Gorzki smak rosolisu

- literatura obyczajowa, romans
- Lwowska opowieść (tom 2)
- 2025-05-06
- 2025-05-06
Przepiękna opowieść o sile marzeń.
Rebeka wreszcie zaczyna spełniać marzenia. Opracowuje receptury pralinek, lodów a także nowe przepisy likierów. Dodatkowo pisze porady kulinarne i publikuje swoje przepisy w lwowskich gazetach.
Pasmo sukcesów przerywa wojna. Okupacja sowiecka dla ludności żydowskiej nie jest szczególnie ciężka, ale wszystko się zmienia, gdy miasto zajmują Niemcy.
Na Żydów zostają nałożone olbrzymie kontrybucje, żywność jest racjonowana a prześladowania wszechobecne. Aby pomóc Rebece i jej rodzinie, Danka, przyjaciółka Rebeki, załatwia jej pracę w niemieckiej jadłodajni.
Kiedy w jednej z dzielnic Lwowa Niemcy organizują getto, Rebeka i jej bliscy nie mają wyboru. Razem z tysiącami innych Żydów znikają za wysokim murem. Wtedy jeszcze mają nadzieję, że to stan przejściowy. Nie wiedzą, że dla wielu z nich to droga tylko w jedną stronę.
Kup Gorzki smak rosolisu w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Gorzki smak rosolisu
Nieczęsto zdarza się, że książka chwyta za serce w taki sposób, że trudno o niej zapomnieć jeszcze długo po przeczytaniu ostatniej strony. „Gorzki smak rosolisu” to właśnie taka powieść – głęboka, bolesna, ale zarazem piękna i pełna nadziei. To druga część poruszającej sagi Lwowska opowieść, która skradła moje czytelnicze serce. Katarzyna Majewska-Ziemba po raz kolejny udowadnia, że potrafi w niezwykle sugestywny sposób połączyć emocjonalną głębię z realistycznym obrazem historycznej rzeczywistości. Autorka pisze pięknie, ale nie upiększa rzeczywistości. Jest w tym realizm, który boli, ale też skłania do refleksji. Katarzyna Majewska-Ziemba ma wyjątkowy dar ukazywania emocji w sposób, który nie przytłacza, ale porusza najczulsze struny. To literatura pełna smaku – dosłownie i metaforycznie. Bo w tle tej tragicznej opowieści stale unosi się aromat marzeń, przypraw i pasji, która – mimo wszystko – daje ludziom siłę. W tej części śledzimy dalsze losy Rebeki – młodej Żydówki, której pasja do cukiernictwa pozwalała przetrwać trudności życia codziennego. Jej marzenia o własnej cukierni, tworzenie nowych przepisów, publikacje kulinarne – wszystko to tchnęło nadzieję w jej codzienność. Jednak radość nie trwa długo. Wojna brutalnie przerywa to pasmo sukcesów. Wkraczają Sowieci, potem Niemcy – a z nimi strach, głód, prześladowania i życie za murami getta. Autorka nie oszczędza swoich bohaterów – każe im przejść przez piekło, gdzie człowieczeństwo poddawane jest najcięższej próbie. To nie tylko powieść o wojnie, ale też o sile marzeń, pasji, przyjaźni i miłości – uczuciach, które potrafią ocalić wewnętrznie nawet wtedy, gdy cały świat się wali. Rebeka, mimo coraz trudniejszych warunków, wciąż próbuje chronić swoich bliskich i odnaleźć sens w okrutnej codzienności. Równolegle toczy się także dramatyczny konflikt pokoleń, głęboko wpisany w relację ojca i syna – zderzenie tradycji z nowoczesnością, religii z polityką. Katarzyna Majewska-Ziemba z ogromnym wyczuciem i precyzją odmalowuje atmosferę Lwowa w latach wojennych – miasta pachnącego kiedyś marcepanem, a teraz przesiąkniętego lękiem i głodem. Autorka potrafi balansować pomiędzy poetyckim językiem a brutalnym realizmem – serwując czytelnikowi zarówno zapach świeżych pralinek, jak i dźwięk butów niemieckich żołnierzy na bruku. „Gorzki smak rosolisu” to książka pełna emocji, złożonych portretów psychologicznych i głęboko humanistycznego przesłania. To także hołd dla wszystkich, których marzenia, tożsamość i godność zniszczyła wojna – ale którzy mimo wszystko nie pozwolili sobie odebrać nadziei. To hołd dla ludzkiej godności, dla marzeń, które trwają nawet w czasach, kiedy wszystko inne upada. Czy polecam? Myślę, że moja opinia mówi sama za siebie.
