W starym Wiedniu

- literatura obyczajowa, romans
- 2024-08-29
- 2024-08-29
Wiedeń, 1889 rok. Klara von Altenburg mieszka z bratem Ottonem i ojcem Alfredem, sławnym kompozytorem. Klara odziedziczyła po nim talent, ojciec jednak zabiera stworzone przez nią dzieła i przedstawia je jako prace syna, aby uczynić zeń wielkiego muzyka. Pewnego wieczoru Otto niespodziewanie znika, a Alfred, nie chcąc angażować w sprawę policji i wywoływać skandalu, każe córce go odnaleźć. W poszukiwaniach pomaga jej Franz Weber, nauczyciel historii, który niedawno stracił posadę i nie stać go na zapłacenie czynszu za mieszkanie w kamienicy Altenburgów. Z racji poglądów nie pałają do siebie sympatią, ale łączy ich wspólny cel, a może nie tylko…
Perfekcyjnie oddany klimat epoki, dynamiczna akcja, koloryt bohaterów sprawiają, że książka ta to idealna podróż w czasie, z której nie chcemy wracać.
Kup W starym Wiedniu w ulubionej księgarni
- Przeczytane 2025 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce W starym Wiedniu
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toXIX wieczny Wiedeń bogaty ród bon Altenburgów, żyjących w dodatku, ma również swoje problemy. Klara, która odziedziczyła talent muzyczny po ojcu i dziadku, słynnych kompozytorach, również tworzy. Niestety wszystkie jej dzieła publikowane są pod imieniem jej brata Ottona, gdyż w XIX wieku kobiety nie mają wystarczających praw. Żeby tego było mało brat kobiety gdzieś ginie a ojciec chcąc uniknąć skandalu, każe Klarze odnaleźć jej brata. XIX wieczny Wiedeń to miasto sztuki, bogatych rodów żyjących w oderwaniu od problemów zwykłych ludzi, gdzie dzieci muszą pracować by pomóc rodzicom. Nie każde dziecko chodzi do szkoły, panuje bieda, nierówności społeczne, dyskryminacja obcokrajowców. Czy Klara odnajdzie brata? Czy kobiety zyskają głos? Czy Klara zawalczy o swoją przyszłość? Ta opowieść wciąga od pierwszych stron, mamy tu obrazową opowieść o Wiedniu i jego mieszkańcach. To wspaniała lekcja historii. A ja gratuluję wspaniałego debiutu autorce. I już nie mogę się doczekać kiedy sięgnę po drugi tom.
XIX wieczny Wiedeń bogaty ród bon Altenburgów, żyjących w dodatku, ma również swoje problemy. Klara, która odziedziczyła talent muzyczny po ojcu i dziadku, słynnych kompozytorach, również tworzy. Niestety wszystkie jej dzieła publikowane są pod imieniem jej brata Ottona, gdyż w XIX wieku kobiety nie mają wystarczających praw. Żeby tego było mało brat kobiety gdzieś ginie a...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety, ponownie stałam się ofiarą swojej zasady „książka zaczęta = książka przeczytana”. Chyba żadna lektura nie zmęczyła mnie tak, jak ta. Bohaterowie są płascy, wręcz pozbawieni jakiejkolwiek charakteryzacji, fabuła prymitywna, a napięcia – zero. Pseudo-zagadka zostaje rozwiązana już w połowie książki, a raczej jednej trzeciej. Autorka podchodzi do faktów historycznych w sposób wyjątkowo bezpieczny – mogłoby to się dziać wszędzie i kiedykolwiek. Wzmianki o wiedeńskich ulicach i kamienicach są pojedyncze i mało przekonujące. Wydaje się, że autorka nie włożyła wysiłku w żaden research.
Zupełnie nie trafia też w realia czasowe. Mieszanie współczesności z przeszłością (np. opis zielonych dywanów w operze, które obecnie faktycznie tam są, ale niekoniecznie były w XIX wieku) wydaje się być tylko jednym z wielu przykładów braku dbałości o detale. A do tego błędy merytoryczne – jak np. wykonanie Wesołej wdówki w 1889 roku, podczas gdy jej premiera miała miejsce dopiero w 1905.
Książka nie wnosi absolutnie nic wartościowego. Jestem zaskoczona, że wydawnictwo o długiej tradycji podjęło się wydania takiej lektury. Styl autorki jest słaby, a jej warsztat pozostawia wiele do życzenia. Pani Rabczak nie ma ani lekkiego pióra, ani bogatego słownictwa – w porównaniu do niej, wielu uczniów szkoły podstawowej posługuje się polskim lepiej. I to nie tylko w kwestii stylistyki – pojawiają się także rażące powtórzenia jak np. na jednej stronie „jesteśmy tu najmniej winne”, "nie jest niczemu winna" czy „Diane była najmniej winna”. To chyba tylko część z nich.
