Ścieżka ku ocaleniu

- literatura obyczajowa, romans
- Krakowska kołysanka (tom 3)
- 2025-08-12
- 2025-08-12
Kto ratuje jedno życie, jakby cały świat ratował.
Dochodzi do ostatecznej likwidacji krakowskiego getta. Aaron i Sara giną od niemieckich kul.
Julia wraz z trójką dzieci trafia do ośrodka Lebensborn, w którym pracuje jako sprzątaczka. Obserwuje, jak wiele polskich dzieci zostaje zabieranych przez niemieckie rodziny, i nie chce, żeby podobny los spotkał jej podopiecznych. Pojawienie się Olka daje szansę na ucieczkę.
Po tygodniach brutalnych przesłuchań Wiktoria trafia do obozu w Płaszowie. Na miejscu spotyka mamę i Martina, przed którym początkowo się ukrywa. Aigner bez wiedzy Wiktorii przenosi ją do pracy z kamieniołomu do zakładu krawieckiego. Pojawienie się Baumana w obozie wywołuje strach Wiktorii, bowiem kapitan wciąż dyszy żądzą zemsty. Razem z ocalonym więźniem Aigner organizuje ucieczkę kobiet z Płaszowa, ale nie wszystko przebiega zgodnie z planem.
Kup Ścieżka ku ocaleniu w ulubionej księgarni
Oceny książki Ścieżka ku ocaleniu
141 użytkowników ma tytuł Ścieżka ku ocaleniu na półkach głównych- Przeczytane 75
- 2025 6
- Przeczytane 2025 3
- Z biblioteki 2
- Literatura polska 2
- Ebook 1
- Wyzwanie 2025 1
- Obyczajowe 1
Cytaty z książki Ścieżka ku ocaleniu
Pojedynczy człowiek jest niczym w porównaniu z bezmiarem wszechświata. Ledwie pyłem, który na chwilę pojawia się na ziemi i znika, zdmuchnięty przez historię. Jeśli w ciągu tego momentu sprzyjała mu fortuna - kochał i był kochany. Jeśli dopisało mu szczęście, pozostawił cząstkę siebie i wspomnienia o sobie w umysłach innych.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ścieżka ku ocaleniu
"Po drugiej stronie muru" to drugi tom cyklu "Krakowskiej kołysanki", której zwieńczenie stanowi "Ścieżka ku ocaleniu". Seria, którą wciąż pamiętam, której bohaterowie zostawili po sobie trwały ślad w pamięci. Wszystko za sprawą ochronki dla dzieci, nad którą piecze sprawują teraz Wiktoria ze swoją matką. Każdy kolejny rozdział rysuje zmagania bohaterek w walce z największym wrogiem. Jednakże każdy najmniejszy przejaw buntu istotny jest w oczach tych najmłodszych, tych niczemu niewinnych, patrzących wciąż z nadzieją dzieci - stanowili znaczną część mieszkańców krakowskiego getta. Sytuacja znacznie się komplikuje, kiedy rozpoczynają się pierwsze wysiedlenia. Strach towarzyszący niemalże niczym cień zaognia swoje oblicze - wróg nie odpoczywa, a zadawane wciąż ból i cierpienie to spektakl, który odzwierciedlany zostaje w rosnących wciąż liczbach ofiar. Każda kolejna cyfra okrzykiwana jako sukces. Sytuacja panująca w getcie równoznaczna jest z nerwową atmosferą w domu dziecka prowadzonym przez Gajewskich. Pojawienie się Martina Aignera to dodatkowe utrudnienia. To właśnie tutaj pomiędzy okrucieństwem, rosnącą wciąż rozpaczą toczy się walka o codzienne życie. Życie, w którym wyszarpywane są pozytywne emocje. Jednakże każdy najmniejszy objaw "człowieczeństwa" traktowany jest z rezerwą, bo to idealny moment na to, aby wykorzystać potknięcie na korzyść wroga. Relacja oparta na przyjaźni to skomplikowana droga. "Po drugiej stronie muru" charakteryzuje się znaczną ilością nowych postaci, ale postawa każdej z nich jest istotna dzięki ich autentyczności. Zabieg ten jest kontynuowany w finalnej części "Ścieżka ku ocaleniu", gdzie doszło do ostatecznej likwidacji getta. Jednakże to nie koniec losów osieroconych - ich gehenna wciąż toczy się u boku niemieckich rodzin, gdzie proceder germanizacji wiedzie prym w przypadku "rasowych" dzieci. Porównywalne piekło przechodzi "Wiktoria", brutalnie przesłuchiwana w Płaszowie, zmagająca się z głodem, niewyobrażalnym bólem i przemocą, która sprawiała satysfakcję oprawcy. Każdy dzień stał pod znakiem zapytania, lecz nadzieja w sercu bohaterki wciąż się tliła. Wątek, który wyjątkowo mnie poruszył, dzięki emocjom i autentycznością postaci. "Ścieżka ku ocaleniu" także finalnie bazuje na relacji wróg - przyjaciel, ale schemat jest odczuwalnie skomplikowany.
