Harry Potter (seria)

J.K. Rowling Wydawnictwo: Media Rodzina fantasy, science fiction
2012-01-01
2012-01-01
Andrzej Polkowski

Ta książka nie posiada jeszcze opisu.

Kup Harry Potter (seria) w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Harry Potter (seria)

359 216

Oceny książki Harry Potter (seria)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Harry Potter (seria)

Bardzo wciągająca książka, świetna, tylko Quidditch miał według mnie strasznie dziwne i nielogiczne zasady. Ale generalnie świetnie

Rewelacja!

Rewelacja!

Żeby zrozumieć popularność książek o Harrym Potterze nie wystarczy oglądać filmy (nawet nie trzeba) tylko przeczytać serie skladajacych się z 7 tomów z zapałem dorastającego dziecka. Wtedy bohaterowie tej opowieści, przede wszystkim tytułowy bohater, będą niczym prawdziwy przyjaciel dla czytelnika, wzorzec. Mały chłopak, sierota, samotny, smutny, on nagle odkrywa w sobie możliwości. Nigdy nie wywarło to na nim wiekszego wrażenia, odwrotnie, jakby trochę niedowierzał - przecież on jest tylko Harry, samotny chłopiec który nigdy nie poczuł miłości od kogokolwiek na świecie. I tu jest pierwsza lekcja - bądź skromnym nawet kiedy się zanosi na to że może będziesz wybitnym. Nie narzekaj, nie tęskni - szukaj powodu do uśmiechu mimo wszystko. Mimo ogromnej tęsknoty za rodzicami których nie poznał, Harry nigdy nie żali się nad sobą. Stało się, nic tego nie zmieni.
Mimo tego że jest uznawany za wybrańca, te możliwości nie czynią jego najlepszym uczniem magicznej szkoły Hogwarths. Czytelnik więc dostaję kolejną naukę że nad zdolnościami trzeba pracować - jak Hermiona. A jak coś nie wychodzi - żadna tragedia. Można się skoncentrować na tym co lubimy robić, na przyklad mecz po quidditchu. Harry Potter jest przykładem bohaterstwa i honoru, jednocześnie on potrafi być odważnym i wiernym przyjacielem. Harry jest tak naturalny w swojej nadzwyczajności. Trzeba dodać że bohater mimo że ma w sobie ogrom dobrych cech wcale nie jest wyrafinowany, odwrotnie, on również ma wady w których młody czytelnik z łatwością pozna siebie i się nauczy zarządzać wadami charakteru. Harry też traci czasami cierpliwość. Kłóci się z przyjaciółmi żeby później powiedzieć to ciężkie słowo 'przepraszam'. Tak jak każdy zwykły człowiek on też boi się stawić czoło wyzwaniom. Ale to robi. Bo musi. Robi krok w ciemność i niech będzie co być ma. Ile razy każdy z nas byl takim malym odważnym Harrym Potterem który robił to, czego nie chciał, szedł tam gdzie się bał bo musiał. Czytając o przygodach małego bohatera czytelnik łatwo bierze z niego przykład i może nawet stara się być podobnym do tak sympatycznego Harriego. I chyba to właśnie stało się kluczem ku jego popularności
Magiczny świat to tylko piękna ozdoba a detektywistyczna fabuła która chyba została zainspirowana a jak że innym dzielem literatury angielskiej o Sherlokie Holmsie to tylko tło - barwne, bajeczne, ale tło. A to ludzkie co jest w Harrym Potterze i jego niesamowitych a podczas dramatycznych przygodach właściwie jest tym co pozostało w sercach milionów czytelników na calym świecie, dużych i małych. Tak samo jak i w moim.

1623 użytkowników ma tytuł Harry Potter (seria) na półkach głównych
370 użytkowników ma tytuł Harry Potter (seria) na półkach dodatkowych

