Ostatnie dni w Berlinie

Okładka książki Ostatnie dni w Berlinie autora Paloma Sánchez-Garnica, 9788382800524
Okładka książki Ostatnie dni w Berlinie

W uścisku historii

922 333 646

Oceny książki Ostatnie dni w Berlinie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnie dni w Berlinie

Wow, dawno nie czytałam tak dobrej książki! Jest wciągająca, wielowątkowa (miłość, walka o przetrwanie, narodziny faszyzmu i stalinizmu),pełna zwrotów akcji, tu nie ma czasu na nudę. Polecam!

Bardzo dobra choć dla tych co wciąż pamiętają historię - bardzo ciężka. Wobec umiejscowienia romansu (w trójkącie!) na - realistycznie odtwarzanym [to się zdarzyło naprawdę!] - tle lat powstawania i rozwoju faszyzmu niemieckiego, odzywającego się z tego tła na przemian z aktami bestialstwa stalinowkiej Rosji - już od trzeciej , piatej, najdalej dzisiątej strony czytelnik spodziewa się nie tylko dramatu lecz wręcz tragedi, hekatomby. I to się pojawia, choć jakby w dwóch płaszczyznach. Straszny przecież obraz ostatecznego unicestwiania ludzi w myśl zbrodniczej ideologii prezentowany w swej masie trochę bezosobowo. I perypetie naszych bohaterów, którzy w tych systemach zdobyli kariery i stoją na szczycie mogąc decydować o życiu i śmierci albo wpadli w tryby machuny jako potencjane lub rzeczywiste ofiary. Tym drugim jakoś tam udaje się (prawie) uniknąć losu ostatecznego. O losach tych pierwszych -wiemy z podręczników historii.
Ludzie ludziom zgotowali ten los. A ta książka każdą stroną to przypomina.
Wątek romasowy, nieco ckliwy - wciąż obawa, czy nie rozwinie się harlekinowo. Na szczęscie nie. Za to pomysł, by głowny bohater był tak kochliwy? Ogarnięty uczuciem szalonym ponad miarę, przeżywający je najgłębiej jak można w krotkim czasie po tym jak okoliczności uniemożliwiają kontynuowanie tego stanu - wpada w szaleństwo wobec drugiej "nieziemskij" bogini. Do tego, mając nowy obiekt uwielbienia - nie chce wracać do tego co było - minęło ale gdy sytuacja stworzy pretekst...

Głównym bohaterem w powieści Ostatnie dni w Berlinie jest Juri Santacruz, młody mężczyzna o rosyjsko-hiszpańskich korzeniach, którego życie zostaje brutalnie naznaczone przez dwa najokrutniejsze systemy totalitarne XX wieku: stalinizm
i nazizm.
Po wybuchu rewolucji bolszewickiej rodzina Jurija traci wszystko. Podczas dramatycznej ucieczki z Sankt Petersburga zostaje rozdzielony z rodziną.
Gdy przyjeżdża do Berlina planuje odnaleźć najbliższych. Jednak jego życie zmienia się bezpowrotnie, gdy staje
w obronie młodego komunisty zaatakowanego przez hitlerowskie bojówki. Tego samego dnia poznaje Claudię -kobietę, która stanie się jego wielką, zakazaną miłością. W miarę jak świat zmierza ku II wojnie światowej, nadrzędnym celem bohatera przestaje być tylko odnalezienie bliskich, a staje się po prostu walka o życie w rzeczywistości, gdzie każda decyzja może oznaczać wyrok.

Ostatnie dni w Berlinie to wstrząsający obraz świata, który rozpada się na kawałki. Paloma Sanchez-Garnica po mistrzowsku łączy wielką historię z osobistym dramatem Jurija. To nie jest opowieść tylko o wojnie, ale przede wszystkim o cenie, jaką płaci się za zachowanie godności w czasach pogardy. Najbardziej uderzające jest to, jak autorka pokazuje bezradność jednostki wobec dwóch totalitarnych machin. Choć książka jest obszerna, tempo akcji i emocjonalny ładunek sprawiają, że czyta się z zapartym tchem. To lektura obowiązkowa dla fanów powieści historycznych, którzy szukaja
w literaturze czegoś więcej niż tylko suchych faktów

i nazizm.

1285 użytkowników ma tytuł Ostatnie dni w Berlinie na półkach głównych
177 użytkowników ma tytuł Ostatnie dni w Berlinie na półkach dodatkowych

Okładka książki Rozdzieliła nas wojna Max Czornyj, Joanna Jax, Agnieszka Lis, Maria Paszyńska, Sylwia Winnik, Barbara Wysoczańska, Bogna Ziembicka

Cytaty z książki Ostatnie dni w Berlinie