Reasumując, trylogia Joanny Nowak to emocjonalna fabuła, z której wyzierały emocje. "Krakowska kołysanka" to wizytówka kobiet silnych, odważnych, zasługujących na miano "bohaterek". Z całego serca polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,Kto ratuje jedno życie, jakby cały świat ratował”
Niedzielny marcowy poranek w 1943 roku, rozpoczął się nakazem pakowania dla mieszkańców getta i udaniem na miejsce zbiórki. Zdezorientowani spoglądali na siebie, pełni obaw co przyniosą następne minuty. Dzieci brutalnie wyrywano z bezpiecznych rodzicielskich ramion, a jakikolwiek bunt, natychmiast uciszano. Pośród zebranych znaleźli się również Sara i Aaron, którym los także nie oszczędzał. W wyniku donosu i kolejnej kontroli w ochronce Gajewskich, dochodzi do odkrycia tajemnic, które do tej pory skrzętnie skrywały. Bauman z wyraźną satysfakcją śledzi każdy ich krok i nie spocznie, póki nie poniosą zasłużonej, w jego odczuciu, kary.
Wiktoria przechodzi przez piekło przesłuchań. Mimo brutalności funkcjonariuszy, nie udaje im się złamać ducha młodej kobiety. Zostaje wysłana do obozu w Płaszowie, gdzie otrzymuje najcięższą pracę. Pomimo trudów ma w sobie ogromną siłę życia oraz nadzieję, że kiedyś odnajdzie wszystkie odebrane im dzieci. Aigner, od początku wyróżniał się na tyle pozostałych oficerów. Niósł w sobie namiastkę światła, której innym brakowało. Wielokrotnie udowadniał swoją odwagę i miłość do ukochanej kobiety, chroniąc ją w miarę swoich możliwości. Szczególnie kontrastuje z Baumanem, którego pojawienie się oznaczało zniszczenie. Przebiegły, interesowny i zepsuty do szpiku kości. Muszę przyznać, że wszystkie postacie są doskonale zarysowane i bardzo autentyczne w odbiorze.
,,Przetrwałaś największe burze, nie złamał cię żaden huragan, doczekałaś końca wojny który innym nie był dany. Powinnaś z dumą spoglądać na swoje odbicie w lustrze”
To nie jest historia jakich wiele na rynku. Ona jest zupełnie inna. Bez pytania mości się w każdej cząstce ciała i niczym zadra, przypomina o trudnej przeszłości. ,,Ścieżka ku ocaleniu” to niesamowite zwieńczenie całej trylogii. Trylogii, w której nie brakuje bólu i okrucieństwa, ale także nadziei, która ostatkiem sił, tli się w sercach. Przepełniona emocjami, łamiąca serce i całkowicie nieprzewidywalna. Skrywa w sobie ogrom wiary, miłości, bezgranicznego oddania i chęć niesienia pomocy, ponad wszelkimi podziałami. Ma w sobie piękno, mimo tak trudnej tematyki. Podziwiam talent Autorki, bardzo zgrabnie prowadzi fabułę i buduje napięcie. Serdecznie polecam.
,,Kto ratuje jedno życie, jakby cały świat ratował”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiedzielny marcowy poranek w 1943 roku, rozpoczął się nakazem pakowania dla mieszkańców getta i udaniem na miejsce zbiórki. Zdezorientowani spoglądali na siebie, pełni obaw co przyniosą następne minuty. Dzieci brutalnie wyrywano z bezpiecznych rodzicielskich ramion, a jakikolwiek bunt, natychmiast uciszano. Pośród...
Macie swoje ukochane sagi?
Po likwidacji krakowskiego getta Julia wraz z trójką dzieci trafia do ośrodka Lebensborn, w którym zaczyna pracować jako sprzątaczka. Kobieta z przerażeniem obserwuje proceder germanizacji dzieci. Dzieci, które zostały uznane za rasowo wartościowe były odbierane polskim rodzinom i przekazywane niemieckim. Julia za wszelką cenę stara się chronić swoich podopiecznych.
