Jak wygrywać w szachy. Kompletny poradnik dla początkujących i nie tylko

- 2025-05-14
- 2025-05-14
- 2023-10-26
- Urszula Szostkowska, Maciej Domin
Proste i przyjemne lekcje szachów od mistrza międzynarodowego i najpopularniejszego nauczyciela szachów na YouTube – Levy’ego Rozmana (GothamChess).
Ta książka uczy wszystkiego, co trzeba wiedzieć o szachach – w tym wszystkich najważniejszych ruchów i strategii, które pomogą ci dobrze zacząć partię i myśleć kilka kroków naprzód. Praktyczne i łatwe do zastosowania wskazówki pomogą ci poprawić swoją grę, ponad 500 ilustracji ułatwi śledzenie ruchów, a kody QR dadzą dostęp do bonusowych materiałów dostępnych na platformie Chessly.
Pełna charakterystycznego uroku i humoru Rozmana, które przyniosły mu miliony fanów na YouTube, pierwsza połowa tego przewodnika wprowadza początkujących graczy (ranking Elo 0–800) w cztery kluczowe obszary gry: otwarcia, końcówki, taktykę i strategię. Druga połowa rozwija te umiejętności dla bardziej doświadczonych graczy (ranking Elo 800–1300).
Niezależnie od tego, czy chcesz grać rekreacyjnie, czy też trenować, by zostać arcymistrzem, „Jak wygrywać w szachy” to idealne, interaktywne wprowadzenie do świata szachów!
Kup Jak wygrywać w szachy. Kompletny poradnik dla początkujących i nie tylko w ulubionej księgarni
Wyróżniona opinia
Jak wygrywać w szachy. Kompletny poradnik dla początkujących i nie tylko
Wydawnictwo Sine Qua Non wyszło do czytelników z ciekawą pozycją dotyczącą... tym razem szachów. Sport ten (choć trochę dziwnie to brzmi) staje się coraz bardziej popularny. Sam od wielu lat co jakiś czas z bratem bądź ojcem partyjkę sobie zagram. Gry w szachy uczuł mnie jeszcze dziadek. Nigdy jednak nie miałem żadnej książki czy poradnika. Jest to pierwsza tego rodzaju książka w mojej kolekcji. Napisał ją Levy Rozman - były półprofesjonalny szachista i mistrz międzynarodowy, który lekcji udziela online. Poradnik ten jest nie tylko dla początkujących ale również dla tych bardziej doświadczonych. Sam nawet dowiedziałem się czegoś kompletnie dla mnie nowego, a mianowicie bicie piona w przelocie. Dziwna zasada, o której istnieniu nie miałem pojęcia. Sporo zdjęć, wyjaśnień, opisów, ciekawostek, strategii, kombinacji, rodzajów zaczęć i odpowiedzi na ruchy. Wszystkie rekomendacje opierają się na historii gry i nauczania autora. Wiele przykładów pochodzi również z jego partii. Bardzo przystępnie napisana, łatwym zrozumiałym językiem. Ponadto ładnie oprawiona w twardą okładkę wraz z tasiemką oraz słowniczkiem najważniejszych terminów i miejscem na notatki. Wzbogacona także w kody QR z dodatkowymi materiałami do nauki.
Oceny książki Jak wygrywać w szachy. Kompletny poradnik dla początkujących i nie tylko
38 użytkowników ma tytuł Jak wygrywać w szachy. Kompletny poradnik dla początkujących i nie tylko na półkach głównych- Chcę przeczytać 29
- Do kupienia 1
- Szachy 1
- Samodzielne 1
- AAA 1
- Sport 1
- Popularnonaukowe 1
Cytaty z książki Jak wygrywać w szachy. Kompletny poradnik dla początkujących i nie tylko
Dodaj cytat z książki Jak wygrywać w szachy. Kompletny poradnik dla początkujących i nie tylko
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak wygrywać w szachy. Kompletny poradnik dla początkujących i nie tylko
Książka jest przede wszystkim dla początkujących, koncepcje średniozaawansowane stanowią raczej niewielką jej część. Jeśli ktoś tak jak ja śledzi GothamChess lub inne kanały szachowe od kilku lat, to większość tych rzeczy już zna.
Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiemniej przyjemnie się czytało, uporządkowałem nieco wiedzę, a i jakieś nowe idee się w głowie pojawiły.
Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGry w szachy uczuł mnie jeszcze dziadek. Nigdy jednak nie miałem żadnej książki czy poradnika. Jest to pierwsza tego rodzaju...