Ja Ciebie też

- literatura obyczajowa, romans
- 2024-08-27
- 2024-08-27
- 9788382932010
Oliwia to młoda kobieta, którą spotkało wiele nieszczęść. Ukochany ją zdradził i porzucił przed ołtarzem, a mama, siostra oraz ona sama uważają, że na to zasłużyła – zabijając swojego tatę.
Przy wsparciu kuzynki postanawia zacząć wszystko od nowa w nadmorskiej miejscowości, gdzie poznaje Michała. Kiełkuje między nimi uczucie, ale czy na tyle mocne, by mimo danej sobie obietnicy związała się z kimś i zdradziła, co skrywa jej trudna przeszłość? Nie tylko ten problem trzeba rozwiązać. Kim jest ojciec Uli, skoro skłócone matki przyjaciółek zgodnie na ten temat milczą? Czy prawda wyjdzie na jaw? I czy okaże się siłą, która niszczy czy wyzwala?
Kup Ja Ciebie też w ulubionej księgarni
- Do zdobycia 1
- Powieść obyczajowa 1
- Westa bibliotekarka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ja Ciebie też
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Michaliny Kowolik i z pewnością nie ostatnie. Jest to powieść o zakazanej miłości, trudnej relacji matki i córki, porzuceniu, zdradzie, śmierci, a także rodzinnych tajemnicach.
Oliwię główną bohaterkę spotyka seria nieszczęść. Dręczy ją poczucie winy z powodu śmierci ojca, a matka i siostra przyczyniają się do tego. Na dodatek zostaje porzucona przez swojego narzeczonego przed ołtarzem. Nie wierzy, że w życiu czeka ją jeszcze coś dobrego. Postanawia jednak zacząć wszystko od nowa i za namową przyjaciółki Uli wyjeżdża nad morze. Nawiązuje tam znajomość z pewnym przystojnym mężczyzną Michałem. Czy to będzie tylko przelotny romans? Czy kobieta otworzy się i zdradzi mu co przeszła? Czy będzie to przeszkodą w dalszej relacji?
„Rozłączam się, po czym rzucam telefon na łóżko. Podchodzę do okna i wyglądam na zewnątrz. Niebo jest błękitne, bez ani jednej chmury, przechodnie są roześmiani. Jeszcze miesiąc temu myślałam, że moje życie się skończyło, że już nic dobrego mnie nie czeka i nagle tu, nad morzem, znalazłam szczęście i spokój i… i poznałam Michała”.
Autorka w powieści porusza bardzo ważne, ale zarazem trudne tematy. Pokazuje, że można przewartościować swoje życie i trudne relacje z najbliższymi. Potwierdza, że po każdej burzy zawsze wychodzi słońce i można zacząć wszystko od nowa. Życie często stawia przed nami trudne wyzwania, jednak nie wolno się poddawać. W każdym momencie warto zawalczyć o siebie. Z pewnością nie jest łatwo zmierzyć się z przeszłością, zwłaszcza taką, która ma wiele tajemnic, ale trzeba spróbować. Niemałym zaskoczeniem będzie tu ujawnienie rodzinnych sekretów. Jaki to będzie miało wpływ na życie Oliwii? Czy poradzi sobie z długo skrywaną prawdą? Czy uda się odbudować rodzinne relacje?
„I tym sposobem wracam myślami do tamtej rozmowy z nią. Moje serce znowu zaczyna krwawić, a ja nie potrafię tego krwawienia zatamować. Chyba można mieć nawet sto lat, a i tak się będzie tęsknić za łagodnymi ramionami, ciepłym słowem, bo niezależnie od wieku potrzebuje się w swoim życiu mamy… i taty. Potrzebuje się rodziców”.
