Menopauza mnie nie rusza. Jak ogarnąć zmianę i nie zwariować
Menopauza. Słowo, które brzmi jak wyrok. Kojarzy się z utratą kobiecości, młodości, energii. Czujesz jakby twoje ciało przestało być twoje. Jakbyś traciła coś raz na zawsze.
Ale dlaczego tak jest?
Dlaczego nikt nie mówi o menopauzie z czułością, tak, jak mówi się o dojrzewaniu?
Dlaczego traktujemy menopauzę jak tabu, a nie jak naturalny, ważny etap życia?
Dlaczego nikt nie uczy nas, kobiet, jak przez nią przejść?
Dr n. med. Sheila de Liz, lekarka i kobieta po menopauzie, mówi o tym procesie inaczej. Łamie szkodliwe stereotypy, pomaga zrozumieć, co dzieje się w twoim ciele, jak działają hormony i jak zmieniają się emocje. Bez zawstydzania. Bez umniejszania. Bez mówienia „to tylko taki wiek”. To książka, która jest jak spokojna, czuła i wspierająca przewodniczka.
Menopauza to nie koniec. To początek przemiany.
Najbardziej znana ginekolożka w Niemczech, autorka bestsellerów. Wyróżnia się przełomowym podejściem do popularyzowania wiedzy o kobiecym ciele, hormonach i seksualności. Regularnie gości w mediach jako ekspetka zdrowia i inspiruje kobiety w każdym wieku. Prowadzi konta na YouTubie i Instagramie, gdzie obserwuje ją ponad 130 tysięcy osób. Jej książka „Menopauza mnie nie rusza” odniosła ogromny sukces w Niemczech – od prawie pięciu lat jest w pierwszej dziesiątce listy bestsellerów „Spiegla”.
Kup Menopauza mnie nie rusza. Jak ogarnąć zmianę i nie zwariować w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oficjalne recenzje książki Menopauza mnie nie rusza. Jak ogarnąć zmianę i nie zwariować
Są dwa życia: to przed „Menopauza mnie nie rusza” i to po niej
„Okres okołomenopauzalny to nie żadna »jesień życia«, jak do tej pory uważano. Taki pogląd już dawno powinno się włożyć między bajki. Ten czas to raczej pełnia lata – i właśnie to chcę ci udowodnić w tej książce. Potrzebny jest do tego tylko pewien plan i odrobina rozsądnej medycznej asysty” [s. 17].
Czy o książce poruszającej temat menopauzy – prawdziwej rewolucji w życiu kobiety – można powiedzieć, że jest fascynująca? W tym przypadku – zdecydowanie tak.
Sheila de Liz – doktor nauk medycznych, ginekolożka i popularyzatorka wiedzy o kobiecym ciele, hormonach oraz seksualności – w niezwykle przystępny i często zabawny sposób, a jednocześnie oparty na rzetelnej wiedzy medycznej i wieloletnim doświadczeniu, zaprasza czytelników w podróż przez kolejne etapy transformacji menopauzalnej.
Jeszcze do niedawna temat menopauzy był pomijany szerokim łukiem – w mediach, literaturze, a nawet w rozmowach przy domowym stole. Tymczasem jest to okres głębokich zmian, który wpływa nie tylko na życie kobiety, ale również na jej otoczenie. Tym bardziej istotne staje się zrozumienie: „Jak to wszystko działa?”.
Teoria medyczna bywa trudna w odbiorze, dlatego kluczowe jest to, w jaki sposób zostaje przekazana. I właśnie tu tkwi największa siła tej książki. Autorka potrafi mówić o złożonych zagadnieniach w sposób lekki, przystępny i pełen humoru, posługując się językiem zrozumiałym i przyjaznym dla czytelnika. Gdyby więcej lekarzy komunikowało się w taki sposób, wizyty w gabinecie byłyby znacznie mniej stresujące, a pacjenci wynosiliby z nich więcej praktycznej wiedzy.
Książka składa się z trzech części i siedmiu rozdziałów, które można czytać zarówno chronologicznie, jak i wybiórczo. Każdy rozdział zawiera krótkie podsumowania oraz wyróżnione sekcje, np. „dla ciekawskich”. W części pierwszej autorka przedstawia podstawy, wykazując się przy tym dużą pomysłowością – Estrogen (Drew Barrymore),Progesteron (Cameron Diaz) i Testosteron (Lucy Liu) tworzą „Hormonalne Hollywood”, inspirowane „Aniołkami Charliego”.
