Victoria

- Victoria
- 2025-04-09
- 2025-04-09
- Ewa Ratajczyk
Monumentalna powieść obyczajowo-historyczna, w której determinacja, oddanie i miłość przezwyciężają ból, stratę i nienawiść powojennego świata.
Tuż po zakończeniu II wojny światowej w zrujnowanym i pozornie pozbawionym przyszłości Berlinie Victoria, kobieta o nieprzeciętnych umiejętnościach tworzenia potężnych szyfrów, usiłuje ukryć swój niezwykły talent przed rosyjskim okupantem. Dziewczyna walczy o byt, śpiewając każdej nocy w klubie Kassandra. Od skromnego wynagrodzenia, jakie otrzymuje, zależy życie jej córki Hedy i siostry Rebekki. Gdy Rosjanie odkrywają umiejętności Victorii, zmuszają ją do podróży do Stanów Zjednoczonych. Tam odnajduje wielką, zakazaną miłość, ale odkrywa też, że społeczeństwo, które wydawało się najbardziej demokratyczne na świecie, tak naprawdę przesycone jest niesprawiedliwością i zmaga się z falą rasizmu.
CZY MIŁOŚĆ MOŻE ULECZYĆ ZDRUZGOTANE WOJNĄ I STRACHEM SERCA?
Książka uhonorowana nagrodą literacką – PREMIO PLANETA 2024.
Kup Victoria w ulubionej księgarni
Oceny książki Victoria
574 użytkowników ma tytuł Victoria na półkach głównych- Przeczytane 313
- 2025 31
- Legimi 5
- Przeczytane 2025 5
- 2026 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Victoria
Moja przygoda z "Victorią" była pełna emocji i trochę sprzecznych odczuć. To już druga książka tej autorki, którą przeczytałam, i ponownie utwierdziłam się w przekonaniu, że potrafi tworzyć historie wciągające i bogate w szczegóły.
To bardzo rozbudowana, wielowątkowa powieść, w której autorka pokazuje zarówno powojenne Niemcy — pełne strachu, biedy i politycznych napięć — jak i Stany Zjednoczone zmagające się z własnymi problemami, takimi jak segregacja rasowa, działalność Ku Klux Klanu czy atmosfera podejrzeń związana z walką z komunizmem.
Jednocześnie właśnie ta konstrukcja była dla mnie momentami problematyczna. Historia została wyraźnie podzielona — najpierw Niemcy, potem długi i bardzo rozwinięty wątek amerykański, a dopiero po wielu rozdziałach powrót do Niemiec. Ponieważ nie czytałam książki za jednym razem, miałam wrażenie, jakbym czytała dwie różne powieści, a nie jedną spójną historię. Dodatkowo wątek związany z Ku Klux Klanem był dla mnie nieco zbyt rozbudowany i chwilami przytłaczający.
Mimo tego autorka umiejętnie splata wszystkie wątki w logiczną całość. Wykorzystuje losy Victorii i jej bliskich, by pokazać, jak wielka historia wpływa na życie jednostki — na relacje rodzinne, miłość, zazdrość i trudne wybory. Szczególnie poruszające są napięcia między bohaterami oraz to, jak polityka i ideologie potrafią dzielić nie tylko świat, ale i najbliższych.
To książka o tym, jak wojna i jej konsekwencje zmieniają ludzi, zmuszając ich do decyzji, których w innych okolicznościach nigdy by nie podjęli. To również opowieść o miłości, poświęceniu i lojalności — wartościach wystawionych na najcięższe próby.
Mimo pewnego przesytu i nierównego rozłożenia akcentów, to nadal powieść, która wciąga i zostawia czytelnika z refleksją.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo bardzo rozbudowana, wielowątkowa powieść, w której autorka pokazuje zarówno powojenne Niemcy — pełne strachu, biedy i politycznych napięć —...
Świetnie się czytało,. Trzymajaca w napięciu, choć główna bohaterka fragmentami jakby irytująca. ALE szczerze polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Victoria” Palomy Sánchez-Garnica to wielowątkowa i bardzo rozbudowana powieść. Do tego stopnia, że na początku czytania wszystkiego było mi za dużo.
