Serce za serce

Okładka książki Serce za serce autora Paulina Nowak, 9788367448635
Okładka książki Serce za serce
Paulina Nowak Wydawnictwo: Nie powiem Cykl: Echo przeszłości (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Echo przeszłości (tom 1)
2023-12-05
2023-12-05

Kup Serce za serce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Serce za serce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Serce za serce

Jak daleko sięgają Wasz granice? Myślicie, że znieślibyście dużo? Dużo więcej niż Berenika? A może macie słabą psychikę i najmniejszy ruch zburzyłby Wasze mury?

Zaczynajac czytanie tej książki nie spodziewałam się historii jaka mnie czeka. W sumie nic nie wskazywało na to!

Wybieg mody, kulisy życia w świecie modelingu od strony zarządzania, praca, kontrakty, wielka sława. To tylko kolorowa strona życie Bereniki, po ciemnej stronie stoi handel ludźmi, tajemnice przeszłości, eks mąż, oraz mnóstwo sekretów.

Berenika jest mieszkanką Polski, ale jako szefowa agencji modelingowej często podróżuje po świecie. Kontrakty z bogatymi biznesmenami zbiera pstryknięciem palca. Jest kobietą sukcesu. Lecz to tylko pozory, a pod maską troskliwej szefowej i dobrej przyjaciółki, skrywa sekret, który przeżyła. Na swojej drodze napotyka Samuela, brata jednej z jej najlepszych modelek. Mężczyzna nie spocznie póki jej serce nie będzie należeć do niego. Niestety nie zdaje sobie sprawy, że jej serce należy do demonów przeszłości.

Autorka kreuje Berenike na kobietę, która ledwo co radzi sobie ze swoimi problemami. Jest słaba psychicznie, co wynika z jej stanu w jakim żyła przed laty. Mimo wszystko jest kobietą bardzo uzdolnioną i troszczy się o dobro wszystkich dookoła. Jest przykładem uczciwej i dobrej szefowej, co w jej charakterze bardzo polubiłam.

Przedstawiony świat w książce jest brutalny dla życia kobiety. Z każdym dniem zbliża się jej koniec. Mimo swojego brutalnego podłoża i bardzo przykrych sytuacji, które spotykają kobietę, miałam wrażenie że świat jest przekoloryzowany. Każdy był przyjacielski, oprócz Marleny, ale w agencji każdy miał przysłowiową narysowaną tęcze na czole.

Trochę denerwowało mnie postępowanie i upartość kobiety, ale sama nie wiem jak zachowałabym się w świetle wydarzeń jakie przeżyła.

Fabuła to jednym słowem plot twist! Za to autorka ma u mnie ogromny podziw, ponieważ mimo że sytuacje życia codziennego to jednak nie do końca i to jest w tym piękne.

Zdarza Wam się wybierać książki na podstawie okładki? I dostać coś innego, niż się spodziewaliście? To takie jest właśnie Serce za serce.

Spodziewamy się bajkowej historii, może romansu w stylu Kopciuszka. A dostajemy... No właśnie...

Dostajemy opowieść o straumatyzowanej bohaterce, która mimo upływu lat nadal boryka się z własną historią. O nadopiekuńczym wobec młodszej siostry facecie, który raz zraniony przez kobietę, nie potrafi zaufać i nie wierzy w miłość. O prężnie rozwijającej się agencji modelek. I jeszcze okazuje się, że to wszystko się ze sobą łączy i to wcześniej, niż ktokolwiek mógłby o tym pomyśleć.

Serce za serce chwyta za... serce. Ładunek emocjonalny, jaki towarzyszy retrospekcjom Bereniki wdziera się siłą w nasze myśli. Czujemy jej ból, smutek, strach. Rozumiemy chęć zachowania dystansu i odcięcia od przeszłości, a jednocześnie marzymy, by otworzyła się na coś nowego. Na Samuela. I tu ponownie - obserwujemy jego wewnętrzną walkę z budzącym się uczuciem i mamy nadzieję, że wyjdzie z niej zwycięsko. A do tego bohaterowie poboczni, którzy dodają kolorytu i napędzają dynamikę wydarzeń. Domyślający się, ale nie mający pewności. I przeszłość, która szturmem chce dojść do głosu i zepsuć, i tak już chybotliwe, ledwo ułożone życia bohaterów.