Część druga poświęcona jest kolejnym etapom transformacji menopauzalnej: premenopauzie, perimenopauzie i postmenopauzie. Autorka omawia objawy takie jak wahania nastroju, problemy ze snem, uderzenia gorąca, bóle stawów czy problemy z pamięcią. Po szczegółowym przedstawieniu możliwych scenariuszy przechodzi do części trzeciej – praktycznej – odpowiadając na pytanie: „Co możesz zrobić, aby zachować zdrowie i cieszyć się drugą połową życia?”.
Ta część stanowi odpowiedź na problem spadku poziomu hormonów. Autorka skupia się głównie na bioidentycznych hormonach pochodzenia roślinnego, a także krótko omawia alternatywne metody wsparcia. Czytelnik znajdzie tu również „hormonalne FAQ”, czyli zestaw najczęściej zadawanych pytań i odpowiedzi dotyczących terapii hormonalnej. Nie brakuje także wątków związanych z dietą, aktywnością fizyczną, snem, odpoczynkiem oraz intuicją – określaną przez autorkę jako „pajęczy zmysł”.
Trudno nie docenić tej książki. Autorka nie tylko szczegółowo omawia kluczowy moment w życiu kobiety, ale także wskazuje konkretne rozwiązania poprawiające komfort codziennego funkcjonowania. Robi to w sposób ciekawy, pomysłowy i pełen humoru, dzięki czemu z łatwością trafia do szerokiego grona odbiorców.
Nie jest to książka wyłącznie dla kobiet. Zmiany hormonalne nie dotyczą tylko ich samych, ale również partnerów, rodzin i współpracowników. Warto więc zrozumieć, „jak to wszystko działa”, aby raz na zawsze odejść od krzywdzących stereotypów.
To nieocenione źródło wiedzy – książka, którą warto mieć nie tylko na półce, ale także w świadomości. Menopauza nie musi być końcem – może stać się nowym początkiem. Sheila de Liz okazuje się doskonałą przewodniczką po tej wymagającej, ale i ważnej życiowej drodze.
„Jak smutne jest życie bez czerpania z niego przyjemności, bez włosów dziko powiewających w kabriolecie w gorący letni dzień. Nie śpiewaj pod koniec życia słodko-gorzkiej piosenki […] o tym, że nigdy nie byłaś w Nowym Jorku. Zaśpiewaj raczej: »Nie licząc godzin i lat«”.
Anna Katarzyna Balcerek
Opinia społeczności książki Menopauza mnie nie rusza. Jak ogarnąć zmianę i nie zwariować
Niedowierzałam, że czytam przedmowę do wydania dwudziestego piątego książki, której premiera miała miejsce zaledwie pięć lat wcześniej. Po skończonej lekturze zupełnie się temu już nie dziwię. Zrobiłam sobie sporo notatek na przeróżne tematy (m.in. AMH, atrofia, owulacja w czasie perimenopauzy),porozmawiałam z mamą, od której dowiedziałam się, że opisany w książce problem z menopauzą, który miała Oprah Winfrey, miała też moja babcia. Jestem pozytywnie zaskoczona sposobem przedstawienia tematu i nie dlatego, że otrzymałam egzemplarz recenzencki, a dlatego, że mam porównanie z naszym rodzimym tytułem, w którym na większości stron winę za problemy związane z menopauzą przypisuje się diecie, zwłaszcza spożywaniu cukru. W przypadku niemieckiej autorki słowo cukier pojawia się tylko raz i to na 336 stronie, chociaż rzeczywiście dość dosadnie i w towarzystwie alkoholu i białej mąki. Z kolei można by się przyczepić, że mowa jest ciągle o hormonach, ale ponieważ menopauza to termin związany z układem rozrodczym, to wydaje mi się to bardziej logiczne, zasadne i wiarygodne. O ile polski lekarz opowiada o wpływie sposobu życia w młodości na przebieg okresu przekwitania, to doktor De Liz zwraca uwagę na skutki "niezaopiekowanej" menopauzy na zdrowie i komfort życia 20 i więcej lat po niej. Wygląda na to, że w najbliższym czasie nie będę miała problemu z wyborem prezentu dla koleżanek i kuzynek.