Z jednej strony powojenny Berlin, podzielony na okupacyjne strefy wpływu, gdzie panuje głód, nędza, przemoc, niebezpieczeństwo i strach, agenci Stasi werbują szantażem i obietnicami swoich współpracowników, sowiecka propaganda zaczyna działać i wszystko zmierza powoli w kierunku, który znamy z kart historii.
Za oceanem inne problemy: segregacja rasowa, Ku-Klux-Klan oraz maccartyzm - szerząca się atmosfera strachu i podejrzeń skierowana przeciwko komunistycznemu zagrożeniu. Ameryka szerzy slogany o wolności, ale wikła się w sieci własnych podejrzeń i donosicielstwa.
Muszę jednak przyznać, że pisarka jakoś umiejętnie połączyła wszystkie wątki w logiczną całość.
To kawał historii w jednej książce, a życie Victorii i jej rodziny stały się pretekstem do pokazania skomplikowanych losów tysięcy ludzi żyjących w tamtych czasach w cieniu wojny, ideologii i międzynarodowych konfliktów.
Autorka po mistrzowsku oddała realia tła historycznego od codziennego życia po międzynarodowe konflikty i świetnie przeniosła je na rodzinne rozłamy: trudna miłość Victorii i jej siostry Rebeki, naznaczona żalem i zazdrością oraz konflikt na tle rasowym w rodzinie jej męża.
To powieść o tym jak polityka, przekonania i zimna wojny podzieliła nie tylko świat, ale i rodziny.
O tym, jak wojna zmienia ludzi. Jak zmusza ich do dokonywania wyborów, których w innych okolicznościach by nie popełnili. To książka o miłości i poświęceniu.
Książka, która budzi refleksję i zmusza do zastanowienia się nad tym, co my zrobilibyśmy w takich sytuacjach i czym jest dla nas miłość, wolność, prawda i lojalność.
Lubię takie powieści, które pomimo swojej sporej objętości, szybko się czyta. Książka wciąga, bo autorka umie wciągnąć czytelnika w tło historyczne, w które wplata skomplikowane losy głównej bohaterki.
Za egzemplarz recenzencki dziękuję wydawnictwu Filia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ jednej strony powojenny Berlin, podzielony na okupacyjne strefy wpływu, gdzie panuje głód, nędza, przemoc, niebezpieczeństwo i strach, agenci Stasi werbują szantażem i obietnicami swoich współpracowników, sowiecka...
Polecam
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Victoria” Palomy Sánchez-Garnica to bardzo dobra, wciągająca powieść historyczno-obyczajowa, osadzona w mrocznych realiach świata po II wojnie światowej, gdy świeżo zakończony konflikt płynnie przechodzi w zimną wojnę. Autorka z dużą wrażliwością i rozmachem ukazuje rzeczywistość, w której strach, nieufność i polityczne podziały przenikają codzienne życie zwykłych ludzi.
Fabuła koncentruje się na losach dwóch kobiet – matki i córki – brutalnie rozdzielonych przez historię. Obie muszą nauczyć się przetrwania w świecie, gdzie wróg czai się wszędzie, a każdy krok i każde słowo mogą mieć tragiczne konsekwencje. Bohaterki zmuszone są do podejmowania trudnych decyzji, często wbrew własnym przekonaniom, co czyni ich losy niezwykle poruszającymi i autentycznymi.
Powieść prowadzi czytelnika przez zniszczony wojną Berlin, następnie do Stanów Zjednoczonych, które – wbrew pozorom – nie okazują się krainą spełnionych marzeń, a wreszcie do Związku Radzieckiego, gdzie młoda dziewczyna dorasta pod bezwzględnym symbolem sierpa i młota. Każde z tych miejsc zostało przedstawione sugestywnie i wiarygodnie, z dbałością o historyczne detale i atmosferę epoki.
