Księga życia

religia
2020-01-01
1997-01-01
Henryk Piotr Kossowski

Kup Księga życia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Księga życia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księga życia

Edyta Stein napisała po przeczytaniu "Zaczęłam czytać, zachwyciłam się natychmiast i nie przerwałam lektury aż do jej ukończenia. Gdy zamknęłam książkę, powiedziałam sobie: To jest prawda". Z jednej strony autobiografia jednej z najciekawszych, nietuzinkowych postaci w historii, z drugiej wspaniały zapis wewnętrznej relacji z Bogiem. Co rzuca się w oczy, fakt że Teresa pisze bez częstej u mistyków egzaltacji, rzeczowo i prosto. Kto szuka Prawdy, znajdzie ją w tej książce.

Pomimo archaicznego języka - niezwykle ciekawa autobiografia św. Teresy.

Pomimo archaicznego języka - niezwykle ciekawa autobiografia św. Teresy.

„Księga życia” św. Teresy od Jezusa to głęboko intymne i zarazem uniwersalne świadectwo spotkania duszy z Bogiem. Teresa prowadzi czytelnika przez kolejne etapy modlitwy – od pierwszych prób po pełne zjednoczenie – dzieląc się szczerymi obserwacjami, anegdotami i intuicjami, które pomagają zrozumieć niuanse życia duchowego. Jej styl, łączący bezpośredniość z poetycką obrazowością, pozwala poczuć realność duchowej drogi, choć archaiczne sformułowania mogą czasem wymagać spowolnienia tempa lektury. Największą siłą tej Księgi jest jej autentyczność – czytając, ma się wrażenie rozmowy z przewodniczką, która doświadczeniem i pokorą zachęca do odważnego wkroczenia na ścieżkę modlitwy. Polecam wszystkim, którzy szukają nie tylko teorii, lecz żywego przewodnictwa w relacji z Bogiem.

249 użytkowników ma tytuł Księga życia na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Księga życia na półkach dodatkowych

św. Teresa od Jezusa
św. Teresa od Jezusa
Właściwie Teresa Sánchez de Cepeda y Ahumada. Hiszpańska mistyczka, karmelitanka, pisarka kontrreformacji oraz teolog życia kontemplacyjnego. Była również reformatorką zakonu karmelitów i wraz ze świętym Janem od Krzyża jest uważana za założycielkę karmelitów bosych. W roku 1622, 40 lat po śmierci, została kanonizowana przez papieża Grzegorza XV. W roku 1970, została uznana doktorem Kościoła przez papieża Pawła VI. Jej książki, włączając autobiografię - "Księgę Życia", i przełomowe dzieło -"Twierdzę wewnętrzną", są integralną częścią literatury hiszpańskiego Renesansu, jak również chrześcijańskiego mistycyzmu oraz medytacji, którą opisuje w swym ważnym dziele "Droga Doskonałości". Patronka pisarzy, chorych, ludzi prześladowanych za swoją wiarę. George Eliot (wł. Mary Ann Evans) uczyniła ze św. Teresy genius loci swojej powieści "Miasteczko Middlemarch", jednocześnie dając do zrozumienia, że taka postać nie mogłaby żyć w społeczeństwie wiktoriańskim. Simone de Beauvoir pisała w "Drugiej płci", że św. Teresa "nie jest niewolnikiem swojej psychiki i hormonów" oraz że "trzeba podziwiać (...) wielkość wiary, która dociera do najbardziej intymnych części ciała". Jan Paweł II: "Trzeba, by bogate dziedzictwa pozostawione przez Teresę od Jezusa zostało dogłębnie przemyślane i by skutecznie wpłynęło na odnowienie życia wewnętrznego narodu, a przez to na odrodzenie całego życia kościelnego w jego różnorakich przejawach".

Cytaty z książki Księga życia