Wiktoria, po wielogodzinnych i brutalnych przesłuchaniach trafia do miejsca, które wydaje się być piekłem na ziemi, do Płaszowa. W miejscu, w którym głód, chłód, przemoc, choroby były na porządku dziennym i nikt nie mógł być pewnym dnia następnego Wiktoria spotyka Aignera, który ponownie odegra w jej życiu ważną rolę.
Przyznam, że bałam się tej części i już nawet na początku pękło mi serce, ale autorka zawsze potrafi przemycić cień nadziei.
Przeczytałam dwie sagi @pisarka_joanna_nowak i jestem zakochana w piórze autorki. Uwielbiam sposób, w jaki autorka angażuje i przywiązuje czytelnika do swoich bohaterów. Mam wrażenie, że Ona nie pisze piórem, tylko sercem. Musicie wiedzieć, że Jej książek nie da się przeczytać i odłożyć na półkę. Te słowa, uczucia, odczucia i historie zostają w czytelniku. Wraz z bohaterami boimy się, kochamy, cierpimy i marzymy o ocaleniu. @pisarka_joanna_nowak pisze niezwykle obrazowo, umiejętnie budując napięcie.
"Krakowska kołysanka" to przepiękna trylogia o silnych, odważnych i gotowych do poświęcenia kobietach. To cykl o godności, miłości, człowieczeństwie i heroizmie zwykłych ludzi, którzy wbrew wszystkiemu starali się chronić najsłabszych, bo mimo niewyobrażalnego cierpienia i ogromu przemocy i bestialstwa w sercu tli się nadzieja na lepsze jutro. Na to, że jednak nadejdzie ocalenie.
Bo przecież „kto ratuje jedno życie, jakby cały świat ratował”.
Może zakończenie było trochę nierealne, ale tej autorce jestem w stanie wybaczyć wszystko.
Czytajcie!!
Macie swoje ukochane sagi?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo likwidacji krakowskiego getta Julia wraz z trójką dzieci trafia do ośrodka Lebensborn, w którym zaczyna pracować jako sprzątaczka. Kobieta z przerażeniem obserwuje proceder germanizacji dzieci. Dzieci, które zostały uznane za rasowo wartościowe były odbierane polskim rodzinom i przekazywane niemieckim. Julia za wszelką cenę stara się chronić...
III tom sagi to dalsze losy rodziny Gajewskich i ich przyjaciół oraz wrogów.
Wiktoria z mamą po torturach w krakowskim więzieniu trafiają do obozu w Płaszowie.
Trzecia część była dla mnie najtrudniejsza.
Ogrom bólu, przemocy i bestialstwa...
Ogromne brawa dla autorki za przedstawienie tych tragicznych wydarzeń w tak ujmując sposób. Znajdziecie tu mnóstwo silnych i bohaterskich osób. Znajdziecie tu miłość, przyjaźń i oddanie. Jednocześnie znajdziecie tu zło...
III tom sagi to dalsze losy rodziny Gajewskich i ich przyjaciół oraz wrogów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW trzecim tomie podopieczni sierocińca trafiają do różnych placówek. Julia wraz z trójką dzieci trafia do ośrodka Lebensborn i pokazuje nam okrutną prawdę na temat takich miejsc, w których młode Niemki przebywają tylko i wyłącznie po to, aby rodzić dzieci niemieckim oficerów.
Wiktoria z mamą po...
„Ścieżka ku ocaleniu” to znakomite, poruszające zakończenie cyklu "Krakowska kołysanka". Joanna Nowak po raz kolejny udowadnia, że potrafi w niezwykle wiarygodny i emocjonalny sposób połączyć historię jednostki z dramatem całego pokolenia. Choć to fikcja literacka, autorka bardzo umiejętnie osadza losy bohaterów w realiach okupowanej Polski, ukazując z jednej strony ogrom cierpienia i niesprawiedliwości, a z drugiej – siłę, odwagę i pragnienie życia, które nie daje się zniszczyć nawet w najbardziej mrocznych czasach.
To książka, która nie tylko domyka pewne wątki, ale też pozostawia przestrzeń na refleksję – o granicach człowieczeństwa, o tym, czym naprawdę jest bohaterstwo, i jak cienka bywa linia między ocaleniem a poświęceniem.
Autorka z wielkim wyczuciem pokazuje emocje bohaterów – ich lęk, nadzieję, tęsknotę, a także nieustającą walkę o zachowanie resztek normalności w świecie, który dawno przestał być normalny.
