Lato na Rodos

- Plus Minus 16
- 2025-04-24
- 2020-03-11
- 9788382083385
RODOS – (…) czyli… Rodzinne Ogródki Działkowe (Ogrodzone Siatką) i dwóch niezwykłych bohaterów: Turet i Porszak, który opowiada nam o swoich niezwykłych wakacjach. Na RODOS, gdzie chłopiec z autyzmem może bez problemu pozostawać w swojej bańce, a z dziwactw Tureta nikt się nie śmieje. I nikt nie nazywa ich debilami – przynajmniej do chwili, gdy zachowają się bohatersko. Gdzie każdemu wolno być sobą: Wujowi Kukułce pędzącemu Eliksir Szczęścia, Pandzie, Gabarytowi, wzruszającej do łez Szmirabelli – „rodzinie z wyboru”. I gdzie zawędruje prześliczna Amelia, dla której Porszak przebije ściankę swej bańki. A gdy skończy opowiadać o niezapomnianym lecie na RODos, przyjdzie nam zapytać: czym jest normalność? I gdzie przebiega granica? Dorota Koman Nowi przyjaciele rozumieją Porszaka i nie przeszkadzają mu być sobą. To najlepsze, co mogło go spotkać i chciałby, aby to lato nigdy się nie skończyło. Każdy z nas potrzebuje takich przyjaciół. Nakanapie.pl Nagrodziliśmy tę książkę, bo dodaje otuchy bez protekcjonalnego klepania po plecach. Bo jest lekka, chwilami zabawna, chociaż dotyka problemów wielkich jak góra. Joanna Olech, Literacka Podróż Hestii.
Kup Lato na Rodos w ulubionej księgarni
Oceny książki Lato na Rodos
417 użytkowników ma tytuł Lato na Rodos na półkach głównych- Chcę przeczytać 207
- 2023 9
- 2022 8
- 2021 6
- Dla dzieci 5
- Literatura polska 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Lato na Rodos
Te prawdziwe Rodos, jak i Rodzinne Ogródki Działkowe Otoczone Siatką są pięknym miejscem z ciekawymi przyrodniczymi niespodziankami i jeszcze bardziej interesującymi bohaterami.
Książka, według mnie, uczy akceptacji i rozumienia "innych", choć kto tak naprawdę wie, kto zalicza się do tej grupy. Każdy z nas na swój sposób jest "inny", różni się mniej lub bardziej od drugiego człowieka.
Te inne RODOS jest historią, którą wielu powinno poznać...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, według mnie, uczy akceptacji i rozumienia "innych", choć kto tak naprawdę wie, kto zalicza się do tej grupy. Każdy z nas na swój sposób jest "inny", różni się mniej lub bardziej od drugiego...
Wakacje trwają, dlatego warto wykorzystać ten czas i sięgnąć po ciekawe książki. Dziś polecamy Waszej uwadze książkę „Lato na Rodos” z katalogu Wydawnictwa Literatura. Narratorem tej powieści jest młody chłopiec, który spędza wakacje w ogródkach działkowych z nietypowymi przyjaciółmi. Rodos to tak naprawdę Rodzinne Ogrody Działkowe (Otoczone Siatką),gdzie chłopcy Porszak i Turet spędzają wolny czas. To właśnie tutaj mogą w końcu być naprawdę sobą. Inni działkowicze pomagają im w wyzwaniach codzienności. Wuj Kukułka, Panda, Szmirabella i Gabaryt są oryginalnymi osobami z barwną przeszłością, którzy niespodziewanie stają się przyjaciółmi chłopców z ASD i z zespołem Tureta wspierając ich na każdym kroku. Nikt się z nich nie śmieje i nie nazywa ich w obraźliwy sposób. Chłopcy spędzają tam czas, który z pewnością pozostanie w ich pamięci. Więcej na blogu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAż nie wierzę, że takie historie naprawdę istnieją. Że potrafią pokazać młodemu czytelnikowi świat ludzi, którzy