Dom Wzburzonych Wód

Okładka książki Dom Wzburzonych Wód autora Olivia Wildenstein, 9788384182031
Okładka książki Dom Wzburzonych Wód
Olivia Wildenstein Wydawnictwo: Nowe Strony Cykl: Królestwo Wron (tom 4) romantasy
romantasy
Anna Kuksinowicz

Kup Dom Wzburzonych Wód w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dom Wzburzonych Wód

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dom Wzburzonych Wód

Czy można zapomnieć miłość, która była przeznaczeniem?

Taką, która splatała myśli, uczucia i losy dwóch istnień?

A jeśli tak się stanie… czy przeznaczenie potrafi odnaleźć drogę jeszcze raz?

Dawno, dawno temu przyszła królowa zakochała się w pierzastej bestii.

Och, co to była za miłość… do czasu, aż straciła pamięć.
Również tę o ukochanym.

Recenzja książki „Dom Wzburzonych Wód” – Olivia Wildenstein

Odrodzona na nowo księżniczka, która nie pamiętała właściwie nic.
Nawet języków.

Dawna przeznaczona, która kiedyś dzieliła myśli i uczucia z ukochanym.

Kobieta, która nie pamiętała nawet, że ma córkę.

Jak odnaleźć się w tak nowej rzeczywistości?

Jak żyć w świecie, którego nie tylko nie znała, ale też nie rozumiała?

Daya nie tylko utraciła pamięć i dawną tożsamość.

Utraciła również ponad dwie dekady życia kobiety na rzecz życia pod postacią węża - stworzenia, którego tak wiele fae panicznie się bało.

Nie utraciła jednak ICH.

Córki, która mimo wszystko kochała ją bezgranicznie.
Babki, która ponad wszystko pragnęła ją chronić.
Oraz Cathala - mężczyzny, który nigdy nie przestał jej szukać.

Mężczyzny gotowego na wszystko, aby znów mieć ją u swego boku.

Bo w ich świecie utrata przeznaczonego jest gorszym wyrokiem niż śmierć.

To jak życie we mgle, z nadzieją, że pewnego dnia znów odzyska się swoje słońce.

I tak na nowo muszą nauczyć się siebie nawzajem.

Ona nie rozumie, dlaczego ten Wrona tak pilnie jej strzeże.
On nie jest gotów nawet przypuszczać, że ich drogi mogłyby się już nigdy nie zbiec.

I chociaż kompletnie nie potrafią się dogadać, nić przeznaczenia nieśmiało ciągnie ich ku sobie.

Misja?
Nauczyć się porządku nowego świata.

Plan?
Standardowo – brak.

Bo ich rzeczywistość zmienia się jak w kalejdoskopie, a dni bywają zupełnie nieprzewidywalne.

Minusy?
Zazdrość i brak zrozumienia. Zwłaszcza gdy kobieta odkrywa, że może tworzyć podobnych sobie zmiennokształtnych.

Plusy?
Na początku trudno je odnaleźć.

Emocje?
Cała gama - od śmiechu z absurdalnych sytuacji, przez lekką konsternację, aż po łzy wzruszenia.

I chociaż ta część to tylko dodatek do serii, czytałam ją z ogromną przyjemnością. Zwłaszcza drugą połowę książki, kiedy miałam ochotę przybić mentalną piąteczkę z autorką za pomysł na bohaterów drugoplanowych.

Agrippina - I love you!

Bo czasem historia nie polega na odnalezieniu przeznaczenia.
Czasem chodzi o to, by odnaleźć siebie… i pozwolić sercu przypomnieć sobie to, co rozum już dawno utracił.

A przeznaczenie?
Cóż. Ono bywa bardzo uparte.

Czy lubicie w fantasy motyw utraconej pamięci i ponownego odnajdywania swojej drugiej połowy?
Dajcie znać w komentarzach - jestem bardzo ciekawa Waszych opinii!

Czy można zapomnieć miłość, która była przeznaczeniem?