Styl Nowak jest jak zawsze przemyślany, subtelny, ale jednocześnie bardzo plastyczny. Czuć, że każda scena ma znaczenie, a każde słowo niesie emocjonalny ciężar. To opowieść, która zostaje z czytelnikiem na długo – nie tylko jako historia o wojnie, ale też o miłości, lojalności i wyborach, które definiują człowieka.
Świetne, dojrzałe zwieńczenie cyklu – pełne emocji, goryczy, ale i promyka nadziei.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepszy tom,ale zakończenie jest słabe,ucieczka z obozu gdzie pełno esesmanów,matka która było ledwie żywa i nagle znajduje tyle siły aby uciec czy Bruno nie wiadomo jak mógł się znaleźć w Anglii a Martin który był postrzelony w brzuch cudownie ozdrowiał, zakończenie zupełnie nie realne i to obniża wartość książki
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚCIEŻKA KU OCALENIU to ostatni tom niezwykle emocjonalnej sagi Krakowska Kołysanka.
Autorka Joanna Nowak ponownie opowiedziała mi dalsze dzieje rodziny Gajewskich. A zrobiła to w taki sposób, że wręcz nie mogłam oderwać się od lektury. Towarzyszyła mi przy niej pełna paleta uczuć. Odczuwałam wspólnie z bohaterami ich złość na okrutny los, ale też wzruszenie 🥲. Z jednej strony chciałam jak najszybciej ją przeczytać, bo byłam ciekawa, jakie zakończenie zaserwuje autorka, a z drugiej pragnęłam delektować się tą historią. Znacie to uczucie, prawda?
To była ogromnie emocjonalna podróż, o której na pewno szybko nie zapomnę. A ta książka to godne zwieńczenie całej sagi, które mocno Wam polecam ♥️.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka Joanna Nowak ponownie opowiedziała mi dalsze dzieje rodziny Gajewskich. A zrobiła to w taki sposób, że wręcz nie mogłam oderwać się od lektury. Towarzyszyła mi przy niej pełna paleta uczuć. Odczuwałam wspólnie z bohaterami ich złość na okrutny los, ale też wzruszenie 🥲. Z jednej...
Zawsze, kiedy sięgam po serię, pojawia się we mnie nutka niepokoju, czy kolejne części dorównają poprzednim, czy bohaterowie wciąż będą wzbudzać emocje, czy historia nie straci na sile? Też miewacie takie obawy? 😉 W przypadku sagi #krakowskakolysanka Joanny Nowak nie mam żadnych wątpliwości: seria trzyma poziom! 🥹 Trzeci tom, #sciezkakuocaleniu poruszył mnie najbardziej. To powieść, w której dramat splata się z nadzieją w taki sposób, że naprawdę trudno oderwać się od lektury. 📖 To już nie tylko opowieść o wojnie, ale o przetrwaniu, o odwadze zwykłych ludzi, którzy w nieludzkich czasach starali się ocalić innych. A przede wszystkim o tym, jak cienka bywa granica między życiem a śmiercią, nadzieją a rozpaczą. 💔
Ostateczna likwidacja krakowskiego getta staje się początkiem serii dramatycznych wydarzeń. Młode małżeństwo, Aaron i Sara umierają, a ich synek zostaje sam. Julia wraz z trójką maluchów zostaje wywieziona do ośrodka Lebensborn pod Breslau. Tam pracując jako sprzątaczka, widzi dramat polskich dzieci odbieranych rodzinom i pozbawianych własnej tożsamości oraz młode Niemki wydające na świat potomków aryjskiej rasy. Jej strach o podopiecznych jest ogromny, ale jednocześnie rośnie w niej determinacja, by nie dopuścić do ich zagłady. Pojawienie się Olka daje jej iskierkę nadziei i rodzi plan, który może stać się ich jedyną drogą do wolności. Wojna jednak pokazuje, że żaden plan nie jest pewny, a życie potrafi zmieniać się z dnia na dzień.
Ledwo żywa Wiktoria po brutalnych przesłuchaniach trafia do obozu w Płaszowie. To tam spotyka mamę i Martina - mężczyznę, którego kocha, ale którego stara się trzymać na dystans, bo każdy gest bliskości może oznaczać zagrożenie. Jej sytuacja wydaje się beznadziejna, dopóki Aigner niespodziewanie nie przenosi jej z katorżniczej pracy w kamieniołomach do zakładu krawieckiego. Ale nawet to nie gwarantuje bezpieczeństwa, nad Wiktorią wisi cień zemsty kapitana Baumana, którego przyjazd do obozu staje się źródłem strachu i ciągłego napięcia.
