Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami

- The Brothers Grimm Cookbook: Recipes Inspired by Fairy Tales
- 2025-09-04
- 2025-09-04
- Patrycja Zarawska
Ponad 70 przepisów kulinarnych zainspirowanych „Baśniami braci Grimm”.
Baśnie zamieszczone w zbiorze Grimmów są pełne zapadających w pamięć bohaterów, mrocznych scenerii, lekcji życiowych i… pysznego jedzenia. Ta książka gromadzi ponad 70 przepisów nawiązujących do opowieści, które Jacob i Wilhelm Grimmowie po raz pierwszy opublikowali na początku XIX wieku, a które do dziś fascynują czytelników. Od pożywnego śniadania roztropnego Jasia, czyli bekonu z cebulką z patelni, po wymyślny świąteczny smakołyk, jakim jest domek z piernika Jasia i Małgosi – znajdziemy tu przepisy na każdą okazję i na każdy posiłek. Towarzyszą im eseje o naukowym zacięciu, przedstawiające rolę poszczególnych potraw i składników zarówno w baśniach, jak i w prawdziwym życiu dawnych mieszkańców Europy. Dzięki temu możemy się głębiej zanurzyć w pociągający świat „Baśni braci Grimm”.
Kup Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami
Baśniowa uczta
Baśnie. Dla najmłodszych brama do świata wyobraźni, dla dorosłych przypomnienie o wartościach, które łatwo gubimy w codziennym pośpiechu. To przestrzeń, w której proste historie potrafią inspirować do refleksji i działania, a ich motywy, jak się okazuje, być punktem wyjścia dla kulinarnych eksperymentów. „Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami” Roberta Tuesleya Andersona zaprasza do odkrywania magii przez smaki i zapachy, udowadniając, że gotowanie może być codziennym sposobem na poczucie baśniowego klimatu.
Na przełomie XVIII i XIX wieku, w czasach Jacoba i Wilhelma Grimmów, głód był powszechny. Kiepskie zbiory, bieda, wojny… Jedzenie stawało się symbolem bezpieczeństwa i dostatku. Bazując na tym doświadczeniu oraz na oryginalnych baśniach pełnych grozy i napięcia, Anderson stworzył książkę kucharską, w której każdy przepis jest przesiąknięty historią, ciekawostkami i aromatami dawnych opowieści. Przepisy są różnorodne, obejmują dania od śniadania po kolację, w tym takie klasyki jak domek z piernika Jasia i Małgosi. Jednak to tylko przedsmak 100 przepisów, które przenoszą znane i mniej znane baśnie na nasze talerze.
„Książka Kucharska Braci Grimm” to lektura, która zachęca do eksperymentowania w kuchni. Każdy przepis ma dokładnie rozpisane składniki i proporcje oraz krok po kroku opisane wykonanie (tak przystępne, że nawet początkujący kucharz poradzi sobie z gotowaniem). Większość dań bazuje na prostych i łatwo dostępnych składnikach, a tylko niektóre wprowadzają bardziej wyszukane produkty jak kasztany, sarnina czy nalewki z kwiatów bzu. Część receptur opatrzona została zdjęciami, rycinami oraz cytatami z baśni, nawiązującymi do świata braci Grimm.
Książka nie ogranicza się jednak do samego zbioru przepisów. Między nimi pojawiają się literackie przerywniki, które przenoszą czytelnika w baśniowy klimat i nadają całości wyjątkowego charakteru. To krótkie opowieści i komentarze, w których autor wyjaśnia genezę i symbolikę dania. Dzięki tej krótkiej analizie łatwiej zrozumieć, dlaczego konkretne potrawy powstały na podstawie tej, a nie innej baśni. Połączenie prostoty dań z literackim klimatem sprawiło, że książka jest atrakcyjna zarówno dla miłośników gotowania, jak i literatury. Chyba za sprawą magii autor połączył smak z opowieścią, tworząc atmosferę, w której gotowanie staje się częścią świata wyobraźni.
Piękne zdjęcia, cytaty i detale sprawiają, że każdy rozdział zachęca do spędzania w kuchni więcej czasu.
„Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami” to nie zwykła publikacja z przepisami. To smaczna podróż w głąb wyobraźni, która połączy pokolenia przy wspólnym stole.