Taką, która splatała myśli, uczucia i losy dwóch istnień?

A jeśli tak się stanie… czy przeznaczenie potrafi odnaleźć drogę jeszcze raz?

Dawno, dawno temu przyszła królowa zakochała się w pierzastej bestii.

Och, co to była za miłość… do czasu, aż straciła pamięć.
Również tę o ukochanym.

Recenzja książki „Dom...

Mam bardzo mieszane uczucia. Z jednej strony przyjemnie się czytało tę książkę, była zabawna, romantyczna, wciągająca i miejscami emocjonująca, ale... Końcówka była też mega chaotyczna. Tak, czytałam poprzednie części już jakiś czas temu i miałam lekki problem z przypomnieniem sobie kto kim jest, ale w kulminacyjnym momencie po prostu nie wiedziałam CO się dzieje, GDZIE są bohaterowie ani KTO z kim rozmawia i w jaki sposób (Cathal mówił w głowach wszystkich Wron???). Czułam się bardzo niekomfortowo czytając każde zdanie po kilka razy, żeby wysupłać z tego logiczną całość i szczegółową sytuację. Jednak najbardziej zawiodłam się na ostatniej stronie, bo według mnie to powinien być definitywny koniec serii. Były takie piękne sceny, śluby, dzieci, pojednania. A tak... czuję, że kolejne tomy będą typowym leceniem na popularności serii i niczym więcej.

"Dom Wzburzonych Wód" to książka, która ma swoje mocne i słabe strony. Jest trochę lepsza od poprzedniej części.
Historia skupia się na Cathalu i Zendayi, którzy przeżywają skomplikowaną relację. . Mimo, że wiedziałam, że Daya jest fizycznie dorosłą kobietą to jednak jej zachowanie bardzo przypominało dziecko, tym bardziej, że poznawała otaczający ją świat uczyła się mówić. Te tłumaczenia jej skąd biorą się dzieci itp. w moim odczuciu wyglądało to jak pedofilia, a przynajmniej jak wykorzystywanie opóźnionej w rozwoju kobiety, której mózg zatrzymał się w rozwoju na kilkuletnim dziecku. Więc początek relacji Cathala i Zendayi zostaje dla mnie nie smaczny. Jednak po połowie książki, gdzie Zendaya odzyskała wspomnienia i zaczyna zachowywać się jak dojrzała kobieta, a ich romans zyskuje na wartości.
Książka jest napisana lepiej niż poprzednia część - mniej błędów, ale nadal są zauważalne. Styl autorki jest przystępny, choć momentami zbyt rozwlekły.
Zendaya jest postacią złożoną - początkowo irytująca, później zyskuje sympatię. Cathala jest dobrze znany z poprzednich tomów, więc jego postać nie zaskakuje.
Książka zawiera wzmianki o innych bohaterach z głównej trylogii, co jest miłym dodatkiem. Zakończenie jest przewidywalne i zbyt słodkie.
"Dom Wzburzonych Wód" to przyjemna lektura, ale nie wnosi wiele nowego do serii. Może spodobać się fanom romansów fantasy, ale brakuje jej pazura obecnego w głównej trylogii.

630 użytkowników ma tytuł Dom Wzburzonych Wód na półkach głównych
104 użytkowników ma tytuł Dom Wzburzonych Wód na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dom Wzburzonych Wód

Olivia Wildenstein
Olivia Wildenstein
Autorka bestsellerów USA TODAY Olivia Wildenstein dorastała w Nowym Jorku, jako córka francuskiego ojca z dużym poczuciem humoru i szwedzkiej matki, z którą rozmawia co najmniej trzy razy dziennie. Studia licencjackie ukończyła w Brown University i uzyskała tytuł licencjata z literatury porównawczej. Po kilku latach projektowania biżuterii, Wildenstein zamieniła swoje narzędzia na laptopa i bardzo wygodny fotel.

Cytaty z książki Dom Wzburzonych Wód