Pierwszemu podaj zupę mężowi!

Okładka książki Pierwszemu podaj zupę mężowi! autora Marzena Ercolani, 9788380114241
Okładka książki Pierwszemu podaj zupę mężowi!
Marzena Ercolani Wydawnictwo: Warszawska Firma Wydawnicza literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2025-03-03
2025-03-03

Kup Pierwszemu podaj zupę mężowi! w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pierwszemu podaj zupę mężowi!

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pierwszemu podaj zupę mężowi!

Powieść „Pierwszemu podaj zupę mężowi” Marzeny Ercolani prowokuje już samym tytułem. I tak jest niemal przez cały czas czytania, ale ta prowokacja to coś jak najbardziej pozytywnego! Stawiamy sobie bowiem pytania zarówno o relacje w związkach, jak i o przydzielane role społeczne. Zaczynamy analizować to, co w codzienności uznajemy za oczywiste, a co potrafi ranić na całe życie. To powieść mocna w wyrazie i odsłaniająca coś, co często skrywa się za zasłoną "normalności". Powieść o kobietach i dla kobiet. A jeśli sięgnie po nią mężczyzna? To chyba byłoby najlepsze, co może się zdarzyć.

Tytułowa „zupa” staje się metaforą troski o rodzinę, ale też rytuału poddania i uwięzienia w tradycyjnych rolach. „Pierwszemu podaj zupę mężowi” brzmi jak żelazna reguła domowego ceremoniału, wskazówka z podręcznika dobrego prowadzenia domu dla żony i matki, która ma do wypełnienia konkretne zadania. Ale przecież jest też kobietą. Codzienne gotowanie, sprzątanie, troska o dzieci i męża to dla niej nie tylko rutyna, lecz także pole walki o własną tożsamość. Czy w tych schematach kobiety zawsze muszą zatracić siebie, żeby spełnić idealnie swoją rolę?

W tej książce można poczuć dramaty niewypowiedziane, lęki pogłębione przez poczucie niższości i marzenia skrywane nawet przed najbliższymi. I wszystko to wywołuje emocjonalną burzę, a może i nawet obawy, czy nas, jako współczesnych kobiet albo naszych córek czy kiedyś wnuczek nie dotknie ten sam problem? A może ktoś odnajdzie już teraz symptomy podobne do tych, przedstawionych w tej czysto teoretycznej fabule?

Podsumowując, „Pierwszemu podaj zupę mężowi” Marzeny Ercolani to książka mądra, empatyczna i poruszająca. To lektura, która zostawia ślad – nie poprzez spektakularne zwroty akcji, lecz dzięki uważności wobec codzienności i emocji, które ją tworzą. Polecam tę powieść każdemu, kto ceni literaturę refleksyjną, realistyczną i głęboko ludzką.

„Pierwszemu podaj zupę mężowi!” Marzeny Ercolani to powieść, która zachwyca swoją głębią i wielowarstwowością. Autorka w niezwykle poruszający sposób kreśli obraz życia kobiet na przestrzeni XX i XXI wieku, pokazując ich codzienne zmagania, radości, lęki i pasje. To wielopokoleniowa saga, w której losy bohaterek splatają się z historycznymi wydarzeniami, takimi jak wojny, przemiany społeczne czy zmieniająca się rola kobiet w społeczeństwie. Każda z postaci niesie w sobie ciężar dziedzictwa, tajemnic i doświadczeń przodkiń, które kształtują ich życie i wpływają na podejmowane decyzje. Autorka w niezwykły sposób pokazuje, że siła kobiet tkwi nie tylko w heroicznych czynach, ale również w codziennych wyborach, drobnych aktach odwagi i w wytrwałości w obliczu przeciwności.