Oceny książki Menopauza mnie nie rusza. Jak ogarnąć zmianę i nie zwariować
77 użytkowników ma tytuł Menopauza mnie nie rusza. Jak ogarnąć zmianę i nie zwariować na półkach głównych- Przeczytane 40
- 2025 3
- Zdrowie 2
- .EMPIK GO 1
- Popularnonaukowe 1
- 52_2026 1
- Wokół medycyny 1
Tagi i tematy do książki Menopauza mnie nie rusza. Jak ogarnąć zmianę i nie zwariować
Czytelnicy Menopauza mnie nie rusza. Jak ogarnąć zmianę i nie zwariować przeczytali również
Cytaty z książki Menopauza mnie nie rusza. Jak ogarnąć zmianę i nie zwariować
Dodaj cytat z książki Menopauza mnie nie rusza. Jak ogarnąć zmianę i nie zwariować
Dodaj cytat

Opinie i dyskusje o książce Menopauza mnie nie rusza. Jak ogarnąć zmianę i nie zwariować
„Menopauza mnie nie rusza” to wartościowy i przystępny przewodnik po jednym z najważniejszych etapów w życiu kobiety. Autorka łączy rzetelną wiedzę medyczną z lekkością narracji i humorem, dzięki czemu trudne zagadnienia stają się zrozumiałe i bliskie czytelnikowi. To książka, która nie tylko edukuje, ale też daje wsparcie i poczucie sprawczości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku pomyślałam: czy to temat dla mnie? W końcu jestem jeszcze młoda. Ale szybko doszłam do wniosku, że jeśli chodzi o zdrowie, świadomość nigdy nie przychodzi za wcześnie.
I wiecie co? Ta książka okazała się znacznie bogatsza, niż się spodziewałam.
To nie jest tylko poradnik o samej menopauzie. To prawdziwa skarbnica wiedzy o kobiecym ciele: hormonach, cyklu menstruacyjnym, chorobach i profilaktyce.
Autorka prowadzi przez te wszystkie tematy z niesamowitą lekkością. Pisze prosto, obrazowo, pełna metafor i porównań – dzięki czemu książkę czyta się błyskawicznie i z ogromnym zainteresowaniem.
Plusem są także ilustracje, grafy i wykresy – ułatwiają zrozumienie, ale też sprawiają, że lektura jest jeszcze przyjemniejsza.
Najbardziej doceniam to, że autorka nie straszy menopauzą ani nie traktuje jej jak końca pewnego etapu. Wręcz przeciwnie – pokazuje, że to część naszej kobiecej drogi, którą można przejść świadomie i spokojnie, z wiedzą i wsparciem. Ta perspektywa daje poczucie siły, zamiast odbierać nadzieję.
Temat menopauzy wciąż obarczony jest mitami, stereotypami i mnóstwem przemilczeń. A ta książka obala tabu i pokazuje, że to nie koniec, tylko początek nowego etapu. To przede wszystkim przewodnik po zdrowiu kobiety – niezależnie od wieku.
Polecam ją każdej kobiecie. Bo dowiecie się znacznie więcej niż tylko tego, jak radzić sobie z przekwitaniem. To książka, która uczy, jak zadbać o siebie na każdym etapie życia. I naprawdę warto ją przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI wiecie co? Ta książka okazała się znacznie bogatsza, niż się spodziewałam.
Menopauza. Dla wielu kobiet brzmi jak wyrok – koniec energii, młodości i kobiecości. Sheila de Liz, w swojej książce „Menopauza mnie nie rusza” pokazuje jednak, że wcale nie musi tak być. Jej publikacja to opowieść o tym, że menopauza to naturalny etap życia, który można przeżyć świadomie, z troską o siebie i… z uśmiechem.
Autorka – lekarka i jedna z najbardziej znanych ginekolożek w Niemczech – łączy ogromną wiedzę medyczną z doświadczeniem kobiety, która sama przeszła przez ten czas. I co ważne: pisze językiem prostym, zrozumiałym i pełnym humoru. Potrafi rozbroić powagę tematu zabawnymi porównaniami (hormony jak rozkapryszone postacie z serialu? – brzmi znajomo 😉),a jednocześnie przekazuje rzetelną wiedzę, której często tak bardzo brakuje w rozmowach o zdrowiu kobiet.