Akcja rozwija się dynamicznie i nie pozwala oderwać się od lektury. Emocje towarzyszące bohaterom udzielają się czytelnikowi, ponieważ są to postaci „z krwi i kości” – pełne lęków, nadziei i wewnętrznych konfliktów. Autorka zadaje ważne pytania o cenę wolności, lojalność, miłość i siłę więzi rodzinnych w czasach, gdy ideologie próbują zdominować ludzkie życie.
„Victoria” to powieść, która nie tylko trzyma w napięciu, ale także skłania do refleksji. Zdecydowanie polecam ją wszystkim miłośnikom literatury historycznej oraz opowieści o ludzkiej odwadze i przetrwaniu w nieludzkich czasach.
„Victoria” Palomy Sánchez-Garnica to bardzo dobra, wciągająca powieść historyczno-obyczajowa, osadzona w mrocznych realiach świata po II wojnie światowej, gdy świeżo zakończony konflikt płynnie przechodzi w zimną wojnę. Autorka z dużą wrażliwością i rozmachem ukazuje rzeczywistość, w której strach, nieufność i polityczne podziały przenikają codzienne życie zwykłych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Victoria" to opowieść o kobiecie, której życie naznaczone jest licznymi dramatami. To historia Niemki, która częściowo osadzona jest w powojennym Berlinie, a częściowo w Stanach Zjednoczonych, tym samym okresie historycznym. To niewyobrażalne, jak wiele cierpienia, bólu, wyrzeczeń musiała doznać ta silna kobieta, aby zapewnić byt sobie, swojej córce i swojej siostrze.
Choć kobieta na co dzień zamieszkuje Berlin, to zostaje zmuszona do wyjazdu do Ameryki, a ma to miejsce wówczas, gdy Rosjanie dowiadują się o tym, że Victoria pasjonuje się tworzeniem szyfrów. Ta niezwykłą umiejętność stawia ją w jeszcze bardziej niebezpiecznej pozycji, a w końcu staje się jej przekleństwem.
Victoria to postać niezwykła, silna, niezłomna, darząca bezwarunkową miłością swoich bliskich - córkę, siostrę, a potem także narzeczonego. Okrutny powojenny świat, w którym przyszło jej żyć, wpędza ją nie tylko w problemy, ale i w konsternację, zwłaszcza amerykańska część jej życiowej podróży. To w tętniących życiem Stanach Zjednoczonych, stawiających na nowoczesność, Victoria obserwuje rasizm, uprzedzenia, nierówności społeczne. Obraz powojennego świata pełen jest sprzeczności, a życie bohaterów charakteryzuje się emocjonalnymi i moralnymi rozterkami, trudnymi wyborami. Nie jest to łatwa lektura, a mocno poruszająca podróż do czasów przesiąkniętych bólem, smutkiem, bezradnością, w których człowieczeństwo wydaje się być najprawdziwszą ostoją. To jedna z tych wyjątkowych historii, o których rozmyśla się jeszcze długo po przeczytaniu. Polecam!
"Victoria" to opowieść o kobiecie, której życie naznaczone jest licznymi dramatami. To historia Niemki, która częściowo osadzona jest w powojennym Berlinie, a częściowo w Stanach Zjednoczonych, tym samym okresie historycznym. To niewyobrażalne, jak wiele cierpienia, bólu, wyrzeczeń musiała doznać ta silna kobieta, aby zapewnić byt sobie, swojej córce i swojej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWreszcie porządna, z solidnie zbadaną historią bez popkulturowych tanich wstawek książka o tym okresie historycznym. Polecam z całego serca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa i poruszając. Polecam
Ciekawa i poruszając. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna książka. Obyczaj, romans z historią w tle, ale jakże ważną historią - walką podzielonych Niemiec po wojnie. Temat bardzo ciekawy, dobrze ujęty przez autorkę, zachęcający czytelnika. Wątek obyczajowo-romansowy -też zaskakujący, z trudami życia codziennego, z happy endem, ale niestety z dramatami po drodze. Autorka nie "słodzi", ukazuje prawdę. Piękna książka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepiękna wzruszająca chwytająca za serce historia. Warta przeczytania.
Przepiękna wzruszająca chwytająca za serce historia. Warta przeczytania.