Historia pełna emocji, wzruszeń, smutku, ale też zabawnych sytuacji i wielu zwrotów akcji. Autorka wyjątkowo umiejętnie łączy trudne tematy z momentami wyważonego poczucia humoru. Fabuła jest nieprzewidywalna, prawie każdy z bohaterów ma coś do ukrycia. Niezwykle lekki styl autorki, świetne dialogi wzruszające opisy sprawiają, że trudno jest oderwać się od książki. Wśród bohaterów byli tacy których polubiłam, ale i tacy których zwyczajnie nie dało się polubić, wtedy emocje sięgały zenitu, zwłaszcza, że były to najbliższe osoby głównej bohaterki czyli matka i siostra.
Bardzo miło spędziłam czas podczas lektury tej książki, która wzbudziła we mnie wiele emocji. Polecam każdemu aby ją przeczytał, nie pożałujecie.
Cieszę się, ze miałam przyjemność objęcia patronatem tej wspaniałej historii, to dla mnie ogromne wyróżnienie za które bardzo dziękuję Wydawnictwu Videograf.
„Jestem inna. Bardziej romantyczna. Uważam, że jak się kogoś kocha, to się go nie rani ani nie zdradza. Jak się kocha, to się drugiej osoby nie zostawia…”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOliwię główną bohaterkę spotyka seria nieszczęść. Dręczy ją poczucie winy z powodu śmierci ojca, a matka i siostra przyczyniają się do tego. Na dodatek...
Są takie książki, które nie potrzebują skomplikowanej fabuły ani spektakularnych zwrotów akcji, żeby zostać z czytelnikiem na dłużej. „Ja ciebie też” Michaliny Kowolik zdecydowanie do nich należy. To historia oparta na emocjach – tych niewypowiedzianych, zagubionych i czasem zbyt trudnych do nazwania.
Czytając tę książkę, miałam wrażenie, że autorka zagląda do głowy młodego człowieka i wyciąga na światło dzienne wszystko to, co często chowamy głęboko w sobie. Niepewność, lęk przed odrzuceniem, potrzeba bliskości i jednoczesny strach przed nią – to uczucia, które pojawiają się na kartach powieści bardzo naturalnie. Dzięki temu historia wydaje się prawdziwa i bliska, jakby mogła wydarzyć się tuż obok.
Największą siłą „Ja ciebie też” są bohaterowie. Nie są idealni, nie zawsze podejmują dobre decyzje i często gubią się w swoich emocjach. Właśnie dlatego tak łatwo się z nimi utożsamić. W ich zachowaniu można odnaleźć cząstkę siebie – swoje wątpliwości, przemilczane uczucia czy momenty, w których brakowało odwagi, by powiedzieć coś ważnego.
Styl pisania Michaliny Kowolik jest prosty, ale bardzo trafny. Autorka nie sili się na skomplikowane metafory, a mimo to potrafi wzruszyć i zatrzymać czytelnika na dłużej przy niektórych fragmentach. To jedna z tych książek, które czyta się szybko, ale myśli o nich długo po zakończeniu ostatniej strony.
Dla mnie „Ja ciebie też” to historia o tym, jak ogromną moc mają słowa – szczególnie te najprostsze. Czasem jedno zdanie może zmienić wszystko, ale równie często jego brak potrafi zranić bardziej niż cokolwiek innego. Książka skłania do refleksji nad relacjami z innymi ludźmi i nad tym, jak rzadko mówimy wprost o swoich uczuciach.
Polecam tę książkę każdemu, kto lubi emocjonalne, prawdziwe historie o relacjach i dorastaniu. To lektura, która nie krzyczy, nie narzuca morału, ale cicho przypomina, jak ważna jest szczerość – wobec innych i wobec siebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając tę książkę, miałam wrażenie, że autorka zagląda do głowy...
🅜🅞🅙🅐 🅡🅔🅒🅔🅝🅩🅙🅐
▪️„Ja Ciebie też” to opowieść, która od pierwszych stron wciąga czytelnika w świat emocji, trudnych wyborów i nadziei na nowy początek. Michalina Kowolik opowiada historię Oliwii – młodej kobiety, która zostaje porzucona przed ołtarzem i musi zmierzyć się nie tylko z opinią społeczną, ale także z toksyczną relacją z matką oraz ciężarem poczucia winy za śmierć ojca.
