Pakiet: Harry Potter siedmiopak

Okładka książki Pakiet: Harry Potter siedmiopak autora J.K. Rowling, 9788382655599
Okładka książki Pakiet: Harry Potter siedmiopak

Oceny książki Pakiet: Harry Potter siedmiopak

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pakiet: Harry Potter siedmiopak

Rewelacja!

Rewelacja!

Żeby zrozumieć popularność książek o Harrym Potterze nie wystarczy oglądać filmy (nawet nie trzeba) tylko przeczytać serie skladajacych się z 7 tomów z zapałem dorastającego dziecka. Wtedy bohaterowie tej opowieści, przede wszystkim tytułowy bohater, będą niczym prawdziwy przyjaciel dla czytelnika, wzorzec. Mały chłopak, sierota, samotny, smutny, on nagle odkrywa w sobie możliwości. Nigdy nie wywarło to na nim wiekszego wrażenia, odwrotnie, jakby trochę niedowierzał - przecież on jest tylko Harry, samotny chłopiec który nigdy nie poczuł miłości od kogokolwiek na świecie. I tu jest pierwsza lekcja - bądź skromnym nawet kiedy się zanosi na to że może będziesz wybitnym. Nie narzekaj, nie tęskni - szukaj powodu do uśmiechu mimo wszystko. Mimo ogromnej tęsknoty za rodzicami których nie poznał, Harry nigdy nie żali się nad sobą. Stało się, nic tego nie zmieni.
Mimo tego że jest uznawany za wybrańca, te możliwości nie czynią jego najlepszym uczniem magicznej szkoły Hogwarths. Czytelnik więc dostaję kolejną naukę że nad zdolnościami trzeba pracować - jak Hermiona. A jak coś nie wychodzi - żadna tragedia. Można się skoncentrować na tym co lubimy robić, na przyklad mecz po quidditchu. Harry Potter jest przykładem bohaterstwa i honoru, jednocześnie on potrafi być odważnym i wiernym przyjacielem. Harry jest tak naturalny w swojej nadzwyczajności. Trzeba dodać że bohater mimo że ma w sobie ogrom dobrych cech wcale nie jest wyrafinowany, odwrotnie, on również ma wady w których młody czytelnik z łatwością pozna siebie i się nauczy zarządzać wadami charakteru. Harry też traci czasami cierpliwość. Kłóci się z przyjaciółmi żeby później powiedzieć to ciężkie słowo 'przepraszam'. Tak jak każdy zwykły człowiek on też boi się stawić czoło wyzwaniom. Ale to robi. Bo musi. Robi krok w ciemność i niech będzie co być ma. Ile razy każdy z nas byl takim malym odważnym Harrym Potterem który robił to, czego nie chciał, szedł tam gdzie się bał bo musiał. Czytając o przygodach małego bohatera czytelnik łatwo bierze z niego przykład i może nawet stara się być podobnym do tak sympatycznego Harriego. I chyba to właśnie stało się kluczem ku jego popularności
Magiczny świat to tylko piękna ozdoba a detektywistyczna fabuła która chyba została zainspirowana a jak że innym dzielem literatury angielskiej o Sherlokie Holmsie to tylko tło - barwne, bajeczne, ale tło. A to ludzkie co jest w Harrym Potterze i jego niesamowitych a podczas dramatycznych przygodach właściwie jest tym co pozostało w sercach milionów czytelników na calym świecie, dużych i małych. Tak samo jak i w moim.

uwielbiam choć są straszne dziury a bohaterowie są często irytujący

uwielbiam choć są straszne dziury a bohaterowie są często irytujący

Wystawiam 8, bo taka wyszła mi średnia z moich ocen tych 7 tomów. Jeśli jednak miałabym oceniać jakość tych wydań, to nie byłaby ta ocena taka wysoka:
- okropnie nie lubię takich grubych książek w miękkich okładach (𝓉𝑒𝑔𝑜 𝓃𝒾𝑒 𝒹𝒶 𝓈𝒾ę 𝓅𝓇𝓏𝑒𝒸𝓏𝓎𝓉𝒶ć, 𝒷𝑒𝓏 𝓊𝓈𝓏𝓀𝑜𝒹𝓏𝑒𝓃𝒾𝒶 𝑔𝓇𝓏𝒷𝒾𝑒𝓉𝓊!);
- Harry Potter, który na okładkach zdaje się w ogóle nie rosnąć (nawet w „Insygniach śmierci” kiedy ma już siedemnaście lat, na okładce wygląda na jedenastkę);
- inne tłumaczenia podobały mi się bardziej;
- błędy.

