Ja Ciebie też

Okładka książki Ja Ciebie też autora Michalina Kowolik, 9788382932010
Okładka książki Ja Ciebie też
Michalina Kowolik Wydawnictwo: Wydawnictwa Videograf S.A. literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2024-08-27
2024-08-27
9788382932010

Kup Ja Ciebie też w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ja Ciebie też

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ja Ciebie też

To moje pierwsze spotkanie z twórczością Michaliny Kowolik i z pewnością nie ostatnie. Jest to powieść o zakazanej miłości, trudnej relacji matki i córki, porzuceniu, zdradzie, śmierci, a także rodzinnych tajemnicach.
Oliwię główną bohaterkę spotyka seria nieszczęść. Dręczy ją poczucie winy z powodu śmierci ojca, a matka i siostra przyczyniają się do tego. Na dodatek zostaje porzucona przez swojego narzeczonego przed ołtarzem. Nie wierzy, że w życiu czeka ją jeszcze coś dobrego. Postanawia jednak zacząć wszystko od nowa i za namową przyjaciółki Uli wyjeżdża nad morze. Nawiązuje tam znajomość z pewnym przystojnym mężczyzną Michałem. Czy to będzie tylko przelotny romans? Czy kobieta otworzy się i zdradzi mu co przeszła? Czy będzie to przeszkodą w dalszej relacji?

„Rozłączam się, po czym rzucam telefon na łóżko. Podchodzę do okna i wyglądam na zewnątrz. Niebo jest błękitne, bez ani jednej chmury, przechodnie są roześmiani. Jeszcze miesiąc temu myślałam, że moje życie się skończyło, że już nic dobrego mnie nie czeka i nagle tu, nad morzem, znalazłam szczęście i spokój i… i poznałam Michała”.

Autorka w powieści porusza bardzo ważne, ale zarazem trudne tematy. Pokazuje, że można przewartościować swoje życie i trudne relacje z najbliższymi. Potwierdza, że po każdej burzy zawsze wychodzi słońce i można zacząć wszystko od nowa. Życie często stawia przed nami trudne wyzwania, jednak nie wolno się poddawać. W każdym momencie warto zawalczyć o siebie. Z pewnością nie jest łatwo zmierzyć się z przeszłością, zwłaszcza taką, która ma wiele tajemnic, ale trzeba spróbować. Niemałym zaskoczeniem będzie tu ujawnienie rodzinnych sekretów. Jaki to będzie miało wpływ na życie Oliwii? Czy poradzi sobie z długo skrywaną prawdą? Czy uda się odbudować rodzinne relacje?

„I tym sposobem wracam myślami do tamtej rozmowy z nią. Moje serce znowu zaczyna krwawić, a ja nie potrafię tego krwawienia zatamować. Chyba można mieć nawet sto lat, a i tak się będzie tęsknić za łagodnymi ramionami, ciepłym słowem, bo niezależnie od wieku potrzebuje się w swoim życiu mamy… i taty. Potrzebuje się rodziców”.

Historia pełna emocji, wzruszeń, smutku, ale też zabawnych sytuacji i wielu zwrotów akcji. Autorka wyjątkowo umiejętnie łączy trudne tematy z momentami wyważonego poczucia humoru. Fabuła jest nieprzewidywalna, prawie każdy z bohaterów ma coś do ukrycia. Niezwykle lekki styl autorki, świetne dialogi wzruszające opisy sprawiają, że trudno jest oderwać się od książki. Wśród bohaterów byli tacy których polubiłam, ale i tacy których zwyczajnie nie dało się polubić, wtedy emocje sięgały zenitu, zwłaszcza, że były to najbliższe osoby głównej bohaterki czyli matka i siostra.
Bardzo miło spędziłam czas podczas lektury tej książki, która wzbudziła we mnie wiele emocji. Polecam każdemu aby ją przeczytał, nie pożałujecie.
Cieszę się, ze miałam przyjemność objęcia patronatem tej wspaniałej historii, to dla mnie ogromne wyróżnienie za które bardzo dziękuję Wydawnictwu Videograf.

„Jestem inna. Bardziej romantyczna. Uważam, że jak się kogoś kocha, to się go nie rani ani nie zdradza. Jak się kocha, to się drugiej osoby nie zostawia…”

Są takie książki, które nie potrzebują skomplikowanej fabuły ani spektakularnych zwrotów akcji, żeby zostać z czytelnikiem na dłużej. „Ja ciebie też” Michaliny Kowolik zdecydowanie do nich należy. To historia oparta na emocjach – tych niewypowiedzianych, zagubionych i czasem zbyt trudnych do nazwania.