▪️Autorka w bardzo wiarygodny sposób ukazuje, jak bolesne doświadczenia mogą wpłynąć na zdolność zaufania i budowania relacji. Kontrastem dla cierpiącej Oliwii jest Michał – ratownik morski, którego opiekuńczość i cierpliwość stają się dla bohaterki powiewem świeżości i nadzieją na to, że szczęście wciąż jest możliwe. Ich powoli rozwijająca się relacja, pełna niepewności, ale też ciepła, budzi w czytelniku autentyczne emocje.
▪️Ogromnym atutem książki jest oddanie klimatu małomiasteczkowej społeczności, w której plotki i cudze opinie wydają się ważniejsze niż prawdziwe dobro drugiego człowieka. Michalina obnaża mechanizmy międzypokoleniowych konfliktów i pokazuje, jak bardzo niezabliźnione rany rodzinne mogą wpływać na życie młodych ludzi. Spalenie sukni ślubnej przez Oliwię to nie tylko bunt wobec matki i otoczenia, ale też symboliczne odcięcie się od przeszłości.
▪️Choć poruszane wątki są poważne, powieść ma w sobie dużo lekkości i ciepła. Wakacyjny klimat, pełen beztroskich chwil spędzanych nad morzem, równoważy ciężar trudnych tematów. Ogromną rolę odgrywa także kobieca solidarność – wsparcie ciotki i kuzynki pokazuje, że rodzina to nie tylko więzy krwi, ale przede wszystkim miłość i lojalność.
▪️To powieść o stracie, samotności i potrzebie akceptacji, ale przede wszystkim o sile miłości, która potrafi uleczyć nawet najgłębsze rany. Lektura pozostawia po sobie ciepło i przekonanie, że zawsze warto walczyć o własne szczęście – niezależnie od tego, co mówi otoczenie.
▪️Polecam ją każdemu, kto szuka historii pełnej emocji, nadziei i pięknych, prawdziwych bohaterów🥰
🅜🅞🅙🅐 🅡🅔🅒🅔🅝🅩🅙🅐
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to▪️„Ja Ciebie też” to opowieść, która od pierwszych stron wciąga czytelnika w świat emocji, trudnych wyborów i nadziei na nowy początek. Michalina Kowolik opowiada historię Oliwii – młodej kobiety, która zostaje porzucona przed ołtarzem i musi zmierzyć się nie tylko z opinią społeczną, ale także z toksyczną relacją z matką oraz ciężarem poczucia winy za...
Michalina Kowolik Ja Ciebie też
Ja Ciebie też Michaliny Kowolik to ciepła, letnia opowieść o miłości, która pojawia się nagle i niespodziewanie, oraz o sile przyjaźni. Główna bohaterka, Oliwia, zostaje porzucona przed ołtarzem i zmaga się z trudnymi relacjami z toksyczną matką oraz opinią społeczną. Obwinia się również za śmierć ojca, co utrudnia jej zaufanie innym. Z kolei Michał, ratownik morski, jest opiekuńczy i cierpliwy, ale także samotny, uciekający przed kobietą, która chciałaby uczynić z niego swojego partnera.
Po porzuceniu Oliwia decyduje się na radykalny krok — spalenie sukni ślubnej, co prowokuje kolejne negatywne komentarze ze strony matki. Na szczęście znajduje oparcie w kuzynce i ciotce, które prowadzą restaurację nad morzem i zapraszają ją, by do nich dołączyła. Tam Oliwia nie tylko pomaga w pracy, ale i ucieka od problemów, znajdując chwilę oddechu. W czasie letnich przygód dziewczyny bawią się, poznają nowych ludzi, w tym Michała, który wzbudza w Oliwii uczucia, jakich dawno nie doświadczała. Ich relacja rozwija się powoli, a wypadek Michała dodatkowo wzmacnia emocje między nimi.
