Zrozum mnie

- 2024-09-25
- 2024-09-25
- 2021-10-16
- Agnieszka Brodzik
Porażająco romantyczna nowelka bestsellerowej serii Dotknij mnie!
Juliette i Warner ciężko walczyli, aby raz na zawsze zniszczyć Rekonstytucję. Życie po tym wydarzeniu nie jest łatwe, ponieważ wykorzystują swoje ograniczone zasoby, aby ustabilizować świat.
Warner skupia się na czymś więcej niż tylko polityce. Nie może się doczekać, aby w końcu żyć normalnie, z miłością swojego życia u boku. W tak wielkim chaosie, wydaje się to jednak praktycznie niemożliwe.
Wspólna przyszłość Warnera i Juliette jest w zasięgu ręki, ale świat nadal próbuje ich rozdzielić. Czy w końcu będą mogli być szczęśliwie, oficjalnie, razem?
Kup Zrozum mnie w ulubionej księgarni
Oceny książki Zrozum mnie
1329 użytkowników ma tytuł Zrozum mnie na półkach głównych- Chcę przeczytać 686
- 2025 27
- 2024 11
- Do kupienia 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zrozum mnie
Najgorsza z części. Przy czytaniu miejscami czułam cringe. Biedna Julka.
Najgorsza z części. Przy czytaniu miejscami czułam cringe. Biedna Julka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKenji i Aaron nareszcie z enemies przeszli do lovers
Kenji i Aaron nareszcie z enemies przeszli do lovers
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper, że lepiej poznajemy Aarona, chętnie przeczytałabym jeszcze pare rozdziałów z jego perspektywy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo spokojna nowelka, w której znacznie lepiej poznajemy Aarona jak i on sam siebie, próbując odnaleźć sie w nowej, tak obcej mu bo przyjaznej, rzeczywistości jaka nastała po upadku przywrócenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemny dodatek z perspektywy Warnera, którego się którego się kompletnie nie spodziewałam. Byłam pewna, że będziemy mieli tu wspomnienia z przeszłości. Ewentualnie myślałam, że autorka pokusi się o zapisanie dalekiej przyszłości głównych bohaterów lub któryś z drugoplanowych. Jak się okazało ta książka była jedynie, albo aż rozwinięciem epilogu, który otrzymaliśmy w ostatnim tomie. Nie była to historia jak każda inna, jednak dzięki niej poznaliśmy bliżej Warnera, jego emocje i uczucia, które nim kierują i kierowały. Sama historia jest bardzo ciepła, pełna różnego rodzaju emocji, ale ogólnie rzecz biorąc bardzo pozytywna i pokrzepiająca na duchu. Super dodatek na zakończenie serii i historii Juliette i Warnera!
Bardzo przyjemny dodatek z perspektywy Warnera, którego się którego się kompletnie nie spodziewałam. Byłam pewna, że będziemy mieli tu wspomnienia z przeszłości. Ewentualnie myślałam, że autorka pokusi się o zapisanie dalekiej przyszłości głównych bohaterów lub któryś z drugoplanowych. Jak się okazało ta książka była jedynie, albo aż rozwinięciem epilogu, który otrzymaliśmy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO Jeżu, to było naprawdę porażająco dobre, to było tak cudowne. Było tak samo dobre jak 3 pierwsze tomy i ta nowelka była lepsza niż 4 i 5 tom razem wzięte. Tu wszystko wróciło na swoje tory, wszyscy bohaterowie byli pisani tak jak w pierwszych tomach, przygotowania były tak wzruszające, że zaczęłam sobie wyobrażać jak mają dzieci (to mi się nie zdarza, może raz na 200 książek i właśnie padło teraz). Aaron i Juliette to idealna para, ale przepraszam bardzo, Aaron i Kenji tutaj to petarda, a Aaron i pies?! Ludzie święci, trzymajcie mnie, mam zawał! I cały tom jest z perspektywy Aarona... To, że w poprzednim tomie nie było prawie w ogóle jego perspektywy, a tu mamy tylko jego to zagranie olimpijskie.
O Jeżu, to było naprawdę porażająco dobre, to było tak cudowne. Było tak samo dobre jak 3 pierwsze tomy i ta nowelka była lepsza niż 4 i 5 tom razem wzięte. Tu wszystko wróciło na swoje tory, wszyscy bohaterowie byli pisani tak jak w pierwszych tomach, przygotowania były tak wzruszające, że zaczęłam sobie wyobrażać jak mają dzieci (to mi się nie zdarza, może raz na 200...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to✨
Ich życie nie jest łatwe, mają ograniczone zasoby, aby odbudować świat, a to co z niego zostało bacznie śledzi ich poczynania.
Warner i Ella skupiają się na czymś więcej niż tylko polityce, ochronie słabszych i odbudowie społeczeństwa. Mają wreszcie szasnę być ze sobą razem. Tak zwyczajnie i po prostu. Planują ślub. Jednak w obliczu tak wielu niewiadomych, ograniczonych środków i wielu innych pilniejszych spraw, ceremonia staje pod znakiem zapytania.
Czy finalnie będą mogli żyć ze sobą długo i szczęśliwie?