chcą być ,,normalni", ale z pewnych względów ich ciało z umysłem nie funkcjonuje tak jakby chcieli. Znam osoby z autyzmem, ale powiem wam, że inaczej jest ich zobaczyć, inaczej o nich przeczytać i jeszcze inaczej, kiedy to oni sami o sobie opowiadają. Tutaj bohaterem jest młody chłopiec, który czuje i wie, że jest inny. On widzi swoje ograniczenia i nie chce ich przeskoczyć, tylko chce być zaakceptowany razem z nimi. Nie lubi, kiedy ktoś go dotyka i nie rozumie, dlaczego są specjalne zajęcia, dla takich osób jak on, skoro on nie chce się tego uczyć. Nie chce być do niczego zmuszany, bo on sam nikogo do niczego nie zmusza. Ma starszego kolegę, którego nazywa Turetem i choć wie, że on też jest dziwny, w inny sposób niż on, to jednak zaakceptował go ze wszystkimi niedoskonałościami. Czasami tamten przekracza pewne bariery, ale nasza postać wie, że taki już jest. Że mówi prostymi słowami, że wydaje z siebie dziwne dźwięki, że bywa zbyt nerwowy. Wie też, że Turet zaakceptował jego. Zawiązała się między nimi niesamowita przyjaźń, gdyż nie muszą udawać nikogo, ani robić niczego wbrew sobie. Są sobą i pokazują to w różnych przygodach, choćby w tym, kiedy spotkali się w ogródkach działkowych i nazwali jedno miejsce RODOS. Tak samo jak wyspa, która im się marzyła. W pewnym momencie stwierdzają, że ich RODOS jest najwspanialsze na świecie, bo jest ich. Bawią się tam na swoich warunkach, rozmawiają o czym chcą. Ich wymiana zdań bywa prosta, ale właśnie to im odpowiada. Wszystkie zachowania jakimi emanują są szczere, czyli dokładnie takie, jakie oboje pragną.To nie są jedyne postacie jakie tu występują. Jest ich więcej. Każdy dostał ksywkę wykazującą się z ich cechów wyglądu i zachowania. Nie spierają się o byle co, bo nie wiedzą czy jest coś później. Jeden z nich nawet mówi, że jutro chyba też się obudzi, więc to, czego nie zdążyli zrobić teraz, mogą uczynić później. Ich świat jest prosty, dlatego chcą w nim tkwić. Nic nikomu nie tłumaczą, a towarzyszem jest zawsze ten, który nie doszukuje się w nich braków, a chce z nimi się przyjaźnić dlatego, że ich lubi. Polecam przeczytać tą opowieść każdemu, choć jest ukierunkowana dla wieku szesnaście plus. Po tej lekturze sami nauczymy się akceptacji dla drugiego człowieka. Później, kiedy wszystko sobie przemyślicie, może sami ujrzycie cechy, które was w sobie denerwowały i zaczniecie je akceptować. Nigdy nie doszukujcie się w sobie problemów, bo to jak bieganie za własnym ogonem. A wystarczy odpuścić i być sobą. Czyż świat nie wydaje się wtedy piękniejszy i prostszy?
Aż nie wierzę, że takie historie naprawdę istnieją. Że potrafią pokazać młodemu czytelnikowi świat ludzi, którzy chcą być ,,normalni", ale z pewnych względów ich ciało z umysłem nie funkcjonuje tak jakby chcieli. Znam osoby z autyzmem, ale powiem wam, że inaczej jest ich zobaczyć, inaczej o nich przeczytać i jeszcze inaczej, kiedy to oni sami o sobie opowiadają. Tutaj...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Lato na Rodos” autorstwa Katarzyny Ryrych to krótka lecz niezwykle wartościowa pozycja która porusza ważne tematy w sposób subtelny i poruszający. Opowiada historię pewnego upalnego lata, w czasie zaćmienia księżyca, widziana z perspektywy chłopca z autyzmem.