Autorka świetnie oddaje klimat małomiasteczkowy i wyzwania, z którymi mierzą się młodzi ludzie pragnący uwolnić się od skostniałych norm społecznych i rodzinnych. Rodzice bardziej troszczą się o opinię sąsiadów niż o dobro własnych dzieci, co uwypukla temat książki: niezałatwione rodzinne konflikty i tajemnice mogą wpływać na życie kolejnych pokoleń, zniekształcając rzeczywistość i obciążając winą młodych. Nawet śmierć nie zmienia tego cyklu, a odpowiedzialność wciąż jest przerzucana na innych.
Pocieszeniem dla czytelnika jest fakt, że Oliwia odnajduje w końcu partnera, który o nią walczy, oraz nowe wsparcie w postaci ciotki i kuzynki, które stają się jej rodziną. Ja Ciebie też to inspirująca opowieść o sile miłości, lojalności i odnajdywaniu własnej drogi mimo nacisków otoczenia.
#JaCiebieTeż #MichalinaKowolik #Książki #RecenzjaKsiążki #PowieśćObyczajowa #PolskaLiteratura #Miłość #Przyjaźń #LekturaNaLato #CzytamPolskie #Książkoholik #PolecamKsiążkę #DramatRodzinny #Małomiasteczkowość #KsiążkiObyczajowe #Czytelnictwo #CzytamyRazem #NowaPowieść #LiteraturaObyczajowa #RelacjeRodzinne #WakacyjnaPowieść #HistoriaMiłosna #MocPrzyjaźni
Michalina Kowolik Ja Ciebie też
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa Ciebie też Michaliny Kowolik to ciepła, letnia opowieść o miłości, która pojawia się nagle i niespodziewanie, oraz o sile przyjaźni. Główna bohaterka, Oliwia, zostaje porzucona przed ołtarzem i zmaga się z trudnymi relacjami z toksyczną matką oraz opinią społeczną. Obwinia się również za śmierć ojca, co utrudnia jej zaufanie innym. Z...
Ciężkie przeżycia, śmierć ojca, obwinianie o jego śmierć, zła i złośliwa matka i na dodatek zdrada - to wszystko spotkało jedną kobietę- Oliwię.
Oliwia jak na młodą osobę przeżyła wiele. Uczestniczyła w wypadku samochodowym, w którym zginął jej ojciec. Matka z siostrą cały czas ją obwiniały o jego śmierć. Do tego wszystkiego narzeczony zostawił ją przed ołtarzem i jak się okazało zdradzał ją już jakiś czas. Oliwia ma dosyć i wyjeżdża nad morze. Chce zacząć swoje życie od nowa u boku swojej przyjaciółki.
Zaczyna nowe życie, nie chce kłopotów, nie chce mężczyzn oraz nie chce wracać do starego życia. Ale czy rzeczywiście się uda?
Czytając książkę miałam bardzo wiele złych emocji do postaci matki. Nie wiem jak takie osoby, mogą tak traktować swoje własne dzieci. Nie rozumiem, gdy decydując się być rodzicem nie umiesz wesprzeć, doradzić i być blisko swojego dziecka! To jest straszne…
W tej książce pierwszy raz spotkałam się z twórczością @mikowolik i powiem Wam, że bardzo mi się spodobało pióro autorki oraz lekkość czytania pomimo niektórych ciężkich tematów…
Jeśli kochacie rodzinne tajemnice, dużo akcji, trochę miłości i pikanterii oraz fajny żart to zapraszam do przeczytania książki pt. „Ja Ciebie też” @mikowolik @videograf.sa
Ogólna ocena: 9/10
[współpraca barterowa @videograf.sa ]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOliwia jak na młodą osobę przeżyła wiele. Uczestniczyła w wypadku samochodowym, w którym zginął jej ojciec. Matka z siostrą cały czas ją obwiniały o jego śmierć. Do tego wszystkiego narzeczony zostawił ją przed ołtarzem i jak się...
