Kocia Szajka i gondola przemytników

- literatura dziecięca
- Kocia Szajka (tom 7)
- 2023-09-27
- 2023-09-27
- 9788326841910
Przybij piątkę Kociej Szajce i daj się porwać detektywistycznej przygodzie!
Tej jesieni miłość unosi się w powietrzu… Korzystając z romantycznej aury, Kocia Szajka pakuje walizki i rusza do Wenecji, włoskiego miasta poprzecinanego kanałami. W planach są karnawałowe zabawy i popijanie kotoccino. Tymczasem Wenecja wita koty poważną sprawą kryminalną. Z palazzo del Monte ktoś wykrada drogocenne księgi i przemyca je za miasto. Koci detektywi podejmują śledztwo. Czy w sprawę zamieszana jest mafia czarnych myszy? Kim jest Ratto Rossini? I co oznacza pusty rękaw karnawałowego płaszcza? Do jasnej myszery, włoska draka rozkręca się na dobre!
Kup Kocia Szajka i gondola przemytników w ulubionej księgarni
Oceny książki Kocia Szajka i gondola przemytników
192 użytkowników ma tytuł Kocia Szajka i gondola przemytników na półkach głównych- Przeczytane 151
- Dla dzieci 8
- 2024 7
- 2025 5
- 2023 5
- Literatura dziecięca 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kocia Szajka i gondola przemytników
Nie nudzi mi się: lekka , łatwa, przyjemna i zabawna
Nie nudzi mi się: lekka , łatwa, przyjemna i zabawna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW kolejnej części przygód Kociej Szajki przez zupełny przypadek i za małą sprawą pewnej kociej miłości trafiamy do Wenecji. Miasta, gdzie ulice stanowią kanały, a zamiast samochodów stosuje się gondole. W Wenecji trwa karnawał, zatem koty się nie nudzą. Pewnego jednak wieczoru stają się świadkami dziwnego zdarzenia. Dwóch podejrzanych osobników za pomocą gondoli wywozi z pałacu del Monte drogocenne księgi. W jakim celu i dokąd? Szybko okazuje się, że była to zwykła kradzież. Szajka wkracza do akcji wraz z pomocą włoskich służb i z pewnością bardzo szybko trafi na ślad złoczyńcy. Zatem udanej lektury.
W kolejnej części przygód Kociej Szajki przez zupełny przypadek i za małą sprawą pewnej kociej miłości trafiamy do Wenecji. Miasta, gdzie ulice stanowią kanały, a zamiast samochodów stosuje się gondole. W Wenecji trwa karnawał, zatem koty się nie nudzą. Pewnego jednak wieczoru stają się świadkami dziwnego zdarzenia. Dwóch podejrzanych osobników za pomocą gondoli wywozi z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomandos oświadczył się Loli i marzył o weselu w Wenecji. Któryś z kotów zarezerwował bilety, zanim Lola się zgodziła, a Komandos poinformował, ze chodziło mu o Wenecję Cieszyńską. Koty jednak pojechały do Włoch, a tam oczywiście trafiły na sprawę kryminalną. Otóż skradzione zostały drogocenne książki, a złoczyńcy poruszają się gondolami i noszą maski doktora dżumy. Kocia szajka nie poddaje się jednak.
Trochę zmieniona sceneria, nowy koci bohater, kolejne przestępstwo... Miło i przyjemnie, nawet sensownie. Jakoś wciąż nie mogę się skupić na treści (słuchamy w czasie jazdy samochodem),ale córka jest bardzo zadowolona i od razu po skończeniu włącza kolejną część.
Komandos oświadczył się Loli i marzył o weselu w Wenecji. Któryś z kotów zarezerwował bilety, zanim Lola się zgodziła, a Komandos poinformował, ze chodziło mu o Wenecję Cieszyńską. Koty jednak pojechały do Włoch, a tam oczywiście trafiły na sprawę kryminalną. Otóż skradzione zostały drogocenne książki, a złoczyńcy poruszają się gondolami i noszą maski doktora dżumy. Kocia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię kocią szajkę i jak podróżuje. Ja nie czytam 1 książki na dzień ale tak mi się spodobała że w 1 dzień przeczytałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i stało się, wzięłam się za bary z długo już oczekującymi na pomniejszej hałdce zagłady pozycjami... i oczywiście, padło na coś, co pewnie zaskoczy wszystkich wokół, patrząc na to, co zwykle czytam, no ale, bywa. Zmierzyłam się bowiem z... książkami dla dzieci, a dokładniej z czterema pozycjami z serii o przygodach Kociej Szajki, czyli, gdyby ktoś nie wiedział, przygodach grupy kocich detektywów pochodzących, a to ciekawe, z mojej rodzinnej miejscowości. Obojętnie nie mogłam przejść - i choć "Klątwa starego kina" kończy przygodę kotów z Cieszynem, to jednak z przyjemnością śledziłam ich losy i bawiłam się przednio, z rozbawieniem śledząc przygody rozbrykanych kociaków. A ponieważ książeczki są naprawdę cieniutkie, zawierają potężną dawkę obrazków, tym bardziej, błyskawicznie je pochłonęłam w jedno popołudnie... (Poniższa opinia dotyczy czterech kolejnych tomów, o numerach od 6 do 9!) Zapraszam!
