Tatry. Na granicy życia i śmierci

Okładka książki Tatry. Na granicy życia i śmierci autora Maciej Kwaśniewski, 9788366086197
Okładka książki Tatry. Na granicy życia i śmierci
Maciej Kwaśniewski Wydawnictwo: Biblioteka Taternika sport
sport
2023-12-17
2023-12-17

Kup Tatry. Na granicy życia i śmierci w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tatry. Na granicy życia i śmierci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tatry. Na granicy życia i śmierci

Jeśli ktoś interesuje się tematyką Tatrzańska i Podhalem to książka nie wnosi bardzo dużo nowych informacji, jednak czyta się przyjemnie. Troszkę zawiodła korekta, za co minus. Ogólnie polecam

Kilka historii o najsłynniejszych tatrzańskich tragediach, ale także o ludziach związanych z Tatrami. Nowych faktów w książce pojawia się niewiele, więcej jest hipotez i domysłów. Niestety wydanie bardzo niechlujne - zabrakło redakcji i korekty, dlatego momentami opowieść jest dość chaotyczna, autor myli na przykład kobiety Witkacego i pojawiają się takie kwiatki jak "Józef Oppenheimer".

Wysoko oceniam tą książkę dlatego, że lubię takie zagadki, tajemnice, niewyjaśnione historię... A związane z tematyką Tatr to już w ogóle moja bajka :) polecam jeśli ktoś choć trochę interesuje się TOPRem, czy Witkiewiczem naprawdę ciekawie napisana i wciąga czytelnika w tajniki śledztwa.
Nie jest też idealna, przy wznawianiu wydania sugeruję poprawić wtope z Granatami znajdującymi się wg autora w głównej grani Tatr 😅

33 użytkowników ma tytuł Tatry. Na granicy życia i śmierci na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Tatry. Na granicy życia i śmierci na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tatry. Na granicy życia i śmierci

Okładka książki Lili Stern-Pohlmann. Pytałam Boga, dlaczego mnie ocalił Katarzyna Kachel, Maciej Kwaśniewski, Aleksander B. Skotnicki
Maciej Kwaśniewski
Maciej Kwaśniewski
Dziennikarz i wydawca. W stanie wojennym twórca i kolporter podziemnej prasy i wydawnictw. W latach 90. dziennikarz „Czasu krakowskiego", dzięki jego publikacjom w gazecie udało się po raz pierwszy po wojnie zorganizować spotkanie żydowskich i polskich pracowników Oskara Schindlera. Były zastępca redaktora naczelnego „Gazety Krakowskiej" i „Dziennika Polskiego" do dzisiaj nie dający się przekonać do intelektualnej pauperyzacji mediów i wierzący w mądre dziennikarstwo i piękne gazety. Pomysłodawca wielu akcji społecznych i obywatelskich. Redaktor naczelny „Taternika", przekonany, że Tatry należą do duchowego krajobrazu każdego Polaka. Miłośnik starych zdjęć z Tatr i rozszyfrowania ich historii.

Cytaty z książki Tatry. Na granicy życia i śmierci

Dodaj cytat z książki Tatry. Na granicy życia i śmierci