🌊Post recenzencki🌊
Tytuł: Ja ciebie też
Autor: Michalina Kowalik
Ocena :🌟🌟🌟🌟🌟
{#współpracarecenzencka }
☀️Oliwia jest bardzo młodą dziewczyną , a już doświadczyła wiele bólu. Jej narzeczony Filip z którym miała brać ślub zostawia ją przed ołtarzem , tym samym ściąga na nią wiele plotek i złość rodziny.
🌟Po tej przykrej sytuacji dziewczyna jest zmuszona do zamieszkania z matką, niestety nie jest to dla niej łatwe . Własna matka obwinia ją o śmierć ojca, z tego powodu Oliwia wylewa morze łez . Matka uważa , że jest to kara za „ zabicie” ojca. Na szczęście Oliwia ma wśród siebie przyjaciółkę i tym samym kuzynkę Ulę, która jest dla niej wielkim wsparciem.
🌟Przyjaciółka proponuje jej przeprowadzkę do Kołobrzegu, na początku dziewczyna nie jest za tym. Lecz po ponownym przykrym incydencie w domu z udziałem matki i siostry Oliwia podejmuje dezycję i wyjeżdża razem z Ulą.
🌟Tam zaczynają nowe życie. Pierwszego dnia Oliwia poznaje Michała , który już na samym początku trafia ją patykiem w głowę dzięki temu ich znajomość się rozpoczyna.
Oliwia zaczyna zagłębiać się w poznawanie mężczyzny, z czasem na jaw wychodzi , że mężczyzna również ma trudną przeszłość.
Skrywane tajemnice oraz konflikt pomiędzy matką Oliwii a Uli , doprowadza do ponownego powrotu w rodzinne strony. Tam natomiast ponownie pojawia się dawna miłość dziewczyny, mężczyzna nagle będzie chciał odzyskać Oliwię.
Czy Oliwii uda się poznać sekrety Michała? Czy nagłe starania Filipa coś zmienią? I najważniejsze o co tak pokłóciły się siostry, i kto tak na prawdę jest ojcem Uli?
Tego dowiecie się sięgając po powieść „ Ja ciebie też”
☀️Książkę czyta się płynnie, jest bardzo lekko napisana . Przyznam szczerze nie przepadam za czytaniem książek, gdzie akcja dzieje się w Polsce. Lecz tutaj było inaczej jednym słowem zakochałam się w tej historii. Autorka porusza bardzo ważne tematy żałoby, traumy, konfliktu pomiędzy rodziną oraz zdrady.
Pomimo bólu jaki był przedstawiony w książce, była ona cudowna i czuję, że za jakiś czas ponownie po nią sięgnę .
Zdecydowanie polecam tą historię ♥️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł: Ja ciebie też
Autor: Michalina Kowalik
Ocena :🌟🌟🌟🌟🌟
{#współpracarecenzencka }
🌟Po tej przykrej sytuacji dziewczyna jest zmuszona do...
Oliwia dźwiga na swoich barkach ogromny życiowy bagaż. Ukochany porzucił ją przed ołtarzem upokarzając przed całą rodziną. W dodatku ciągle obwinia się za śmierć ojca, a matka i siostra tylko utrzymują ją w tym przekonaniu.
W końcu przychodzi taki dzień, w którym Oliwia czuje, że potrzebuje zmian. Z pomocą kuzynki wyjeżdża do nadmorskiej miejscowości, gdzie zacznie nową pracę. Na plaży poznaje Michała. Rodzi się pomiędzy nimi więź, jednak oboje są przekonani, że 'na dłuższą metę' nic z tego nie będzie. Czy mają rację? W końcu miłość nie pyta o zgodę. Okazuje się, że problemów do rozwiązania będzie o wiele więcej. A pewna skrywana tajemnica rodzinna sprzed lat może wywrócić ich życia do góry nogami. Czy będzie szczęśliwe zakończenie?
