Kocia Szajka i czarne złoto

Okładka książki Kocia Szajka i czarne złoto autora Malwina Hajduk, Agata Romaniuk, 9788383800820
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Kocia Szajka i czarne złoto
Agata RomaniukMalwina Hajduk Wydawnictwo: Agora Cykl: Kocia Szajka (tom 9) literatura dziecięca
literatura dziecięca

Wyróżniona opinia i

Kocia Szajka i czarne złoto

Oceny książki Kocia Szajka i czarne złoto

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kocia Szajka i czarne złoto

Kociaki pojechały razem z Walerką do Zabrza, gdzie okazało się, że zaginął jej wujek Alojzy. Wujek jest sztygarem i gołębiarzem, bardzo chętnie opowiadał o czarnym złocie. Niestety nie wszyscy chyba zrozumieli, czym ono jest, bo najwyraźniej z tego właśnie powodu został porwany.
Porządnie poprowadzone przez koty śledztwo, z licznymi podejrzanymi i poszlakami. Dla nas na czasie, bo akurat niedawno byliśmy w Wieliczce i oglądaliśmy białe złoto ;)

Kocia Szajka pochodzi ze Śląska, a nam przyszło długo czekać na pobrudzoną węglem górniczą zagadkę kryminalną. Cóż. Widać w tej branży jest wyjątkowo spokojnie. Jednak pewnego dnia koty odwiedzi zaniepokojona aspirantka Walerka Koczy. Jej wujek, który jest sztygarem i przewodnikiem w kopalni, najprawdopodobniej został porwany. Ostatni raz widziany był , kiedy oprowadzał wycieczkę po korytarzach tejże. Kocia Szajka jedzie do Zabrza, aby zbadać tę sprawę i pomóc przyjaciółce.

„Kocia Szajka i czarne złoto” to bardzo wciągający kryminał dla dzieci. Agata Romaniuk zadbała o napięcie od pierwszej do ostatnie strony. Kiedy poznajemy szczegóły tej sprawy w naszej głowie pojawia się wiele pytań i ja się bardzo cieszę, że moje dzieci te pytania zadały. Główkowały razem z cieszyńskimi kotami, odkrywały nowe dowody, wymyślały kolejne scenariusze wydarzeń. I ogromnie się tym ekscytowały, a przez to i samą historią.

Agata Romaniuk genialnie wprowadza dzieciaki w górniczy świat. Czytelnicy mogą razem z bohaterami książki zwiedzić korytarze kopalni, popatrzeć na górnicze maszyny i galowe mundury. Dowiedzą się, jak transportuje się węgiel na powierzchnię i poznają legendarnego Beboka. Autorka zmyślnie wplotła w fabułę i charakterystyczne pojęcia, ale też to jak wygląda praca pod ziemią np. jednym ze świadków jest kanarek, który opowiada, jak te ptaki przysłużyły się górnikom.

Ależ ta książka się udała. Angażująca sprawa kryminalna i ciekawe górnicze tło sprawiły, że moje dzieciaki nie mogły się od niej oderwać. Powiem wam, że i cieszyńskie koty, i ich twórczyni – czyli Agata Romaniuk – są ciągle w dobrej formie.

Interesująca, ładnie zilustrowana kolejna przygoda kotów dedektywów. O wiele ciekawsza niż część dotycząca tajemnicy zniknięcia śledzi. Wówczas to była moja pierwsza książka z tej serii i mnie nie przekonała, po lekturze tej części, nie wykluczam, że sięgnę po następne.

187 użytkowników ma tytuł Kocia Szajka i czarne złoto na półkach głównych
43 użytkowników ma tytuł Kocia Szajka i czarne złoto na półkach dodatkowych

Okładka książki Precelek i hulajnoga Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Precelek i hulajnoga Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Okładka książki Precelek ma urodziny Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Precelek ma urodziny Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Okładka książki Kocia Szajka i Baszta Siedmiu Płaszczy Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Kocia Szajka i Baszta Siedmiu Płaszczy Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Okładka książki Wisła. Rzeka. Źródło. Ryszard Koziołek, Cecylia Malik, Jan Mencwel, Maciej Robert, Zbigniew Rokita, Agata Romaniuk

Okładka książki Zapiski wrednego kota Wojciech Cesarz, Katarzyna Terechowicz
Zapiski wrednego kota Wojciech Cesarz, Katarzyna Terechowicz
Okładka książki Kury z grubej rury Justyna Bednarek, Nika Jaworowska-Duchlińska
Kury z grubej rury Justyna Bednarek, Nika Jaworowska-Duchlińska
Okładka książki Kocia szajka i zaginione bajki Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Kocia szajka i zaginione bajki Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Okładka książki Sekretna historia ludz... skarpetek 2 Justyna Bednarek, Daniel de Latour
Sekretna historia ludz... skarpetek 2 Justyna Bednarek, Daniel de Latour
Okładka książki Tajemnica dinozaura Martin Widmark, Helena Willis