Tatry. Na granicy życia i śmierci

- sport
- 2023-12-17
- 2023-12-17
Maciej Kwaśniewski, doświadczony dziennikarz i redaktor naczelny Taternika, zebrał jedenaście opowieści tatrzańskich o życiu i śmierci.
A przeczytamy o:
1909. Karłowicz idzie ku przeznaczeniu.
O ostatnich chwilach słynnego kompozytora, jego ostatnim zdjęciu i Mariuszu Zaruskim, który próbował gołymi rękami wydrapać przyjaciela spod lawiny. Czy Mieczysława Karłowicza można było uratować?
1910. Śmierć z gorliwości.O śmierci i bohaterstwie.
O Klimku Bachledzie, który nie chciał wziąć niczyjej duszy na swoje sumienie i Mariuszu Zaruskim, który nie chciał nikogo posłać na śmierć.
1912. Ekscentryczna panna Eugenia w kapeluszu panama.
O młodej dziewczynie, która nie złożyła Tatrom daniny powagi.
1914. Żleb rozpaczy.
O Marii Bandrowskiej, dzielnej nad dzielnymi, która przetrwała piekło w skalnych urwiskach.
1914. Demon i dziewica.
O Witkacym, który nie znał żadnej świętości.
1925. Tragedia na Lodowej Przełęczy.
O najsłynniejszej tragedii Tatr i dziewczynie, która uszła z życiem, ale żyć już nie mogła.
1938. Kosmiczna katastrofa w Dolinie Chochołowskiej.
O halnym, który wmieszał się w zdobycie kosmosu.
1946. Patrząc śmierci w oczy.
O Józefie Oppenhaimie, którego zabito dwa razy.
1983. Święty Gazda w Dolinie Chochołowskiej.
O Janie Pawle II, który przybył do krainy życia.
1988. Chichot zza grobu.
Po raz wtóry o Witkacym, który umarł na rozpacz, ale nie dał się pochować.
1990. Wyprawa po śmierć.
O ludziach, którzy nawet po śmierci zostają w górach.
Kup Tatry. Na granicy życia i śmierci w ulubionej księgarni
Oceny książki Tatry. Na granicy życia i śmierci
33 użytkowników ma tytuł Tatry. Na granicy życia i śmierci na półkach głównych- Chcę przeczytać 22
- 2024 2
- 4. $$$ 1
- Zakopane, Tatry 1
- Góry 1
- Biografie/ listy/ reportaże 1
- Non-fiction 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tatry. Na granicy życia i śmierci
Jeśli ktoś interesuje się tematyką Tatrzańska i Podhalem to książka nie wnosi bardzo dużo nowych informacji, jednak czyta się przyjemnie. Troszkę zawiodła korekta, za co minus. Ogólnie polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka historii o najsłynniejszych tatrzańskich tragediach, ale także o ludziach związanych z Tatrami. Nowych faktów w książce pojawia się niewiele, więcej jest hipotez i domysłów. Niestety wydanie bardzo niechlujne - zabrakło redakcji i korekty, dlatego momentami opowieść jest dość chaotyczna, autor myli na przykład kobiety Witkacego i pojawiają się takie kwiatki jak "Józef Oppenheimer".
Kilka historii o najsłynniejszych tatrzańskich tragediach, ale także o ludziach związanych z Tatrami. Nowych faktów w książce pojawia się niewiele, więcej jest hipotez i domysłów. Niestety wydanie bardzo niechlujne - zabrakło redakcji i korekty, dlatego momentami opowieść jest dość chaotyczna, autor myli na przykład kobiety Witkacego i pojawiają się takie kwiatki jak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWysoko oceniam tą książkę dlatego, że lubię takie zagadki, tajemnice, niewyjaśnione historię... A związane z tematyką Tatr to już w ogóle moja bajka :) polecam jeśli ktoś choć trochę interesuje się TOPRem, czy Witkiewiczem naprawdę ciekawie napisana i wciąga czytelnika w tajniki śledztwa.
Nie jest też idealna, przy wznawianiu wydania sugeruję poprawić wtope z Granatami znajdującymi się wg autora w głównej grani Tatr 😅
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest też idealna, przy wznawianiu wydania sugeruję poprawić wtope z Granatami...
Dla miłośników Tatr i historii. Sporo nieznanych faktów, doskonale się czyta.
Dla miłośników Tatr i historii. Sporo nieznanych faktów, doskonale się czyta.