J.K. Rowling
Joanne Rowling urodziła się w Chipping Sodbury w South Gloucestershire jako córka Anne i Petera Jamesa Rowlingów. Ze strony matki ma korzenie francuskie i szkockie. W wieku czterech lat, wraz z rodziną, zamieszkała w Winterbourne. Uczęszczała do szkoły średniej Wyedean School, w której matka pisarki pracowała jako technik w Wydziale Nauk. Ukończyła studia na Uniwersytecie w Exeter, gdzie w 1986 roku uzyskała licencjat z filologii francuskiej i filologii klasycznej. Po ukończeniu studiów autorka przeprowadziła się do Londynu, gdzie podjęła pracę dla Amnesty International. W późniejszym okresie, wraz ze swoim ówczesnym partnerem, przeniosła się do Manchesteru, a następnie zamieszkała w Porto, gdzie nauczała języka angielskiego. 16 października 1992 roku poślubiła dziennikarza Jorge’a Arantesa, a rok później urodziła się ich córka Jessica. Para rozwiodła się w 1993 roku. Po rozwodzie pisarka razem z córką wróciła do Londynu. J.K. Rowling napisała dwa utwory, z których żaden nie został wydany, zanim postanowiła stworzyć przygody Harry’ego Pottera. Zarys powieści został przygotowany podczas oczekiwań na opóźniony pociąg. Jak sama mówi, zanim osiągnęła cel swojej podróży, miała już gotowe postacie oraz znaczną część fabuły książki Harry Potter i Kamień Filozoficzny. Nad powieścią pracowała w Edynburgu, jednocześnie kończąc studia podyplomowe. Pracę nad książką zakończyła w 1995 roku, następnie nawiązała współpracę z wydawnictwem Bloomsbury. Seria o Harrym Potterze przyniosła jej duże zyski, wskutek czego stała się jedną z najbardziej majętnych osób w kraju. Wielkość jej majątku w 2008 roku oszacowano na 740 milionów funtów, czyli około 3.5 miliarda złotych albo 1,5 miliarda dolarów. Wśród wielu nagród, którymi pisarka została uhonorowana, znalazło się także międzynarodowe odznaczenie – Order Uśmiechu – przyznane przez polskich młodych czytelników w 2002 roku. Po premierze siódmego tomu J.K. Rowling poinformowała na stronie Pottermore o planach zrealizowania encyklopedii poświęconej tematyce Harry’ego Pottera, na wzór Historii Hogwartu. W 2012 roku autorka ogłosiła rozpoczęcie prac nad tym projektem. Pieniądze ze sprzedaży encyklopedii zostaną przeznaczone na cele charytatywne. Pod pseudonimem Robert Galbraith pisze kolejne części serii kryminałów z detektywem Cormoranem Strike’em w roli głównej. Telewizja BBC One zrealizowała serial na ich podstawie. J.K. Rowling prowadzi również stronę internetową poświęconą tematyce Harry’ego Pottera, Pottermore. Na stronie można przeżyć przygody Harry’ego, jako główny bohater. 27 września 2012 roku została wydana jej pierwsza książka dla dorosłych – Trafny wybór – na podstawie której powstał serial telewizyjny.

