Wyjątkowi

- Specials
- 2025-02-10
- 2008-01-01
- 9788382033878
Oni widzą więcej. Słyszą lepiej. Czują mocniej. Są szybsi, groźniejsi, niezniszczalni. Są Wyjątkowi.
Tally Youngblood była zwykła. Potem stała się piękna. Teraz jest bronią. Jako Wyjątkowa należy do elitarnej grupy stworzonej do eliminowania każdego, kto zagraża porządkowi nowego świata. Zaprojektowana, by trzymać Brzydkich w ryzach, a Ślicznych w kajdanach głupoty, Tally wierzy, że chroni idealne społeczeństwo. Gdy otrzymuje misję zniszczenia Nowego Dymu – bastionu rebeliantów, którzy walczą o wolność i odrzucają iluzję doskonałości – jej lojalność zostaje wystawiona na próbę. Zaczyna kwestionować wszystko, co do tej pory wydawało jej się słuszne. Czy naprawdę chce bronić świata, który być może jest bardziej zepsuty niż ci, których ma niszczyć?
Trzeci tom kultowej serii, która stała się światowym fenomenem. Na jej podstawie powstał film dostępny na platformie Netflix.
Kup Wyjątkowi w ulubionej księgarni
Oceny książki Wyjątkowi
1120 użytkowników ma tytuł Wyjątkowi na półkach głównych- Przeczytane 742
- Z biblioteki 12
- 2014 8
- Fantastyka 6
- Fantasy 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyjątkowi
Najlepsza ze wszystkich części.
Najlepsza ze wszystkich części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW końcu udało mi się przeczytać książkę autorstwa Scotta Westerfelda pod tytułem „Wyjątkowi” z serii Brzydcy. Już po raz trzeci główną bohaterką powieści jest Tally Youngblood. Jaką Nacinaczką będzie Tally? Z jakiego powodu panna Youngblood została członkiem Wyjątkowych Okoliczności? Czy Shay będzie dobrą przyjaciółką? Czy Tally odnajdzie Zane’a? Do czego dopuści się doktor Clabe? Czy Tally odnajdzie kolejny Nowy Dym? Czy Maddy zrozumie działania Tally? Czy David odnajdzie Tally? Na te i inne pytania musicie odpowiedzieć sobie sami czytając tą powieść.
Muszę przyznać się z ręką na sercu, że tą książkę z całego cyklu zapoznawało mi się najgorzej ze wszystkich. Naprawdę niektóre fragmenty powieści czytało mi się bardzo ciężko. I co najważniejsze bardzo długo. Sama nie wiem dlaczego, ale tak było. Jednakże bardzo się cieszę, że już nie będę musiała się męczyć z tą serią. Tą książkę czytacie na swoją własną odpowiedzialność. Bo mi się ona średnio podoba.
W końcu udało mi się przeczytać książkę autorstwa Scotta Westerfelda pod tytułem „Wyjątkowi” z serii Brzydcy. Już po raz trzeci główną bohaterką powieści jest Tally Youngblood. Jaką Nacinaczką będzie Tally? Z jakiego powodu panna Youngblood została członkiem Wyjątkowych Okoliczności? Czy Shay będzie dobrą przyjaciółką? Czy Tally odnajdzie Zane’a? Do czego dopuści się doktor...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystko, co dobre kiedys sie konczy.
Tak bylo z ta seria.
Konczyla sie za kazdym razem tak, ze trzeba bylo siegnac po kontynuacje.
Tym razem to koniec. Tally stala sie Wyjatkowa - biologicznie dostosowana bronia do rzeczy prawdziwie wyjatkowych z serii Mission Impossible.
Ostateczna walka z manipulacja i zaprogramowaniem. Czy i tym razem Tally uda sie wyleczyc samej?
Smutne momenty, zmieniajace postrzeganie.
Z manipulowaniem i programowaniem jest jak z hakowaniem. Ktos moze caly czas probowac a i tak jest i pozostanie pustoglowym.
Wszystko, co dobre kiedys sie konczy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak bylo z ta seria.
Konczyla sie za kazdym razem tak, ze trzeba bylo siegnac po kontynuacje.