Książka podzielona jest na trzy części. W pierwszej Sheila wyjaśnia, jak działają hormony od okresu dojrzewania aż po menopauzę – obrazowo, bez naukowego zadęcia i nagromadzenia fachowego słownictwa.
W drugiej pokazuje, co dokładnie dzieje się z naszym ciałem w pre-, peri- i postmenopauzie. Uderzenia gorąca, bezsenność, huśtawki nastroju – wreszcie można zrozumieć, skąd się biorą i jak je oswoić.
W trzeciej części dostajemy praktyczne wskazówki, dotyczące tego, jak zadbać o zdrowie i dobrostan – od stylu życia, przez psychikę, aż po możliwości leczenia.
To, co spodobało mi się najbardziej, to ton tej książki. Sheila de Liz nie mówi „musisz”, nie straszy i nie umniejsza, tylko wspiera. Jest jak mądra, starsza przyjaciółka, która przechodziła już tę drogę i teraz prowadzi cię za rękę. Dzięki temu łatwo poczuć ulgę, że nie jesteśmy same, a menopauza nie jest końcem, lecz początkiem nowego etapu.
I nic dziwnego, że książka od lat nie schodzi z listy niemieckich bestsellerów „Spiegla”. To nie tylko poradnik zdrowotny, ale także inspirująca lektura, która daje siłę i nadzieję.
Jeśli jesteś przed menopauzą, w jej trakcie albo już po – znajdziesz tu ogrom wiedzy, wsparcia i odwagi do tego, by spojrzeć na ten czas inaczej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka – lekarka i jedna z najbardziej znanych...
Menopauza nigdy jakoś specjalnie nie znajdowała się w kręgu moich zainteresowań. Choć powinna, zważywszy na to, że jestem kobietą. Do tej pory przekładałam na bliżej nieokreślony termin to, by przeczytać jakiekolwiek wytłumaczenie, czym właściwie jest to zjawisko, jak się objawia i przebiega. Zawsze kojarzyło mi się z dorosłymi kobietami koło pięćdziesiątki, z mocno obniżonym nastrojem i nie do końca racjonalnymi decyzjami. Dodatkowo pamiętałam też o tajemniczych uderzeniach gorąca, co ciężko było mi sobie wyobrazić, ze względu na to, że należę do osób, którym wiecznie jest zimno. Jakież było moje zdziwienie, gdy autorka książki "Menopauza mnie nie rusza", czyli Sheila de Liz, zdołała przedstawić wszystkie fakty tak, żeby ktoś tak uparty, jak ja nie dość, że zainteresował się tematem, to w dodatku postanowił go zrozumieć. Nadmienię jednak, że nauk takich jak biologia i chemia nie łączy ze mną praktycznie nic, więc podejdę do sprawy totalnie humanistycznie, pozostawiając jednak pewne kwestie w książce. Polecam ją przeczytać, zwłaszcza że podstawy programowe w polskich szkołach, pewnie dalej nie opisują tego procesu w więcej niż paru zdaniach na krzyż, czyli tak jak miało to miejsce w latach 90 i później, gdy chodziłam do szkoły.
Nie będzie to żadnym zaskoczeniem dla potencjalnych czytelników, że będą mieli do czynienia z poradnikiem, odnośnie do bardzo konkretnego zjawiska. Sama unikam tego typu książek jak ognia, zwłaszcza że wiele z nich tłumaczy czytelnikowi jak żyć, bez najmniejszej próby wyjaśnienia stanu rzeczy, lub pochodzenia okoliczności będących tematem danego tytułu. Tutaj sprawy mają się zgoła inaczej, co było dla mnie dość sporym zaskoczeniem. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że autorka nie zasypuje swoich odbiorców medycznym, chemicznym, czy biologicznym słownictwem, co automatycznie sprawia, że odbiór jej słów jest nad wyraz prosty. Całość przedstawia, kolokwialnie mówiąc "na luzie", dodatkowo przechodząc z czytelnikami na "per ty". Zmniejszenie bariery pomiędzy lekarzem ginekologiem a potencjalnym pacjentem, to bardzo sprytny zabieg, ponieważ autorka wielokrotnie będzie starała się przesuwać powstałą granicę, ostatecznie doprowadzając do komfortowego położenia, w którym mamy się docelowo znaleźć. Sheila de Liz przekazuje wszelkie dane przystępnie i przyjemnie, nie zawstydzając przy tym odbiorców, oraz nie próbując wywołać w kimkolwiek poczucia, że mało wie o przedmiocie rozmowy, lub jej zawodzie. Jeżeli jesteście w tych kwestiach i naukach takimi samymi laikami jak ja, to uwierzcie, że zdołacie zrozumieć wszystko, jeżeli dostatecznie skupicie się na czytanych słowach.
