Kocia Szajka i napad na moście

- literatura dziecięca
- Kocia Szajka (tom 3)
- 2021-10-27
- 2021-10-27
Kolejna część przygód Kociej Szajki, autorstwa Agaty Romaniuk, znanej jako pani Wieczorynka.
W Cieszynie nastała zima. Listonosz Maurycy Moiczek stoi na moście na Olzie i podziwia krę. Nagle czuje uderzenie. Ktoś przewraca jego rower i wyrywa mu torbę z listami. Aspirantka Walerka Koczy wie, że sprawa jest delikatna. Napad zdarzył się na granicy polsko-czeskiej. Do pomocy w śledztwie zostaje wezwana Kocia Szajka oraz czeski kocur Maly Jižik. Pytania się mnożą. Dlaczego z torby zginął tylko jeden list? Komu na nim zależało? I czy uda się go odzyskać przed nadchodzącą Wigilią?
Akcja książek z serii ,,Kocia Szajka" rozgrywa się w Cieszynie, mieście tętniącym życiem i pełnym tajemnic. Miejscowe koty o mocnym charakterze i dużej fantazji pomagają policji w rozwiązywaniu najtrudniejszych zagadek.
Do tej pory ukazały się: ,,Kocia Szajka i zagadka zniknięcia śledzi" oraz ,,Kocia Szajka i ucho różowego jelenia".
Każdy tom serii może być czytany oddzielnie.
Kup Kocia Szajka i napad na moście w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Kocia Szajka i napad na moście
Kocia Szajka już po raz trzeci uwodzi małych (i większych też 😉) czytelników doskonałą fabułą, dużą dawką dobrego humoru, zagadką detektywistyczną i niezaprzeczalnym urokiem członków cieszyńskiej kociej bandy. Tym razem, tuż przed Wigilią, w pewien grudniowy dzień ktoś ośmielił się napaść na powszechnie szanowanego i lubianego listonosza Maurycego Moiczka i ukraść jego pocztową torbę. Sprawa ma charakter międzynarodowy bo napadu dokonano na moście nad Olzą łączącym dwa cieszyńskie brzegi. Do śledztwa zaangażowane zostają koty, chociaż Szajka jest już w trybie świątecznym i szczerze mówiąc jej członkowie woleliby zająć się przyjemniejszymi sprawami jak np. przygotowania do Świąt. Ale uzbrojone w koci spryt oraz ciepłe czapki i nauszniki ruszają do akcji i wraz z aspirantką Walerką Koczy starają się ująć sprawcę, tym bardziej, że okazuje się, że z torby zginął tylko jeden, jedyny list. Jaka jest jego tajemnica? Kto był adresatem, a kto nadawcą? Kocia Szajka z pomocą czeskiego kota Małego Jiźika stara się rozwikłać tę zagadkę. Nie będę Wam zdradzać więcej, aby nie psuć zabawy z lektury. A do tego wszystkiego sprytnie został wpleciony wątek poruszający problem globalnego ocieplenia. A także przesłanie, o którym powinniśmy pamiętać cały rok, nie tylko przed świętami: że ważna jest przyjaźń i czas dla bliskich. Dodam jedynie, że to nie tylko świetna rozrywka ale także swoisty przewodnik, zarówno po kocich ścieżkach, jak i po kulinarnym świecie Cieszyna (i nie mam tu na myśli pierników ze szczurzym lukrem, które też się pojawiają😉) Agata Romaniuk napisała porywającą świąteczną powieść detektywistyczną, a Malwa Hajduk wyczarowała zimowo-przedświąteczny klimat na ilustracjach. Cała oprawa wizualna zasługuje na piątkę z plusem i te koty w zimowym entourage 😉 Przedświąteczny jarmark, zapach pierników i niemal słyszalny śpiew kolęd sprawia, że książka jest także pełna świątecznej magii. Magii, która sprawia, że zziębnięte serca znajdą, wśród wirujących płatków upragnionego śniegu, nie tylko kubek rozgrzewającej mlecznej pianki ale być może i coś więcej 💙
Oceny książki Kocia Szajka i napad na moście
323 użytkowników ma tytuł Kocia Szajka i napad na moście na półkach głównych- Przeczytane 255
- Dla dzieci 11
- 2021 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kocia Szajka i napad na moście
Jedna z trzech najlepszych kocich
Jedna z trzech najlepszych kocich
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część wciągnięta ekspresowo! Nadal lubię.
