Zwycięstwo albo śmierć

- fantasy, science fiction
- Pola dawno zapomnianych bitew (tom 4)
- Horyzonty zdarzeń
- 2024-08-06
- 2018-02-13
Wojna z Obcymi wkracza w decydującą fazę. Perspektywa rychłego zwycięstwa podsyca tlące się od dawna wewnętrzne konflikty. Politycy walczą o przyszłe splendory i wpływy, nie dbając o to, jak wysoką cenę przyjdzie zapłacić za militarny sukces. Wielki admirał Farland stawia na szali wszystko, by nie dopuścić do blamażu i klęski floty. Henryan Święcki musi zmierzyć się nie tylko z bolesną prawdą o motywach, którymi kierują się obecni przywódcy Federacji, ale również z nie mniej mrocznymi demonami własnej przeszłości.
Kto wyjdzie zwycięsko z kolejnych prób? Kto przetrwa, a komu nie będzie to dane? Kto naprawdę za tym wszystkim stoi?
Kup Zwycięstwo albo śmierć w ulubionej księgarni
Oceny książki Zwycięstwo albo śmierć
1293 użytkowników ma tytuł Zwycięstwo albo śmierć na półkach głównych- Przeczytane 943
- 2018 34
- E-book 10
- Science Fiction 10
- Fantastyka 10
Cytaty z książki Zwycięstwo albo śmierć
Facet wyznający zasadę, że podwładny nie może być inteligentniejszy od niego, sam będąc przeciętnym oficerem, od wielu lat otaczał się samymi miernotami, karierowiczami, klakierami. Jeśli nawet był wśród nich ktoś niegłupi, przegrywał z faworyzowanymi włazidupami.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zwycięstwo albo śmierć
Mieszane uczucia... byłem bardzo ciekaw jak to się wszystko zakończy. Zmęczył mnie ten tom, jakieś polityczne przepychanki tak szczegółowo opisane że aż się odechciewało a potem rachu ciachu i wszyscy do piachu :) kilka stron zamyka wszystkie wątki naraz. Jakiś taki niesmak i rozczarowanie. Z jednej strony chciałem żeby już sie powoli kończyło no ale tak? Dziwne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety muszę to stwierdzić, wielki finał nie dowiózł. Coś co było atutem w poprzednim tomie całkowicie zabiło ten. Zbyt dużo polityki, zbyt dużo generałów, zbyt mało Święckiego i innych bohaterów. Okazuje się, że Nike jednak został porzucony i mimo iż autor o nim i jego roli wspomniał to jednak nie spotkaliśmy go nawet na chwilę. Intryga w czasie opowieści supłała się coraz bardziej i niestety lwią cześć powieści trzeba było poświęcić na powolne jej rozwiązywanie w efekcie tempo odczuwalnie zwolniło i zrobiło się trochę nudno. Zabrakło dobrego wątku pobocznego jak chociażby Szkoła Ravenore'a z drugiego tomu, cały wątek Ninadine z tomu trzeciego czy Suhurzy oraz ich wojna w tomie pierwszym. Ci ostatni mają swoje cameo i moim zdaniem nie wypada ono dobrze. Ich ponowne wykorzystanie jest dziwne i mało wiarygodne, dość napisać, że mocno naciągnięte a ich wątek jest strasznie naiwny. Zakończenie losów Święckiego odważne ale znów jakieś mało wiarygodne oraz niepasujące do postaci na jaką kreował go autor. W jego wątku pojawia się pewien smaczek, który nie znajduje swojego rozwinięcia. Dzięki temu, że czytam tą książkę w 2026 roku wiem już że powstał perequel, który podejmuje ten wątek ale gdybym był czytelnikiem z przeszłości strasznie bym się zirytował. Końcowy plot twist pozostawił spory niesmak. Zamiast zszokować byłem zawiedziony i sam nie wiem czy uratował czy jeszcze bardziej zepsuł końcówkę. Zdecydowanie najgorsza część cyklu. Według mnie cała seria trzyma stały, średni poziom z odstającym trochę ostatnim tomem. Wiele ciekawych pomysłów na wątki, które potrafiły zaskoczyć i wciągnąć. Niestety z perspektywy czasu wydaje mi się, że książki są zbyt krótkie i nie eksplorują wystarczająco świata oraz samej historii. Trochę niewykorzystany potencjał. Chyba najbardziej irytuje mnie fakt wykorzystania obcych jak wycięte z kartonu statuetki. Kompletnie nic nie wiadomo ani o nich, ani o innych rasach żyjących w kosmosie. Można tu wkleić mema nicniepowiedział.jpg. Mam nadzieje, że coś wyjaśni się w dodatkowym tomie mocno związanym z właściwym cyklem ale z niektórych opinii wychodzi, że został dopisany na siłę. Zobaczymy.
