Kafka na Maracanie

Okładka książki Kafka na Maracanie autora Marcel Beltran, David García Cames, Miguel Ángel Ortiz, 9788382103700
Okładka książki Kafka na Maracanie
Barbara Bardadyn

Kup Kafka na Maracanie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kafka na Maracanie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kafka na Maracanie

Ciekawy pomysł. Trzech autorów postanowiło połączyć literaturę piękną z piłką nożną. Wyszło z tego 90 tekstów, każdy z nich o jednym meczu i o jednej postaci.
Teksty, chociaż krótkie (3-5 stron),cechują się dużą różnorodnością, zarówno, jeśli chodzi o osoby, spotkania, jak i czas akcji. Jeśli chodzi o bohaterów historii, to dominują głównie pisarze, ale pojawiają się też piosenkarze, czy mówiąc ogólniej ikony popkultury. Są więc takie osoby jak Franz Kafka, Gabriel Garcia Marquez, Ryszard Kapuściński, James Joyce, Bob Marley czy Marilyn Monroe. W przypadku opisywanych meczów, autorzy odnoszą się do starć na mistrzostwach świata, w Lidze Mistrzów czy nawet spotkań towarzyskich. W przypadku polskich tekstów mamy, nawet rywalizację pierwszoligową. Ciekawiej się robi, jeśli chodzi o umieszczenie tych meczów na osi czasu. Autorzy cofnęli się bowiem nawet do czasów starożytnych i średniowiecznych, do Starożytnego Rzymu, Japonii, Państwa Majów.
Teksty koncentrują się na różnych rzeczach. Czasem jest to jakaś akcja na trybunach, czasem jakiś niesamowity gol, innym razem jakiś piłkarz czy sytuacja międzynarodowa. Twórcy opisując swoje postacie często sięgają do ich dzieł. I tutaj rodzi się pewien problem, bo i ile mowa o jakichś znanych postaciach, to czytelnik jest w stanie wyłapać smaczki czy nawiązania literackie, w przeciwnym razie bywają one nie do końca zrozumiałe.
A bywają one niezrozumiałe, co moim zdaniem jest największym minusem książki, że twórcy poruszają się w dużej mierze po literaturze hiszpańskojęzycznej. Przewija się tutaj sporo postaci, których nazwiska chyba nic nie powiedzą polskiemu czytelnikowi - Josep Pla, Josefina Carabias, Lola Flores. No i często pojawiają się odniesienia do dzieł nieprzetłumaczonych na język polski, co jednak odbiera trochę uroku podczas lektury. No i jak to bywa w tego typu zbiorach, są teksty lepsze i gorsze.
Dobrym pomysłem była natomiast pięciu polskich artykułów, które są miłym uzupełnieniem publikacji. No i właśnie, chętnie bym przeczytał taką antologię odnoszącą się do polskich postaci, która z pewnością byłaby łatwiej przyswajalna dla czytelnika w kraju nad Wisłą.
Podsumowując, mam trochę mieszane uczucia po lekturze, chociaż doceniam sam pomysł, który pokazuje, że piłka może koegzystować z literaturą piękną i wspólnie można na ich postawie stworzyć wspaniałe historie.

49 użytkowników ma tytuł Kafka na Maracanie na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Kafka na Maracanie na półkach dodatkowych