Szpital św. Judy

2024-11-18

Kup Szpital św. Judy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szpital św. Judy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szpital św. Judy

Ciekawa historia, niezbyt skomplikowana, przez co dobra nawet w czasie gdy głowa jest niezbyt sprawna. Trochę trudnej, mam nadzieję przeszłości w leczeniu chorób psychiatrycznych i nie tylko.

Daję 6, bo autorka świetnie pisze. Ale mimo obiecujących postaci (Eber, Helena, Doktor i paru innych) fabuła grzęźnie. Finał sklecony na szybko. Jak rozumiem wszyscy się zgodzili, że kontynuacji nie będzie, bo brakuje... no właśnie czego? Pomysłu? Serca do retro? Chyba nie. Taki jakiś wybryk się zdarzył autorce, niby ok, a jednak bez polotu. Jestem fanem serii o Lwie, chciałbym znów spotkać się z Franciszkiem Eberem, ale ta powieść rozczarowuje.

Bardzo klimatyczna, mroczna sceneria, ciekawie zawiązana sprawa morderstwa, dobrze zapowiadajace się wątki związane z tajemnicami pacjentów i personelu szpitala… i to w zasadzie tyle dobrego. Wszystko pozostało niestety na etapie założeń. Zakończenie jest absolutnie nijakie, nic nie wyjaśnia, a w dodatku wygląda, jakby autorka szybko musiała zakończyć pisanie, bo gonił ją termin. Niewykorzystany potencjał.

Przyjemnie się to czyta, momentami przerażająca.

Przyjemnie się to czyta, momentami przerażająca.

Bardzo dobry retro kryminał z dreszczykiem! Polecam :)

Bardzo dobry retro kryminał z dreszczykiem! Polecam :)

Zmęczyłam się tą książką.
Topornie napisana, a historia przewidywalna.

Zmęczyłam się tą książką.
Topornie napisana, a historia przewidywalna.

Wiadomo, nie jest to literatura wybitna, ale naprawdę mi się podobała. W pewnym miejscu książki zwróciłem uwagę na brak logicznej kontynuacji wątku, który został wytłumaczony dużo później. Ale to tylko taki mały minusik. Bo za całość to duży plus. Spodobał mi się klimat epoki, ukazanie rozwijającej się w XIX wieku medycyny, a konkretnie psychiatrii oraz narastający z każdą przeczytaną stroną nastrój grozy i niepewności. Do samego końca, tak jak główny bohater, zastanawiałem się, komu można zaufać i wierzyć. Generalnie polecam.

Super książka. Polecam

Super książka. Polecam

Miało być tak pięknie.
Książka zapowiadała się śpiewająco, jakież jednak rozczarowanie uderzyło mnie na samym końcu.
Mimo to wciągała, nawet bardzo. Element tajemniczości i tej skrywanej tajemnicy w budynku szpitala napędzał ciekawość coraz mocniej.
Dochodzimy do końca i… 🫢

Miało być tak pięknie.
Dochodzimy do końca i… 🫢

Na półkach: , , , ,

„Szpital św. Judy” M.M. Perr Wydawnictwo Prozami

📘Małe, hermetyczne środowisko, odizolowane od reszty to idealne miejsce na fabułę kryminału czy też thriller psychologicznego. To właśnie w takich miejscach czuć największe niebezpieczeństwo, sprawcy są nieobliczalni, a atmosfera gęsta, duszna i mroczna. „Szpital św. Judy” jest dokładnie taką lekturą, jakiej oczekiwałam. Ciężka, tajemnicza i niepokojąca. Adrenalina rośnie wraz z każdym sekretem tego miejsca. Miejsca, w którym nasz bohater- społeczny outsider, kierujący się faktami, zaczyna wierzyć w to, co niewidoczne gołym okiem, poniekąd przywiązując się do innych pacjentów tego szpitala.

Emocje buzują, a ciekawość każe podążać dalej kartami tejże historii. Historii, w której autorka świetnie opisała Austro-Węgry w XIX wieku, czasach, gdy medycyna dopiero się rozwijała, gdzie nauka powoli odchodziła od tradycji i wierzeń, bez oglądanie się na moralne konsekwencje. A wszystko to zamknięte w zaciszu starych murów. Klaustrofobia, samotność i strach, a przy tym ogromna bezsilność, to emocje, które towarzysza naszym bohaterom przez całą fabułę, zaś samemu czytelnikowi nie pozwalają odłożyć książki choćby na moment.

„Szpital św. Judy” M.M.Perr to książka, która powoli, lecz systematycznie wciąga czytelnika w hermetyczny świat szpitala psychiatrycznego, gdzie zło kryje się w każdym zakamarku tego budynku. Gdzie obłęd coraz bardziej pochłania racjonalne myślenie. Gdzie etyka, empatia i prawa człowieka nie mają najmniejszego znaczenia. Szukacie mocnej, dusznej lektury, w której psychologiczny profil bohaterów jest doskonale nakreślony, a w dodatku mamy otwarte zakończenie, które z jednej strony satysfakcjonuje, a z drugiej - czekasz na więcej, to jest to właściwy wybór. Wybór, który zapewni czytelnikowi szeroką gamę emocjonalnych wrażeń.

#bookstagrampolska #bookstagrampl
#polishbookstagram #czytampolskichautorów #thriller #mmperr #książka #wiejskabiblioteczka #szpitalśwjudy

„Szpital św. Judy” M.M. Perr Wydawnictwo Prozami

2007 użytkowników ma tytuł Szpital św. Judy na półkach głównych