Drugą całkiem ciekawą i godną podziwu sprawą jest to, jak dużym szacunkiem autorka otacza swoich czytelników. W niemal idealny sposób dopasowuje swoją narrację i sposób przekazywania wiedzy do tych, którzy z pomocą jej książki chcieliby się jakkolwiek przygotować do menopauzy, lub zwyczajnie ją zrozumieć. Wiele mitów, zabobonów i szeptów z podwórkowej bazy danych zostanie obalonych, a każde, nawet najmniejsze niejasności zostaną wytłumaczone tak, aby dotrzeć nawet do tych najbardziej opornych. W żadnym wypadku nie można powiedzieć, że praca Sheili de Liz jest wtórna, ponieważ menopauza nie należy do popularnych tematów, ani łatwych. Zresztą jaki lekarz byłby w stanie w żartobliwy sposób wytłumaczyć działanie hormonów, na przykładzie popularnego filmu z roku 2000? Choć ten sposób może się trochę "przejeść" po pewnym czasie, to trzeba przyznać, że kreatywne podejście znacznie ułatwiło odbiór pewnych treści i założeń. Ta wykreowana przyjacielska więź znacznie zmniejsza skrępowanie i wręcz zachęca do zadawania pytań, czy wyjaśniania niewiadomych. Ze świecą szukać drugiego takiego tytułu, gdzie menopauza gra pierwsze skrzypce, a autor owej książki będzie w stanie tak mocno ułatwić zrozumienie treści.
Logika siłą rzeczy jest tutaj jedną z wytycznych, którymi musiała podpierać się autorka. Każda, nawet pozornie nieistotna kwestia ma swoją rolę, skądś się bierze i coś powoduje. Wszystko nie dość, że zostaje potwierdzone i popisane nazwiskiem lekarki ginekologii, to zostało spisane i przygotowane na podstawie całkiem długiej bibliografii, którą oczywiście znajdziemy na samym końcu książki. Research i wiedza własna, są ogromne, co bardzo przekonało mnie do przeczytania całej książki. Dodatkowo Sheila de Liz wyróżnia najważniejsze fragmenty, doskonale wiedząc, że nie każdy czytelnik przeczyta jej książkę od deski do deski oraz że niektórzy będą mieli zamiar wracać tylko do określonych fragmentów, w poszukiwaniu konkretnych danych. Lekarka wprost mówi też o sposobach, jak rozmawiać z lekarzami, co zrobić ze swoimi objawami i zasadniczo "jak żyć, gdy zacznie się to dziać". Pomimo ogromnej empatii w stronę pacjentek, wobec których okazuje ogromne zrozumienie i życzliwość, to nie do końca kieruje je w kierunku swoich kolegów po fachu. Bez ogródek stawia tezę, że wielu lekarzy ginekologów zwyczajnie ignoruje temat menopauzy, posługując się przy tym okrojoną wiedzą. Nie brzmi to specjalnie zachęcająco, co tym bardziej utwierdza mnie w przekonaniu, by wykorzystać jej rady w praktyce. Nadmienię też, że książka ta, wydana przez Wydawnictwo Otwarte to pierwsze wydanie w naszym kraju. Wydawnictwo dołączyło wiele dopisków, odnoszących się do naszych refundacji, czy dostępności leków, które często mają zgoła odmienną sytuację u naszych sąsiadów. Za granicą doczekała się już co najmniej 25 wersji, niemal nie schodząc w Niemczech z list popularnych tytułów. Spokojnie można powiedzieć, że jest to pouczająca, przełamująca stereotypy lektura, która odkrywa nagromadzoną przez dziesięciolecia tajemnicę, zgromadzoną wokół menopauzy.
