Rewizja

Okładka książki Rewizja
Remigiusz Mróz Wydawnictwo: Czwarta Strona Cykl: Joanna Chyłka (tom 3) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Bardzo wciąga.

Bardzo wciąga.

„Rewizja” Remigiusz Mróz wydawnictwoczwartastronakryminału
#3 część cyklu Joanna Chyłka
Tym razem sprawa dotyczy Roma z warszawskiego Ursynowa, który w jednej chwili traci wszystko: żonę i córkę. Kobiety giną w tragicznych, nie do końca wyjaśnionych okolicznościach. Polisa na życie opiewa na tak ogromną kwotę, że ubezpieczyciel zamiast współczuć zaczyna podejrzewać. Pada oskarżenie o podwójne morderstwo. Prokuratura szybko podejmuje temat. Z człowieka pogrążonego w żałobie robi się główny podejrzany.
Na scenę wchodzi Joanna Chyłka, prawniczka, która sama ma już swoje problemy i wcale nie jest w najlepszym momencie życia. Towarzyszy jej oczywiście Oryński. I choć relacja tej dwójki od początku serii bywa napięta, tutaj wyraźnie czuć, że coś między nimi się zmienia. Mróz bardzo sprawnie pokazuje, jak cienka jest granica między lojalnością a ambicją, między wsparciem a rywalizacją.
To, co w „Rewizji” robi największe wrażenie, to starcie jednostki z wielką machiną. Szary człowiek kontra potężna korporacja i bezduszny system. Autor nie moralizuje wprost, ale wyraźnie zadaje pytania o to, jak łatwo przykleić komuś łatkę i jak trudno ją potem odkleić. Wątek dyskryminacji i społecznych uprzedzeń nie jest tu tylko tłem, momentami staje się osią całej historii.
Fabuła pędzi. Rozdziały są krótkie, dialogi ostre, a salę sądową czuć niemal fizycznie. Mróz ma talent do budowania napięcia, które trzyma do ostatniej strony. Końcówka zostawia z poczuciem, że nie wszystko jest czarno-białe, a sprawiedliwość bywa bardziej skomplikowana, niż chcielibyśmy wierzyć.
„Rewizja” to mocna odsłona serii z Chyłką. Bardziej dojrzała, bardziej emocjonalna i wyraźnie pokazująca, że w tej historii stawką nie są tylko wyroki sądu, ale też ludzkie życie, reputacja i godność. Jeśli ktoś śledzi losy Chyłki i Oryńskiego, nie będzie zawiedziony.

„Rewizja” Remigiusz Mróz wydawnictwoczwartastronakryminału
#3 część cyklu Joanna Chyłka

Jeśli Kasacja była o podważaniu wyroków, a Zaginięcie o lęku przed pustką, to Rewizja jest o rachunku wystawionym za wcześniejsze wybory.

W trzecim tomie Mróz przesuwa punkt ciężkości. Już nie tylko sprawa jest w centrum. W centrum jest Chyłka. I to nie jako błyskotliwa prawniczka z ironicznym komentarzem na ustach, lecz jako człowiek uwikłany w przeszłości, w konsekwencjami własnych decyzji, w sprawach, które nie chcą pozostać zamknięte.

Tytułowa rewizja to przecież coś więcej niż czynność procesowa. To przeszukanie. Wejście w czyjąś przestrzeń bez zaproszenia. Odkrywanie tego, co miało pozostać ukryte.
I dokładnie to się dzieje w tej części - zarówno na poziomie fabularnym, jak i symbolicznym. Przeszukiwane są mieszkania, dokumenty, zależności. Ale przeszukiwana jest też lojalność. Zaufanie. Granice między zawodowym obowiązkiem a osobistą odpowiedzialnością.

Rewizja jest bardziej brutalna emocjonalnie. Tu już nie chodzi wyłącznie o sprytne manewry prawne. Chodzi o reputację. O przetrwanie. O to, jak cienka bywa granica między obrońcą a oskarżonym.

Chyłka w tej części pęka - może nie spektakularnie, może nie na oczach wszystkich - ale wystarczająco, by czytelnik zobaczył rysy. Jej pewność siebie przestaje być niewzruszona. Ironia nie zawsze chroni. A świat kancelarii, dotąd pole walki, zaczyna przypominać pole minowe.

Relacja z Oryńskim nabiera nowego wymiaru. To już nie tylko relacja mentorka - uczeń. To napięcie między dwojgiem ludzi, którzy coraz mocniej, zdają sobie sprawę, że ich decyzje mają wpływ nie tylko na klientów, ale i na siebie nawzajem. W Rewizji czuć, że każde słowo ma wagę, każde milczenie - jeszcze większą.

Interpretacyjnie to powieść o utracie kontroli. O tym, że nawet najbardziej przenikliwy umysł nie jest w stanie przewidzieć wszystkiego. Ze przeszłość nie znika tylko dlatego, że przestajemy o niej mówić.
Mróz pokazuje, że system prawny to nie tylko paragrafy, lecz również ambicje, układy i słabości. Sprawiedliwość nie jest abstrakcyjną ideą - jest negocjacją między ludźmi. A ludzie bywają omylni. Albo bezwzględni.

Rewizja zostawia czytelnika z pytaniem: czy można być lojalnym wobec innych, nie zdradzając siebie? I odwrotnie - czy można ocalić siebie, nie krzywdząc nikogo po drodze?
To najmniej komfortowa część z dotychczasowych, bo odbiera złudzenie, że bohaterowie zawsze mają plan. Tu plan bywa iluzją.

Po zamknięciu książki nie zostaje adrenalina, zostaje cisza. Świadomość, że każde działanie zostawia ślad. Że rewizja może dotknąć każdego z nas - w najmniej spodziewanym momencie.
I może właśnie dlatego Rewizja jest momentem przełomowym serii. Bo przestaje chodzić o wygrane sprawy, a zaczyna chodzić o to, kim jesteśmy, gdy wszystko zaczyna się chwiać.

28987 użytkowników ma tytuł Rewizja na półkach głównych
4655 użytkowników ma tytuł Rewizja na półkach dodatkowych