Proroctwo pszczół

La Prophétie des abeilles
2023-11-22
2023-11-22
Marta Turnau

Kup Proroctwo pszczół w ulubionej księgarnii

Oceny książki Proroctwo pszczół

OPINIE i DYSKUSJE o książce Proroctwo pszczół

ig: ksiazkowyduet

Kiedy milknie brzęczenie pszczół, świat przestaje oddychać.

René Toledano, profesor historii z Sorbony, nie spodziewał się, że jego naukowe eksperymenty z regresyjną hipnozą staną się biletem nie tylko w przeszłość, ale i w… przyszłość.

Przyszłość, która jest jak koszmar – świat ogarnięty chaosem, głodem i wojną. Cywilizacja chwieje się w posadach, a powodem nie jest żadna bomba, żaden wirus… lecz wyginięcie pszczół.

W samym sercu tej apokalipsy kryje się proroctwo templariuszy – księga, która może odwrócić losy ludzkości. Toledano wyrusza w podróż przez wieki i kontynenty, ścigany przez czas, własne wątpliwości i ludzi, którzy zrobią wszystko, by prawda nigdy nie ujrzała światła dziennego.

„Proroctwo pszczół” to powieść, która wciąga jak miód w słońcu – gęsta, złota, niepokojąco słodka.

ig: ksiazkowyduet

Kiedy milknie brzęczenie pszczół, świat przestaje oddychać.

Rene jest profesorem historii na Sorbonie. Jednak zanim zaczął tam pracę, był hipnotyzerem. Dzięki sesjom potrafił przenieść się w czasie do swoich poprzednich wcieleń. Jednak pewnego dnia postanawia, kierowany ciekawością zobaczyć przyszłość. To, co widzi, nie podoba mu się. Ludzkość jest w czasie trwania III WŚ, panuje głód, straszny gorąc, a pszczoły wyginęły. Jednak rozmawiając ze sobą z przyszłości, dostaje wskazówkę. Ma odnaleźć książkę, „Proroctwo pszczół”. Ona ma dać odpowiedź na to jak powstrzymać wojnę. Szukając tej księgi łączy siły z profesorem. Razem cofają się w czasie, by odnaleźć ratunek dla przyszłości. Co odnajdą? Czego się dowiedzą?

Jest to ciekawa książka łącząca w sobie nie tylko wątki fantastyczne ale także historyczne czy przygodowe. Jest to interesujące połączenie. Ja bardzo lubię historię oraz jej mieszanie w książkach, oczywiście o ile robi się to umiejętnie.
Pierwszy raz spotykam się z takim połączeniem. Ja co prawda osobiście nie wierzę w działanie hipnozy, to jednak tu jest bardzo ciekawie wykorzystany ten motyw. Autor przedstawia nam bowiem ciekawe rozwiązanie, my wszyscy mamy maszynę do podróży w czasie. Znajduje się ona w naszych umysłach.
Oczywiście o ile wierzysz w hipnozę oraz w teorie poprzednich wcieleń. Ale tak umiejętnie przedstawił nam wątki historyczne, że miejscami można faktycznie w to uwierzyć. W to, że istnieje taka możliwość. Mamy więc tu fantastyczną podróż w czasie. Groźbę wyginięcia ludzkości, świata oraz kolejną wojnę. Ale by było jeszcze ciekawiej, tajemniczą przepowiednię. Jest więc walka o uratowanie świata, nie tylko przed wojną, ale głodem, gorącem i wyginięciem.
Dzięki tym podróżom w czasie poznajemy, jak mogło wyglądać życie podczas wypraw krzyżowych. Jak to się stało, że został założony zakon templariuszy oraz wyjaśnienie ich potęgi i bogactwa. Autor bardzo ciekawie nam to wszystko przedstawił. Widać też, że autor bardzo się postarał, rysując nam tło historyczne. Wydaje się ono stworzone bardzo realistyczne.
Akcja, cóż ona jest różna. Miejscami faktycznie jest szybka a miejscami, cóż zwalnia i mamy trochę naukowy a trochę ekologicznych przemyśleń.
Bohaterowie, ciężko mi jednoznacznie określić czy mi się podobali, czy nie. Miejscami tak, a miejscami śmieszyło mnie ich ego itp. zachowanie.
I choć ma swoje minusy, np. zakończenie do nich należy. Jak dla mnie, tak jakby autor nie do końca miał pomysł jak to zakończyć. To jednak bardzo przyjemnie spędziłam z nią czas, oraz dobrze się z nią bawiłam. Nie żałuję, że sięgnęłam po nią. A, jeszcze najważniejsze i tu nie jest to fikcją. Pszczoły są bardzo ważne dla naszego środowiska, nas samych. Ważne jest, by dalej nam one dobrze funkcjonowały, bo jak ich zbraknie, to cały świat dosłownie się zawali.

33 letni Rene Toledano i jego partnerka Opale Etchegoyen na pływającej barce stworzyli teatr Puszka Pandory w którym przy pomocy hipnozy podczas seansów zbiorowych wprowadzają widzów w stan medytacji sterowanej ułatwiając im odwiedzać przeszłe i przyszłe egzystencje czyli swego rodzaju podróże w czasie.
Podczas takiego seansu Rene poznaje świat za 30 lat. Jest on skazany na powolną agonię, przeludniony, w przededniu III wojny światowej i pełny wszechobecnego głodu. Wybawieniem dla świata jest wiadomość zawarta w książce z XII wieku p.t.„Proroctwo pszczół” autorstwa rycerza krzyżowego spod Jerozolimy.
Wykorzystując swoją wiedzę i hipnozę regresyjną oraz predykcyjną Rene stara się zmienić świat powracając do swoich wcześniejszych wcieleń.
Świetny pomysł, umiejętnie zbudowane uniwersum i niezbyt wartka akcja poprzedzone rzetelnym researchem źródeł historycznych mieszają się z intelektualnymi dłużyznami na tematy geopolityczne, naukowe oraz wywody związane ze zmianami klimatycznymi ostatecznie dają w ręce czytelnika książkę SF o podróżach w czasie Indiany Jonesa. Wielkim minusem jest zakończenie, które wygląda jakby autorowi nagle skończyły się pomysły na kontynuację narracji.

Podczas takiego seansu Rene poznaje świat za 30 lat. Jest on skazany...

95 użytkowników ma tytuł Proroctwo pszczół na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Proroctwo pszczół na półkach dodatkowych

Bernard Werber
Bernard Werber
Bernard Werber– jeden z najpopularniejszych współczesnych pisarzy francuskich. Urodził się w 1961 roku w Tuluzie. Od wczesnego dzieciństwa wykazywał zainteresowania humanistyczne i przyrodnicze. Ukończył Wyższą Szkołę Dziennikarstwa w Paryżu, studiował też prawo oraz kryminologię w Tuluzie. Po otrzymaniu nagrody dla najlepszego młodego reportera fundacji News wyjechał na stypendium na Wybrzeże Kości Słoniowej, gdzie, zafascynowany cywilizacją mrówek, badał ich życie i zwyczaje. W latach 1984-1990 prowadził rubrykę naukową w „Nouvel Observateur”. W 1991 wydał Imperium mrówek, które sprzedały się w nakładzie pięciu milionów egzemplarzy we Francji i w kolejnych dziesięciu w pozostałych częściach świata. Kolejne części trylogii: Dzień mrówek i Bunt mrówek spotkały się z równie spektakularnym sukcesem. Na podstawie słynnego cyklu powstała sztuka teatralna, opowiadania, komiksy i filmy krótkometrażowe.

Cytaty z książki Proroctwo pszczół