Kruszenie świata. Podróż do Iranu

Okładka książki Kruszenie świata. Podróż do Iranu autora François-Henri Désérable, 9788383960982
Okładka książki Kruszenie świata. Podróż do Iranu
Katarzyna Marczewska

Kup Kruszenie świata. Podróż do Iranu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kruszenie świata. Podróż do Iranu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kruszenie świata. Podróż do Iranu

Dobrze napisana, ale straszliwie powierzchowna. Nie do końca wiem o czym ostatecznie jest: o kraju i jego historii, o mieszkańcach buntujących się przeciwko reżimowi, o autorze i spotykanych po drodze ludziach. Żaden z tych obszarów nie wydaje mi się wystarczająco pogłębiony. W efekcie dostałem lekturę, do której mogę zastosować frazę zasłyszaną kiedyś i przyjętą za swoją: fajnie, fajnie ale co z tego?

Zaskakująco beznamiętna relacja z podróży do kraju budzącego skrajne emocje. Czyta się płynnie, ale choć jest kilka bardziej angażujących emocjonalnie fragmentów, czegoś tu brak. Nawet gdy opisywana jest krwawa jatka i rzeź niewiniątek, to czytelnik przygląda się temu z bezpiecznego dystansu. Książka by pewnie była dłuższa, gdyby Autor nie został zachęcony przez Straż Rewolucji do jak najszybszego odwiedzenia innych krajów, ale czy lepsza?

Lektura odsłaniająca inne strony Iranu niż te znane z mediów i doskonała lekcja tego, że życie nie jest czarno białe

338 użytkowników ma tytuł Kruszenie świata. Podróż do Iranu na półkach głównych
59 użytkowników ma tytuł Kruszenie świata. Podróż do Iranu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kruszenie świata. Podróż do Iranu

François-Henri Désérable
François-Henri Désérable
Francuski pisarz. Dzieciństwo spędził w Pikardii, w wieku piętnastu lat przeniósł się na jakiś czas do Minnesoty w Stanach Zjednoczonych, gdzie rozwijał swoją sportową pasję. W wieku osiemnastu lat został zawodowym hokeistą. Jako pisarz zadebiutował w 2013 roku książką Tu montreras ma tête au peuple. Laureat kilkunastu wyróżnień literackich, w tym prestiżowej nagrody przyznawanej przez Akademię Francuską; jego książki zostały przełożone na kilkanaście języków. Regularnie współpracuje z pismem literackim „Décapage”. Jego piąta publikacja, "Kruszenie świata", otrzymała między innymi Nagrodę im. Michela de Montaigne’a przyznawaną przez miasto Bordeaux oraz Nagrodę im. Nicolasa Bouviera.

Cytaty z książki Kruszenie świata. Podróż do Iranu

François-Henri Désérable Kruszenie świata. Podróż do Iranu Zobacz więcej