Kolejna książka autorki z przepiękną, uroczą i słodką okładką oraz oryginalnym, przyciągającym i intrygującym tytułem sugerującym wspaniałe Love story. I tak, będzie to love story, ale takie słodko gorzkie.
Ja już na wstępie byłam kupiona. Do tego życiowa historia ukazująca wiele przeciwności losu i zawirowań, bardzo realni bohaterowie, trudne relacje rodzinne, strata, tęsknota i tajemnice - takie, które przywracają życie wielu osób do góry nogami, a jednocześnie wyzwalają i dają ukojenie. I choć dość szybko domyśliłam się wszystkiego, to z zaciekawieniem obserwowałam losy bohaterów i chłonęłam razem z nimi każdą emocję.
No i oczywiście jest to historia o miłości, tej niespodziewanej, ale tej prawdziwej i wyjątkowej. Czasem jest tak, że ta nasza druga połówka jest naszym aniołem stróżem, to właśnie przy nim jest nasze miejsce na ziemi.
No i dodatkowo nadmorski klimat, który uwielbiam oraz wiele piosenek w tle. Dodatkowo całość napisana bardzo lekko, ale tak, że ma w sobie coś głębszego. Pozwala wyciągnąć pewne wnioski, może być wskazówką lub refleksją. Czego chcieć więcej od dobrej książki? Ja tutaj znalazłam wszystko to, czego oczekiwałam. Chcę więcej!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW końcu przychodzi taki dzień, w którym Oliwia czuje, że potrzebuje zmian. Z pomocą kuzynki wyjeżdża do nadmorskiej miejscowości, gdzie zacznie nową...
📚Recenzja: 85/2024 //209
📚Autor: Michalina Kowolik
📚Tytuł: „Ja ciebie też”
📚Wydawnictwo: Videograf SA
📚Ocena: 7/10
✒️„Podchodzę do okna, wyglądam na zielone podwórko. Trawa jest równo ścięta, a rabatki bez ani jednego chwastu. Wszystko wygląda pięknie, ale tylko na pierwszy rzut oka. Po dokładniejszym przyjrzeniu widać wypalone prze słońce placki na trawniku oraz zwiędnięte kwiaty błagające o chociaż kropelkę wody. To zupełnie jak z nasza rodziną. Z zewnątrz wyglądamy na kochającą, a w środku gnijemy i wciąż zadajemy sobie ból.”
Oliwia żyje z poczuciem winy. Dwa lata temu w wyniku wypadku samochodowego zginął jej ojciec. To ona była kierowcą, dlatego cała odpowiedzialność została zrzucona właśnie na jej barki.
Nie ma wsparcia w najbliższej rodzinie. Z mamą i siostrą ma wręcz toksyczną relację.
Na domiar złego, dokładnie w dniu ślubu, sprzed ołtarza ucieka jej narzeczony.
Czy może być coś gorszego dla niedoszłej panny młodej?
Na pomoc przychodzi jej ukochana kuzynka Ula i jej mama.
Dziewczyny wyjeżdżają do Kołobrzegu, by w tej odległej, nadmorskiej miejscowości pomóc Oli rozpocząć nowy rozdział.
Tam, zupełnym przypadkiem Oliwia wpada na Michała, przystojnego ratownika WOPR.
Szum fal, złoty piasek, ciepłe słońce, sprzyjają nowym znajomościom.
Zdradzonej dziewczynie w tej chwile nie w głowie miłostki.
Ale życie, jak to życie, ma zupełnie inny plan.
Dzięki relacji z Michałem, Oliwia nabiera nowych chęci do życia, budzi się z marazmu.
Jednak poczucie winy, przeszłość wciąż się za nią ciągnie i raz za razem wygląda zza rogu.
Czy Oliwia nabierze w końcu mocy, by stanąć z prawdą twarzą w twarz?