To właśnie jego spojrzenie na świat sprawia że książka zyskuje unikalny charakter. Chłopiec doskonale zdaje sobie sprawę że nie zachowuje się tak jak inni ale równie mocno jak każdy człowiek pragnie zrozumienia bliskości i akceptacji. Odnajduje to wszystko na Rodos czyli w miejscu gdzie trafiają ludzie niepasujący do świata którzy tak jak on próbują znaleźć swoje miejsce.
Autorka z dużym wyczuciem ukazuje jak niewiele potrzeba aby ktoś poczuł się szczęśliwy i akceptowany. Książka porusza temat inności ale robi to w sposób ciepły i autentyczny bez moralizowania. Zmusza do refleksji nad tym jak postrzegamy osoby neuroatypowe i jak często to my nie potrafimy ich zrozumieć a nie oni nas.
„Lato na Rodos” to krótka opowieść która pozostaje w pamięci na długo. To także książka którą warto przeczytać wspólnie z młodszym czytelnikiem i porozmawiać o tym co oznacza akceptacja empatia i otwartość na drugiego człowieka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo właśnie jego spojrzenie na świat sprawia że książka zyskuje unikalny charakter. Chłopiec doskonale zdaje sobie...
Narratorem tej krótkiej opowieści jest młody chłopiec, który spędza wakacje w ogródkach działkowych z nietypowymi przyjaciółmi.
Dwóch chłopców jeden z autyzmem, drugi z zespołem Tureta. Spędzają wakacje na RODOS, czyli Rodzinnych Ogródkach Działkowych (Ogrodzonych Siatką). Znajdują swoje miejsce w najbardziej zarośniętym i zapomnianym zakątku ogródków. Tam przeżyją ciekawy czas w towarzystwie Gabaryta, Pandy, Szmirabelli oraz Wuja Kukułki, który pracuje nad eliksirem szczęścia.
To spokojna powieść skierowana do młodych czytelników. Głównym tematem jest tu przyjaźń i odmienność, którą przyjaciele potrafią zaakceptować. Nikt nie śmieje się z dziwnego mówienia Tureta, ani nikt nie dziwi się niechęci do dotyku Porszaka. Inni bohaterowie też nie są tacy całkiem zwyczajni. Mamy osoby bezdomne, poszukiwaczy skarbów w miejskich kontenerach oraz ludziach o niekoniecznie legalnych zainteresowaniach. Autorka ukazuje ich codzienność, odsłaniając ludzkie dramaty, bogactwo emocji i mądrość, a także to, czego tak bardzo brakuje w nofmalnym świecie – akceptację, życzliwość i otwartość na potrzeby innych. Każdy ma coś, co wyróżnia go wśród zwykłych ludzi, a jednak razem w swoim towarzystwie czują się lubiani i akceptowani.
Akcja jest spokojna i trochę trudno opisać, o czym sama książka jest. Ważniejsze od wydarzeń są tu opisy postaci, ich zmartwienia, drobne radości oraz relacje między nimi, co warto przemyśleć, czytając lekturę samodzielnie lub z dziećmi. To ciekawa i przyjemna w odbiorze książka dla młodzieży, która porusza istotne wartości. Pokazuje, że z chorobą można żyć w miarę normalnie. Nie czytałam opisu przed sięgnięciem po nią i muszę przyznać, że trafiła się idealnie, bo temat aspergera jest mi ostatnio bliski. Zdecydowanie polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPorszak, tak nazywany jest główny bohater, nie przepada za przytulaniem i układa kamienie od największych do najmniejszych. Natomiast jego przyjaciel Turet macha rękami i zaczyna każde zdanie od "Uh-duh-duh".
Dwóch chłopców jeden z autyzmem,...
