Die andere Seite der Zukunft

Okładka książki Die andere Seite der Zukunft autora Reinmar Cunis, Joseph Dolezal, Walther Erwes, Herbert W. Franke, Ronald M. Hahn, Ulrich Harbecke, Dieter Hasselblatt, Thomas Le Blanc, Hendrik P. Linckens, Christian Meyer-Oldenburg, Peter Schattschneider, William Voltz, Jörg Weigand, Thomas Ziegler, Werner Zillig, 3588000585
Okładka książki Die andere Seite der Zukunft
Jörg WeigandWerner Zillig Wydawnictwo: Hermann Schaffstein Verlag fantasy, science fiction
1980-01-01
1980-01-01
niemiecki

Kup Die andere Seite der Zukunft w ulubionej księgarnii

Oceny książki Die andere Seite der Zukunft

OPINIE i DYSKUSJE o książce Die andere Seite der Zukunft

Przeszło czterdzieści lat temu Jörg Weigand, niemiecki autor i redaktor antologii SF, podjął próbę przybliżenia czytelnikom swojej ulubionej beletrystyki. Powstała niniejsza antologia, w której zawarto, według wydawcy, teksty ambitne, pozytywnie odstające od pulp fiction, z jaką dotychczas często kojarzono fantastykę naukową.

Czy próba się powiodła? Cóż, i tak, i nie. Większość opowiadań zbioru trudno zaliczyć do arcydzieł science fiction. Jest to jednak osąd wydany z perspektywy czterech dekad, jakie minęły od ukazania się książki na rynku. W roku 1980 antologia miała pewien wpływ na fandom, a jedno z opowiadań (melancholijne inner space „Auf dem Großen Strom” [„Na Wielkiej Rzece”] Ronalda M. Hahna) zaoferowało ciekawy twist i zdobyło nowo powstałą nagrodę im. Kurda Laßwitza. Innym nominowanym tytułem było opowiadanie Thomasa Zieglera pt. „'Video'”, znakomicie antycypujące wpływ gier komputerowych na popkulturę. Do tekstów ciekawych zaliczam również „Fontanelle” („Ciemiączko”) Rainmara Cunisa i „Das kommt davon” („Oto, co z tego wynikło”) Dietera Hasselblatta. W pierwszym opisano noworodka, który otrzymał telepatyczne umiejętności, podczas gdy drugie prezentuje interesujący pomysł na futurystyczne archiwum ciekawych pomysłów.

Czy próba się powiodła? Cóż, i tak, i nie....

Okładka książki Terra SF: The Years Best European SF Lino Aldani, Hans Joachim Alpers, Gabriel Bermúdez Castillo, Philip Goy, Ronald M. Hahn, Paul van Herck, Michel Jeury, Ingar Knudtsen Jr., Kathinka Johanna Lannoy, Sam J. Lundwall, Bertil Martensson, Gianni Montanari, Erwin Neutzsky-Wulff, Richard D. Nolane, Thomas Ziegler
Okładka książki Antares - Science Fiction Stories deutscher Autoren Robert N. Bloch, Herbert W. Franke, Andreas Gebhardt, Winfried Göpfert, Ronald M. Hahn, Dieter Hasselblatt, Thomas Le Blanc, Gerd Maximovič, Jörg Weigand, Thomas Ziegler, Jürgen von Scheidt
Thomas Ziegler
Thomas Ziegler
Niemiecki pisarz science fiction i tłumacz. Jego twórczość jest nierozerwalnie połączona z seriami powieści groszowych "Die Terranauten" i "Perry Rhodan". Dwukrotny laureat Nagrody im. Kurda Lasswitza. Jako tłumacz przyczynił się do popularyzowania angielskojęzycznej SF (zwłaszcza pozycji z uniwersum "Star Wars").

Okładka książki Alien Contagium: Erstkontakt-Geschichten Galax Acheronian, Manuel O. Bendrin, Anna Eichenbach, Renée Engel, Michael Erle, Christoph Grimm, Sven Haupt, Maximilian R. Herzig, Sylvia Kaml, Detlef Klewer, Frank Lauenroth, Erin Lenaris, Carolin Lüders, Anna Mai, Anastasiya Maria, Helen Obermeier, Ralph Sander, Sebastian Schaefer, Norbert Schäfer, Nele Sickel, Michael G. Spitze, Tatjana Stöckler, Maximilian Wust
Okładka książki Future Work - Die Arbeit von übermorgen Malte Aurich, Tanja Binder, Michael Edelbrock, Julia Grillmayr, Theresa Hannig, Sonja Hermeneit, Heidrun Jänchen, Franziska Rarey, Alessandra Reß, Lena Richter, Jol Rosenberg, Alex Simona, Karlheinz Steinmüller, Melanie Vogltanz, Christian Vogt, Judith Vogt, Annika Zinn

Cytaty z książki Die andere Seite der Zukunft

Dodaj cytat z książki Die andere Seite der Zukunft