Ta historia ma w sobie potencjał, który nie do końca został wyczerpany. Momentami miałam wrażenie, że Autorka chce za dużo i za szybko nam powiedzieć. Akcja pędzi, a nam brakuje jakichś szczegółów, czasu na połączenie kropek. A gdzieniegdzie jakby zabrakło pomysłu na rozwój wydarzeń i dostajemy kilka miesięcy przerwy, gdzie w sumie nie wiemy, co w tym czasie miało miejsce, a intryga była już dość gęsto utkana. No i finał, który następuje tak szybko i gwałtownie, że zostajemy z masą watpliwości i pytań, z których najgłośniej przebija się Jak to, to już???

Niemniej cieszę się, że miałam okazję poznać bliżej bohaterów Serce za serce. To nie była różowa bajeczka skrząca się brokatem, a pełna bólu opowieść o ludziach, którzy walcząc o siebie, ulegają własnym słabościom. Smutna, ale prawdziwa. I to jest jej najważniejsza zaleta. Nie sztuką jest pisać o rzeczach ładnych. Sztuką jest pisać o rzeczach prawdziwych. A Autorka to właśnie zrobiła. I wierzę, że jej kolejne tytuły będą równie udane.

I kolejna propozycja z jaką do Was przychodzę to nietypowa historia której sie nie spodziewalam ze mnie sponiewiera i poleca łzy.. Ile może wytrzymać człowiek? A ile krucha istota jaką jest kobieta która w pewnym złośliwym zrządzeniem losu traci to co dla niej najcenniejsze?
Kobieta z bagażem doświadczeń która stoczyła się na samo dno swojego jestestwa odbija sie od odmętów i dzięki przyjaciółce wraca do normalności by pokonać swoje demony przeszłości.
Teraz jest kobietą bez skazy.. Czyżby? Prowadzi swoją firmę jest kobieta biznesu i ma wielkie plany na przyszłość ale niestety nic wiecznie nie może być takie piekne jak nam sie wydaje.. Przeszłość jak bumerang wraca do niej w najmniej oczekiwanym momencie, czy i tym razem postawi sie na nogi czy pójdzie jednak droga zapomnienia w otumanieniu umyslu..
Powiem Wam ze historia jest pelna wzlotów i upadków, jak już człowiek myśli że wszystko jest super okazuje się ze los bywa przewrotny i przygotuje dla Bereniki jeszcze więcej skrajnych emocji.
Czy kolejny raz pójdzie za głosem serca czy jednak ucieknie w zasadzkę czarnych myśli, końcówka mnie przytłoczyła 🥺
Ta książka wycisnie z was łzy i ściśnie za serce 🥺naprawdę piękna historia.
Wydawnictwu @niepowiem_wydawnictwo dziękuję za egzemplarz do recenzji 💖

68 użytkowników ma tytuł Serce za serce na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Serce za serce na półkach dodatkowych

Paulina Nowak
Paulina Nowak
Paulina Nowak – z pochodzenia Ślązaczka, mówi o sobie, że jest niepoprawną marzycielką, i wierzy, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Z każdej lekcji wyciąga wnioski i dzielnie stawia czoła przeciwnościom. Nie lubi podążać utartymi ścieżkami. Oceniając świat przez pryzmat własnych oczu, doszukuje się pozornie niewidocznego piękna. Kiedy to tylko możliwe, głośno słucha muzyki, która – jak twierdzi – pobudza wyobraźnię i pozytywnie nastraja umysł. Nie posiada ulubionego gatunku, bo w każdym znajduje wpadającą w ucho piosenkę. Z miłości do podróżowania prowadzi kanał na YouTube, dzieląc się wrażeniami z rodzinnych wypraw własnoręcznie skonstruowanym kamperem. Na co dzień zatrudniona w korporacji. W wolnych chwilach natomiast pisze powieści obyczajowe z emocjonującymi wątkami, poruszając w nich niełatwe tematy. Po zadebiutowaniu tytułem „To nie koniec” związała się z wydawnictwem Nie Powiem, którego nakładem wydała kontynuację pt. „Nowy początek” oraz „Serce za serce”.

Cytaty z książki Serce za serce

Dodaj cytat z książki Serce za serce