"Menopauza mnie nie rusza", to fenomenalny zbiór danych, regułek i wyjaśnień. Autorka zdołała poruszyć na ponad 350 stronach nawet te sprawy, wobec których nie wpadlibyśmy na to, by o nich wspomnieć podczas wizyty u lekarza. Wydawnictwo Otwarte, które zdecydowało się przetłumaczyć ten tytuł w naszym kraju, wykonało dobrą robotę, dzięki czemu otrzymaliśmy kompletne, dokładne i miejscami zabawne tłumaczenie. W środku trafimy na różne grafiki pomocnicze, które miejscami znacznie ułatwią nam zrozumienie poruszanych tematów, ale też ułatwią zapamiętanie pewnych kwestii, które nie zawsze będą dla nas intuicyjne. Książka ma bardzo przyjemną kolorystycznie okładkę oraz skrzydełka, które dbają o to, by okładka się nie wywijała. Na owych skrzydełkach zamieszczono kilka opinii czytelników oraz krótkie przedstawienie autorki, wraz z oceną książki, wziętą z portalu goodreads. Myślę, że odpowiednim adresatem książki, będzie osoba po trzydziestym roku życia, która interesuje się swoim ciałem i zmianami, które prędzej czy później dosięgną każdego z nas. Napisana została jednak w taki sposób, że spokojnie mogą po nią sięgnąć również osoby młodsze i starsze, które mogą potraktować ten tytuł jako kompendium wiedzy. Wnioski, które nasuwają się po skończeniu tego tytułu, są bardzo proste- to odpowiednia książka dla tych, którzy chcą poszerzać swoją wiedzę, ale boją się pytać o pewne rzeczy na głos. Osoby, które szukają odpowiedniego i odpowiedzialnego przewodnika, będą zachwycone.
Współpraca recenzencka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy przymierzałam się do czytania tej książki, miałam bardzo mieszane uczucia. Pomyślałam, że przecież ten temat mnie jeszcze nie dotyczy. Poza tym o menopauzie się nie rozmawia, to temat tabu, wstydliwy, odwlekany i bagatelizowany. Niezależnie od tego, zaczęłam się wgłębiać w poszczególne rozdziały, a potem już każda nowa strona przynosiła pozytywne zaskoczenie, zdziwienie, ale także spokój, czułość i moc wsparcia.
Jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy autorki i sposobu jej przekazywania, szczegółowego, obrazowego, działającego na wyobraźnię. Porównanie kobiecych hormonów: estrogenu, progesteronu i testosteronu do Aniołków Charliego pomaga zwizualizować i lepiej zrozumieć nie tylko ich specyfikę, ale przede wszystkim nasze potrzeby i zmiany zachodzące w ciele, głowie i duszy, kiedy równowaga pomiędzy nimi jest zachwiana. Autorka rozprawia się także z mitami i stereotypami krążącymi wokół tego tematu i z czułością oraz spokojem doradza sprawdzone terapie, przytulając każdy niepokojący nas sygnał, niczym najbliższa przyjaciółka.
Przekonałam się, że autorka, która jest lekarką, ginekolożką, a w swojej pracy wychodzi poza ustalone ramy, nie tylko dzieli się fachową wiedzą, ale przede wszystkim wspiera kobiety, ociepla wizerunek menopauzy i udowadnia, że „okres okołomenopauzalny to nie żadna „jesień życia”, jak do tej pory uważano. Taki pogląd już dawno powinno się włożyć między bajki. Ten czas to raczej sama pełnia lata (…)”.
Ta książka pozwala nie tylko oswoić ten trudny temat, ukoić lęki i obawy z nim związane, ale także wyjaśnić wszystko, co dzieje się w naszym organizmie już od 40 roku życia. Tak, jeśli myślałaś, że menopauza dotyczy tylko starszych pań, to jesteś w błędzie. Jej delikatne, nawet nie niepokojące symptomy pojawiają się dużo wcześniej, dlatego warto się im przyjrzeć z bliska, by móc odpowiednio wcześnie zareagować.
Myślę, że to niezwykle potrzebna kobieca pozycja na rynku wydawniczym. Będę ją polecać każdej koleżance, Tobie również.