Nie sięgnę po drugą część, mimo mojej miłości do austriackiej stolicy. Pierwszą zaś, niestety, muszę bezwzględnie usunąć ze swojej biblioteczki.
Niestety, ponownie stałam się ofiarą swojej zasady „książka zaczęta = książka przeczytana”. Chyba żadna lektura nie zmęczyła mnie tak, jak ta. Bohaterowie są płascy, wręcz pozbawieni jakiejkolwiek charakteryzacji, fabuła prymitywna, a napięcia – zero. Pseudo-zagadka zostaje rozwiązana już w połowie książki, a raczej jednej trzeciej. Autorka podchodzi do faktów historycznych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📖 "W starym Wiedniu" – Paulina Rabczak
🟣 Wiedeń, rok 1889 – miasto oper, dam i balów. Klara von Altenburg wraz z bratem Ottem i ojcem osiedlają się właśnie w tej austriackiej stolicy. Otto i jego ojciec są uznanymi kompozytorami, jednak także Klara posiada niezwykły talent. Niestety, jej twórczość nie jest doceniana – ojciec przypisuje ją synowi. Pewnego dnia Otto nie wraca z opery i słuch po nim ginie. Klara, zdeterminowana, by odnaleźć brata, prosi o pomoc nauczyciela Franza Webera. Oboje mają różne poglądy, lecz wspólnym celem staje się poszukiwanie Otta. Czy w realiach XIX wieku taki sojusz, a może i uczucie, ma szansę przetrwać? Zwłaszcza że ojciec pragnie wydać Klarę za mąż, by czerpać z tego korzyści…
Uwielbiam książki osadzone w tej epoce. Bale, damy dworu, etykieta – to klimat, który naprawdę cenię. Tutaj zamiast balów częściej pojawia się opera, co również wyszło na plus.
Bohaterowie zostali dobrze skonstruowani – kobiety, choć traktowane jako gorsze, pokazują buntowniczą naturę i chęć walki o własne prawa. Klara, jako główna postać, miała swoje mocne strony, ale też momenty, które nie zawsze zdobywały moją sympatię – dzięki temu jednak wypadła wiarygodnie i charakterystycznie.
Po książkę sięgnęłam z polecenia Ali @radande.books, a co więcej – otrzymałam ją od niej w prezencie, za co jeszcze raz bardzo dziękuję ❤️ Lektura była naprawdę przyjemna, tym bardziej że to debiut autorki. Szczególnie zwróciłam uwagę na język i dialogi, które świetnie oddają klimat epoki. Z pewnością sięgnę po kolejny tom 🥰
7/10
#book #bookstagram #czytam #czytamirecenzuje #wstarymwiedniu #paulinarabczak #wydawnictwoproszynskiiska #xixwiek #powieschistoryczna #recenzentksiazkowy #bookstagrammer #powiesc
📖 "W starym Wiedniu" – Paulina Rabczak
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🟣 Wiedeń, rok 1889 – miasto oper, dam i balów. Klara von Altenburg wraz z bratem Ottem i ojcem osiedlają się właśnie w tej austriackiej stolicy. Otto i jego ojciec są uznanymi kompozytorami, jednak także Klara posiada niezwykły talent. Niestety, jej twórczość nie jest doceniana – ojciec przypisuje ją synowi. Pewnego dnia Otto nie...
Wiedeń, rok 1889. Klara von Altenburg mieszka z ojcem Alfredem – sławnym kompozytorem – i bratem Ottonem. Dziewczyna odziedziczyła po ojcu talent do tworzenia muzyki, ale jej utwory przedstawiane są jako dzieła Ottona. Gdy brat nagle znika, Alfred – obawiając się skandalu – każe córce odnaleźć syna. Klara prosi o pomoc Franza Webera, nauczyciela historii wynajmującego mieszkanie od jej ojca. Czy uda się odnaleźć Ottona? I jakie tajemnice skrywa rodzina Altenburgów?
To, co mnie urzekło w tej książce, to klimat epoki. Autorka pięknie oddaje codzienność dawnego Wiednia – od muzyki, przez stroje, po ówczesne konwenanse. Jako że miałam okazję odwiedzić Wiedeń, czytając czułam się, jakbym znów spacerowała jego ulicami. A że uwielbiam muzykę klasyczną i co roku oglądam noworoczny koncert Filharmonii Wiedeńskiej – tym bardziej dałam się porwać tej historii.
