Zło czai się w Kansas

Okładka książki Zło czai się w Kansas autora Victoria Helen Stone, 9788368045659
Okładka książki Zło czai się w Kansas
Agnieszka Brodzik

Kup Zło czai się w Kansas w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zło czai się w Kansas

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zło czai się w Kansas

Pierwszy raz opowiedziana historia wyniosła mnie na manowce. Byłam przekonana, że główny wątek będzie skupiał się na czymś zupełnie innym, a tu niemałe zaskoczenie i dobrze! Uwielbiam jak książki mnie zaskakują.
Zostawiona sama sobie Lily Brown od kilku lat próbuje na nowo ułożyć sobie życie na obrzeżach miasteczka w Kansas. Wraz z 12 letnim synem mieszkają w centrum przemysłowym, w którym zajmuje się wynajmem magazynów. Everett jest ciekawskim chłopcem i często zagląda do wynajętych kontenerów. Podczas jednej ze swoich przygód natrafia na tajemnicze miejsce, w którym przechowywane są materiały związane z nierozwiązanymi sprawami zaginięć kilku młodych kobiet. Chłopiec chcąc zabawić się w detektywa rozpoczyna własne śledztwo z pomocą nowo poznanej koleżanki. Oczywiście nic nie mówi swojej mamie, która również ma przed nim tajemnice. Przez co ich na pozór spokojne życie zaczyna się oddalać.
Lily Brown to kobieta, która była w stanie odbudować się po oszustwach finansowych i ucieczce przed wymiarem sprawiedliwości męża. Straciła nie tylko miłość życia, ale i również dom oraz stabilność finansową. Nie każda osoba byłaby w stanie tak szybko się otrząsnąć i zacząć życie na nowo. Ma z tyłu głowy to, że nie tylko musi troszczyć się o siebie, ale przede wszystkim o syna. Zaś Everett, który od najmłodszych lat nie ukrywał, że podobają mu się chłopcy, jest ciekawskim nastolatkiem. Ma przebłyski odwagi w swoim dochodzeniu i jest bardzo nieufny wobec ludzi.
Nie będę ukrywać, że pierwsze 50 stron były dosyć nudne. Myślałam, że już nie ma szans na nagły zwrot akcji i do końca książka będzie monotonna. Z czasem rozkręciła się, głównie dzięki wielu toczącym się wątkom jednocześnie, które na pierwszy rzut oka bardzo były od siebie odległe. Sama końcówka jest wręcz istnym rollercoasterem emocji i każdy puzzel zaczął trafiać na odpowiednie miejsce. Być może właśnie wielowątkość miała zamydlić oczy czytelników, po to, aby na samym końcu zrzucić bombę, której nikt się nie spodziewa.

Losy młodej kobiety i Jej nastoletniego syna. Przeszłość i przyszłość. Zabawa w kotka i myszkę .Strach czai się na każdym kroku.

#WYZWANIE LC2024
Wrzesień

Lily Brown to kobieta po przejściach. Jej mąż, znany oszust, uciekł i zostawił kobietę ma pastwę losu. Pomimo iż kobieta nie miała noc wspólnego, kradzieżami, sporo osób krzywo na nią patrzy.. przecież jest żoną złodzieja. Lily nie poddaje się i sama wychowuje swojego syna.. Pewnego dnia problemy dopiero się zaczynają..

#WYZWANIE LC2024
Wrzesień