Znowu zmanipulowana i zaprogramowana tak, aby zapomniec, co bylo dla niej niegdys wazne....
„Wyjątkowi ” czyli trzeci tom dystopii Scotta Westerfelda podobała mi się nieco mniej od poprzednich części. Przejście między drugą a trzecią częścią było dosyć gwałtowne i szybko wprowadziło z powrotem w akcję. Niestety fabuła była dość schematyczna, a za razem nieco przewidywalna, lecz wciąż momentami zaskakiwała mnie fabuła. Książkę jednak czytało mi się naprawdę przyjemnie i cieszę się, że poznałam kontynuację historii Tally.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[współpraca reklamowa]
W tym tomie Tally staje się Wyjątkową, dołączając do elitarnej grupy strzegącej porządku. Książka ukazuje, jak zmieniają się bohaterowie pod wpływem manipulacji i społecznych oczekiwań. Porusza temat dążenia do perfekcji i jego konsekwencji psychicznych. Elitarna społeczność również zmaga się z wewnętrznymi konfliktami. Motywem przewodnim jest władza i kontrola nad społeczeństwem, a zakończenie pozostawia pole do interpretacji. Autor skutecznie buduje napięcie, prowadząc czytelnika przez świat pełen tajemnic i trudnych wyborów.
[współpraca reklamowa]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym tomie Tally staje się Wyjątkową, dołączając do elitarnej grupy strzegącej porządku. Książka ukazuje, jak zmieniają się bohaterowie pod wpływem manipulacji i społecznych oczekiwań. Porusza temat dążenia do perfekcji i jego konsekwencji psychicznych. Elitarna społeczność również zmaga się z wewnętrznymi konfliktami. Motywem przewodnim jest władza...
„Wyjątkowi” to trzeci tom serii, która skradła moje serce. Oczywiście, nie jest idealna, ale bawiłam się przy niej wyśmienicie, dlatego łatwo przymknąć oko na pewne niedoskonałości. Prawdopodobnie kiedy będę już powoli zapominać, zrobię sobie reread tych trzech tomów.
Zanim sięgniecie po tę część, polecam najpierw przeczytać „Brzydkich”, a potem „Ślicznych”, skoro cała seria jest ze sobą powiązana. W tej części Tally staje się Wyjątkową, co po wydarzeniach z poprzednich tomów, od razu rozruszało moje serce. I muszę przyznać, że to właśnie Wyjątkowi jako grupa są najbardziej intrygujący. Mają ostre zęby, co jest dość nietypowe, ale też ciekawe i dobrze kojarzące mi się przez inne dzieła. Poza tym posiadają zdolności przewyższające innych, dzięki czemu są takimi „nadludźmi”.
Dostajemy tutaj sporo akcji, którą uwielbiam oraz powrót Tally – bohaterki w nowej odsłonie, z którą się polubiłam, nawet jeśli momentami potrafiła trochę zdenerwować.
Jednakże pomimo Wyjątkowych i ich niesamowitych zdolności, ta część nie jest moją ulubioną w serii. To właśnie „Śliczni” najbardziej mnie wciągnęli w świat i dostarczyli mi najwięcej frajdy podczas czytania. Natomiast trzeci i pierwszy tom uplasowałabym na równi.
Czy polecam? Tak, szczególnie fanom dystopii i sci-fi, a także miłośnikom takich książek jak „Igrzyska śmierci”, „Niezgodna” czy „Dawca pamięci”. Myślę, że można sięgnąć po nią niezależnie od wieku, bo każdy może znaleźć w niej coś wyjątkowego. Cała seria bardzo przypadła mi do gustu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZanim sięgniecie po tę część, polecam najpierw przeczytać „Brzydkich”, a potem „Ślicznych”, skoro cała...
[współpraca barterowa] z @wydawnictwonyks
Tally tym razem zmienia się w Wyjątkową, a dokładniej w Nacinaczkę, przez co jej życie zmienia się diametralnie. Jej wygląd również jest nie do poznania! Jej paznokcie zastąpiły ostre szpony, a zęby-szpiczaste kły. Wraz ze swoją przyjaciółką-Shay, wyrusza w podróż w celu unicestwienia Nowego Dymu. Tally Youngblood mimo wielu przeciwności losu chce, aby jej ukochany-Zane, również został Wyjątkowym i wiódł z nią szczęśliwe życie.
