Codzienność naznaczona łzami

- literatura obyczajowa, romans
- Podróż wołyńska (tom 4)
- 2024-02-13
- 2024-02-13
Mijają cztery lata od wydarzeń czerwca pięćdziesiątego szóstego roku. Ku uldze Zygmunta, Andrzej nie wspomina słowem o emocjonalnej rozmowie ojca z synem, w której chłopak przyznaje, że zna prawdę o swojej tożsamości. Nieoczekiwane zbliżenie obu mężczyzn dziwi resztę rodziny, lecz owe rozterki blakną w obliczu nagłych problemów.
Zosia przekonuje się, że szczęście nie trwa długo i trzeba cieszyć się każdą mijającą chwilą. Ale nawet pogoda ducha nie wystarcza, kiedy zaczynają ją przytłaczać kłopoty finansowe. Andrzejowi przychodzi walczyć nie tylko o codzienny spokój, lecz i miłość, którą stracił wskutek nietrafionych decyzji. Z podobnymi rozterkami boryka się Wanda, wciąż czekająca na pojawienie się światła w swoim życiu. Chociaż małżeństwo nie spełnia jej oczekiwań, trwa u boku Witka, wiedząc, że tylko on może spełnić jej marzenia. Jadzia zaciska zęby, bojąc się utraty najważniejszej osoby w swoim życiu, przez co zamyka się na własne potrzeby.
Niespodziewane wypadki wstrząsają wszystkimi razem i każdego z osobna. Dopiero poświęcenie Zosi sprawia, że Stawińscy zaczynają dostrzegać słabe światło w tunelu.
Kup Codzienność naznaczona łzami w ulubionej księgarni
Oceny książki Codzienność naznaczona łzami
248 użytkowników ma tytuł Codzienność naznaczona łzami na półkach głównych- Przeczytane 144
- 2024 13
- Przeczytane 2024 6
- 2025 5
- Obyczajowe 1
- Saga rodzinna 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Codzienność naznaczona łzami
Nie jest to bardzo wartościowa literatura. Najsmutniejsze jednak jest to, że autorka zrobiła mnóstwo błędów a lektor niestety ich nie zauważył. Trudno to czytać, bo wątki bardzo rozproszone a masa bohaterów dodatkowo utrudnia koncentrację.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzasy PRL, prześladowań Urzędu Bezpieczeństwa i w tym okresie życie rodziny Stawickich, pełne różnych problemów i radości.
Ta część wyjątkowo obfituje
w nieszczęścia i tragiczne chwile,
ale w czasach komuny wielu ludzi miało "pod górkę".
Wielokrotnie się wzruszałam, czytając o ich istnieniu losach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa część wyjątkowo obfituje
w nieszczęścia i tragiczne chwile,
ale w czasach komuny wielu ludzi miało "pod górkę".
Wielokrotnie się wzruszałam, czytając o ich istnieniu losach.
Książka trzyma poziom , tak jak poprzednie części wciąga czytelnika od pierwszej strony i wywołuje mnóstwo emocji . Realistyczne problemy , dramatyczne decyzje , nagłe zwroty akcji, mnóstwo tajemnic , ciekawi bohaterowie i ich rys psychologiczny czynią tę książkę nieodkładalną.
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
Tom czwarty „Podróży wołyńskiej”.W czasach wcale nie przyjemnych, latach 60-tych, pełnych UB i skromnego życia dla uczciwych a dostatniego dla aparatczyków, rodzina Stawickich choć skłócona i obrażona próbuje żyć w zgodzie z tym, co wpoiła im matka. Różnie się wiedzie siostrom i bratu, dzieci rosną i rodzą się nowe, małżeństwa przeżywają kryzysy, rozstania i szczęśliwe powroty. Młodzi popełniają błędy, za które będą odpowiadać do końca życia. W obliczu ciężkiej choroby Andrzeja, którego tajemnica nie jest wszystkim znana, córki przełamują lody i wspólnie z ojcem i jego ciężarną żoną wspomagają bratową.
Bardzo dobrze się czytało i przeżywało wraz z bohaterami te „chore” czasy, a autorka nie pozwalała nudzić się czytelnikowi ani przez chwilę. Czy codzienność może być inna? Czy od rodziny Stawickich odwróci się smutny los? Czy powieje wiatr nadziei? Przeczytam o tym w następnym tomie powieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i z tomu na tom jest coraz ciekawiej i bardziej emocjonująco, co pewnie też wynika z tego, że w jakiś sposób zżywam sie z bohaterami. no ale jak tu nie przeżywać gdy kłopoty rodzeństwa piętrzą sie proporcjonalnie do upływu lat?
wanda nie jest szczęśliwa w małżeństwie z Witkiem, a i sporo kłopotow przysparza jej Jacuś, adoptowany chłopiec obciążony syndromem alkoholowym.
Zosia musi uporać się awanturą między Luśką a Nastią i nie jest to łatwe zadanie, bo jedna chwila zaważyła na planach życiowych obu młodych kobiet.
Jadzia natomiast musi zawalczyć o Kornelię, bo Bartoszakowie wcale nie składają broni.
Może więc choć u Zygmunta układa sie lepiej, lecz niestety nieakceptowany zwiazek z wiele lat młodszą Ireną ciąży na stosunkach z córkami.
Autorka bardzo adekwatnie nadała tytuł tej cżeści, bo wiele tu łez i smutku. Jakby mało było kłopotów z życiem w mocno upartyjnionym kraju. Dobrze zaznaczona sytuacja polityczna dobitnie pokazuje z czym musieli zmagać sie bohaterowie, I choć przecież znamy to z historii to człoweika nerwy brały na funkcjonariuszy bezpieki i ich metody przymusu.
Rzadko się zdarza, żeby kolejne tomy serii były przynajmniej tak samo dobre, tu wszystko ewoluuje na korzyść i wzbudza takie emocje, że trudno sie oderwać od czytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAndrzej już wie, że nie jest rodzonym synem Zygmunta, ale informacja ta blaknie w momencie jego kłopotow ze zdrowiem.
wanda nie jest szczęśliwa w...
Bardzo dobrze się czyta, wyraziści bohaterowie, tylko jest ich naprawdę sporo i trzeba ich ,,pilnować".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDalsze perypetie rodziny Stawińskich w powojennym Poznaniu i ogarniętym buntem robotniczym w 1956 roku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna
Piękna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNienawidzę Luśki, odkąd tylko zaczęła gadać. Jak pokazuje ten tom, miałam rację, uważając tę bohaterkę za małą, podstępną żmiję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo dalej?
Co dalej?