Księga życia

- religia
- 2020-01-01
- 1997-01-01
- Henryk Piotr Kossowski
Nie dajmy się zwieść, że Księga życia to zwykła autobiografia. Święta Teresa opowiada o faktach ze swego dzieciństwa, młodości i życia zakonnego oraz o kryzysach wewnętrznych i trudnościach związanych z realizowaniem śmiałego planu założenia klasztoru według karmelitańskiej reguły pierwotnej. Wplata też w tę opowieść opisy doznawanych łask Bożych i refleksje o swoim życiu duchowym i modlitwie.
Kup Księga życia w ulubionej księgarni
Oceny książki Księga życia
249 użytkowników ma tytuł Księga życia na półkach głównych- Chcę przeczytać 164
- Religia 7
- Literatura religijna 2
- Religijne 2
- Duchowość 2
- Chrześcijaństwo 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księga życia
Edyta Stein napisała po przeczytaniu "Zaczęłam czytać, zachwyciłam się natychmiast i nie przerwałam lektury aż do jej ukończenia. Gdy zamknęłam książkę, powiedziałam sobie: To jest prawda". Z jednej strony autobiografia jednej z najciekawszych, nietuzinkowych postaci w historii, z drugiej wspaniały zapis wewnętrznej relacji z Bogiem. Co rzuca się w oczy, fakt że Teresa pisze bez częstej u mistyków egzaltacji, rzeczowo i prosto. Kto szuka Prawdy, znajdzie ją w tej książce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomimo archaicznego języka - niezwykle ciekawa autobiografia św. Teresy.
Pomimo archaicznego języka - niezwykle ciekawa autobiografia św. Teresy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Księga życia” św. Teresy od Jezusa to głęboko intymne i zarazem uniwersalne świadectwo spotkania duszy z Bogiem. Teresa prowadzi czytelnika przez kolejne etapy modlitwy – od pierwszych prób po pełne zjednoczenie – dzieląc się szczerymi obserwacjami, anegdotami i intuicjami, które pomagają zrozumieć niuanse życia duchowego. Jej styl, łączący bezpośredniość z poetycką obrazowością, pozwala poczuć realność duchowej drogi, choć archaiczne sformułowania mogą czasem wymagać spowolnienia tempa lektury. Największą siłą tej Księgi jest jej autentyczność – czytając, ma się wrażenie rozmowy z przewodniczką, która doświadczeniem i pokorą zachęca do odważnego wkroczenia na ścieżkę modlitwy. Polecam wszystkim, którzy szukają nie tylko teorii, lecz żywego przewodnictwa w relacji z Bogiem.
„Księga życia” św. Teresy od Jezusa to głęboko intymne i zarazem uniwersalne świadectwo spotkania duszy z Bogiem. Teresa prowadzi czytelnika przez kolejne etapy modlitwy – od pierwszych prób po pełne zjednoczenie – dzieląc się szczerymi obserwacjami, anegdotami i intuicjami, które pomagają zrozumieć niuanse życia duchowego. Jej styl, łączący bezpośredniość z poetycką...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWybitne dzieło mistyki chrześcijańskiej!
Wybitne dzieło mistyki chrześcijańskiej!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTakich książek-traktatów nie ocenia się, mają inny cel i zadania niż beletrystyka. Sięgnąłem po "Księgę życia" przekonany, że znajdę w niej nadzieję na dzisiejsze czasy zarówno dla świeckich i duchownych. I okazało się, że znalazłem, bo czasy - bez względu na epokę - od każdego człowieka wymagają dużo. (Uwaga. Od czytelnika książka wymaga skupienia, dodatkowej wyrozumiałości i choć trochę znajomości tematyki).
Takich książek-traktatów nie ocenia się, mają inny cel i zadania niż beletrystyka. Sięgnąłem po "Księgę życia" przekonany, że znajdę w niej nadzieję na dzisiejsze czasy zarówno dla świeckich i duchownych. I okazało się, że znalazłem, bo czasy - bez względu na epokę - od każdego człowieka wymagają dużo. (Uwaga. Od czytelnika książka wymaga skupienia, dodatkowej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem czy takie książki można komentować, to jest coś warto przeczytać i zastosować w swoim życiu. No trzeba przeczytać i tyle.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna, genialna kobieta...
A stylizacja na język epoki mi akurat nie przeszkadza.
Cudowna, genialna kobieta...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA stylizacja na język epoki mi akurat nie przeszkadza.