Koniec jednakże nie okazał się wcale taki kolorowy. Sprawy nie idą zgodnie z planem, a Tally musi stawić czoła niebezpieczeństwu i walce o miłość.
Książka „Wyjątkowi” tak jak poprzednie tomy zachwyciła mnie swoim pomysłem i zwrotami akcji, których było tutaj naprawdę sporo.
Niestety muszę przyznać, że Tally w tej części najmniej przypadła mi do gustu swoim charakterem. Po zamianie w Wyjątkową jej osobowość bardzo się zmieniła. Jest ona momentami nie do zniesienia.
Jeśli chodzi o innych bohaterów, nadali oni książce bardzo fajny charakter.
Shay swoją odwagą i wysokim ego, była uważana za szefową, która kierowała całym gangiem Nacinaczy. Nadało to bardzo wyrazisty charakter zarówno jej samej, jak i całej grupie.
Klimat zawarty w tej części jest oryginalny a momentami wręcz niepokojący. Dzieje się tu bardzo dużo, przez co nadaje to lekkiej chaotyczności. Mimo wszystko książka wpada w mój gust, gdyż osobiście lubię jak dużo się dzieje!
3 tom jest tomem zakończającym dystopijną serię Scotta Westerfeld’a, przez co jest mi bardzo przykro, gdyż jeśli miałabym ocenić całokształt serii, to bardzo mi się ona podobała i z pewnością należy ona do jednej z moich ulubionych! 🩷
Przechodząc do zakończenia, niestety lekko mnie ono zawiodło. Spodziewałam się jakiegoś BUM 🤭 a dostałam jedynie pożegnanie ze strony głównej bohaterki, bez emocji, bez większego wyjaśnienia-a szkoda.
Dziękuję @wydawnictwonyks za możliwość zrecenzowania ostatniej części serii!
A Wam oczywiście polecam przeczytać całą serię, która jest warta poznania!
[współpraca barterowa] z @wydawnictwonyks
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytaliście już Brzydkich? A może jesteście również już po 2 tomie, czyli Ślicznych?
Na półkach: Przeczytane
Książki zostały napisane 20 lat temu, a mimo to bardzo dobrze i szybko się je czytało. Historia jest wciągająca i teraz, gdy wiem, co się dalej wydarzy jestem ciekawa jak będą wyglądały kolejne ekranizacje na platformie.
Przyjemnie śledziło się przemianę Tally, jej zmianę postrzegania świata wraz z eksperymentami, którym została poddawana oraz jej walkę o siebie.
"Wyjątkowi" skończyli się dla mnie idealnie /jestem fanką Davida/, a widziałam, że są kolejne tomy i mam pewne podejrzenia, w którą stronę poszedł autor, zwłaszcza, że książki kojarzą mi się z trylogią "Niezgodna" i "Więzień labiryntu".
Uważam, że ta seria jest w klimacie starej dobrej fantastyki. a takie książki dobrze się starzeją. Warto zanurzyć się w świecie Brzydkich. Ślicznych i Wyjątkowych - w świecie rebelii i walki o lepsze jutro.
Na półkach: Przeczytane
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedyś oglądałam film "Brzydcy" na Netfliksie nie wiedząc, że jest to ekranizacja ani, że historia ma kilka części. Ostatnio premierę miała książka "Wyjątkowi" i to była świetna okazja, żeby poznać wydane u nas 3 części.
To kolejny tom, a ja bawię się wyśmienicie! Uwielbiam tę serię, która ponownie rozbudziła moją miłość do dystopii. Tym razem mamy okazję śledzić losy Wyjątkowych – tych, którzy sprawują pieczę nad resztą społeczeństwa. Mają ogromną władzę i pilnują, by ich świat funkcjonował bez zakłóceń. Muszę przyznać, że ta część była dla mnie niezwykle interesującą przygodą, ponieważ pozwala spojrzeć na działanie systemu i poszczególnych frakcji z zupełnie nowej perspektywy.
