- historia
- Bitwy/Taktyka (tom 175)
- Bitwy/Taktyka
- 2024-11-01
- 2024-11-01
Stoczona w dniach od 18 do 20 września 1863 roku bitwa stała się ostatnią wielką batalią wygraną w otwartym polu przez wojska secesjonistów. Jej uczestnik, konfederacki generał porucznik Daniel H. Hill, z perspektywy czasu zanotował: „Wydaje mi się, że po tym starciu nie widzieliśmy już nigdy prawdziwego męstwa żołnierza Południa, jego junacka śmiałość przeminęła na zawsze. Oczywiście walczył on dzielnie aż do samego końca zmagań, ale po Chickamaudze już z uczuciem rozpaczy, pozbawiony choćby iskry nadziei”. Sam tylko zachodni obszar operacyjny konfliktu secesyjnego, obejmujący całość stanów Tennessee, Missisipi i Alabamy oraz fragmenty Luizjany i Georgii, liczył 175 000 mil kwadratowych, czyli ekwiwalent terytoriów Niemiec, Belgii i Szwajcarii razem zsumowanych. Rozległość teatru wojennego oraz nader ograniczone skutki wygranych przez Konfederację wielkich bitew wymusiły zmianę południowej strategii. Jak dotąd nie udało się bowiem rozbić całkowicie którejkolwiek z dużych armii unijnych, a nawet zwycięskie kontrofensywy wojsk konfederackich z drugiej połowy roku 1862, gdy Południowcy jednocześnie wkroczyli do kontrolowanych przez Jankesów stanów Kentucky i Maryland, nie spowodowały wyczekiwanego przez Richmond uznania Stanów Skonfederowanych przez brytyjską i francuską stolicę…
Spis treści:
Zakończenie
Aneksy
Spis map
Bibliografia
Kup Chickamauga 18–20 września 1863 r. Ostatnie wielkie zwycięstwo Stanów Skonfederowanych Ameryki w ulubionej księgarni
Oceny książki Chickamauga 18–20 września 1863 r. Ostatnie wielkie zwycięstwo Stanów Skonfederowanych Ameryki
15 użytkowników ma tytuł Chickamauga 18–20 września 1863 r. Ostatnie wielkie zwycięstwo Stanów Skonfederowanych Ameryki na półkach głównych- Przeczytane 8
- NA PÓŁKACH 1
- Inforteditions 1
- - Wydawnictwo INFORTeditions - 1
- Historia, Militaria 1
- Wiek XIX do I wojny 1
- Wojna secesyjna 1
- Wojskowość 1
Tagi i tematy do książki Chickamauga 18–20 września 1863 r. Ostatnie wielkie zwycięstwo Stanów Skonfederowanych Ameryki
Cytaty z książki Chickamauga 18–20 września 1863 r. Ostatnie wielkie zwycięstwo Stanów Skonfederowanych Ameryki
Dodaj cytat z książki Chickamauga 18–20 września 1863 r. Ostatnie wielkie zwycięstwo Stanów Skonfederowanych Ameryki
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chickamauga 18–20 września 1863 r. Ostatnie wielkie zwycięstwo Stanów Skonfederowanych Ameryki
Autor się rozwija, mimo, ze to druga książka o tej bitwie, tym razem uznał, że musi poprawić poprzednia wersję, i udało się dojściu do ciekawych opracowań z zagranicy, dzięki którym mamy teraz tę wersję.
Polecam fanom wojny secesyjnej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam fanom wojny secesyjnej