Eliza Idczak
Oceny książki Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami
59 użytkowników ma tytuł Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami na półkach głównych- Przeczytane 30
- Ciekawostkowo 1
- Popularnonaukowe 1
- Rodzina 1
- Koniecznie, bo warto 1
Cytaty z książki Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami
Dodaj cytat z książki Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami
wspaniała publikacja.
czytam strona po stronie, wchodzę w świat baśni napisanych przez Grimmów, poznaję ich sens, piękno i nieoszacowaną wartość. czasy głodu i zimna i bycia razem znajdują swoje odwzorowanie na kartach i tej książki i w bajkach Grimmów. czytam baśnie i przepisy, jakie te ich spisane historie stworzyły... są sery, precelki, owsianka na rozgrzanie zimnych brzuchów...
są wspaniałe ilustracje i słowa, które pachną...
mistrzostwo księgarstwa
wspaniała publikacja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toczytam strona po stronie, wchodzę w świat baśni napisanych przez Grimmów, poznaję ich sens, piękno i nieoszacowaną wartość. czasy głodu i zimna i bycia razem znajdują swoje odwzorowanie na kartach i tej książki i w bajkach Grimmów. czytam baśnie i przepisy, jakie te ich spisane historie stworzyły... są sery, precelki, owsianka na rozgrzanie zimnych...
Książka kucharska inspirowana baśniami Braci Grimm wydawnictwa @proszynski_wydawnictwo od Roberta Tuesleya Andersona pomogła stworzyć nam bardzo lubiane przez moje dziecko danie w niezwykłym wydaniu!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś parę słów o książce kucharskiej, ale nie takiej zwykłej 😉
Jako mała dziewczynka zaczytywałam się w najbardziej znanych nam baśniach braci Grimm, ale też o wszystkich nie słyszałam. Dzięki tej książce, poznałam kilka nowych 😉
Książka jest bardzo czytelna. Zawiera dokładny spis treści. Każda potrawa ma wstęp, który nakreśla nam z jakiej baśni czerpie inspirację to danie. Autor również tłumaczy, jakie miało znaczenie dla bohaterów danej baśni.
Przy większości przepisów dostajemy również poglądowe zdjęcie potraw 😊
Oprócz opisu mamy spis składników, informacje na ile osób jest dana potrawa i jaki jest czas jej przygotowania. Przepisy nie są trudne. Dostajemy łatwe i szybkie przepisy na śniadanie, obiad czy dobry podwieczorek.
Oczywiście nie mogę zapomnieć o wydaniu, które jest piękne. Książka w twardej oprawie, z prześliczną okładką, zdobieniami.
Myślę, że dla wielbicieli gotowania to świetny prezent 😊
Dziś parę słów o książce kucharskiej, ale nie takiej zwykłej 😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW prezentowanej książce znajdziemy przepisy inspirowane baśniami braci Grimm 😊 Książka została stworzona przez Roberta Tuesley'a Andersona.
Jako mała dziewczynka zaczytywałam się w najbardziej znanych nam baśniach braci Grimm, ale też o wszystkich nie słyszałam. Dzięki tej książce, poznałam kilka nowych...
Lubicie gotować? Ja tak, choć nie przepadam za późniejszym sprzątaniem.
Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami.
Zbiór smacznych zup i potrawek, pożywnych zapiekanek, sycących deserów, które można stosunkowo niedrogo i szybko przygotować, a potem z serca dzielić się posiłkiem z przyjaciółmi lub rodziną.
To wyjątkowa pozycja, swoistego rodzaju antologia baśni braci Grimm zanalizowanych pod kątem występujących w ich opowieściach dań i produktów spożywczych. Pozycja oddająca szacunek posiłkom, ukazująca jak ważna dla społeczeństwa Europy XVIII i XIX wieku była żywność. Dzięki tej książce odkryłam jak wielu rzeczy o baśniach braci Grimm nie wiedziałam, jak mroczne były ich pierwotne wersje. Gdyby przetrwały w tej formie do dziś z pewnością nie czytalibyśmy ich swoim pociechom.
A wracając do przepisów, kilka z nich już wypróbowałam i z przyjemnością będę wracać do tej pozycji.
Lubicie gotować? Ja tak, choć nie przepadam za późniejszym sprzątaniem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś o nietuzinkowej książce kucharskiej, książce, która może być ciekawym pomysłem na prezent mikołajkowy lub pod choinkę.
Książka kucharska braci Grimm. Przepisy inspirowane baśniami.
" Książka kucharska braci Grimm" to wspaniała kulinarna podróż do czasów,kiedy baśnie i bajki wypełniały masz beztroski czas dzieciństwa. Już jako dziecko fascynował mnie ten magiczny świat niezwykłych opowieści.