Niestety muszę to stwierdzić, wielki finał nie dowiózł. Coś co było atutem w poprzednim tomie całkowicie zabiło ten. Zbyt dużo polityki, zbyt dużo generałów, zbyt mało Święckiego i innych bohaterów. Okazuje się, że Nike jednak został porzucony i mimo iż autor o nim i jego roli wspomniał to jednak nie spotkaliśmy go nawet na chwilę. Intryga w czasie opowieści supłała się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzwarty tom cyklu to nie tylko wielki finał, to prawdziwy galakticzny rollercoaster. Autor bierze wszystko, za co pokochaliśmy poprzednie części, i wykręca to na maksimum: bitwy są jeszcze potężniejsze, stawka wyższa, a emocje bardziej intensywne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko napisać cokolwiek bez spoilerów. Jak najbardziej książka wzbudza emocję ale nie tylko pozytywne. Troszkę autor chciał być jak George Martin, uśmiercając osoby, których śmierci najmniej się spodziewaliśmy. Z tym, że tutaj te śmuerci wyszły na prawdę blado. Mamy uwierzyć, że Święcki, który tak kyrczowo trzymał się życia, zarówno swojego jak i innych, których ratował tysiącami nagle w momencie śmierci na twarzy ma wymalowaną ulgę ? Spędziliśmy z nim 4 tomy i nagle dostajemy coś w stylu "nara, ja spadam". Tak samo Święcki jako osoba, która widziała więcej od wszystkich, myślała nieszablonowo nigdy nie poddał wątpliwość intencji hakera, który dostarczał mu brudy na radę. Można było się spodziewać, że za wszystkim stoi sekretarz obrony, mówił we wcześniejszym tomie, że jego ambicje sięgają wiele wyżej i można było odnieść wrażenie, że pionki na szachownicy to raczej on rozstawia. Zaskoczeniem była sama końcówka i zniszczenie Ziemi. Trzeba przyznać, że jak najbardziej zaintrygowało to i wywołało totalny "mindfuck". Miałem nadzieję, że dostaniemy więcej interakcji z lub informacji o Malan. Natomiast ich rola z każdym tomem była co raz bardziej spłycana. Do tego stopnia iż potrafili się bronić przed natarciem tysięcy statków ale nie potrafili się obronić na własnej ziemi przed Suchurami. Autor chyba chciał domknąć ten wątek. Szkoda, bo miałem nadzieję na rozbudowanie ich wątku. Podsumowując to powieść czyta się dobrze i zaraz siadam do następnej, jednak nie ma tu samych zachwytów jak wcześniej za to momentami bardzo irytuje.
Ciężko napisać cokolwiek bez spoilerów. Jak najbardziej książka wzbudza emocję ale nie tylko pozytywne. Troszkę autor chciał być jak George Martin, uśmiercając osoby, których śmierci najmniej się spodziewaliśmy. Z tym, że tutaj te śmuerci wyszły na prawdę blado. Mamy uwierzyć, że Święcki, który tak kyrczowo trzymał się życia, zarówno swojego jak i innych, których ratował...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCały cykl "Pola dawno zapomnianych bitew" uważam za genialny. Zdecydowanie powinien być kontynuowany. Autor przez cały czas trzyma nas w napięciu i zaskakuje zwrotami akcji, pokazując jednocześnie uniwersalne zachowania charakterystyczne dla ludzkości nawet w odległej przyszłości i w trakcie kontaktu z obcymi cywilizacjami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWidać chyba zmęczenia autora cyklem. Choć wahałem się między 7 a 8, daję tej ocenę "tylko" bardzo dobra. Wyraźnie widzę krzywą opadającą, choć ten spadek jest na prawdę mizerny. Zobaczymy co będzie dalej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria to świetna space opera, w której głównym bohaterem jest Henryan Święcki. Jest bystry i sprytny i genialnie radzi sobie w bardzo trudnych sytuacjach. W końcu wojna z obcymi wymaga wielu trudnych decyzji, a i intrygi polityków, dla których liczy się przede wszystkim władza i pieniądze, nie ułatwiają życia niektórym jednostkom.
Nasz bohater dzięki swoim oryginalnym pomysłom znajduje wyjście z (wydawałoby się) sytuacji beznadziejnych.
W trzecim tomie wątki z poprzednich część się łączą, a rozwiązanie następuje dopiero w tomie czwartym.
Wydawałoby się też, że na czwartym tomie ta seria się kończy, jest jednak jeszcze tom piąty, który mam nadzieję też zostanie wydany w nowszej, odświeżonej wersji ☺️
Całą serię bardzo dobrze wspominam i na pewno jeszcze kiedyś do niej wrócę. Jest na tyle dobra, że z pewnością mogę ją polecić osobom lubiącym sci-fi, a zwłaszcza space opery. Czyta się to bardzo szybko, nie ma tu też zbyt wiele fizyki, gdyż autor skupił się na akcji i intrygach. To wspaniała rozrywka, do której z chęcią wracałam 😊
Polecam!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNasz bohater dzięki swoim oryginalnym...
Czasami za duzo polityki, jak na moj gust. Mimo wszystko bardzo wciagajacy tom. Plot twist za plot twistem, no i zakonczenie bardzo na plus. Wciaz polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW sumie dość ciekawe zakończenie (prawie zakończenie) cyklu. Jest jeszcze jedna część cyklu ale taka trochę „na siłę”. A tu w miarę wartko toczy się akcja i jest suspens, tak, że w sumie ocena na poziomie pierwszego tomu serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem troszke lepsza niż poprzedni tom,Lecz zakończenie jak dla mnie nieco naciągane troszkę nawet może ,że tak powiem "nie odpowienie" lecz jestem wstanie tak czy siak dać + temu zakończeniu