Lato tuż-tuż. Wakacyjne wojaże, obozowe przygody życia, spokój dziadkowej wsi, nadmorskie harce i górskie wspinaczki – ile dzieciaków, tyle wakacyjnych planów. Lecz nie każdemu dane będzie spakować plecak czy walizkę i wyruszyć po przygodę. Niektórym pozostaje nuda rodzimych czterech ścian, miejskich blokowisk czy wiejskiego pustkowia. Dokładnie w takiej sytuacji znalazł się Porszak. Roztaczała się przed nim wizja nijakiego lata w mieście, lecz ostatecznie spędził je na RODOS i były to najlepsze wakacje jego życia. I nie mam tu na myśli greckiej wyspy, a Rodzinne Ogródki Działkowe Otoczone Siatką, a dokładnie ich najmniej reprezentacyjną, dziką część.
„Lato na RODOS” Katarzyny Ryrych to tylko pozornie powieść o wakacyjnej nudzie spowijającej miejskie blokowiska i ich nieszczęsnych dziecięcych mieszkańców, dla których nie wystarczyło miejsca na obozach lub których rodzice nie zdołali zorganizować urlopu lub innych atrakcji.
To powieść o wykraczaniu poza narzucane standardy, o odmienności, która staje się normalnością, gdy sią ją zaakceptuje, o akceptacji i rodzinie z wyboru. To opowieść, której głównymi bohaterowie są ludzie, których zwykliśmy spychać na margines społeczny i tam pozostawiać samym sobie – autystyczny Porszak, Turet ze swoją chorobą, osoby bezdomne, ogarniacze miejskich kontenerów i ludzie o nie do końca legalnych zainteresowaniach. Autorka poprzez ich zwyczajną codzienność pokazuje, że za chorobami, nieświeżymi ubraniami i brakiem luksusów kryją się ludzkie dramaty, ogrom emocji, mądrość i to, czego tak bardzo brakuje w „cywilizowanej” części świata – akceptacja, życzliwość i otwartość na potrzeby innych.
Nie jest to powieść z wartką akcją, nie jest to powieść z moralizatorskimi dialogami, nie jest to powieść łatwa, lekka i przyjemna. Ale jest to powieść na wskroś prawdziwa, obnażająca nasze ludzkie ułomności, odzierająca tych „cywilizowanych” z poczucia wyższości, dająca do myślenia i ucząca empatii.
Jeśli szukacie umilającej wolne chwile niezobowiązującej lektury, to wybierzcie inną ścieżkę, jeśli zaś zależy Wam na tym, aby otwierać oczy sobie i nastoletnim dzieciom, wynosić z literatury wartości realnie kształtujące życie społeczne, to zajrzycie do tej „dzikiej” części RODOS.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgnęłam po Tą książkę przez bardzo dobre opinie.
Porusza bardzo ważne wartości.
Jest to książka, która pokazuje że z chorobą da się w miarę normalnie żyć. Autorka poruszą tu dwie ważne choroby jakimi są autyzm i zespół Tureta. Chłopcy pomimo swoich chorób się zaprzyjaźniają i razem przed Tajemnica rodziców spędzają wakacje na Rodos.
Książkę ogólnie polecam każdemu
Sięgnęłam po Tą książkę przez bardzo dobre opinie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie powiem książka ciekawa , przyjemnie się ją czyta. Jest to książka dla dzieci i młodzieży.
Porusza bardzo ważne wartości.
Współpraca patronacka z wydawnictwem Literatura.