Harry Potter. Książka do kolorowania praca zbiorowa
Harry Potter. Książka do kolorowania
praca zbiorowa
Idealny prezent dla Potteromaniaka, który lubi rysować (i kolorować)? Kolorowanka z postaciami z Harry’ego Pottera! Tę część dostałam od mojej przyjaciółki na Boże Narodzenie i to jeden z najlepszych prezentów, jakie do tej pory dostałam ;) To, co podoba mi się w Potterowskich kolorowankach, to okładka: Mamy tu złocenia, pewne elementy są już kolorowe, ale okładka jest tak zrobiona, że spokojnie możemy ją pokolorować i spersonalizować. Cudo. Oczywiście okładka jest najmniej istotną częścią kolorowanki. Co znajdziemy w środku? Kilkadziesiąt stron pełnych ilustracji do pokolorowania. Część z nich jest tylko na jedną stronę, ale są takie, które zajmują dwie sąsiednie strony. Wśród nich znajdują się sceny, które znamy z filmów o Harrym Potterze. Część ilustracji to postacie na bądź stworzenia na tle (które czasami składa się z powtarzalnego wzoru). Są również „zapychacze”, czyli jeden wzór, który powtarza się na całe dwie strony. Niektóre są jeszcze takie, że wyglądają w miarę przyzwoicie, a są też takie, że naprawdę można było je sobie darować. Kilka ostatnich kartek jest zapełnione kolorowymi ilustracjami i zdjęciami, tak, że podczas kolorowania można sobie zajrzeć do tyłu, by zainspirować się, jak pokolorować daną ilustrację ;) W kolorowankach ważną sprawą jest papier: Jest tutaj dość gruby i jeśli zamierzamy kolorować kredkami, jest w sam raz. Niestety nie polecam go do malowania farbami czy mazakami – będzie przebijać na drugą stronę, a niestety całość jest zapełniona ilustracjami, więc jeśli Wam coś przebije, zniszczy obrazek po drugiej stronie. Niestety, chociaż koloruję tylko kredkami, nie uniknęłam takiej sytuacji – mam taką dziwną kredkę, która właśnie mi przebiła na drugą stronę – szczęście w nieszczęściu, że po drugiej stronie był powtarzalny wzór, a nie coś konkretnego, ale i tak mnie to trochę zdenerwowało. Czy to kolorowanka dla Was? Jeśli lubicie kolorować i jesteście fanami Pottera, to na jakieś 90% powinno Wam się spodobać, ale najlepiej samemu pójść do empiku czy jakiejś księgarni i ją po prostu przejrzeć. Można wybrać również opcję „pocztówki” albo „plakaty” – z tego, co oglądałam, to wszystko jest stworzone na podstawie tych samych ilustracji, które znajdują się w tej kolorowance. Ja osobiście bardzo lubię tę kolorowankę i uważam, że te z serii o Potterze są najlepszymi w mojej skromnej kolekcji ;)
Iza_Grrru - awatar Iza_Grrru
Harry Potter i Czara Ognia J.K. Rowling
Harry Potter i Czara Ognia
J.K. Rowling
Czara Ognia to tom który od pierwszych stron daje znać że wszystko się zmieniło. Jest znacznie cięższy od poprzednich i po raz pierwszy naprawdę czuć że w świecie dzieją się złe rzeczy. Już w pierwszym rozdziale obserwujemy scenę morderstwa, a słyszymy o kolejnym. Tom zaczyna się z mocnego C, a kolejne rozdziały tylko podnoszą stawkę. Dumbledore jawi się tu jako jeden z nielicznych którzy naprawdę rozumieją zbliżające się zagrożenie. Ściąga z emerytury swojego dawnego przyjaciela Alastora Moody'ego – i ta postać jak w soczewce pokazuje jak bardzo zmieniło się podejście do wyboru nauczycieli. O ile wcześniej Harry'ego uczyli Quirrell czy zadowolony z siebie Lockhart, tak Moody już samym wyglądem i sposobem bycia pokazuje że jest ulepiony z zupełnie innej gliny. Rowling zasługuje też na pochwałę za bohaterów. Harry i Ron mają już 14 lat i to naprawdę czuć. Rodzą się pierwsze poważniejsze uczucia, hormony szaleją, relacja między chłopcami staje się bardziej burzliwa. To jeden z momentów gdzie seria najbardziej zbliża się do prawdziwego dorastania. Ale największą siłą tego tomu nie są wielkie sceny akcji – i to jest właśnie to co go wyróżnia. Gdybym miał wskazać swój ulubiony rozdział, nie wybrałbym tego który fani najczęściej cytują. Wybrałbym "Drogi się rozchodzą" – nie mogę powiedzieć co się w nim dzieje, ale pewna rozmowa między dwiema postaciami spokojnie i bez fanfar ustawia konflikt całego kolejnego