Thorgal: Czarna Galera

- 2024-02-27
- 1990-01-01
- 56 min.
- Wojciech Birek
Już od kilku miesięcy Aaricia i Thorgal mieszkają w małej wiosce w południowej Skandynawii, u wybrzeży Morza Północnego. Miejscowa ludność ich zaakceptowała. Aaricia, w ciąży z Jolanem, zajmuje się pracami domowymi, podczas gdy jej mąż przeobraził się w „prawdziwego wieśniaka”. Na początku historii widzimy go nawet podczas zwózki zboża, wychwalającego ten tak pożądany spokojny żywot. Czytelnik może być tym wielce zaskoczony. Gdyż każdy wie, że bohater wiodący osiadłe życie, będący w dodatku ojcem rodziny, nie bardzo pasuje do zawirowań wielkich opowieści przygodowych. Oczywiście, wszystko to wali się w gruzy. Tym razem to męski urok Thorgala sprowadza na niego nieszczęście. I skazuje go na galery, jeśli wolno tak powiedzieć. Dokładniej, to chorobliwa zazdrość pewnej nastolatki zburzy ten idylliczny spokój i sprowadzi śmierć. Wiadomość nadana przez autorów jest jasna: nie będzie wytchnienia, ani dla ich bohatera, ani dla jego rodziny — w zakończeniu tego epizodu, Aaricia wydaje się nawet być skazana na śmierć. Czarna galera jest początkiem cyklu "Brek Zarith”, który zakończy się w tomie "Upadek Brek Zarith".
Kup Thorgal: Czarna Galera w ulubionej księgarni
Oceny książki Thorgal: Czarna Galera
2023 użytkowników ma tytuł Thorgal: Czarna Galera na półkach głównych- Przeczytane 1 879
- Komiksy 201
- Komiks 97
- Thorgal 43
- Fantastyka 22
- Fantasy 21
- Komiksy 18
Tagi i tematy do książki Thorgal: Czarna Galera
Cytaty z książki Thorgal: Czarna Galera
Bogowie są dziwni. Im bardziej ich czcisz, tym więcej złych duchów zsyłają ci nazajutrz, by tańczyły ci w głowie...
Czuję się bratem wszystkich zbiegów świata. Ale tak się składa, że nie znam tego, o którym mówisz...

OPINIE i DYSKUSJE o książce Thorgal: Czarna Galera
Dobre
Dobre
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper! Wartka akcja, dużo się dzieje, brutalnie, wzruszająco - takie powinny być komiksy fantasy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toShaini jest tak okropną postacią w tym tomie, że aż nie wierzę, jak istotna jest w jednym z moich ulubionych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWow, po prostu wow. Im dalej w uniwersum tym lepiej, bardzo mocna opowieść, aż się chce dalszego ciągu. Znowu nie śpię w nocy bo czytam Thorgala, mam deja vu :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo szybko poszło. Akcja się rozkręca i nabiera większej powagi niż poprzednie części. Trup ściele się gęsto i to lubię :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIm dalej w uniwersum Thorgala, tym bardziej historie zaczynają mi się podobać. „Czarna galera” to komiks na naprawdę dobrym poziomie. Na 48 stronach autorzy zmieścili wszystko, co było potrzebne dla stworzenia wciągającej, ciekawej opowieści. Mamy zatem zazdrosną nastolatkę, której nieprzemyślana decyzja skutkuje uprowadzeniem głównego bohatera przez rycerzy służących zdeprawowanemu następcy tronu. Pojawia się też intryga na najwyższym szczeblu, ucieczka przed śmiercią i wreszcie dramatyczny, ale pod pewnym względem satysfakcjonujący finał. Zdecydowanie polecam
Im dalej w uniwersum Thorgala, tym bardziej historie zaczynają mi się podobać. „Czarna galera” to komiks na naprawdę dobrym poziomie. Na 48 stronach autorzy zmieścili wszystko, co było potrzebne dla stworzenia wciągającej, ciekawej opowieści. Mamy zatem zazdrosną nastolatkę, której nieprzemyślana decyzja skutkuje uprowadzeniem głównego bohatera przez rycerzy służących...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem po lekturze 4 tomu „Thorgala” i jestem pod wrażeniem tego, jak dużo się tutaj dzieje…!
Czy Thogralowi przyjdzie żyć szczęśliwie i co jeszcze przyjdzie mu znosić na drodze do upragnionego celu? Jeśli Was to zaciekawiło, to koniecznie sięgnijcie po komiks „Thorgal”.
Nie dość, że historia sama w sobie jest ciekawa, to jeszcze wyd. Hachette zadbało o ucztę dla oczu, czyli piękną oprawę graficzną. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa 46 planszach mamy przedstawioną sielankę, zazdrość, odrzucenie, intrygę, walki, zdradę i zemstę. Po przeczytaniu tego epizodu nasuwa się wniosek, że przed podjęciem ważnych decyzji należy najpierw zastanowić się nad ich konsekwencjami, bo te mogą okazać się zbyt kosztowne.
Czy...
Dobry finał, ale początek strasznie naiwny. Serio, słowo nastolatki przeciwko zaufanemu bohaterowi?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajlepszy z pierwszych 4 tomów. Historia zaczyna się dość sielankowo. Thorgal, wraz ze swoją żoną, chce prowadzić spokojne życie na wsi. Niestety zostaje fałszywie oskarżony o zdradę i trafia na tytułową Czarną Galerę.
Duże wrażenie zrobił na mnie finał, który przypominał pojedynek rewolwerowców.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen tom wchodzi w mroczne tony, ale nie brakuje mu też bardziej awanturniczych momentów.
Duże wrażenie zrobił na mnie finał, który przypominał pojedynek...
Coraz bardziej podoba mi się ta seria. Lubię wpaść do biblioteki i przy okazji przeczytać jeden tom.
Szczególne wyróżnienie to dla mnie rysunki ilustrujące akcję pod pokładem Czarnej Galery.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej części mamy dużo zwrotów akcji, klimat jest niepokojący, a końcówka mnie zaskoczyła. Trzeba przymknąć oko na proste rozwiązania fabularne.