Poznajcie „Lato na Rodos” - książkę, która sprawi, że od razu zrobi wam się cieplej na sercu! Fabuła intryguje już od pierwszych stron - Rodos to tak naprawdę Rodzinne Ogrody Działkowe (Otoczone Siatką),gdzie Porszak i Turet mogą w końcu być sobą. To właśnie tutaj budują oni swój azyl, w którym mają zamiar spędzić całe wakacje. Pomagają im w tym inni działkowicze - Wuj Kukułka, Panda, Szmirabella i Gabaryt, którzy są niezwykle ciekawymi osobistościami z bardzo barwną przeszłością. Ci dorośli ludzie niespodziewanie stają się przyjaciółmi nastolatków i wspierają ich na każdym kroku, a także szanują ich granice. Autorka w przepiękny sposób pokazuje, jakimi cechami powinni odznaczać się przyjaciele. Istotnym faktem jest dla mnie również to, że książka pokazuje, jak wygląda życie młodego chłopca z autyzmem oraz nastolatka z zespołem tureta. Porszak stale powtarza, że żyje w swojej bańce i nie należy naruszać jego granic, a przykładem może być tutaj dotyk, którego bardzo nie lubi. Natomiast od Tureta wielokrotnie uciekają ludzie, gdy na ulicy zdarzy mu się mieć swój atak. Rodos staje się ich bezpieczną przystanią, gdzie nikt nie wyzywa ich od „debili“ czy „dziwaków“. Mają tu swoją ”rodzinę z wyboru”, która, mam wrażenie, że niejednokrotnie akceptowała ich bardziej niż ich rodzice. Na koniec chciałabym jeszcze wspomnieć o tym, jak wszyscy żyją tutaj w zgodzie z przyrodą i nigdzie się nie spieszą. To tak rzadko spotykane w dzisiejszych czasach zjawisko!
Współpraca patronacka z wydawnictwem Literatura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznajcie „Lato na Rodos” - książkę, która sprawi, że od razu zrobi wam się cieplej na sercu! Fabuła intryguje już od pierwszych stron - Rodos to tak naprawdę Rodzinne Ogrody Działkowe (Otoczone Siatką),gdzie Porszak i Turet mogą w końcu być sobą. To właśnie tutaj budują oni swój azyl, w którym mają zamiar spędzić całe...
Kto z nas nie był choć raz na RODOS...
"Lato na Rodos" Katarzyna Ryrych, wyd. Nasza Księgarnia
Dawno nie czytałam tak ciepłej i pozytywnej książki. Często mam styczność z literaturą dziecięcą z racji wykonywanego zawodu (jestem nauczycielką),ale zazwyczaj wybieram trudniejsze tematy, by móc poruszać je z moimi podopiecznymi. Tutaj natomiast skłonił mnie tytuł - przyznacie sami: bardzo wakacyjny ☀️☀️☀️ i bez wahania zabrałam lekturę ze sobą do domu (z biblioteki). Jakież było moje zdziwienie, gdy poznałam głównych bohaterów - Tureta i Porszaka. Tureta nazywano Turetem z wiadomych względów, natomiast Porszak miał "auto"... Hmm... bardzo mi bliskie - przez wiele lat pracowałam z dziećmi i młodzieżą ze spektrum. To teraz coś o zawartości.
Dwaj chłopcy spędzają całe lato na RODOS - Rodzinnych Ogródkach Działkowych (Ogrodzonych Siatką). Zaprzyjaźniają się tam z Wujem Kukułką, Gabarytem, Pandą i Szmirabellą - czworgiem dorosłych ludzi, którzy pozwalają im poczuć się swobodnie, normalnie i przeżyć coś, czego nie doświadczyliby pewnie na co dzień, w swoim bliskim otoczeniu.
Katarzyna Ryrych za "Lato na Rodos" otrzymała główną nagrodę w 5. Konkursie Literackim im. Astrid Lindgren. Porusza w niej istotny temat, jakim jest szeroko rozumiana AKCEPTACJA. Robi to w przyjemny i trochę humorystyczny sposób, ale jest to moim zdaniem bardzo przemyślane i w odpowiedni sposób skierowane do młodego czytelnika. Autorka rzuca inne spojrzenie na "inność" 😊🙃
Jak na książkę raczej przygodową to było dosyć spokojnie, ale zupełnie mi to nie przeszkadzało. Ważniejsze były tu opisy postaci, ich troski i małe szczęścia oraz relacje między nimi... i nad tym warto się zastanowić czytając lekturę samemu lub z dziećmi.