Fabuła powieści jest bogata i wielowątkowa. Śledzimy życie kilku bohaterek, które mimo różnic wieku i charakteru zmagają się z podobnymi wyzwaniami – samotnością, niezrozumieniem, brakiem wsparcia, a także presją rodzinną i społeczną. Każda z nich próbuje odnaleźć swoją tożsamość i sens życia w świecie, który nie zawsze jest przyjazny, a często wymaga od nich poświęceń. Autorka w mistrzowski sposób pokazuje, jak przeszłość przenika teraźniejszość, jak bolesne doświadczenia poprzednich pokoleń wpływają na życie współczesnych kobiet i jak trudne jest przełamywanie rodowych schematów.

Jednym z największych atutów powieści jest jej język i styl narracji. Ercolani łączy epicką opowieść o losach wielu postaci z intymnym, pełnym emocji portretem bohaterki. Jej styl jest bogaty, poetycki i jednocześnie realistyczny – sprawia to, że czytelnik może całkowicie zanurzyć się w świecie przedstawionym, poczuć emocje bohaterek, a także zrozumieć ich motywacje i decyzje. Emocje przedstawione w książce są prawdziwe, złożone i nieidealizowane – od smutku, lęku i poczucia krzywdy, po radość, pasję, miłość i poczucie spełnienia. Każdy ból, każda strata i każda radość bohaterek są odczuwalne niemal fizycznie, dzięki czemu lektura staje się głęboko przeżywana.

„Pierwszemu podaj zupę mężowi!” to także powieść o sile rodzinnych więzi, zwłaszcza między kobietami. Autorka pokazuje, że relacje między matkami, córkami i babkami są źródłem zarówno wsparcia, jak i napięć, a historia rodzinna – jej tajemnice, sukcesy i porażki – kształtuje życie kolejnych pokoleń. Każda z bohaterek staje przed wyzwaniem pogodzenia własnych pragnień i potrzeb z oczekiwaniami rodziny, próbując jednocześnie nie utracić siebie. W tym kontekście książka porusza również temat patriarchalnych ograniczeń i stereotypów społecznych, które kobiety muszą przełamywać, by żyć pełnią życia.

Powieść jest niezwykle wartościowa nie tylko ze względu na wciągającą fabułę, ale również dlatego, że niesie ze sobą silne przesłanie – o sile kobiet, odwadze w pokonywaniu trudności i konieczności pielęgnowania więzi rodzinnych. To lektura, która uczy empatii, zrozumienia i refleksji nad własnym życiem. Pokazuje, że kobiece życie to nie tylko cierpienie i wyzwania, ale także miłość, pasja i zdolność do tworzenia piękna w codzienności.

Książka jest idealna dla wszystkich, którzy cenią literaturę wielopokoleniową, bogatą w emocje i refleksje nad ludzkim losem. Polecam ją szczególnie osobom, które interesują się tematyką kobiecej siły, rodzinnych historii i dziedzictwa przodków. „Pierwszemu podaj zupę mężowi!” to lektura, która zostaje w pamięci na długo – inspiruje, wzrusza, zmusza do refleksji i pozwala docenić siłę kobiet oraz wartość więzi rodzinnych.

Marzena Ercolani stworzyła powieść, która jest hołdem dla wszystkich kobiet – tych, które mimo przeciwności losu potrafią tkać życie niczym misterny gobelin, pełen miłości, odwagi, mądrości i niezłomności. To opowieść, która zachwyca zarówno swoją formą, jak i treścią, pozostawiając czytelnika z poczuciem głębokiego przeżycia i inspiracją do refleksji nad własnym życiem.

„Pierwszemu podaj zupę mężowi!” to książka, którą zdecydowanie warto mieć na swojej półce – nie tylko jako literacką ucztę, ale również jako lekcję życia, siły i odwagi. To pozycja, która łączy emocjonalną głębię z historycznym tłem i portretem niezwykłych kobiet, tworząc niezapomnianą lekturę.
Za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki dziękuję portalowi sztukater.pl.

6 użytkowników ma tytuł Pierwszemu podaj zupę mężowi! na półkach głównych

Cytaty z książki Pierwszemu podaj zupę mężowi!

Dodaj cytat z książki Pierwszemu podaj zupę mężowi!