Ghiblioteka. Nieoficjalny przewodnik po świecie filmów studia Ghibli

Okładka książki Ghiblioteka. Nieoficjalny przewodnik po świecie filmów studia Ghibli autora Michael Leader, 9788383871950
Michael Leader Wydawnictwo: W.A.B. film, kino, telewizja
film, kino, telewizja
2024-11-13
2024-11-13
2021-01-01
9788383871950

Kup Ghiblioteka. Nieoficjalny przewodnik po świecie filmów studia Ghibli w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ghiblioteka. Nieoficjalny przewodnik po świecie filmów studia Ghibli

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ghiblioteka. Nieoficjalny przewodnik po świecie filmów studia Ghibli

Nie będzie to recenzja filmów Ghibli (a szkoda, mogłabym ją zrobić),a oczywiście "Ghiblioteki", czyli nieoficjalnego przewodnikach po filmach tego studia. Książka, o ile dobrze mi wiadomo, powstała z podcastu autorów i prowadzi czytelnika przez wszystkie dzieła Studia Ghibli, a rakże zapewnia historię kryjącą się za nimi. Książka jest wydana bardzo porządnie, zawiera też liczne kolorowe kadry prosto z anime, a także fotografie i zdjęcia oryginalnych plakatów. Dzięki takim detalom lektura to czysta przyjemność.

Zdecydowanie najciekawszym aspektem "Ghiblioteki" jest tło powstania samego studia, a także jego filmów. Choć większość informacji można znaleźć w internecie, trzeba wiedzieć, że nie każdy ma w sobie aż tyle samozaparcia, by to zrobić. Zebranie takich informacji w jednym miejscu sprawiło, że stały się one łatwiej dostępne dla osób, które jak ja nie lubią przebijać się przez liczne źródła. Książka zawiera też recenzje i przemyślenia samych autorów. Ten aspekt książki oceniam gorzej, gdyż zamiast recenzji chętnie przeczytałabym dokładniejsze analizy tych filnów. O ile niektóre fragmenty na temat konkretnych filmów zawierały właśnie szczegóły, którym warto się przyjrzeć, to wiele tego nie miało. Trzeba jednak zrozumieć, że książkę stworzyli fani i jak każdy mieli swoich faworytów.

Choć można by tę książkę udoskonalić, nie można zaprzeczyć temu, że była to ciekawa lektura i powinna usatysfakcjonować fanów filmów Studia Ghibli, którzy (podobnie jak ja) nie przeprowadzili własnego śledztwa na temat studia i jego dzieł. Moja ocena to 7/10.

2055

Ta przepięknie wydana książka jest dowodem na to, że nie każdy powinien pisać i wydawać książki. Jest zwyczajnie nudna, napisana nieciekawym językiem. Bez serca, bez pasji. Ciekawostki, które są zamieszczone, są powszechnie znane. Recenzje napisane jakby 6 klasista pisał na kolanie. Brak tej książce głębi, która cechuje filmy studia Ghibli. Słaba i niepotrzebna.

Na polskim rynku brakuje pozycji poświęconych japońskiej animacji, a jest to ogromne bogactwo kulturowe, kinematograficzne i artystyczne, które również wpłynęło na zachodnich twórców. Tym bardziej cieszy, że wydawnictwo W.A.B. udostępniło polskiemu odbiorcy przewodnik po wszystkich produkcjach Studia Ghibli.

To pozycja zarówno dla fanów, którzy chcą sobie odświeżyć obejrzane produkcje lub uzupełnić wiedzę o parę ciekawostek, jak i nowicjuszy, dla których opisy autorów mogą być pomocne przy poruszaniu się w świecie japońskiego studia.

Największy zarzut mam wobec formy wydania. Papier jest okropny, a przy niewielkiej czcionce i nieraz dziwnej kolorystyce tekstu i tła, całość potrafi być nieczytelna i męczy wzrok. Zdarzało się też, że w recenzjach filmów pojawiały się dość spore spoilery, niestety czytelnik nie jest wcześniej uprzedzony.

Ogólnie jest to jednak ciekawa i wartościowa rzecz, którą warto polecić. Zwłaszcza biorąc pod uwagę deficyt i zapotrzebowanie na podobne treści.

To pozycja zarówno dla fanów, którzy chcą sobie odświeżyć...

274 użytkowników ma tytuł Ghiblioteka. Nieoficjalny przewodnik po świecie filmów studia Ghibli na półkach głównych
84 użytkowników ma tytuł Ghiblioteka. Nieoficjalny przewodnik po świecie filmów studia Ghibli na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Ghiblioteka. Nieoficjalny przewodnik po świecie filmów studia Ghibli

Dodaj cytat z książki Ghiblioteka. Nieoficjalny przewodnik po świecie filmów studia Ghibli