Przepisy inspirowane baśniami w dorosłym życiu idealnie wpasują się w nasz rytm. Teraz,gdy sama mam dzieci, cudownie mogę zorganizować czas. Zabawa gwarantowana.
Zbiór ponad 70 przepisów z różnym stopniem trudności,ale spokojnie, wszystko jest dokładnie opisane i opatrzone " przewidywanym" efektem końcowym.
Na każdej nowej recepturze dosłownie czuć smak,zapach i powracają wspomnienia z konkretnej historii.Gdyby jednak nasza " starcza" pamięć nieco nas zawiodła mamy krótką notkę co do inspiracji.
Ja ze swoimi synami wykonaliśmy babeczki z orzechami i jagodami. Co prawda zupełnie inaczej wyglądają na naszym stole,ale nie to jest przecież najważniejsze, prawda? Bałagan w kuchni jest najlepszym dowodem na dobrze spędzony czas i ogrom zabawy. Bo kto powiedział, że gotowanie ma być nudne?
Książka idealnie sprawdzi się jako prezent. Przepięknie wydana,twarda oprawa i zawartość,od czytania której już leci ślinka i w głowie tworzy się okazją do zaserwowania potraw.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepisy inspirowane baśniami w dorosłym życiu idealnie wpasują się w nasz rytm. Teraz,gdy sama mam dzieci, cudownie mogę zorganizować czas. Zabawa...
"Książka kucharska braci Grimm" Robert Tuesley Anderson
Wydawnictwo: Prószyński Media
Premiera: o4.o9.2o25
Uwielbiam Baśnie braci Grimm, byłam wiec ciekawa przepisów inspirowanych właśnie nimi. Tytuły poszczególnych dań często wywoływały uśmiech na moich ustach i oczywiście chęć wykonania ich.
Musze wspomnieć o wydaniu tej książki kucharskiej. Piękna twarda okładka nadaje estetycznego wyglądu.
"Książka kucharska braci Grimm" zawiera w sobie ponad 70 przepisów na każdą okazję. Znajdziecie w niej przepisy zarówno na obiad, deser i także napoje.
Na kafelkach mam dla was przygotowne trzy dania z tej ksiażki.
1.Szronione winogrona białego chłopczyny
2.Pieczone ziemniaki z paprykowym dipem
3.Kurczak Śpiącej Królewny nadziewany czosnkowym masłem.
Każdy z nich okazał sie być smaczny i łatwy w przygotowaniu. W środku znajdziecie również przepis bardziej wykwintne a także dla ambitniejszych kucharzy.
Lubie gdy w ksiażkach kucharskich znajdę rownież zdjecia gotowych dań. Bo przecież jemy oczami prawda? I gdy widze apetycznie wyglądająca potrawę to od razu chce ją zrobić i skosztować.
Bardzo polecam wam tą książkę kucharską. A wydawnictwu dziekuje za egzemplarz do recenzji.
"Książka kucharska braci Grimm" Robert Tuesley Anderson
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydawnictwo: Prószyński Media
Premiera: o4.o9.2o25
Musze wspomnieć o wydaniu tej książki kucharskiej. Piękna twarda okładka...
Uwielbiam baśnie i dobre jedzonko, a ta książka, to miód na moje serce!
„Baśnie stanowią część międzynarodowej spuścizny, dlatego są opowiadane i przepisywane na nowo w nieco innych wersjach, zgodnych z duchem danej epoki. Stąd czytelnik niejednokrotnie znajdzie różnice między tym, co pamięta z dzieciństwa, co ma na półce i co przeczyta w tej książce. Na tym zasadza się magia i niesłabnąca popularność baśni, które właśnie dzięki owej zmienności przetrwały stulecia.”
Które z baśni wracały do Was najczęściej?
U mnie top 3, to: „Królewna Śnieżka”, „Jaś i Małgosia” oraz „Roszpunka”.
Nawiązanie do baśni znajdziemy również w grach! Fani Wiedźmina na pewno odwiedzili Krainę Tysiąca Baśni i dobrze kojarzą każdą z nich. To najlepszy dowód na to, że inspiracje nimi ciągle mają miejsce we współczesnym świecie, a pamięć o nich ciągle jest żywa!
Pierwszy przepis już za mną, a za kilka dni pojawi się coś nowego. Tymczasem poczytam sobie te wszystkie ciekawostki zapisane w książce - jest ich tak dużo! 🥰Uwielbiam to w tych wydawaniach - samo jedzenie jest wspaniałe, ale te książki kucharskie oferują coś więcej.