Kiedy przymierzałam się do czytania tej książki, miałam bardzo mieszane uczucia. Pomyślałam, że przecież ten temat mnie jeszcze nie dotyczy. Poza tym o menopauzie się nie rozmawia, to temat tabu, wstydliwy, odwlekany i bagatelizowany. Niezależnie od tego, zaczęłam się wgłębiać w poszczególne rozdziały, a potem już każda nowa strona przynosiła pozytywne zaskoczenie,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'Na początku nie martw się o „jak” - nie musisz widzieć końca drogi, by postawić pierwszy krok.'
Autorka opisuje menopauzę jak starą przyjaciółkę, bez niedopowiedzeń i stereotypów. Ogrom informacji, ale w przyjemnej otoczce, książka jest kojąca i podczas czytania czujemy się, jakbyśmy trzymały w rękach kubek parującej herbaty, a każdy łyk ociepla nasze wnętrze. A przede wszystkim pokazuje, że z Tobą, czytelniczko, wszystko jest w porządku. Huśtawki nastroju, irytacja, wypalenie czy spadek samooceny – to wszystko minie, zadbaj o siebie, odpocznij, uśmiechnij się.
Choć przyznaję, że do menopauzy to mi daleko – książka jest świetnym poradnikiem. Skierowana głównie do osób w okresie okołomenopauzalnym, ja jednak myślę, że dobrze sięgnąć trochę wcześniej, aby lepiej zrozumieć przez co dokładnie będzie przechodzić nasze ciało. I dzięki temu dowiedzieć się, że nie taki diabeł straszny jak go malują – menopauza to naturalny proces, najlepsze co możemy wtedy zrobić to być dla siebie cierpliwymi, skupić się na sobie i własnym zdrowiu.
Wspomnę jeszcze o cudownym polskim tłumaczeniu i humorze zawartym w tytułach rozdziałów – na przykład 'Baśka miała fajny biust'.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'Menopauza mnie nie rusza' to książka ginekolożki dr Sheili de Liz, która odniosła ogromny sukces. Kobiety na całym świecie zmieniają swoje podejście do menopauzy, bo wkroczenie w ten okres to żadne pożegnanie – to dopiero początek.
Autorka opisuje menopauzę jak starą...
Książka napisana jest w przystępny i prosty sposób. Dzięki niej poznałam na czym polega działanie hormonów w moim ciele, o czym świadczą objawy takie jak np. uderzenia gorąca czy bezsenność. Bardzo łatwo się czyta. Polecam !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Menopauza mnie nie rusza” w przystępny i zabawny sposób oswaja temat, trudny dla wielu kobiet. Dr n. med. Sheila de Liz, doświadczona lekarka, pisze otwarcie i bez tabu o zmianach zachodzących w kobiecym ciele w okresach okołomenopauzalnym i menopauzy. To nie tylko medyczny poradnik. Autorka pisze z empatią, zrozumieniem kobiecych spraw od strony psychicznej oraz podchodzi do tematu z delikatnością.
Autorka w zrozumiały sposób tłumaczy, co tak naprawdę dzieje się w organizmie kobiety podczas tego etapu życia, dlaczego pojawiają się konkretne objawy oraz radzi, co można zrobić, aby je złagodzić. Wiele uwagi poświęca również zmianom hormonalnym oraz emocjonalnym, które często towarzyszą menopauzie. Pokazuje, że przetrwanie tego okresu jest dla kobiet wyzwaniem, ale z drugiej strony nie musi oznaczać końca poczucia bycia kobietą. Wręcz przeciwnie, może być początkiem nowego, bardziej świadomego etapu życia.
Książka jest napisana w lekkim stylu, bezpośrednia, pełna humoru i dystansu. Dzięki temu lektura staje się nie tylko pouczająca, ale i przyjemna. Momentami miałam wrażenie, jakby autorka była moją bliską przyjaciółką, z którą mogę porozmawiać o najbardziej intymnych sprawach bez skrępowania.
Książka zawiera również wiele praktycznych porad: od sposobów łagodzenia objawów, po wskazówki, jak rozmawiać z lekarzem, by uzyskać realną pomoc. To cenna wiedza zarówno dla kobiet, które właśnie wchodzą w okres menopauzy, jak i dla tych, które dopiero się do niego zbliżają. Może być też wartościową lekturą dla bliskich: partnerów, przyjaciół czy dzieci, którzy chcą lepiej zrozumieć, co w tym czasie przeżywa kobieta.
