Pas Szahida

Okładka książki Pas Szahida autora Wojciech Kulawski, 9788366767881
Okładka książki Pas Szahida
Wojciech Kulawski Wydawnictwo: Wydawnictwo Alegoria Cykl: Cienie w mroku (tom 3) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Cienie w mroku (tom 3)
2025-11-14
2025-11-14

Kup Pas Szahida w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pas Szahida

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pas Szahida

Akcja tej książki od pierwszych stron pędzi bez oglądania się za siebie. Intryga zatacza coraz szersze kręgi i w finałowym tomie trylogii wychodzi poza lokalne podwórko, wchodząc na arenę międzynarodową. Bohaterowie, działając na zlecenie grupy przypominającej tę znaną z Dom z papieru, trafiają do Anglii, gdzie mają pomóc w dostaniu się do pilnie strzeżonego sejfu. Tu kluczową rolę odgrywają zdolności matematyczne jednego z nich.
Na drugim planie pojawia się Natan Tomaka, postać niepokojąca i trudna do jednoznacznej oceny. Prowadzi nieetyczne eksperymenty, w których stawką jest ludzkie życie. Trudno stwierdzić, czy mamy do czynienia z psychopatą, czy człowiekiem, który całkowicie odciął się od emocji i traktuje rzeczywistość jak eksperyment oparty na zasadach teorii gier.
Dafner odkrywa prawdę o losie swojego ojca, co dodaje fabule osobistego wymiaru, choć nie dominuje nad dynamiczną akcją.
Całość przypomina skomplikowaną grę psychologiczną, w której nie chodzi o prawdę, lecz o chłodną kalkulację. Aby wygrać, trzeba wyłączyć emocje i działać jak w dylemacie więźnia, analizując możliwe scenariusze i ich konsekwencje. Nad światem unosi się widmo katastrofy: terrorysta grozi uwolnieniem trującego gazu, którego skutki poznajemy już na początku powieści.
To książka, którą należy czytać jako część całej trylogii, dopiero wtedy wszystkie elementy układanki wskakują na swoje miejsce. Styl autora jest oszczędny emocjonalnie: widzimy strach, szok i rozpacz bohaterów, ale nie zaglądamy głęboko w ich psychikę. Wojciech Kulawski stawia przede wszystkim na akcję i napięcie, pokazując różne oblicza zła bez zbędnych upiększeń.
Autor pozamykał wszystkie wątki, doczekaliśmy siebie więc satysfakcjonującego finału, w którym napięcie wyczuwalne było do samego końca. Polecam!

Tym razem będzie krótko i zwięźle -
polecam całą serię " Cienie w mroku" . Najlepiej czytać od razu całość , bo wszystko się zazębia -
cała historia podzielona na trzy części. Kolejny raz mamy dowód jak to co wydarzyło się w dzieciństwie ma wpływ na dorosłe życie .

Tym razem będzie krótko i zwięźle -

⚪Tom trzeci nie pozwala nam na wygodne umiejscowienie się w fotelu, przygotowanie na lekturę. Nie. On wybucha od pierwszych stron. Zabiera nas w swoje macki nie czekając na przyzwolenie. Giną ludzie, a zewsząd unosi się żółtawa mgła. Ból rozrywa płuca, by już nigdy więcej nie zaczerpnąć oddechu. Broń chemiczna, trujący gaz odebrał życie tak wielu niewinnym osobom. To pogrzebane zło znów wylazło...obudziło się z letargu.
⚪Nasi przyjaciele Tomek Wetliński oraz Mateusz Dafner stoją w obliczu ogromnego zagrożenia ich szefowej, Nadii. Potrzebna jest transfuzja, a przecież znajdują się w bunkrze odciętym od świata i jednocześnie śmiertelnego gazu. Mateusz postanawia zostać dawcą i w ten sposób ratuje życie kobiety.
⚪Rok 1973. Obserwujemy w jaki sposób narodziło się szaleństwo Natana Tomaki, który to wraz ze swoim przyjacielem Łukaszem pozbawiają życia pierwszego człowieka, młodego Huberta. Psychopatyczny umysł zaczyna przygotowywać się na zbiory. Chłopaki obserwują starszych, w tym swoich ojców jak w tzw Tajni przeprowadzają eksperymenty na ludziach i zamiast ich to przerazić...fascynuje. W przyszłości Natan samodzielnie będzie wstrzykiwał ludziom swoje specyfiki, obserwował reakcję organizmu...
W domu, jego podziemiach nie zabraknie sal laboratoryjnych czy pieca krematoryjnego.
⚪ Tymczasem obecnie do Wielkiej Brytanii wyruszyć musi Tomek wraz z Mateuszem. Okazuje się, że na pewien bank napadnięto...gangsterzy przebrani w kostiumy niczym z serialu "Dom z papieru" wysyłali żądanie o sprowadzenie właśnie naszych bohaterów. Grożą użyciem chemicznej broni...
⚪ Przeszłość przeplata się z teraźniejszością, w mistrzowski sposób tłumacząc nam wszystkie następujące po sobie wydarzenia. Projekt 1002 znów powraca do gry. Autor nie zapomina o niczym, przygotowany do odpowiedzi na każde nasze pytanie. Nie pozostawia żadnego wątku bez wyjaśnienia oraz jego genezy. Za to niezwykle cenię i szanuję pióro Wojtka.
⚪Przeraża tutaj przede wszystkim żądza władzy nad światem, ludźmi i posiadania nieograniczonego majątku. Politycy, urzędnicy z duszą potworów nie cofną się przed niczym, by błyszczeć na arenie świata niczym najdoskonalszy klejnot.
⚪Eksperymenty na ludziach. Ludzkie ciała niczym zabawki niszczone, tworzone od nowa. By potem skończyć jak zwykły śmieć. Naukowe umysły owładnięte szałem tworzenia. Ewoluowania w szaleństwie. Chemiczne bronie, gazy bojowe. Tu człowiek nie brzmi dumnie.
⚪Zło zrodzone za czasów PRL'u przenosi się daleko poza granice naszego Państwa. Czy komuś w ogóle można ufać? Czy w kimś pozostał jeszcze gram człowieczeństwa?
⚪Tu akcja pędzi jak szalona, na jaw wychodzi sporo tajemnic z przeszłości. Również tych związanych z naszymi bohaterami. Brudne paluchy żądzy zaciskają się wszędzie..a wielkie zagrożenie wzrasta z każdą przekładaną stroną.
⚪Wojtek pokazał, że jest mistrzem w tym, co robi. W tym, jak pisze i jak tworzy historie. Jestem pod wrażeniem jego dokładności, skrupulatności i talentu manewrowania akcją. Jak pięknie domknął wszystkie wątki, z jaką klasą zamknął tę serię. Wojtku, jesteś niczym ten rzeźbiarz. Rzeźbiarz doskonałych historii. I rób to. Twórz. Rzeźb. Kreuj. Bądź twórcą ,stwórcą i królem.
⚪Seria "Cienie w mroku" to doskonałość w każdym calu. To potworny mrok, który stworzyli ludzie, psychopatyczne umysły. To akcja, która nie zwraca jeńców. Czytelniku, sięgnij po te tytuły. Gwarantuję, że wciągną Cię w swój świat bez reszty.