tomu. Rowling potrafi budować ciężar nie tylko przez wielkie momenty, ale właśnie przez takie ciche sceny które zmieniają wszystko. Przy tym Czara Ognia to też tom który najłatwiej zaatakować. Główny plot twist jest dość mało realistyczny jeżeli weźmiemy pod uwagę jak Rowling przez całą serię buduje inteligencję i przenikliwość pewnej kluczowej postaci. Można też łatwo podważyć sytuację zagrażającą życiu Harry'ego – jest on zobligowany do udziału w czymś niebezpiecznym na podstawie magicznego kontraktu, pojęcia które nigdy nie zostało nam wyjaśnione. Szczerze myślę że gdyby jego udział ograniczył się do siedzenia na ławce, kontrakt również zostałby wypełniony. Czara Ognia to moment w którym seria definitywnie przestaje być bajką. Jej największą siłą nie są wielkie sceny akcji – tylko ciche momenty które zmieniają wszystko.
Esi - awatar Esi
Harry Potter i filozofia. Przewodnik po Hogwarcie dla Mugoli William Irwin
Harry Potter i filozofia. Przewodnik po Hogwarcie dla Mugoli
William Irwin
To druga książka związana z Harrym Potterem, którą ostatnio nabyłem. I tak jak na pierwszej się zawiodłem, tak tą pozycją jestem absolutnie zachwycony. Z wielu powodów. Zacznijmy od tego, że jak tylko przejrzałem tytuły kolejnych rozdziałów, od razu nabrałem ochoty na lekturę. I rzeczywiście, autorzy (bo jest ich wielu, to zbiór kilkunastostronicowych esejów pisanych przez różne osoby zajmujące się naukowo filozofią) podejmują arcyciekawe tematy. Są tu teksty bardzo mocno sięgające do różnych poglądów filozoficznych, są też takie, które bardziej przypominają ćwiczenie (grę),albo zagadkę, jak na przykład zastanawianie się, czy Syriusz Black, kiedy zamienia się w psa, jest bardziej psem, czy samym sobą w ciele psa. Jest tu sporo rzeczy, na które sam zwróciłem uwagę i które sam rozumiałem tak, jak opisują autorzy, ale równie często dany temat stawał się dla mnie jeszcze ciekawszy i jaśniejszy niż wcześniej, co każe również jeszcze bardziej docenić geniusz Rowling. Każdy fan Pottera znajdzie tu wątki, które zmuszą go do myślenia, a niekiedy sprawią, że jego postrzeganie książek Rowling będzie pełniejsze. Drugą sprawą jest sama filozofia. Jest jej sporo - od częstego odwoływania się do Sokratesa, Platona i Arystotelesa, przez Kartezjusza, aż po bardziej współczesnych filozofów. Nie jestem ekspertem w filozofii (dlatego chcę, żeby książkę przeczytał też mój Brat, który mi powie coś więcej na ten temat),więc choć na pewno nie są to niesamowicie pogłębione sprawy, to jednak dowiedziałem się bardzo wielu rzeczy o poglądach wspomnianych przed chwilą osobistości. I bardzo się z tego cieszę. Książka więc nie tylko bawi, ale i uczy - i to bardzo różnych rzeczy. Podkreślić też należy, że jest ona świetnie napisana. Chodzi mi nie tylko o to, że czyta się ją błyskawicznie i z prawdziwą przyjemnością, która jest tym większa, że widać iż autorzy również bardzo kochają Harry'ego Pottera. Przede wszystkim jest to wszystko napisane w sposób przystępny i zrozumiały. Jasne, trzeba się trochę niekiedy wysilić i skoncentrować, ale generalnie każdy powinien być w stanie przyswoić sobie wszystkie wątki i poglądy w niej poruszone. Uwielbiam jak ktoś umie opowiadać o skomplikowanych sprawach w przystępny sposób. A najlepsze w tym wszystkim jest to, że we wstępie do książki okazało się, że to tylko jeden z tomów całego cyklu. Otóż grupa osób zajmujących się naukowo filozofią (głównie w USA) postanowiła, że będzie przybliżać i popularyzować zagadnienia, którymi się zajmują. A że kochają popkulturę to uznali, że wykorzystają ją do tego, by dzięki niej tłumaczyć filozofię. Jak łatwo się domyślić, mam już w domu kolejne pięć tomów cyklu. I nie wykluczam kolejnych zakupów. Jeśli ktoś jest fanem książek Rowling, to Harry Potter i filozofia jest pozycją absolutnie obowiązkową.
Jędrzej Dudkiewicz - awatar Jędrzej Dudkiewicz
Władca Pierścieni J.R.R. Tolkien
Władca Pierścieni
J.R.R. Tolkien