Kolejna część wciągnięta ekspresowo! Nadal lubię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytane dzieciom: dziewczynka lat 11, chłopak lat 4
Kocią Szajkę czeka kolejna intrygująca przygoda. Tym razem międzynarodowa!
Na moście łączącym Polskę i Czechy dochodzi do kradzieży torby listonosza. Sprawą z ramienia policji zajmie się utalentowana aspiranta Walerka Koczy. Tym razem bez pomocy komisarza Psoty, który udał się na urlop w góry. Nie obejdzie się też bez kociej pomocy, mimo iż przeszły one w tryb Szajki świątecznej pochłonięte przygotowaniami do Wigilii. Do incydentu doszło na granicy dwóch państw więc nie obejdzie się bez pomocy zza Olzy. Zastanowimy się również nad problemem globalnego ocieplenia i tego ile można poświęcić dla miłości.
Postacie jak zwykle bawią nas i uczą. Kocia Szajka reprezentowana przez braci Piksel i Lolę (w zastępstwie za Morfeusza) połączy siły z czeskim kotem policyjnym - Malym Jižikiem, który jest niezwykle silny i szybki. Biega nocne maratony po dachach. Z powietrza wspomagać ich będzie wszystko widzącą strażniczka mostu - wrona Wanda. Oczywiście nie zabraknie też niezawodnej Bronki i jej gwary.
Po raz kolejny rozwiązanie zagadki jest zaskakująco oryginalne i prowadzi do drugiego dna.
W tym tomie znajdziemy więcej czytanego tekstu niż w poprzednich. Strona z obrazami bohaterów przyczynia się do zapamiętania imion bohaterów oraz i wyglądu przez dziecko. Mapka na końcu książki pozwala na rozeznanie się w topografia Cieszyna. Zarówno polskiego jak i czeskiego.
Reasumując czekamy po prostu na więcej przygód Kociej Szajki!
Na Cieszyńskim moście okradziony zostaje listonosz, a że działo się to na granicy dwóch państw to sprawa ma charakter międzynarodowy. Aspirant Walerka wspierana przez koty z Kociej Szajki zwraca się o pomoc do czeskiego kota policyjnego - Malego Jižika. Czy taka ekipa znajdzie sprawcę napadu?
Czytane dzieciom: dziewczynka lat 11, chłopak lat 4
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKocią Szajkę czeka kolejna intrygująca przygoda. Tym razem międzynarodowa!
Podczas przeprawy przez cieszyński most został zaatakowany listonosz. Sprawca uciekł na żółtym rowerze. W śledztwie policji i kociej szajce pomaga tym razem też wrona strażniczka mostu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakoś znowu źle mi się tego słuchało, uciekały mi fragmenty. Ale córka załapała wszystko. Samo rozwiązanie też było sensowne, a że książka przeznaczona dla dzieci, to nie będę się czepiać.
Przed świąteczna akcja kociej paczki extra
Przed świąteczna akcja kociej paczki extra
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabawna i bardzo ładnie wydana, slucxnd ilustracje
Zabawna i bardzo ładnie wydana, slucxnd ilustracje
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny raz się nie zawiodłam książką z cyklu Kocia Szajka. Dobrze się czyta. Młody (6 l.) bardzo lubi, gdy czytamy tę książkę razem. Lubi Bronkę od Cieślarów i jej wypowiedzi w gwarze. W tej części urzekła go opinia braci Pikseli o całowaniu się ludzi. Fajny świąteczny klimat, interesujące tło, jakim jest Cieszyn. Seria prawiła, że i ja, i młody chcemy w przyszłości odwiedzić Cieszyn.