✨
Ta nowelka jest idealnym uzupełnieniem i zakończeniem tej serii. Juliette i Warner wreszcie dostali swoje zakończenie, w typowych dla nich stylu. Aaron odzyskał przysłowiowe jaja, ale całą ewolucję jego postaci uważam za świetną, bo odzyskał też człowieczeństwo, które skutecznie w nim tłamszono od najmłodszych lat.
Ta książka była potrzebna, bo zakończenie 6. tomu było takie niekompletne. Tutaj poza rozwojem wątku miłosnego tej dwójki, dowiadujemy się co dalej dzieje się ze wszystkimi ocalałymi po upadku Przywrócenia, jak funkcjonują, co dalej planują i jakie mają perspektywy na przyszłość.
Podobało mi się, to idealne domknięcie serii i miałam uśmiech na twarzy, zwłaszcza gdy czytałam ostatnie rozdziały.
✨
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO Elli, a właściwie o Juliette Ferrars, słyszał chyba każdy. Po ostatnich wydarzeniach i zniszczeniu Przywrócenia młodzi bohaterowie stali się sławni, a sama Juliette gdzie się nie pojawi, tam przyciąga tłumy. Znaczna większość jest jej przychylna, ale są też takie jednostki, które jej źle życzą, stąd wszelkie środki ostrożności podejmowane na każdym kroku.
Ich życie nie...
Przyjemna, ale na pewno głównie dla fanów tych bohaterów, bo dla innych będzie zwyczajnie nudna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłodkie słodkie zakończenie, szybko się czyta. Ale to już nie jest ten Warner, którego pokochałam w tonach 1-3.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarner i Juliette postanawiają wziąć ślub. Jako że oboje są nieustannie na świeczniku i zmagają się z obowiązkami politycznymi, skromna ceremonia ma odbyć się w środku nocy. Jednak gdy wydaje się, że zaraz zostaną małżeństwem, wszystko zaczyna iść niezgodnie z planem, co zmusza Warnera do odpowiedzenia sobie na pytanie o własne miejsce w grupie dawnych przeciwników swojego ojca.
To nie jest pełna powieść, raczej takie krótkie dopełnienie historii Juliette (moim zdaniem ta książka powinna być tańsza). Nie wnosi wiele, raczej utwierdza nas w przekonaniu, że bohaterowie mają happy end, aczkolwiek myślę, że te trochę ponad sto stron było potrzebne. Tutaj nareszcie obserwujemy, jak Warner i członkowie dawnego Omega Point muszą ostatecznie sobie zaufać i przyznać, że są sojusznikami, a może nawet przyjaciółmi. Widzimy, jak ostatecznie ułożyły się relacje Aarona z jego braćmi – żałuję, że ze względu na narrację pierwszoosobową wątek Adama i Alii rozwinął się poza naszymi oczami i chętnie przeczytałabym jakiś dodatek o tej dwójce. Pojawiają się tu trochę poważniejsze wątki związane z budowaniem nowego świata po ostatecznym upadku Przywrócenia i refleksje nad tym, co się dzieje, gdy dawna ,,opozycja” dochodzi do władzy (osobiście uważam, że to Warner nadaje się na polityka, a Julka powinna zostać w domu, uprawiać ogródek i od czasu do czasu wygłaszać jakieś mowy o jedności, ale nie wiem, czy autorka ma na tyle duże ,,jaja”, żeby pokazać, jak facet robi karierę, a kobieta siedzi w domu). Jednak w dużej mierze to lekka, romantyczna, urocza historia o miłości Aarona i Juliette. Widać, jak ich uczucie się ugruntowało i chociaż jest to klasyczny schemat miłości dobrej dziewczyny do bad boya, to ta podstawowa trylogia była dość nowatorska w rozwiązaniu trójkąta miłosnego i dopiero potem ten schemat został przemielony do bólu. Narracja Warnera sprawia też, że wydaje się bardziej ludzki, ciepły i wrażliwy, nie jest tylko tajemniczym macho. I chociaż jego myśli o Juliette to raczej odpowiedzi na marzenia nastolatek, i tak nie umiałam się nie uśmiechać, gdy Warner z uwielbieniem myślał o swojej narzeczonej.
Pewnie mogłabym doszukiwać się w tej książce wad, ale dała mi tyle radości i frajdy, że nie chcę. To jest miła niespodzianka dla fanów całej serii. I chociaż uważam, że przygody Julki spokojnie mogłyby skończyć się na trzecim tomie, to kontynuacje nie zaburzyły mojego postrzegania całości i nie były takim koszmarkiem jak ,,Przeklęte dziecko”. Trochę mnie bawi, że Mafi najwidoczniej nie ma zamiaru rozstawać się z tym światem i teraz będzie pisać o Jamesie, ale nie ukrywam, że bardzo chciałabym zobaczyć dzieci Aarona i Juliette.
,, (…) dom nie zawsze jest miejscem. Czasami jest osobą.”
Warner i Juliette postanawiają wziąć ślub. Jako że oboje są nieustannie na świeczniku i zmagają się z obowiązkami politycznymi, skromna ceremonia ma odbyć się w środku nocy. Jednak gdy wydaje się, że zaraz zostaną małżeństwem, wszystko zaczyna iść niezgodnie z planem, co zmusza Warnera do odpowiedzenia sobie na pytanie o własne miejsce w grupie dawnych przeciwników swojego...