Nasza bohaterka staje przed trudnym dylematem – czy wypełnić nowe obowiązki, czy stanąć po stronie swoich bliskich? Po raz kolejny zadaje sobie pytania: Kim jestem? Dokąd zmierzam? Jakimi wartościami powinnam się kierować? Jedyną stałą w jej życiu pozostaje miłość do Zane’a – teraz jednak jest ona jedynie odległym wspomnieniem, bo los rzucił ich w zupełnie różne miejsca i okoliczności.
Fabuła książki pozostaje dynamiczna – Tally po raz kolejny próbuje odnaleźć prawdziwą siebie, a my możemy obserwować każdy jej krok ku normalności. Jestem pod wrażeniem, że mimo zmian w ciele i umyśle, potrafi odzyskać swoje wspomnienia i dawną tożsamość. Akcja jest intensywna – granice są nieustannie przesuwane, a bohaterowie posuwają się do coraz bardziej ryzykownych działań. Z tomu na tom wyzbywają się strachu i są gotowi podejmować coraz bardziej kontrowersyjne decyzje.
Niestety mam pewien problem z tą częścią. W poprzednich tomach autor kładł ogromny nacisk na toksyczność kultu piękna, przemycał wartościowe przesłania między wierszami. W Wyjątkowych zabrakło mi tej głębi. Tym razem Scott Westerfeld skupił się głównie na akcji, pomijając istotne refleksje, do których nas przyzwyczaił.
Mimo tego małego minusa nadal bawiłam się świetnie, a książka na zawsze pozostanie w moim sercu. Jeśli jeszcze nie poznaliście tej serii, gorąco Wam ją polecam – spędzicie z nią wyjątkowy czas!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom może i nie był idealny ale bardzo się mi spodobał. Utrzymany w dystopijnym klimacie zadawał wiele pytań na temat systemu, w którym żyjemy.
Przechodząc do "Wyjątkowych", autor chyba kierował się zasadą - nowy tom = nowa Tally. Mam wrażenie, że z jej perspektywy chciał pokazać wszystkie jednostki w wykreowanym świecie. Tutaj nowo musimy się przyzwyczajać do nowej osobowości bohaterki i jej odrobinę dziwnego systemu myślowego. Ale tą razą autor bardziej mnie zaskoczył, bo jednak akcja nabiera tempa, a wydarzenia naprawdę mnie wciągnęły. Szybciej też poszła mi jej lektura. Motyw trójkąta miłosnego był wcześniej naprawdę ciekawie zrobiony, ale w obliczu takiej przemiany bohaterki odrobinę to się popsuło. Ta część ukazała nam więcej świata wykreowanego i to jakimi się prawami on rządzi.
Bardzo się z tego cieszę, gdyż czekałam właśnie aż dowiemy się czegoś więcej. Nie chcę wam też za dużo powiedzieć, ale pojawia się też tutaj bunt, który jest naprawdę fajnym wątkiem.
Wszystkie tomu pokazują dystopijny system i to co się z nim dzieje kiedy sprawy się odrobinę wymkną z rąk władz. O ile pierwszy tom wywołał we mnie dużo takich przemyśleń to kolejne dwa były dla mnie praktycznie czysto rozrywkowe. Siejąc po nie powinniście oczekiwać czegoś wybitnego zwłaszcza, że książki mają już 20 lat.
Trzeba przyznać, że seria ta ma tendencję spadkową i o ile drugi tom był o wiele gorszy od pierwszego , tak trzeci trochę nadrobił, jednak początku tej historii nie przebił. Ale zawsze musi być jakieś ale - 3 część miała tak fajne zakończenie, że jeśli wyjdzie u nas 4 część to z chęcią po nią sięgnę, bo myślę, że może mi się spodobać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzechodząc do "Wyjątkowych", autor chyba kierował się zasadą - nowy tom = nowa Tally. Mam wrażenie, że z jej perspektywy chciał pokazać wszystkie jednostki w wykreowanym świecie. Tutaj nowo musimy się przyzwyczajać do...