Takie "perełki" powinny zastąpić niektóre z przestarzałych lektur szkolnych, a przynajmniej znaleźć się na domowej/rodzinnej liście "must have to read". Polecam z całego serca nie tylko dzieciom, ale także (a nawet koniecznie!!!) ich rodzicom i nauczycielom.
Kto z nas nie był choć raz na RODOS...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Lato na Rodos" Katarzyna Ryrych, wyd. Nasza Księgarnia
Letnie przygody
"Lato na RODOS" autorstwa Katarzyny Ryrych to pełna zabawnych sytuacji i ciepłych emocji książka, która zaprasza czytelników do świata pełnego nietypowych postaci i niezwykłych przyjaźni. Autorka opowiada historię grupy chłopców spędzających lato w Rodzinnych Ogródkach Działkowych, a dokładniej w ich najbardziej dzikim i tajemniczym zakątku, znanym jako Dzicz. Książka ta zdobyła nagrodę główną w 5. Konkursie Literackim im. Astrid Lindgren na współczesną książkę dla dzieci i młodzieży, co tylko potwierdza jej wyjątkowość.
Główne postacie, Turet i Porszak, wyróżniają się swoimi charakterystycznymi cechami. Turet, zmagający się z zaburzeniem Tourette'a, dodaje swojemu mówieniu specyficzne "Uh-duh-duh". To tworzy ciekawy i czasem humorystyczny efekt w dialogach. Z kolei Porszak, chłopiec cierpiący na hafefobię (strach przed przytulaniem),prezentuje wyjątkowy sposób komunikacji poprzez unikanie bliskości fizycznej. Ich nietypowe zachowania stają się elementem, który nadaje historii oryginalności i głębi.
Autorka umiejętnie łączy humor z głębszymi tematami, takimi jak akceptacja, przyjaźń oraz poszukiwanie swojego miejsca w świecie. Opisuje, jak bohaterowie próbują znaleźć poczucie normalności, ale także zadaje pytania, czy pojęcie "normalności" w ogóle ma sens. Książka pobudza do refleksji nad tym, jak ludzie oceniają innych na podstawie ich zachowań oraz jak ważne jest zrozumienie i akceptacja dla różnorodności.
Opowieść osadzona jest w otoczeniu Rodzinnych Ogródków Działkowych, co dodaje uroku i pozwala czytelnikom przenieść się w magiczny letni świat. Bohaterowie spędzają czas razem, budując nietypowe relacje, a ich przygody w Dziczy, w towarzystwie postaci takich jak Gabaryt, Panda, Szmirabella i wujek Kukułka, przynoszą uśmiech na twarz czytelników.
Nagroda główna w 5. Konkursie Literackim im. Astrid Lindgren jest potwierdzeniem jakości tej książki. "Lato na RODOS" to nie tylko zabawna i pełna przygód opowieść, ale również mądra i wzruszająca historia o poszukiwaniu swojego miejsca w świecie, o akceptacji własnej i cudzej różnorodności i wartości przyjaźni, a także skłaniająca do refleksji nad tym, co naprawdę ma znaczenie w życiu. Ta historia z pewnością zyska uznanie czytelników w różnym wieku. Katarzyna Ryrych stworzyła barwny świat postaci, niebanalną fabułę i przesłanie, które zostaną w pamięci czytelników na długo.
Letnie przygody
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Lato na RODOS" autorstwa Katarzyny Ryrych to pełna zabawnych sytuacji i ciepłych emocji książka, która zaprasza czytelników do świata pełnego nietypowych postaci i niezwykłych przyjaźni. Autorka opowiada historię grupy chłopców spędzających lato w Rodzinnych Ogródkach Działkowych, a dokładniej w ich najbardziej dzikim i tajemniczym zakątku, znanym jako...