Oceny książki Gorzki smak rosolisu
238 użytkowników ma tytuł Gorzki smak rosolisu na półkach głównych- Chcę przeczytać 123
- 2025 9
- Przeczytane 2025 3
- 2026 3
- Literatura polska 2
- Poszukuję 2
- Wyzwanie 2025 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gorzki smak rosolisu
Powróćmy do Lwowa... do miasta, które stanowiło część Polski, Związku Radzieckiego, finalnie Ukrainy. Miejsce współcześnie słynące z pięknej architektury, ale przede wszystkim z kawiarni i restauracji szczycących się nalewkami i czekoladą. I to właśnie tutaj, we Lwowie, Rebeka rozwija swoje skrzydła i z dumą odhacza kolejne zrealizowane marzenia ze swojej listy. Tym razem spełnia się jako "autorka" w gazetach, gdzie z dumą podpisuje się pod przepisami kulinarnymi i kuchennymi poradami. Recepta na jej szczęśliwe życie jest bardziej pogmatwana niż niejeden przepis na wykwintną potrawę. Kunszt kulinarny opiera się na precyzji i zaangażowaniu, a każdy najmniejszy błąd niesie za sobą porażkę, w przypadku ciasta - zakalec. W powieści "Gorzki smak rosolisu" takim "błędem" w przypadku postaci Rebeki są Sowieci oraz Niemcy. To oni odpowiedzialni są za zrujnowanie życia bohaterki i jej rodziny, a także innych osób narodowości Żydowskiej - getto. Wciąż miała nadzieję, że fakt pracowania w niemieckiej jadłodajni brzmiało jak majgorny sen, ileż by dała aby ten mur runął. Mur, który stanowili wręcz symbol okrucieństwa, brak godności, kontrybucji i prześladowań. Piekło, w którym każdego dnia trze walka o niemalże każdy kolejny dzień, każdy okruch chleba, o każdy oddech. Bo wojna to okres, w którym stracili wszystko, ale marzenia wciąż istniały.
Po raz kolejny Katarzyna Majewska- Ziemba zachwyca. Jej powieści dopracowane z dbałością o każdy detal niczym te pralinki. Każda z postaci tak różna, a wciąż niepowtarzalna, jak ten likier. Nie przestanę się zachwycać!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChciałoby się, aby historie zawarte w tej książce były fikcja literacką. Niestety... Książka przedstawia dalsze losy Rebeki i jej przyjaciół, rodziny. Przedstawia też mordercze instynkty niemców i rosjan XX wieku.
Pokazuje do jakich okrucieństw zdolni są ludzie i to w XX wieku! Przecież to było tak niedawno... Czytając ta lekturę uronilam niejedna łzę nad losem ludzi, którzy zginęli w czasie Wojen, a zwłaszcza okrutnej II Wojny Światowej.
Bród, smród, głód, ubóstwo, cierpienie po utracie bliskich i strach o życie - to przedstawia ta lektura.
Szkoda że ludzie władzy i wojskowi nadal potrafią być tacy okrutni, a najbiedniejsi cierpią...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPokazuje do jakich okrucieństw zdolni są ludzie i to w XX wieku! Przecież to było tak niedawno... Czytając ta lekturę uronilam niejedna łzę nad losem ludzi,...
Czy w świecie, w którym codziennością staje się strach, jest jeszcze miejsce na marzenia? 💔
#gorzkismakrosolisu to poruszająca powieść, w której to, co delikatne i kruche, zostaje wystawione na brutalną próbę. Autorka z dużą wrażliwością opowiada o pasji, pragnieniach i codziennej pracy, które w jednej chwili tracą swój sens. Drugi tom serii "Lwowska opowieść" zanurza nas w realiach okupowanego Lwowa, pokazując, jak szybko normalność staje się jedynie wspomnieniem. To także opowieść o sile kobiet, przyjaźni i przetrwaniu w czasach, które nie pozostawiały miejsca na wybór.
Rebeka to młoda, ambitna kobieta, która z oddaniem rozwija swoje kulinarne talenty. Tworzy receptury słodkości, a jej pomysły zaczynają być doceniane. Przez chwilę wydaje się, że marzenia są w zasięgu ręki... do momentu wybuchu wojny. Początkowa okupacja sowiecka nie zapowiada jeszcze najgorszego, jednak prawdziwy koszmar zaczyna się po wkroczeniu Niemców. Jako Żydówka Rebeka wraz z rodziną doświadcza coraz większych ograniczeń, głodu i narastającego terroru. Dzięki pomocy przyjaciółki Danki podejmuje pracę w niemieckiej jadłodajni. To krótkotrwała, złudna szansa na ocalenie bliskich. Tam spotyka ją coś potwornego, ale w obawie o los rodziny milczy, dźwigając traumę w samotności. Sytuacja dramatycznie się pogarsza wraz z utworzeniem lwowskiego getta. Mur oddzielający dwa światy szybko staje się symbolem nadciągającej zagłady. Codzienność wypełnia walka o przetrwanie i zachowanie resztek człowieczeństwa. Za namową Michała, który darzy Rebekę głębokim uczuciem i próbuje ją chronić, kobieta ukrywa się w dawnym mieszkaniu, w skrytce za szafą. Zamknięta w kryjówce, z dnia na dzień coraz bardziej niknie, popadając w depresję. W tym mroku nie gaśnie całkowicie ludzka bliskość. Danka, wierna i odważna przyjaciółka, wspiera ją z całych sił.