Polecam bardzo, bardzo i jeszcze bardziej dziękuję za ten magiczny egzemplarz! ❤️
Uwielbiam baśnie i dobre jedzonko, a ta książka, to miód na moje serce!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiecie o tym, że pierwowzór ma ponury i krwawy klimat w ogóle nie nadający się dla dzieci? Twórcy zbioru wprowadzali zmiany w kolejnych wydaniach, aż w końcu te już ocenzurowane baśnie obiegły świat i w tej chwili chyba wszyscy je znają.
„Baśnie stanowią część międzynarodowej spuścizny, dlatego są...
"Weźmy sobie do serca mądrość naszych przodków; zaczynajmy codzienne przygody od sycącego śniadania, a pokonamy wszelkie przeciwności... jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki."
Pięknie wydana, z wieloma ilustracjami i gustownymi zdjęciami. Dla kochających baśniowe klimaty i lubiących dobre jedzenie. Dla tych co wierzą w magię i ciekawi są ludowych podań, gdyż treści tu nie brakuje, ale i dla tych, którzy uwielbiają książki kucharskie, bo przepisów w niej mnóstwo.
Wśród 70 przepisów kulinarnych mamy po kilka wariacji w temacie naleśników, kapusty czy sera, pomysły na ziemniaki, jaja i masło. Wszystkie przepisy są proste, a jednocześnie robiące wrażenie.
Książka jednocześnie kulinarna i naukowo-literacka, estetyczna i praktyczna. Szczerze polecam! Idealna na prezent z każdej okazji, a jeszcze lepsza bez okazji!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPięknie wydana, z wieloma ilustracjami i gustownymi zdjęciami. Dla kochających baśniowe klimaty i lubiących dobre jedzenie. Dla tych co wierzą w magię i ciekawi są ludowych podań, gdyż treści...
acznę dzisiaj od pytania: Moje ulubione danie, to...? 🤩
"Książka kucharska braci Grimm", to zestawienie super pomysłów na obiady, desery i inne przekąski. Przepisy nie są skomplikowane, a sam czas przygotowania nie wymaga większego zaangażowania. Do tego wydanie! Jest przepiękne i naprawdę warte uwagi 😍
#współpracareklamowa @proszynski_wydawnictwo ❤️
acznę dzisiaj od pytania: Moje ulubione danie, to...? 🤩
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie ma co ukrywać, że życie kręci się koło jedzenia i nic na to nie da się poradzić. Ja jedzonko uwielbiam 😍. Ciężko mi się zdecydować na to ulubione, "najulubieńsze", ale stawiam na makaron z łososiem, szpinakiem i pieczarkami. 🤤
"Książka kucharska braci Grimm” to ciekawa propozycja, która łączy w sobie dwa światy; kulinarny i literacki. Robert Tuesley Anderson zabrał nas w podróż przez ponad 70 przepisów inspirowanych klasycznymi baśniami. To nie jest zwykły zbiór receptur – to opowieść o tym, jak jedzenie i tradycje kulinarne przenikają się z historiami zakorzenionymi w kulturze europejskiej.
Na szczególną uwagę zasługuje pomysłowe powiązanie przepisów z bohaterami i motywami znanymi z baśni braci Grimm. Obok klasycznych dań pojawiają się sugestywne nawiązania do postaci. Dzięki takim zestawieniom gotowanie staje się czymś więcej niż tylko przygotowaniem posiłku.
Ogromnym atutem książki są również eseje towarzyszące przepisom. Autor z lekkością przybliża kontekst historyczny oraz kulturowy, wyjaśniając, jak dane potrawy funkcjonowały w dawnym życiu mieszkańców. Ta część dodaje książce głębi i sprawia, że nie jest ona jedynie "książką kucharską". Pod względem edytorskim książka również bardzo zachwyca; klimatyczne ilustracje i przemyślana szata graficzna zbudowały atmosferę magicznego świata Grimmów.
Co również wyróżnia tę publikację, to umiejętne balansowanie pomiędzy poradnikiem a literaturą. Nie znajdziemy tu wyłącznie spisu składników i kroków przygotowania. Mogę również dodać, że przepisy zostały dobrane tak, aby mogły zostać przygotowaneprzystępne w domu – zarówno proste, codzienne potrawy, jak i bardziej wykwintne smakołyki na szczególne okazje.
„Książka kucharska braci Grimm” to pozycja, która spodoba się nie tylko miłośnikom gotowania, ale też wszystkim, którzy cenią sobie literaturę i lubią odkrywać ją w nowych odsłonach. To idealna propozycja na prezent – pełna smaku i inspiracji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa...