcze bardziej wciągająca i realistyczna. Uważam, że „Michael” to książka, którą powinny przeczytać zwłaszcza osoby skłonne do romantyzowania przemocy i porwań. Julia Brylewska pokazuje w niej, że takie relacje nie mają w sobie nic z miłości – są jedynie manipulacją, zniewoleniem i cierpieniem. To mocna, emocjonalna, a momentami brutalna historia. Emocje zostały opisane w sposób niezwykle realistyczny, co sprawia, że trudno się od tej książki oderwać.
Zaczytana Klaudia - awatar Zaczytana Klaudia
oceniła na1029 dni temu
Wybrany dla niej Agnieszka Brückner
Wybrany dla niej
Agnieszka Brückner
„Wybrany dla niej”💙🥹 „– Adamo? – Na zie­mię spro­wa­dza mnie jej cichy szept. Prze­no­szę na nią spoj­rze­nie, mo­dląc się, żeby nie zo­ba­czy­ła w moich oczach po­żą­da­nia, które zawład­nę­ło moim cia­łem. – Po­ca­łuj mnie – prosi cicho. – Jak cię po­ca­łu­ję, to już nie bę­dzie od­wro­tu – uprze­dzam zimno, dając jej czas na zmia­nę decy­zji. Ja sam już prze­pa­dłem. – Ja nie chcę od­wro­tu – oświad­cza, przy­cią­ga­jąc moją głowę bli­żej. – Po pro­stu daj mi tę jedną chwi­lę…” Adamo po odkryciu szokującej prawdy, przeprowadza się do Nowego Yorku, gdzie jedyne czego pragnie to odciąć się od mafii. Zaczyna studia i tylko dla zachowania pozorów wykonuje drobne sprawy dla swojego szwagra. Mężczyzna za wszelką cenę chce odetchnąć od mroku, który towarzyszył mu niemal przez całe życie. Jednak nie da się oszukać przeznaczenia. Adamo już niedługo się o tym przekona. Gdy potrzeba pomocy rodzinie będzie silniejsza niż chęć pozostania na uboczu, Adamo ponownie wkroczy w niebezpieczny świat. Odkąd trzy lata temu zmienił miejsce zamieszkania, ulokował się w jednej z sypialni w apartamencie Alessandro. Dzięki temu mógł być blisko swojej siostry, jedyną niedogodnością była Sofia. Jędzowata siostra Dominica i Alessandro. Sofia była niechcianym dzieckiem swojego ojca. Bracia by uchronić ją przed niebezpieczeństwami z rąk mężczyzny, wysłali ją do Londynu. Nie spodziewali się tylko, że gdy wróci do Nowego Yorku, cienie z Europy podążą za nią. Gdy znajdzie się w niebezpieczeństwie, Adamo zostanie poproszony by trenować z nią samoobronę. Miał doświadczenie z siostrą i doskonale wie co zrobić, aby treningi były skuteczne. Pytanie czy tych dwoje będzie w stanie przebywać w jednym pomieszczeniu, nie kłócąc się przy tym. Już z daleka można wyczuć, że rodzące się między nimi pożądanie, które czeka tylko na wybuch. Jednak tych dwoje nie ma przed sobą wspólnej przyszłości. Adamo nie poślubi nikogo z miłości, a Sofia nie chce żyć w małżeństwie z poczucia obowiązku. Dziewczyna była pewna, że w dalszym ciągu będzie mogła żyć na uboczu, z dala od mafii. Niestety Dominic jako nowy Don, nie może sobie pozwolić, aby jego siostra pozostała bez męża. Rozpoczyna się polowanie na godnego kandydata. Ale co jeśli jej serce zostało już komuś oddane? Historia Adamo i Sofii można podsumować jednym zdaniem, „kto się czubi, ten się lubi”. Gdy tych dwoje przebywa w swoim otoczeniu nie sposób ich powstrzymać przed wzajemnymi docinkami. Mieszkają ze sobą już od trzech lat i nic się nie zmieniło. Gdy ich silne charaktery się zderzą, może dojść do pożaru, którego nie będą w stanie ugasić. Od początku wyczuwałam między nimi chemię. Adamo był przekonany, że ojciec skutecznie wybił mu miłostki z głowy. Od dziecka wpajano mu, że kobiety nie służą do niczego innego, prócz reprodukcji, a on jedynie kogo kochał to swoją siostrę. „– Nie chcę stać się po­two­rem – przy­zna­ję cicho, po czym za­my­kam oczy i opie­ram się o ka­na­pę. – Boję się, że będąc w mafii, tak prze­siąk­nę tą prze­mo­cą, że stanę się rów­nie bez­dusz­ny i okrutny jak mój czy twój oj­ciec, a nie chcę taki być. – Spo­glą­dam na nią nie­pew­nie. – Nie chcę przy­no­sić tego mroku do domu. Nie chcę wy­ła­dowy­wać swo­jej zło­ści na żonie i dzie­ciach tak, jak to robi więk­szość męż­czyzn w na­szym świe­cie…” Sofia za wszelką cenę chciała uciec od życia na świeczniku. Pragnęła schować się, zupełnie tak jak wtedy gdy wyjechała do Londynu. Nikt jednak nie sądził, że jej zachowanie to idealna maska zakładana przed wszystkimi. Choć uwielbiam poprzedni tom, to Adamo skradł moje serce. To bohater, którego uwielbiam. Uwielbiam śledzić jego przemianę i obserwować jak nieświadomie oddaje swoje serce kawałek po kawałku. Agnieszka jest cudotwórczynią. Jej książek nie da się zapomnieć, a gdy zaczyna się czytać to nic innego nie ma znaczenia. Tworzy magię i z każdą kolejną historią uzależnia swoich czytelników od siebie coraz bardziej. Mnie uzależniła lata temu, a teraz tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że jest jest odpowiednią osobą na odpowiednim miejscu 🥰 ja czytałam te historie gdy miały premiery, a teraz robiąc reread zakochuje się bohaterach na nowo i nie ma dla mnie znaczenia, że znam zakończenie. Za każdym razem spędzam z nimi cudowne chwile 💙
Alibookscorner - awatar Alibookscorner

Cytaty z książki Possessed