Czy uda im się wyrwać z piekła? Komu mogą tak naprawdę zaufać?
To najbardziej intensywna i przejmująca część trylogii. Autorka prowadzi czytelnika przez świat, w którym codzienność wyznacza strach, głód i cierpienie, a mimo to bohaterowie nie tracą człowieczeństwa. Opowieść o kruchości życia, ale też o sile nadziei, która pozwalała walczyć o każdy kolejny dzień. Choć nie wszystkim dane jest przetrwać, właśnie ta prawda sprawia, że historia zapada w pamięć jeszcze mocniej, wyciska łzy i budzi podziw dla siły i odwagi umęczonych bohaterów.
Zachęcam do przeczytania! 📚🥰
Za egzemplarz dziękuję @wydawnictworeplika . ❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Ścieżka ku ocaleniu” Joanny Nowak to książka, która zostaje w sercu na długo. Finał trylogii „Krakowska kołysanka” dostarcza ogromnych emocji – od bólu i smutku po przebłyski nadziei i ciepła. Historia Wiktorii, Julii i ich bliskich pokazuje, jak okrutna była wojna, a równocześnie jak wielka może być odwaga człowieka. Każda strona powieści uderza w najczulsze miejsca – brutalność obozu pracy, przesłuchania, głód, choroby i cierpienie są opisane z realistyczną dokładnością, ale bez nadmiernego patosu.
Najbardziej poruszający był dla mnie wątek Lebensborn. Obserwowanie, jak polskie dzieci były odbierane rodzicom i przekazywane niemieckim rodzinom, budziło we mnie zarówno gniew, jak i smutek.
Wiktoria w Płaszowie pokazała, czym jest siła kobiety, która nie poddaje się terrorowi i nie zdradza bliskich. Jej więź z Martinem, pełna troski i ryzyka, była jednocześnie źródłem nadziei i przypomnieniem, że nawet w piekle wojny można odnaleźć miłość i wsparcie.
Joanna Nowak pisze z niezwykłą wrażliwością, a jej bohaterowie są prawdziwi – pełni sprzecznych emocji, lęku, ale też odwagi i poświęcenia. „Ścieżka ku ocaleniu” to podróż przez ból i stratę, ale też przez małe momenty szczęścia, które pokazują, że człowieczeństwo nigdy nie ginie całkowicie.
To książka wymagająca emocjonalnie, ale i piękna literacko. Wciąga od pierwszych stron, zmusza do refleksji i pozostawia trwały ślad w sercu czytelnika. Polecam Wam cały cykl, bo to historia poruszająca, prawdziwa i pełna nadziei wśród okrucieństwa wojny.
„Ścieżka ku ocaleniu” Joanny Nowak to książka, która zostaje w sercu na długo. Finał trylogii „Krakowska kołysanka” dostarcza ogromnych emocji – od bólu i smutku po przebłyski nadziei i ciepła. Historia Wiktorii, Julii i ich bliskich pokazuje, jak okrutna była wojna, a równocześnie jak wielka może być odwaga człowieka. Każda strona powieści uderza w najczulsze miejsca –...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://czytamdlaprzyjemnosci.pl/2025/09/149-25-sciezka-ku-ocaleniu-joanna-nowak/
Ponadto autorka w powieści poruszyła temat domów, które działały w ramach programu lebensborn, w których to przebywały polskie dzieci przeznaczone do adopcji przez Niemców oraz młode Niemki, które miały rodzić dzieci wg standardów określonych przez Himmlera.
Lektura dostarczyła mi nie tylko wielu emocji, ale też sporą dawkę wiedzy historycznej.
Na kartach powieści znalazłam miłość, przyjaźń, ale też zazdrość, okrucieństwo oraz intrygę. Fabuła wciągnęła mnie od pierwszych stron książki. Dlatego odłożycie ją dopiero, gdy poznacie zakończenie tej historii.
Ścieżka ku ocaleniu Wiktorii i jej bliskich była długa, kręta i niebezpieczna, ponieważ naznaczono ją śmiercią, łzami i bólem. Były też chwile szczęścia, które pokazały czym jest prawdziwa miłość, przyjaźń i odpowiedzialność.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Ścieżka ku ocaleniu” Joanny Nowak zamknęła trylogię „Krakowska kołysanka”, a ostatni tom dostarczył mi wielu emocji. Realia życia w obozie pracy to praca ponad siły, eksperymenty medyczne na więźniach, głodowe racje żywieniowe, a do tego choroby i brak lekarstw.
Ponadto autorka w...