Trudna emocjonalnie, ale niezwykle wartościowa, książka pokazuje kontrast między słodyczą marzeń a goryczą wojennej rzeczywistości. Polecam wszystkim, którzy w powieściach historycznych szukają przede wszystkim ludzkich losów, a nie suchych faktów.
Z przyjemnością sięgnęłabym po ciąg dalszy. 🤍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to#gorzkismakrosolisu to poruszająca powieść, w której to, co delikatne i kruche, zostaje wystawione na brutalną próbę. Autorka z dużą wrażliwością opowiada o pasji, pragnieniach i codziennej pracy, które w jednej chwili tracą swój sens. Drugi tom serii "Lwowska opowieść" zanurza...
II wojna światowa niosąca wszystko złe co może przydarzyć ludziom. Jak w takich czasach zadbać o rodzinę i przyjaciół? Nawałnica jaka przetacza się przez Lwów nie oszczędza nikogo i wysoką cenę przyjdzie zapłacić Rebece i jej bliskim.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Gorzki smak rosolisu”, drugi tom Lwowskiej opowieści Katarzyny Majewskiej – Ziemby, w niczym nie ustępuje pierwszej części.
Z zapartym tchem śledzimy losy Rebeki i jej rodziny oraz znajomych. Wojna zmienia wszystko; niszczy marzenia, odbiera bliskich i niejednokrotnie nadzieję, jednak bohaterowie starają się przetrwać nawet w najbardziej ekstremalnych warunkach.
To moralny sprawdzian dla wszystkich. Autorka realistycznie i przekonująco ukazuje różne postawy wobec zła, cudzego i własnego nieszczęścia.
Wiarygodnie, przejmująco, z dbałością o historyczne szczegóły opisane są warunki życia w okupowanym Lwowie. Największe wrażenie robią fragmenty poświęcone gehennie w getcie, do którego trafiają także główni bohaterowie.
W tej otchłani śmierci, beznadziei, piekła na ziemi jest jednak i miejsce na światełko w tunelu.
Kolejny raz wraz z bohaterami wędrujemy, a raczej przemykamy ulicami miasta, szukamy kryjówek; przyglądamy się codzienności, która przytłacza i przeraża.
Odrobinę słońca, a nawet humoru, a przede wszystkim lwowskiego kolorytu wnosi do fabuły postać Danki, energicznej przyjaciółki Rebeki.
Kreacje postaci to znów mocna strona prozy Katarzyny Maciejewskiej-Ziemby. Podobnie jak opisy przeżyć wewnętrznych i dialogi oraz literacki styl, okraszony lwowską gwarą, co ubarwia język i podkreśla lokalny koloryt.
Nie ma w tej powieści miejsca na banały. Tak właśnie powinny być pisane powieści obyczajowe, których akcja rozgrywa się podczas ważnych wydarzeń historycznych.
POLECAM SZCZERZE !!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest na pewno bardziej dramatycznie, gdyż wybucha druga wojna światowa i Lwów trafia najpierw pod okupację sowiecką, potem niemiecką. Kolejne przyjście Armii Czerwonej wcale nie oznacza wyzwolenia. To kolejny totalitaryzm.
Z zapartym tchem śledzimy...
Bardzo dobrze się czyta, jedna z lepszych jakie czytałam w ostatnim czasie. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozpoczęłam od przeczytania trzeciej części, potem pierwszej i na końcu drugiej z uwagi na okres historii, który został przedstawiony. Jeśli ktoś lubi literaturę wojenną, będzie usatysfakcjonowany. Dla mnie ksiażka była bardzo dramatyczna. tyle zła, brutalności, śmierć na każdym kroku. Temat naprawdę trudny, możne dlatego "meczyłam się" z nią kilka dni.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugie z spotkanie z Rebeką , która chce spełniać swoje marzenia i normalnie żyć. Wszystko układa się wspaniale, ma wymarzoną pracę, godzi się z rodziną, spotyka miłość. To sielankowe życie brutalnie przerywa wojna, najpierw wchodzą sowieci , potem Niemcy. Jak wyglądały losy Żydów w czasie pogromu,niby wszyscy wiemy z historii, ale poznać je śledząc los lubianych postaci to już inna bajka. Realistycznie opisane sceny w getcie., wywózki ,niby kontrybucje, ukrywanie się za szafą, praca ponad siły w obozie - sprawiają że włos staje na głowie, człowiek nie może uwierzyć że to naprawdę było,a za naszymi granicami wojna. Druga część sagi lwowskiej lepsza od pierwszej . Koniecznie przeczytać i nie zapomnieć!