77 użytkowników ma tytuł Pas Szahida na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Pas Szahida na półkach dodatkowych

Okładka książki Tachykardia Dagmara Adwentowska, Sylwia Błach, Łukasz Dubaniowski, Monika Fudali, Norbert Góra, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Wojciech Kulawski, Dariusz Ludwinek, Graham Masterton, Ksawery Meister, Karolina Mogielska, Jarosław Adam Pankowski, Joanna Pypłacz, Rafał Grzegorz Sawicki, Hubert Smolarek, Flora Woźnica
Okładka książki Konstelacja Grozy. Pielgrzymka Cieni. Pamięci Tadeusza Oszubskiego Przemysław Budziński, Norbert Góra, Monika Jonak, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Aleksandra Knap, Wojciech Kulawski, Małgorzata Lewandowska, Kornel Mikołajczyk, Mariusz Olejniczak, Jacek Pelczar, Kamil Radoń, Jacek Rybiński, Andrzej Juliusz Sarwa, Arkadiusz Siejda, Małgorzata Stawicka, Joanna Szmytkowska, Zeter Zelke
Okładka książki Antologia diaboliczna. Tam, gdzie umiera duch Krzysztof T. Dąbrowski, Sebastian Fit, Norbert Góra, Marcin Karaśkiewicz, Monika Kilijańska, Maciej Klimek, Aleksandra Knap, Wojciech Kulawski, Kazimierz Kyrcz jr, Adam Loraj, R.A. Olek, Tadeusz Oszubski, Michał Pleskacz, Andrzej Juliusz Sarwa, Rafał Grzegorz Sawicki, Henryk Tur, Flora Woźnica, Zeter Zelke
Wojciech Kulawski
Wojciech Kulawski
Pisanie traktuje jak przygodę życia. Inspiracje czerpie z dalekich podróży i nocnych rozmów z ciekawymi ludźmi, którzy mają ambicję robić w życiu coś więcej, niż pić piwo i oglądać telewizor. Uważa, że wiedza zgromadzona w książkach, to najcenniejszy skarb ludzkości. Nie zamyka się w jednym nurcie literackim, eksperymentując z horrorem, science- fiction, kryminałem a nawet literaturą obyczajową, thrillerem czy sensacją. Mieszka w malowniczym Rzeszowie. Wraz z innymi pasjonatami tańczy Tango Argentyńskie, Bachatę i Kizombę, chłonąc optymizm i energię Latynosów. Jednak największą życiową pasją autora jest realizowanie się w roli ojca, męża i syna. Pracuje w dużej podkarpackiej korporacji działającej w branży IT. Przez kilka lat udzielał się również jako recenzent portalu ArenaHorror. Chciałby tworzyć coraz lepszą prozę, która dostarczyłaby czytelnikowi nieco wytchnienia i zapomnienia w zabieganym, współczesnym świecie. Nie ukrywa, że ma również aspirację, aby w swoich tekstach stawiać trudne pytania, oraz przemycać uniwersalne zasady, którymi stara się kierować w życiu. Zadebiutował dwoma opowiadaniami „Rąbanko” i „Pojedynek na szosie” w antologii „Przedświt” wydanej przez Portal Literacki w 2010 roku. Laureat licznych nagród i wyróżnień w konkursach literackich m.in. Poznań Fantastyczny, Literacki Debiut Roku, Międzynarodowy Festiwal Kryminału czy Międzynarodowy Festiwal Opowiadania.

Cytaty z książki Pas Szahida