No i stało się, wzięłam się za bary z długo już oczekującymi na pomniejszej hałdce zagłady pozycjami... i oczywiście, padło na coś, co pewnie zaskoczy wszystkich wokół, patrząc na to, co zwykle czytam, no ale, bywa. Zmierzyłam się bowiem z... książkami dla dzieci, a dokładniej z czterema pozycjami z serii o przygodach Kociej Szajki, czyli, gdyby ktoś nie wiedział,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo mi się podobała.
Uwielbiam gdy Kocia Szajka podróżuje.
Książka bardzo mi się podobała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam gdy Kocia Szajka podróżuje.
Muszę przyznać, że ten tom przygód Kociej Szajki był zaskakująco ciekawy. Historia kryminalna w Wenecji całkiem ciekawa. Młody słuchał z zapartym tchem, a potem jeszcze przed zaśnięciem ciągle dopytywał o szczegóły z książki. Warto przeczytać, jeśli chce się zachęcić młodych do czytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem koty lecą do Wenecji choć podobno mają swoją własną w Cieszynie :)
Tym razem koty lecą do Wenecji choć podobno mają swoją własną w Cieszynie :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo najbardziej romantyczna część, jak do tej pory. Od początku było wiadomo, że Komandos i Lola maja się ku sobie. Musiał być grande finali. Oglądaliście "Śmierć w Wenecji"? No, to poza miejscem akcji "Gondola przemytników" nie ma nic wspólnego z tym filmem. Chociaż momentami odnajdowałem klimat z filmu "Duchy w Wenecji". Dokładniej byłoby "złodzieje w Wenecji". Pechowo dla nich Kocia Szajka akurat się tam wybrała i sprawę nakryła ogonami.
Najbardziej lubię gdy fabuła ma miejsce w Cieszynie. Podobnie jak autorka jestem rozsmakowany w klimacie małych miasteczek. Tutaj akcja tylko kończy się i zaczyna w Cieszynie, który też (oho, podobnie jak Szczecin!) ma swoją małą Wenecję.
Wygląda też, że do Szajki dołączył nieletni Precelek. Tutaj warto zwrócić uwagę, że jego przygody utworzyły nową serię. W "Gondoli" autorka przypomina jego przygodę z tramwajem.
A co się przytrafiło Poziomce! Najpierw myślałem, że ilustratorka pomyliła się, ale nieee, wszystko ma związek z fabułą. Genialne!
To najbardziej romantyczna część, jak do tej pory. Od początku było wiadomo, że Komandos i Lola maja się ku sobie. Musiał być grande finali. Oglądaliście "Śmierć w Wenecji"? No, to poza miejscem akcji "Gondola przemytników" nie ma nic wspólnego z tym filmem. Chociaż momentami odnajdowałem klimat z filmu "Duchy w Wenecji". Dokładniej byłoby "złodzieje w Wenecji"....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ każdym kolejnym tomem Kociej Szajki moje wewnętrzne dziecko tylko rośnie, a ten tutaj to już w ogóle przebił wszystko. Żebym ja się tak fascynowała miłościami bohaterów książek wiekowo odpowiednich dla mnie... PŁONĘ JAK POCHODNIA, bo Komandos i Lola wzięli ślub, wspaniała wieść (taka wysoka ocena jest właśnie z tego powodu). Już? To do rzeczy. Akcja przenosi się z dobrze znanego nam Cieszyna do Wenecji, gdzie grasują przemytnicy, pod osłoną nocy kradnąc cenne zbiory. Chciałoby się powiedzieć, że ich niecne występki ujdą im płazem, bo działają późno (nic nie widać),poruszają się po wodzie (brak śladów) i mają przebrania (maski Doktora Plagi robią robotę). Nic bardziej mylnego! Nie takie numery z Kocią Szajką, której towarzyszy Dante - w mig poradzili sobie ze sprawą. Naprawdę super tom, nie mogę się doczekać kolejnych. Szczerze polecam.
Z każdym kolejnym tomem Kociej Szajki moje wewnętrzne dziecko tylko rośnie, a ten tutaj to już w ogóle przebił wszystko. Żebym ja się tak fascynowała miłościami bohaterów książek wiekowo odpowiednich dla mnie... PŁONĘ JAK POCHODNIA, bo Komandos i Lola wzięli ślub, wspaniała wieść (taka wysoka ocena jest właśnie z tego powodu). Już? To do rzeczy. Akcja przenosi się z dobrze...