Kolejny raz się nie zawiodłam książką z cyklu Kocia Szajka. Dobrze się czyta. Młody (6 l.) bardzo lubi, gdy czytamy tę książkę razem. Lubi Bronkę od Cieślarów i jej wypowiedzi w gwarze. W tej części urzekła go opinia braci Pikseli o całowaniu się ludzi. Fajny świąteczny klimat, interesujące tło, jakim jest Cieszyn. Seria prawiła, że i ja, i młody chcemy w przyszłości...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Kocia Szajka i napad na moście" Agaty Romaniuk to kolejna odsłona przygód detektywistycznej grupy kotów, które pomagają policji rozwiązywać zagadki kryminalne w Cieszynie. Tym razem autorka, znana również jako pani Wieczorynka, zabiera czytelników do zimowego miasteczka, gdzie dochodzi do tajemniczego napadu na listonosza Maurycego Moiczka. Główni bohaterowie, czyli Kocia Szajka oraz czeski kocur Maly Jižik, muszą rozwikłać zagadkę, która zaczyna się od zniknięcia jednego listu z torby przewożonej przez Moiczka.
Agata Romaniuk po raz kolejny prezentuje swój charakterystyczny styl pełen humoru, uroku i przemyślanych detali, które tworzą unikalny klimat Cieszyna. Sceneria zimowego miasteczka, z mostem na Olzie i krążącymi na rzece kry, dodaje opowieści specyficznego nastroju, podkreślając jej świąteczną atmosferę. Dzięki temu książka nie tylko dostarcza emocji związanych z kryminalną intrygą, ale także wprowadza elementy zimowego czaru i świątecznego oczekiwania.
Główna zagadka, czyli kradzież listu i tajemniczy napad, stawia przed czytelnikami wiele pytań, które stopniowo zostają wyjaśnione w toku śledztwa. Aspirantka Walerka Koczy, która prowadzi dochodzenie, wprowadza do historii element powagi i pokazuje, jak delikatna bywa sprawa międzynarodowej współpracy policyjnej – szczególnie gdy przestępstwo miało miejsce na granicy polsko-czeskiej. To dodaje historii wiarygodności i pokazuje, że choć książka jest skierowana głównie do młodszych czytelników, nie unika również poważniejszych tematów.
W postaciach kotów można odnaleźć cechy typowe dla bohaterów literatury detektywistycznej. Każdy z członków Kociej Szajki ma wyraźnie zarysowany charakter, co sprawia, że nie są to jedynie płaskie postaci w tle, ale pełnoprawni bohaterowie, których motywacje i sposób myślenia mają znaczenie dla rozwoju fabuły. Szczególnie ciekawym elementem jest wprowadzenie czeskiego kota, Maly Jižika, co wzbogaca opowieść o kontekst kulturowy i pokazuje, jak różnorodne mogą być podejścia do rozwiązywania zagadek.
"Kocia Szajka i napad na moście" jest również książką edukacyjną – nie w sposób nachalny, ale subtelnie przemycającą wiedzę o Cieszynie i jego historii. Autorka wplata w narrację szczegóły związane z lokalnymi zwyczajami i topografią, co sprawia, że miasteczko staje się pełnoprawnym bohaterem opowieści. Dzięki temu młodzi czytelnicy mogą poczuć się tak, jakby sami spacerowali po uliczkach Cieszyna, szukając śladów przestępcy.
Pod względem językowym książka jest napisana przystępnie, ale z zachowaniem literackiej jakości. Dialogi są żywe, pełne humoru i oddają charaktery poszczególnych kotów. Opisy, choć nieprzesadnie rozbudowane, skutecznie budują atmosferę i pozwalają czytelnikowi wczuć się w klimat opowieści.