Ponieważ jestem ojcem moich córek, zachęcam je łamane zmuszam do zapoznawania się z moimi fenomenami kulturowymi, dzięki którym stałem się takim człowiekiem jakim się stałem (to jest doprawdy banał, wystarczy tysiąc razy zobaczyć bambi disneya i tysiąc razy gwiezdne wojny, i bumc, ja). Dziewczyny potrafią poprawnie wymienić wszystkich x-menów z co ważniejszych składów (na spin offy też przyjdzie pora),wiedzą który trans formers jest który, jak się nazywają żółwie ninja, i całkiem nieźle potrafią zidentyfikować dwadzieścia statków kosmicznych, od uss enterprise po tie interceptora. Lubię im sprzedawać te moje bzdury i patrzeć jak im się zapalają oczy, mogę wtedy trochę przeżyć jeszcze raz ten pierwszy raz, a przecież pierwszy raz tak naprawdę można przeżyć tylko jeden raz. Kupiłem niedawno taki niemożliwy zestaw planszowych gier fabularno- fantastycznych, jako pisklę tak właśnie wyobrażałem sobie ostateczny etap ewolucji wszechświata. Pomyślałem: sprzedam im Tolkiena. To się może wciągną i tym lepiej im wejdzie wcielanie się w druidki i zabójczynie, do czego być może nigdy nie dojdzie. No i zaczęliśmy czytać razem. Wróć. Najpierw przeszedłem ze trzy fora fantastyczne na których ludzie wyzywali się od najpodlejszych kłócą się, czy Łoziński czy Skibniewska. Mam kolosalny sentyment do Skibniewskiej, ale nie jestem głuchy na rozsądne słowa. Wziąłem Łozińskiego. Niech mnie Elendil bije! Jakie to jest naprawdę bez przesady niezaprzeczalnie wspaniałe. Jak to jest dobrze napisane. Jaki jęk się wydobył z gardeł kiedy w Morii, czy ktoś jeszcze nie wie co w morii? Może ktoś tu trafi przed lekturą, niech wie, że w Morii, och, jej, w tej morii. Więc jęk się wydobył spod kołdry. W Lothorien obydwie mendki zastygły w takim złocistym beztrwaniu, a może mi się tylko tak wydawało. Nad Anduiną przywarły do dna łodzi. Przejął je trupim chłodem upiór z kurhanów. Tylko, ten Boromir, tatko, wszystko jest w porządku z tym Boromirem? Nie wiem, córko, nie wiem. Zobaczy się gdzieś koło Amon Hel. Dziękuję moim córkom, jeżeli kiedykolwiek to przeczytają, ale pewnie nie, za to że sobie to przeżyłem jeszcze raz, a teraz wam o tym opowiadam w gospodzie "pod rozbrykanym kuckiem". A, tłumaczenie. No więc, Łazik jest dla mnie nadal dziwny, też dziwi maniera tłumaczenia niektórych nazwisk a niektórych nie, ja bym wszystko zostawił, z drugiej strony, ja bym tego w ogóle nie tłumaczył, bo to jest pięknie napisane. Ale , z całym szacunkiem dla moich pięknych wspomnień, tłumaczenie Łozińskiego jest bezapelacyjnie lepsze, a ile lepsze to się przekonałem jak kiedyś w aucie polecał audiobook w tłumaczeniu Skibniewskiej właśnie. No, podyskutowali, ale prawda jest z nami. A teraz zjeżdżam poczytać jak ten Frodo to jednak do tego mordoru lezie zamiast do minas tirith, kto to widział, co to będzie, że tego Sama ma chociaż, tyle dobrego.
iHS - awatar iHS
Książki do usunięcia autor nieznany
Książki do usunięcia
autor nieznany
Patrycja źle czuje się w pracy. Szef Ksawery stosuje wobec niej mobbing. Zaczyna się do niej przymilać. Najlepiej gdyby odeszła z pracy ale potrzebuje pieniędzy. Potrafi nieźle malować. Organizuje wystawę swoich prac i na niej poznaje Oskara. Coś zaczyna się dziać między nimi i to właśnie on oraz jedna z jej koleżanek zmobilizowali ją do tego by przeciwstawić się Ksaweremu. Patrycja knuje plan, który musi się powieść. Dobra książka. Na jednej ze swoich wystaw poznaje Oskara — mężczyznę, który pojawia się niespodziewanie, ale okazuje się być kimś wyjątkowym. Daje Patrycji ogromne wsparcie i staje się jej emocjonalnym oparciem. Równie ważną rolę odgrywa jej najlepsza przyjaciółka, która nieustannie wspiera ją dobrym słowem i motywuje do działania. Dzięki tym relacjom Patrycja zyskuje odwagę, by przeciwstawić się szefowi i w końcu odejść z toksycznego miejsca pracy. Jej historia to piękne przypomnienie, że nawet w najbardziej beznadziejnych momentach życia istnieje "wyjście awaryjne". Autorka subtelnie pokazuje, że zawsze mamy wybór — i że warto mieć cel, który pomoże nam wytrwać i odnaleźć nowe, lepsze życie. #MalarkaNowegoŻycia #PaulinaCichecka #literaturapolska #książkowelove #czytambolubię #kobiecahistoria #nowypoczątek #wsparcie #mobbing #siłakobiet #pasja #sztukażycia #książkowelato #recenzjaksiążki mniej Popieram 4 avatar 813 388 Natalove Czytanie 15.02.2025