Jestem dużą fanką tej serii ale muszę powiedzieć że raczej nie przeczytam ponownie, bo po prostu znam na pamięć. Jest świetna i polecam każdemu!

Jeśli nie czytasz, zacznij od tego. Jeśli widziałeś/aś filmy i nie wiesz, czy przeczytać? Przeczytaj koniecznie. Wiele godzin niesamowitej przygody, ale warunek... wyobraźnia na poziomie co najmniej dziecięcym. Już klasyka zdecydowanie.

Audiobooki 🧙‍♂️
Pełna magi seria składająca się z 7 tomów o Harrym Potterze: 1. Kamień filozoficzny, 2. Komnata tajemnic, 3. Więzień Azkabanu, 4. Czara Ognia, 5. Zakon Feniksa, 6. Książę Półkrwi, 7. Insygnia śmierci. Historia skupia się na losach tytułowego bohatera. Chłopak jest sierotą, którą wychowuje przeciętna angielska rodzina należąca do tzw. mugoli, czyli osób niezwiązanych z magią. Jego życie nie jest usłane różami, jednak wszystko się zmienia, kiedy w dniu 11. urodzin Harry otrzymuje zaproszenie do Hogwartu. Okazuje się, że jego prawdziwymi rodzicami była para czarodziejów, a teraz i ON otrzymał szansę kształcenia się w sztuce magii. Wraz z nowo poznanymi przyjaciółmi, Ronem i Hermioną, dołącza do Gryffindoru, jednego z czterech domów szkoły adeptów magii.Od tego momentu przyjaciele wspólnie przeżywają wiele przygód, mierząc się m.in. z przerażającymi dementorami i trollami. Jednak największym zagrożeniem tak dla nich, jak i dla świata magów i mugoli, jest Lord Voldemort. Zły czarodziej już kiedyś został pokonany, w czym swój udział miał nieświadomy niczego maleńki Harry Potter. Po latach będzie musiał udowodnić, że jako dojrzały mag jest w stanie pokonać Tego, którego imienia nie wolno wymawiać. Na wysłuchanie namówiła mnie moja młodsza siostra i nie żałuję. To były naprawdę niesamowite przygody, teraz dużo lepiej rozumiem ekranizację serii Harry Potter. J.K Rowling to wspaniała autorka, jestem pod wielkim wrażeniem jej dzieła. Rewelacyjnie przeczytał Piotra Fronczewskiego, tworzył fantastyczną atmosferę. Do tego znany z filmów klimatyczny podkład muzyczny. Polecam 🧙‍♂️

Audiobooki 🧙‍♂️

Serię o Harrym Potterze powinien poznać każdy, kto namiętnie kocha fantastykę.
Historia jest spójna, a na kartach opowieści znajduje się wiele przesłań, które dadzą do myślenia zarówno młodzieży, jak i starszym czytelnikom.

Serię o Harrym Potterze powinien poznać każdy, kto namiętnie kocha fantastykę.

Ukochana lektura od dwudziestu lat!

Ukochana lektura od dwudziestu lat!

Co rok muszę przeczytać <3 kocham <3

Co rok muszę przeczytać <3 kocham <3

1590 użytkowników ma tytuł Pakiet: Harry Potter siedmiopak na półkach głównych
368 użytkowników ma tytuł Pakiet: Harry Potter siedmiopak na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pakiet: Harry Potter siedmiopak

Cytaty z książki Pakiet: Harry Potter siedmiopak