Michalina Kowolik w swojej książce „Ja ciebie tez” przedstawia czytelnikowi dwa całkowicie odmienne punkty widzenia.
Z jednej strony jest to lekka, szybko czytająca się, wakacyjna powieść o dziewczynie, szukającej nowego życia w nadmorskiej miejscowości, poznającej przystojnego, fajnego chłopaka.
Mamy miłość, przyjaźń, ciepłą morską bryzę.
Z drugiej zaś strony w tle ciągle przeżywamy dramat zdradzonej, zaszczutej przez najbliższą rodzinę i cierpiącej z powodu poczucia winy młodej kobiety.
W powieści na pierwszy plan wychodzą toksyczne, wręcz mrożące krew w żyłach relacje matka- córka. Wielokrotnie w ciągu lektury wraz z Oliwią przeżywałam jej smutek i rozżalenie. Miałam ochotę z kart powieści wyciągnąć matkę dziewczyny i lekko ją sprowadzić do parteru, by oprzytomniała.
Nie mogę uwierzyć, jak między najbliższymi osobami mogą rodzić się tak negatywne uczucia, zwady, paskudne intrygi.
W książce do gustu nie przypadło mi dość rozwiązłe podejście do życia Uli, która nachalnie namawiała główną bohaterkę na chwile zapomnienia w ramionach nieznajomego przystojniaka, jako lek na całe zło (sama natomiast wciąż potajemnie wzdychała do swojej pierwszej miłości).
Odczuwałam też niekiedy przesyt wulgaryzmów.
Zakończenie było zbyt cukierkowe, mało prawdopodobne i takie...hmmm hollywoodzkie.
Mimo wszystko cieszę się, że przeczytałam tę książkę.
Spędziłam z nią miło czas i doceniam poruszanie przez Autorkę trudnych, ale potrzebnych tematów.
Sądzę, że wady, które ja znalazłam w powieści innym czytelnikom mogą nie przeszkadzać.
Znajdą się też tacy, którym te kwestie wręcz przypadną do gustu.
#dozaczytania
📚Ocena: 7/10
📖 Recenzja 📖
🍁"Ja Ciebie też"@mikowolik
⭐ Współpraca barterowa @videograf.sa ⭐
Oliwia to kobieta, której mimo młodego wieku życie nie oszczedza. Najpierw śmierć ukochanego taty, do której doszło w wyniku wypadku samochodowego,a dziewczyna była kierowcą. Następnie w dniu ślubu porzuca ją narzeczony,a do tego brak wsparcia w matce i siostrze, które obwiniają ją za wszystkie nieszczęścia. Przy wsparciu kuzynki i jedynej przyjaciółki postanawia wyjechać z nią do Kołobrzegu i tam zacząć nowe życie. Tam również poznaje Michała i choć trochę się broni przed nowym uczuciem to między młodymi zaczyna iskrzyć. Jednak przeszłość nie daje tak szybko o sobie zapomnieć. Są problemy, które muszą być rozwiązane,aby szczęśliwie iść w przyszłość.