Komu polecam tę książkę? Przede wszystkim wszystkim kobietom, które chcą przygotować się na menopauzę lub już ją przechodzą. Ale też osobom, które chcą lepiej zrozumieć bliskie im kobiety, ich zmienność nastrojów, potrzeby, emocje. To książka, która może pomóc przełamać wiele stereotypów i sprawić, że ten naturalny etap życia przestanie być tematem tabu.
„Menopauza mnie nie rusza” w przystępny i zabawny sposób oswaja temat, trudny dla wielu kobiet. Dr n. med. Sheila de Liz, doświadczona lekarka, pisze otwarcie i bez tabu o zmianach zachodzących w kobiecym ciele w okresach okołomenopauzalnym i menopauzy. To nie tylko medyczny poradnik. Autorka pisze z empatią, zrozumieniem kobiecych spraw od strony psychicznej oraz podchodzi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś parę słów o menopauzie, która nie jest końcem, ale początkiem przemian.
Sama autorka jest ekspertką w dziedzinie kobiecego zdrowia i inspiruje kobiety w każdym wieku.
Ten poradnik jest spokojnym przewodnikiem po wspomnianym okresie życia kobiety.
Wszystko jest tu wytłumaczone czasami nawet z humorem.
Dr de Liz wyjaśnia co dzieje się z kobiecym ciałem i hormonami na tym etapie życia.
Ta książka jest rewelacyjna, gdyż wszystko wytłumaczone jest bardzo przystępnie. Menopauza nie jest tu potraktowana jako temat tabu.
Sama autorka jest ginokolożką z dużą praktyką i obala pewne stereotypy i mity związane z tym etapem życia.
Uważam, że jest to bardzo potrzebna lektura, zwłaszcza dla kobiet 40+.
Dziękuję Wydawnictwu Otwarte za egzemplarz do recenzji.
Dr n. med. Sheili dr Liz Menopauza mnie nie rusza
Dziś parę słów o menopauzie, która nie jest końcem, ale początkiem przemian.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka autorstwa dr n. med. Sheili dr Liz "Menopauza mnie nie rusza" jest od pięciu lat na listach bestsellerów w Niemczech.
Ten poradnik jest spokojnym przewodnikiem po wspomnianym okresie życia...
To już trzecia książka w tym temacie i byłam bardzo ciekawa, czy mnie zainteresuje czy może znudzi, bo już sporo poczytałam wcześniej. Ale ta książka jest rewelacyjna!
Co mi się spodobało - przede wszystkim Autorka bardzo bezpośrednio zwraca się do czytających i ta relacja pozwala jej świetnie wyjaśniać skomplikowane poniekąd kwestie medyczne. Tu jest bardzo prosty i przejrzysty język, co zapewne częściowo jest zasługą Tłumaczki. Dzięki właśnie tej bezpośredniej relacji Autorka świetnie rozbraja w nas wiele stereotypów oraz lęków, które wywołuje słowo menopauza. I to jest chyba jedną z głównych zalet tej książki. Drugą zaletą - równie ważną, ale może bardziej użyteczną - jest możliwość przygotowania się do rozmowy z ginekologiem. Ta książka daje argumenty i wzmacnia też pewność siebie, aby asertywnie domagać się u lekarzy odpowiedniego traktowania swoich problemów.
Co nie bardzo mi podeszło - brakuje mi trochę odnośników do poszerzania wiedzy. Jakiś linków do stron lub do innych książek na końcu. Choć w sumie może to wynikać z tego, że mało jeszcze w tym temacie literatury, co zresztą sama Autorka przyznaje. Nie do końca podobały mi się ilustracje, gdyż jakoś nie zawsze się wiązały z treścią rozdziału.
Godna polecenia na pewno dla osób, które szukają książki pozwalającej im się oswoić z menopauzą. Autorka potrafi naprawdę wspaniale i zrozumiale pisać o jakby nie było trudnych medycznych kwestiach. A przecież jest lekarką, a nie dziennikarką. Świetnie się to czyta i wiele się nowego można dowiedzieć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo mi się spodobało - przede wszystkim Autorka bardzo bezpośrednio zwraca się do czytających i ta relacja pozwala jej świetnie wyjaśniać skomplikowane poniekąd kwestie medyczne. Tu jest bardzo prosty i...