Klara zrobiła na mnie ogromne wrażenie – jej siła, determinacja i walka o samą siebie są godne podziwu. Polubiłam też Franza, a relacja między nim a bohaterką wniosła wiele emocji i napięcia. Bardzo ciekawe były również wątki dotyczące narodowości i wyznania – przypomnienie, jak wielką wagę przykładano do nich w XIX wieku. I choć dziś świat wygląda inaczej, nadal potrafimy dzielić się ze względu na „inność”.
Zakończenie było intrygujące i zostawiło we mnie chęć sięgnięcia po kolejny tom.
W starym Wiedniu to naprawdę udany debiut Pauliny Rabczak – pełen tajemnic, historii, muzyki i emocji. Jeśli lubicie powieści historyczne z silną bohaterką, ten tytuł zdecydowanie Was oczaruje!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPaulina Rabczak zabiera nas na elegancki spacer po Wiedniu końca XIX wieku, gdzie nuty muzyki mieszają się z tajemnicą — i to tyle uroku, że nawet mroczne sekrety wydają się mieć salonowe maniery. W tomie „W starym Wiedniu” Klara von Altenburg odziedziczyła po tacie talent do komponowania, ale on woli przypisać zasługi synowi — typowa literatura kobieca, mielibyśmy żal, gdyby nie to, że wątek szalonego marnotrawionego geniuszu jest tak dramatyczny, że aż lizać. Gdy brat Otto znika, Klara zaczyna iść na trop rodzinnych sekretów, a u boku pomaga jej Franz Weber — były nauczyciel historii, który nie płaci czynszu, więc idealny sojusznik w poszukiwaniu sprawiedliwości i zamrożonego rodowego prestiżu . W „Wiedeńskiej melodii” życie Klary i Franza wydaje się przesycone spełnieniem: dzieci, szkoła, ciepłe mieszkanko… tylko że spokojna codzienność przytłacza dawną marzycielkę — zwłaszcza, gdy muzyczne ambicje uśpione, a Franz woli klasy niż nuty matki swoich dzieci . Rabczak z wyjątkowym czułym pędzlem maluje Wiedeń jako miasto, które kocha i duszę, i skandale — idealne tło dla kobiet stawiających czoła oczekiwaniom i własnym pragnieniom. Obie części łączy emocjonalna siła kobiecego buntu oraz zafascynowanie sztuką, której nawet domowe więzy nie dają wygodnej klatki. To opowieść o tym, że prawdziwa wolność zaczyna się tam, gdzie pozwalasz sobie grać własną melodię — nawet jeśli na początku to nuty są tylko ciche, ukradkowe szepty wśród wiedeńskich dźwięków.
Paulina Rabczak zabiera nas na elegancki spacer po Wiedniu końca XIX wieku, gdzie nuty muzyki mieszają się z tajemnicą — i to tyle uroku, że nawet mroczne sekrety wydają się mieć salonowe maniery. W tomie „W starym Wiedniu” Klara von Altenburg odziedziczyła po tacie talent do komponowania, ale on woli przypisać zasługi synowi — typowa literatura kobieca, mielibyśmy żal,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietny debiut, książkę czyta się rewelacyjnie, klimat Wiednia, opery, świata muzyki, relacji między bohaterami, miłość, intrygi, walka o równouprawnienie, to części składowe powieści, klimat tamtych czasów otacza nas i zachwyca, polecam🙂
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPaulina Rabczak zaprasza nas w porywającą podróż w czasie na kartach powieści "W starym Wiedniu".
Klara Von Altenburg mieszka wraz z bratem Ottonem oraz ojcem , słynnym kompozytorem-Alfredem. Wszyscy posiadają talent muzyczny. Jednakże ojciec zabiera dzieła stworzone przez córkę i oznajmia, że skomponował je Otto. Kiedy syn niespodziewanie znika, Alfred każe córce go znaleźć...
Ta opowieść opowiada o muzyce, zdradach , tajemnicach i ambicjach.
Jednocześnie świetnie został przedstawiony obraz życia kobiet w tamtym okresie i początków ich walki o równość. Ukazane zostały również wątki nienawiści do obcych narodowości.
Doskonale oddane zostało tło historyczne, architektura miasta no i oczywiście wiedeńska muzyka. Pobudzone zostały też moje kubki smakowe podczas czytania opisów cukierniczych smakołyków, którymi delektowali się bohaterowie.