ALEKSANDRA - awatar ALEKSANDRA
oceniła na88 miesięcy temu
Red Lipstick Monster. Tajniki makijażu Ewa Grzelakowska-Kostoglu
Red Lipstick Monster. Tajniki makijażu
Ewa Grzelakowska-Kostoglu
Makijaż zawsze był dla mnie czarną magią. Wiedzą tajemną, mitycznym bytem, legendarnym potworem, po którego zabiciu, wypadają rzadkie itemy. Podkłady, korektory, maskary... co to kurde jest?! W sumie nigdy mnie to nie interesowało i raczej pod tym względem nic się nie zmieni, ale od czasu do czasu fajnie by było zrobić coś więcej niż makijaż oka i to jeszcze taki "pucuj dziada" W książce "Red Lipstick Monster. Tajniki makijażu", którą napisała Ewa Grzelakowska - Kostoglu, dowiecie się wszystkiego, co jest Wam potrzebne do zrobienia makijażu. Ewa krok po kroku przeprowadzi Was przez cały proces jego tworzenia. Począwszy od wyboru pędzli, doborze koloru cieni, skończywszy na dopasowaniu szminki. Moim zdaniem książka "Red Lipstick Monster. Tajniki makijażu", którą napisała Ewa Grzelakowska - Kostoglu, jest dedykowana osobom początkującym, które na prawdę nie wiedzą od czego zacząć. Ci dla których tworzenie makijażu to nie pierwszyzna, mogą nie być zadowoleni z kupna tej pozycji. O wiele więcej dowiedzą się z filmów na You Tubie, gdzie Ewa udostępnia cały czas nowe odcinki i z pewnością nie ma w nich prostych, łopatologicznych rozwiązań, tylko bardziej zaawansowane. "Ciekawostka: jednym z kosmetyków najbardziej niszczących pędzle jest pomadka, dlatego do niej zdecydowanie lepiej jest przeznaczyć pędzelek z włosia syntetycznego." Dla mnie faktycznie jest to poradnik, który mogę otworzyć na interesującej mnie stronie i wspomóc się nim podczas robienia makijażu. Do tej pory robiłam jedynie makijaż oczu, a i ten pozostawia wiele do życzenia. Niedobrane pędzle, produkty, to wszystko sprawia, że prawdopodobnie gdybym użyła rzeczy dobranych pod siebie, wyglądałoby to o wiele lepiej niż teraz, nawet jeśli w sumie nie mogę narzekać i zauważyłam progres jeszcze przed sięgnięciem po tę pozycję. KONTYNUACJA RECENZJI NA BLOGU: https://oxfordka.blogspot.com/2022/01/ewa-grzelakowska-kostoglu-red-lipstick.html
oxfordka - awatar oxfordka
oceniła na74 lata temu
Hobbit z objaśnieniami J.R.R. Tolkien
Hobbit z objaśnieniami
J.R.R. Tolkien Douglas A. Anderson
„Hobbit” to klasyczna powieść przygodowa, która mimo upływu lat nie traci swojego uroku. Historia Bilba Bagginsa, spokojnego i ceniącego wygodę hobbita rozpoczyna się niewinnie, lecz szybko przeradza w pełną niebezpieczeństw wyprawę po skarb strzeżony przez smoka Smauga. To opowieść o odwadze, dojrzewaniu i odkrywaniu w sobie cech, o których istnieniu wcześniej nie miało się pojęcia. Największą siłą tej książki jest klimat, baśniowy, momentami lekki i humorystyczny, ale niepozbawiony mroku. Tolkien w przystępny sposób buduje świat, który później stanie się fundamentem „Władcy Pierścieni”. Widać tu jeszcze narrację skierowaną częściowo do młodszego czytelnika, z bezpośrednimi zwrotami i subtelną ironią, co nadaje powieści wyjątkowego uroku. Na szczególną uwagę zasługuje przemiana głównego bohatera. Bilbo nie jest typowym herosem, to jego wątpliwości, rozsądek i spryt czynią go postacią tak autentyczną i bliską czytelnikowi. W porównaniu z filmową adaptacją historia w książce jest bardziej kameralna i baśniowa. Filmy rozbudowują wątki i nadają opowieści epicki rozmach, natomiast powieść skupia się przede wszystkim na samej podróży i wewnętrznej przemianie bohatera. Osobiście to właśnie literacka wersja bardziej do mnie przemawia, jest subtelniejsza i pozostawia większe pole dla wyobraźni. To ponadczasowa klasyka fantasy, do której warto wracać niezależnie od wieku.
korniszonek - awatar korniszonek
ocenił na91 miesiąc temu

Cytaty z książki Harry Potter (seria)

Dodaj cytat z książki Harry Potter (seria)