"Kocia Szajka i napad na moście" to nie tylko wciągająca opowieść detektywistyczna, ale także książka, która promuje wartości takie jak współpraca, lojalność i odwaga. Każdy tom serii może być czytany osobno, co czyni ją dostępną dla nowych czytelników, którzy jeszcze nie mieli okazji poznać wcześniejszych przygód Kociej Szajki. Dla miłośników kotów, kryminałów i zimowych opowieści jest to idealna lektura na długie wieczory.
"Kocia Szajka i napad na moście" Agaty Romaniuk to kolejna odsłona przygód detektywistycznej grupy kotów, które pomagają policji rozwiązywać zagadki kryminalne w Cieszynie. Tym razem autorka, znana również jako pani Wieczorynka, zabiera czytelników do zimowego miasteczka, gdzie dochodzi do tajemniczego napadu na listonosza Maurycego Moiczka. Główni bohaterowie, czyli Kocia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny jest ten polsko-czeski klimat. Mam wielką słabość do czeskiej kultury, bo wychowałem się na Arabeli, Kreciku, Pacie i Macie, opowieściach z mchu i paproci oraz filmach i serialach czeskich. W tym tomie do akcji wkracza czeski kot Maly Jižik, kuzyn Bronki od Cieślarów. Wtrącane są też czeskie słowa. To je dobre!
Mamy wciąż solidne dawki regionalizmów cieszyńskich w postaci wypowiedzi Bronki, a nawet kulinariów, jak kluseczki wątrobiane. Może dzieciom jest to obojętne, ale ja się tym delektuję w książkach o Kociej Szajce.
Wspomniany jest również wyleniały lis hazardzista, niestety sześćdziesiona. Zapewniam, że wyleniałość lisia jest jedynie okresowa i związana ze zmianą futerka z zimowego na letnie. Dobrze, że jest chociaż wspomniany, bo każda dobra książka dla dzieci powinna mieć swojego lista.
Czytając uśmiechałem się pod wąsem, nie tylko z uwagi na przyjemny i lekki humor, ale również drobne smaczki znamionujący PESEL autorki. Kto dorastał w latach 80' ten wie ;) Niektóre wyobrażenia zostają mimo upływu czasu... monitorów CRT nie robią już od przeszło 15 lat! ALE to fajnie pokazuje jak autorka pisząc, cofa się do swojego dzieciństwa. Mnie to rozczuliło.
A! I objawiają się gusta muzyczne bohaterów. Bracia piksele lubią ostrego punk rocka, a Walerka Koczy metal :)
Znalazł się również element edukacyjny o zmianach klimatycznych. Bardzo dobrze, że Komandos nie pozwala palić w piecu starymi kaloszami.
Cała seria mnie rozczula, to już trzeci tom a nie mam dosyć. Kocią Szajkę można poznawać pasjami! Nabieram co raz więcej ochoty, by odwiedzić Cieszyn. Ale gdzież on od Szczecina!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamy wciąż solidne dawki regionalizmów cieszyńskich w...
Jest okres przedświąteczny. W Kociej Szajce czuć atmosferę zbliżających się świat. Powoli również ogarnia koty błogie lenistwo. Tymczasem na moście na rzece Olzie dochodzi do bardzo dziwnego incydentu. Ktoś kradnie listonoszowi Maurycemu Moiczkowi jego służbową torbę. Sprawa jest delikatna, bo dotyczy zarówno terenów polskiego Cieszyna, jak i czeskiego. Śledztwo będzie zatem rozwiązywane dwutorowo. Kocia Szajka choć niezbyt chętnie podejmuje nowe wyzwanie wraz z aspirantką Walerką Koczy. Po drugiej stronie do śledztwa dołącza Maly Jižik. Natomiast bardzo dobrym informatorem okazuje się być wrona Wanda. Zbieg poruszał się żółtym składakiem i widziano go między innymi pod budynkiem szkoły oraz biblioteki. Jednak użytkowników takiego roweru jest kilkoro. Komu zależało na przejęciu poczty listonosza? I dlaczego wykradł on tylko jeden z listów? Hmmm… Czy Kociej Szajce uda się rozwiązać tą sprawę do wigilii? Sprawdźcie sami. Polecam ciepło.