Drugie z spotkanie z Rebeką , która chce spełniać swoje marzenia i normalnie żyć. Wszystko układa się wspaniale, ma wymarzoną pracę, godzi się z rodziną, spotyka miłość. To sielankowe życie brutalnie przerywa wojna, najpierw wchodzą sowieci , potem Niemcy. Jak wyglądały losy Żydów w czasie pogromu,niby wszyscy wiemy z historii, ale poznać je śledząc los lubianych postaci to...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Mimo lęków, naprawdę tęskniła za świeżym powietrzem, słońcem, wiosną i ciepłym wiatrem. Traktowała je jednak jak piękne wspomnienia, coś, czego już nie będzie jej dane doświadczyć. Z pewnością już nigdy nie odetchnie pełną piersią i nie poczuje absolutnego szczęścia".
"Gorzki smak rosolisu" to 2 część Lwowskiej opowieści o Rebece, jej żydowskiej rodzinie i mieszkańcach Lwowa. Rebeka spełnia swoje marzenia, opracowuje receptury na desery i likiery oraz publikuje w gazetach swoje przepisy i porady kulinarne. Ale dla niej i jej bliskich nadchodzi bardzo trudny czas. Wybucha wojna, a do Lwowa wkraczają najpierw Sowieci, a potem Niemcy. Dzięki przyjaciółce Rebeka podejmuje pracę w niemieckiej restauracji. Ale nadchodzi dzień kiedy dziewczyna wraz z rodziną i tysiącem innych Żydów zostaje zamknięta w getcie. Jej serce pęka razem z marzeniami.
Czy rodzinie Rebeki uda się przetrwać piekło wojny? Czy wszyscy zdołają ocalić życie?
"Gorzki smak rosolisu" to historia o miłości i wojnie, o sile marzeń, przyjaźni i ogromnej pasji. Piękna, a zarazem wstrząsająca. Katarzyna Majewska-Ziemba w bardzo autentyczny sposób ukazuje atmosferę wojennego Lwowa i lęku jego mieszkańców. Bardzo ciężko czytało mi się o prześladowaniach społeczności żydowskiej, o ich życiu w getcie, walce o żywność i o życie swoje i ukochanych dzieci. Wszystkimi zmysłami czułam ich bezsilność, ból i ogromny strach. Książka do bólu prawdziwa, pełna historycznych faktów. Sama autorka potwierdza w posłowiu, że postacie w tej książce są fikcyjne, ale wszystkie opisane wydarzenia są prawdziwe. Polowanie na ludzi, mordy, ich cierpienie i poniżanie nie pozwalają czytać książki bez ogromnych emocji. Wojna zabiera ludziom wszystko, ich marzenia, majątek, rodziny, a na końcu życie. Odziera ich z godności i człowieczeństwa.
Ta pełna emocji powieść to hołd złożony tym, którzy zginęli za wolność swojego ukochanego miasta. Język i styl autorki zachwyca, a książka pozostanie w pamięci na długo. Bardzo polecam i zachęcam do przeczytania całej trylogii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Gorzki smak rosolisu" to 2 część Lwowskiej opowieści o Rebece, jej żydowskiej rodzinie i mieszkańcach...
Serwus
Dziś przychodzę do Was z recenzją książki ,,Gorzki smak rosolisu".
Kiedy wszystko w życiu Racheli zaczyna się układać wybucha II wojna światowa, do Lwowa wkraczają Rosjanie, a później Niemcy i wszystko diametralnie się zmienia. Życie jakie do tej pory znała Rachela i jej najbliższi mija bezpowrotnie, chhoć tli się jeszcze nadzieja to gaśnie ona każdego dnia. Okrucieństwo, bieda, głód, strach i śmierć to codzienność.
Ta książka dostarczyła mi wielu emocji bo autorka tak realnie opisuje wydarzenia, że czułam się częścią tych wydarzeń. Czytałam wiele wojennych historii, ale ta głęboko mnie poruszyła. Czytając ją wylałam nie jedną łzę. Piękna, wzruszająca historia na jesienne wieczory. Polecam
Współpraca barterowa @replika
Serwus
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś przychodzę do Was z recenzją książki ,,Gorzki smak rosolisu".