"Ja Ciebie też" to lekka powieść obyczajowa o miłości, przyjaźni, ale chyba najważniejsze tematy tutaj poruszone to toksyczne relacje rodzinne i tajemnice skrywane w rodzinie przez lata. I to mi się podobało w tej powieści oraz ciekawie wykreowani bohaterowie. Niestety nie jest to powieść, która wzbudziła we mnie jakieś emocje,a język i chwilami słownictwo wręcz odpychało. Moim zdaniem niektóre słowa można było zastąpić zupełnie innymi 😉
Ogólnie książka nie bardzo przypadła mi do gustu, ale to są oczywiście moje odczucia,a Was zachęcam do przeczytania i wyrobienia sobie swojego zdania 😉
📖 Recenzja 📖
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🍁"Ja Ciebie też"@mikowolik
⭐ Współpraca barterowa @videograf.sa ⭐
Na wstępie chciałabym podziękować Autorce oraz Wydawnictwu za zaufanie i możliwość objęcia patronatem medialnym książki "Ja Ciebie też". To moje kolejne spotkanie z twórczością autorki Michaliny i stała się ona pisarką, po której książki sięgam w ciemno! Jest to powieść z gatunku literatury obyczajowej. Stylistyka i język jakim posługuje się autorka jest bardzo lekki, prosty i przyjemny w odbiorze co sprawia, że książkę czyta się niesamowicie szybko. Mi zapoznanie się z losami głównej bohaterki - Oliwii zajęło jedno popołudnie. Z dużym zainteresowaniem oraz zaangażowaniem śledziłam jej losy. Fabuła została w interesujący sposób nakreślona, przemyślana, dopracowana i bardzo dobrze poprowadzona. Natomiast bohaterowie, zarówno pierwszo jak i drugoplanowi, zostali w świetny i niesamowicie autentyczny sposób wykreowani. To postaci, które mają swoje tajemnice, a także wady i zalety, borykają się z różnymi przyziemnymi problemami, tak jak my popełniają błędy, czy postępują pod wpływem emocji, dlatego tak łatwo się z nimi utożsamić w wielu kwestiach, podzielając podobne troski i dylematy moralne. Jestem pewna, że z powodzeniem moglibyśmy spotkać ich w rzeczywistości. Na kartach powieści mogłam bliżej poznać młodą kobietę Oliwię - jej myśli, odczucia, a tym samym mogłam lepiej zrozumieć jej postępowanie oraz decyzję. Oliwia od samego początku zaskarbiła sobie moją sympatię, bardzo jej współczułam tego co ją spotkało, z jakimi przykrościami ze strony bliscy osób musiała się mierzyć. Chciałam dla niej jak najlepiej i z całych sił jej kibicowałam. Istotną rolę w tej historii odgrywają postaci drugoplanowe, które wprowadzają do życia głównej bohaterki wiele wrażeń i skrajnych emocji. Jedni mocno działali mi na nerwy swoim zachowaniem, innych polubiłam od pierwszej chwili. Razem z główną bohaterką przeniosłam się do Kołobrzegu i muszę przyznać, że Michalina w niesamowicie plastyczny i pobudzający wyobraźnię sposób oddała nadmorski klimat. Wielokrotnie czułam się tak jakbym towarzyszyła bohaterce spacerując po molo i chłonęłam wszystkie targające nią emocje. Autorka wplotła tutaj również wątek romantyczny, który został w niesamowicie ciekawy i zarazem naturalny sposób poprowadzony. Podobało mi się to jak Oliwia i Michał droczyli się ze sobą, a z czasem także otwierali przed sobą swoje dusze i serca. W tej historii bardzo istotnym elementem są tajemnice z przeszłości, które w znaczący sposób wpływają na życie Oliwii oraz jej bliskich, kładą się cieniem na relacjach rodzinnych głównej bohaterki, które już wcześniej nie należały do poprawnych. Jednak dopiero kiedy stopniowo wszystko zaczyna wychodzić na jaw można było zrozumieć skąd wynikały niektóre zachowania bohaterów drugoplanowych, chociaż dla mnie i tak nie było usprawiedliwienia niektórych poczynań. Michalina w swojej powieści porusza wiele ważnych, życiowych i ponadczasowych tematów, które tak naprawdę mogą spotkać każdego z nas czy naszych bliskich, wywołując przy tym naprawdę lawinę skrajnych emocji oraz wzruszeń. Pisarka udowadnia również, że mając przy swoim boku kochających ludzi można przezwyciężyć naprawdę wiele. Książka "Ja Ciebie też" z pewnością skłania do głębszych przemyśleń, szczególnie nad relacjami ludzkimi, a także złożonością ludzkiej psychiki. Świetnie spędziłam czas z tą historią i już nie mogę się doczekać kolejnej powieści spod pióra autorki! Polecam!