Czytając tę książkę, miałam wrażenie, że autorka zagląda do głowy młodego człowieka i wyciąga na światło dzienne wszystko to, co często chowamy głęboko w sobie. Niepewność, lęk przed odrzuceniem, potrzeba bliskości i jednoczesny strach przed nią – to uczucia, które pojawiają się na kartach powieści bardzo naturalnie. Dzięki temu historia wydaje się prawdziwa i bliska, jakby mogła wydarzyć się tuż obok.

Największą siłą „Ja ciebie też” są bohaterowie. Nie są idealni, nie zawsze podejmują dobre decyzje i często gubią się w swoich emocjach. Właśnie dlatego tak łatwo się z nimi utożsamić. W ich zachowaniu można odnaleźć cząstkę siebie – swoje wątpliwości, przemilczane uczucia czy momenty, w których brakowało odwagi, by powiedzieć coś ważnego.

Styl pisania Michaliny Kowolik jest prosty, ale bardzo trafny. Autorka nie sili się na skomplikowane metafory, a mimo to potrafi wzruszyć i zatrzymać czytelnika na dłużej przy niektórych fragmentach. To jedna z tych książek, które czyta się szybko, ale myśli o nich długo po zakończeniu ostatniej strony.

Dla mnie „Ja ciebie też” to historia o tym, jak ogromną moc mają słowa – szczególnie te najprostsze. Czasem jedno zdanie może zmienić wszystko, ale równie często jego brak potrafi zranić bardziej niż cokolwiek innego. Książka skłania do refleksji nad relacjami z innymi ludźmi i nad tym, jak rzadko mówimy wprost o swoich uczuciach.

Polecam tę książkę każdemu, kto lubi emocjonalne, prawdziwe historie o relacjach i dorastaniu. To lektura, która nie krzyczy, nie narzuca morału, ale cicho przypomina, jak ważna jest szczerość – wobec innych i wobec siebie.

Czytając tę książkę, miałam wrażenie, że autorka zagląda do głowy...

🅜🅞🅙🅐 ​ 🅡🅔🅒🅔🅝🅩🅙🅐
▪️„Ja Ciebie też” to opowieść, która od pierwszych stron wciąga czytelnika w świat emocji, trudnych wyborów i nadziei na nowy początek. Michalina Kowolik opowiada historię Oliwii – młodej kobiety, która zostaje porzucona przed ołtarzem i musi zmierzyć się nie tylko z opinią społeczną, ale także z toksyczną relacją z matką oraz ciężarem poczucia winy za śmierć ojca.

▪️Autorka w bardzo wiarygodny sposób ukazuje, jak bolesne doświadczenia mogą wpłynąć na zdolność zaufania i budowania relacji. Kontrastem dla cierpiącej Oliwii jest Michał – ratownik morski, którego opiekuńczość i cierpliwość stają się dla bohaterki powiewem świeżości i nadzieją na to, że szczęście wciąż jest możliwe. Ich powoli rozwijająca się relacja, pełna niepewności, ale też ciepła, budzi w czytelniku autentyczne emocje.

▪️Ogromnym atutem książki jest oddanie klimatu małomiasteczkowej społeczności, w której plotki i cudze opinie wydają się ważniejsze niż prawdziwe dobro drugiego człowieka. Michalina obnaża mechanizmy międzypokoleniowych konfliktów i pokazuje, jak bardzo niezabliźnione rany rodzinne mogą wpływać na życie młodych ludzi. Spalenie sukni ślubnej przez Oliwię to nie tylko bunt wobec matki i otoczenia, ale też symboliczne odcięcie się od przeszłości.

▪️Choć poruszane wątki są poważne, powieść ma w sobie dużo lekkości i ciepła. Wakacyjny klimat, pełen beztroskich chwil spędzanych nad morzem, równoważy ciężar trudnych tematów. Ogromną rolę odgrywa także kobieca solidarność – wsparcie ciotki i kuzynki pokazuje, że rodzina to nie tylko więzy krwi, ale przede wszystkim miłość i lojalność.

▪️To powieść o stracie, samotności i potrzebie akceptacji, ale przede wszystkim o sile miłości, która potrafi uleczyć nawet najgłębsze rany. Lektura pozostawia po sobie ciepło i przekonanie, że zawsze warto walczyć o własne szczęście – niezależnie od tego, co mówi otoczenie.

▪️Polecam ją każdemu, kto szuka historii pełnej emocji, nadziei i pięknych, prawdziwych bohaterów🥰

🅜🅞🅙🅐 ​ 🅡🅔🅒🅔🅝🅩🅙🅐

103 użytkowników ma tytuł Ja Ciebie też na półkach głównych