Dla mnie była to wspaniała podróż do starego Wiednia.
Dajcie się również porwać na tę wyprawę.
Polecam.
Dziękuję Wydawnictwu Prószyński i S-ka za egzemplarz do recenzji.
Paulina Rabczak W starym Wiedniu
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlara Von Altenburg mieszka wraz z bratem Ottonem oraz ojcem , słynnym kompozytorem-Alfredem. Wszyscy posiadają talent muzyczny. Jednakże ojciec zabiera dzieła stworzone przez córkę i oznajmia, że skomponował je Otto. Kiedy syn niespodziewanie znika, Alfred każe córce go...
„W starym Wiedniu” to poruszająca i wielowymiarowa opowieść, która przenosi czytelnika w klimatyczne realia dawnej stolicy imperium Habsburgów — miasta przesiąkniętego muzyką, sztuką i tradycją, ale również ograniczeniami wynikającymi z patriarchalnych struktur społecznych. Paulina Rabczak stworzyła historię, która nie tylko porusza serce, ale także skłania do refleksji nad rolą kobiet w przeszłości i ich nieustanną walką o wolność wyboru.
Główną bohaterką powieści jest silna, inteligentna i utalentowana kobieta, która nie godzi się na przypisane jej przez społeczeństwo miejsce. W świecie, gdzie kobiece ambicje często były gaszone przez konwenanse i oczekiwania, ona nie boi się marzyć. Jej miłość do muzyki staje się zarówno ucieczką i radością, jak i źródłem bólu i napięcia w relacjach z otoczeniem i swoim ojcem.
Choć to powieść obyczajowa, słychać w niej głos krytyki społecznej. Rabczak ukazuje, jak wiele niedocenianych i pozbawionych możliwości realizacji swoich pragnień kobiet zostało zmuszonych do życia w cieniu.
Język powieści jest ładny i kryje się w nim wiele emocji. Dobrze oddaje wewnętrzne przeżycia bohaterki. Autorka umiejętnie łączy realia historyczne z osobistą narracją, tworząc opowieść pełną zarówno melancholii, jak i nadziei.
„W starym Wiedniu” to nie tylko historia o miłości, ale i o sile kobiet, odwadze i buncie przeciwko niesprawiedliwości. Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele bardzo różnych opinii krąży o tej książce i mam wrażenie, że nie każdy powinien po prostu po nią sięgać. Ja przeczytałam ją z przyjemnością, bo lubię czasem przenieść się w zupełnie obce miejsca i epoki, poczuć klimat dawnych czasów, zgłębiać realia życia ludzi, którym przyszło żyć w czasach, które dziś śmiało można byłoby określić mianem abstrakcyjnych.
Powieść wiedzie nas do Wiednia u schyłku XIX wieku, a jej główną bohaterką jest Klara von Altenburg, wnuczka hrabiowskiego małżeństwa Izabeli i Fredericka von Altenburg. Świadomie pomijam ojca i nieżyjącą od dziesięciu lat matkę Klary, bo to właśnie dziadkowie odgrywali w jej życiu najważniejszą rolę. Uzdolniona po dziadku Klara jest pianistką i kompozytorką, ale świat nie może się dowiedzieć, że utwory, zresztą bardzo chętnie wystawiane w filharmoniach i operach w całej Europie, wyszły spod jej ręki. I tak od lat, za sprawą ojca Klary, przypisuje się ich autorstwo Ottonowi, bratu Klary... Dziewczyna bardzo zżyma się na takie rozwiązanie. Buntuje się także w wielu innych sprawach. Jest przeciwniczką związków małżeńskich, nie pragnie potomstwa, próbuje z grupą przyjaciół walczyć o prawa kobiet, o równość ludzi wszelkiej narodowości, bo "wiedeńczycy" nie są skorzy zaakceptować w swoim ukochanym Wiedniu obcych nacji. Prawdziwy przełom następuje, gdy pewnego dnia znika bez śladu Otto, a ojciec Klary wpada w finansowe tarapaty i dopóki marnotrawny syn się nie odnajdzie, dochody z koncertów i kompozycji Klary, sygnowanych przez Ottona odchodzą w siną dal. Zdesperowany ojciec wpada na pomysł, by wydać Klarę bogato za mąż i żąda od córki bezwzględnego posłuszeństwa w tej kwestii... tylko to przeczy kompletnie jej poglądom w tym względzie.
Co przyniesie życie w tej patowej sytuacji? Przeczytajcie
Ja już chwytam za kolejny tom powieści, bo warto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść...