Wiosna

2023-07-31

Kup Wiosna w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wiosna

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiosna

Dziś przychodzę do Was z kolejną bardzo ciekawą historią, która mnie mocno zaintrygowała i z wielką niecierpliwością czekam na kontynuację, która ukaże się już latem tego roku. Już teraz sporo się działo, a zakończenie zostawiło mnie z otwartą buzią na kilka dobrych minut, ciekawa jestem, jak Autorka poprowadzi dalej tę historię i poradzi sobie z tak wysoko zawieszoną poprzeczką...
Czy miłość między nastolatką, wchodzącą dopiero w dorosłość a dojrzałym mężczyzną ma szansę na przetrwanie? Czy taki układ może się sprawdzić i nie pociągnie za sobą ofiar? Jak bardzo pragnienie zemsty może zaślepić pogląd na całą sytuację? Czy zawsze warto walczyć o szczęście, wiedząc, jaka będzie za nie cena? Kto okaże się sprzymierzeńcem, a kto wrogiem skłóconych stron? Tego już Wam nie zdradzę, bo odpowiedzi na wszystkie te pytania odnajdziecie w książce. Nie będę też opisywać ponownie fabuły, bo już sama Autorka sporo zdradza, a ja nie chciałabym Wam czegoś przez przypadek zaspojlerować, i odebrać przez to przyjemności z poznawania i odkrywania tej historii. Zaznaczę tylko, byście mieli pod ręką zapas chusteczek, bo bardziej wrażliwym osobom, mogą być one potrzebne...

Książkę czyta się bardzo dobrze, jest ona naprawdę wciągająca, zapewniająca sporo emocji, a obserwowanie rodzących się relacji między bohaterami, pozwala łatwo odnaleźć w nich cząstkę siebie, przez co łatwiej jest się z nimi, choć w części utożsamić, zrozumieć ich wybory, rozterki i motywy, które nimi kierują. Bohaterowie są niejednoznaczni, każdy z nich posiada swoje wady i zalety, ale dzięki temu są oni naprawdę realni, barwni, nie są przekoloryzowani i "pasują" do swojego wieku. Autorka genialnie poprowadziła relacje pomiędzy dziećmi a rodzicami, doskonale uwypuklając to, z czym muszą się mierzyć na co dzień nastolatkowie, i to, że rodzic zawsze postawi dobro dziecka, ponad swoje (przynajmniej, jeśli w rachubę nie wchodzą uczucia do tych samych osób).
Akcja powieści nie pędzi na złamanie karku, ale w kilku momentach potrafi zaskoczyć, wywołać uczucie niepokoju co do dalszych losów postaci, współczucie, a nawet złość, ale mimo to płynie się przez tę historię na jednym wdechu. Nim się obejrzycie, będziecie dobijać do końca i zastanawiać się co dalej...

Książka została wydana w formie e-booka, ale dostępna jest w kilku księgarniach internetowych (chociażby Empik- 10 zł) w bardzo atrakcyjnych cenach, więc myślę, że to kolejny bardzo dobry argument, by po nią sięgnąć i dać się porwać w świat uczuć i skrajnych emocji.

Czy polecam?
Zdecydowanie tak. Bardzo fajna pozycja, pokazująca, że uczucia nie znają granicy wieku, a każdy człowiek chce kochać i być kochanym. Przyjemna lektura, dosłownie na raz. Z niecierpliwością czekam na kontynuację.

Jasmeen Kaur Sindal "Wiosna"

Ależ ta historia była cudna :)

Sara jest najlepszą uczennicą w klasie maturalnej. A po szkole zatraca się w książkach lub razem z mamą robią sobie seanse filmowe, bądź też maratony serialowe :)
Pewnego dnia podczas szkolnego turnieju piłki nożnej, szkolna gwiazda, a tym samym najprzystojniejszy chłopak w szkole, doznaje kontuzji. Zostaje uziemiony w gipsie, w domu na dłuższy czas. Na prośbę wychowawczyni, Sara ma odwiedzać Michała i pomagać mu w nadrabianiu zaległości.

Dziewczyna bardzo stresuje się tym spotkaniem, ale by nie zawieść nauczycielki, idzie do domu chłopaka.
Niestety, ale Michał nie jest zainteresowany uzupełnianiem lekcji. Woli grać na konsoli. Sara nie daje się zbyć i zmusza chłopaka, do wspólnej nauki. Jest odporna na urok Michała. Do czasu, gdy podczas jednej z wizyt, poznaje Edwarda, ojca Michała. Jej serce zaczyna wtedy szybciej bić, a motyle w brzuchu, zwariowały.
Co więcej, Edward również zdaje się być pod urokiem dziewczyny.
Niestety sprawy się troszkę komplikują, gdy Michał, za wszelką cenę, chce zdobyć serce dziewczyny.

Czy Sara da szansę Michałowi?
Czy może odda swoje serce dużo starszemu Edwardowi?
Czy dojdzie do rywalizacji o względy Sary między ojcem i synem?

Książkę przeczytałam jednym tchem. Ciężko było się od niej oderwać.
Tak jak wiosna budzi do życia przyrodę, tak też między bohaterami tej historii, budzi się uczucie. Uczucie delikatne i nieśmiałe.
Miło było śledzić, ten etap zatracenia się w miłości Sary.

Bardzo podobała mi się relacja między Sarą, a jej mamą. To nie jest typowa relacja rodzic-dziecko, one są dla siebie prawdziwymi przyjaciółkami. Mówią sobie o wszystkim, nie ma u nich tematów tabu. Chętnie spędzają ze sobą czas i dużo rozmawiają. Sara z przyjemnością wychodzi na miasto z mamą i jej przyjaciółkami. Można im tylko pozazdrościć takiej pięknej relacji.

Z drugiej zaś strony mamy relację ojciec-syn i tu nie jest już tak kolorowo.
Edward nie wie za dużo, o tym co się dzieje u syna, a Michał nie wtrąca się w życie prywatne ojca.

Mam wrażenie, że Michał traktuje ojca jak swojego "służącego", którego obowiązkiem jest zaspokojenie wszelkich zachcianek syna.

Czytałam w napięciu, co się jeszcze wydarzy w życiu bohaterów. Kogo wybierze Sara, aż doszłam do końca i "wybuchła bomba". Co za emocje, a teraz pozostało wyczekiwanie drugiego tomu.

Cieszę się, że mogłam poznać tę historię. Polecam Wam bardzo serdecznie, jest to idealna historia na weekendowy relaks.

Dziękuję Autorce za podesłanie mi książki w wersji PDF.
A teraz czekamy na kontynuację :)

Jasmeen Kaur Sindal "Wiosna"

Ależ ta historia była cudna :)

Na półkach: , , , ,

Dziś w końcu opowiem o pewnej książce, a właściwie eBooku, który umilał mi ubiegły tydzień.

Pamiętacie na pewno zapowiedź, wielu z Was nie mogło się doczekać aż w końcu opowiem o swoich wrażeniach z lektury.

Kto z Was też już tęskni za wiosną? 🥹

Sara jest typową kujonką, dla której najważniejsze są wyniki w nauce. Nie rozumie fenomenu częstych imprez zakrapianych alkoholem. Fakt faktem, nikt jej na takie nie zaprasza, bo po pierwsze jest nudziarą a po drugie ma niską samoocenę z powodu swojej wagi.

Kiedy jej kolega z klasy, Michał, doznaje poważnej kontuzji, nauczyciele proszą dziewczynę o to, by kilka razy w tygodniu odwiedzała chłopaka i pomagała mu w lekcjach.
Nie da się ukryć, że jest on jednym z najprzystojniejszych maturzystów i Sara ma nadzieję, że dzięki wspólnej nauce, ten zwróci na nią uwagę i coś między nimi rozkwitnie.
Plany krzyżuje niespodziewane spotkanie z tatą Michała, Edwardem, który okazuje się być totalnie najseksowniejszym księgarzem na świecie.

Z powodu dużej różnicy wieku, starają się ugasić swoje wzajemne pragnienie, jednak nie jest to takie proste.

Co wyniknie z tej zagmatwanej sytuacji?
Czy Michał w końcu zakocha się w Sarze?
Czy może Sara zdecyduje się oddać serce Edwardowi, nie bacząc na przeciwności?
Jeśli tak, to jak Edward wyjaśni synowi związek z jego koleżanką z klasy?

Jeśli chcecie poznać odpowiedzi na powyższe pytania, zdecydowanie powinniście przeczytać tę książkę.

Dodam od siebie kilka słów.
"Wiosna" pojawiła się na rynku tylko i wyłącznie w formie ebooka. Autorka zdecydowała się wydać go bez pomocy żadnego wydawnictwa.
Minusem, na który zwrócicie uwagę czytając, jest bardzo słabo przeprowadzona korekta. Błędów nie jest jakoś bardzo dużo, ale sam fakt, że się pojawiają mogą zaważyć na Waszym odbiorze książki. Dlatego też z tego miejsca proszę o wyrozumiałość, nie każdy jest w stanie przy pierwszej książce pozwolić sobie na fachową korektę oraz redakcję swojej publikacji.

Co do fabuły, szczerze przyznam, że bardzo wkręciłam się w tę historię, przeczytałam ją bardzo szybko i z ogromną przyjemnością.
Różnica wieku jest czymś, co lubię od czasu do czasu napotkać, choć tutaj jest to ekstremalne.
Mam nadzieję, że zaciekawiłam Was pytaniem jak zareaguje syn na ewentualny związek ojca z jego koleżanką z klasy.
Ten wątek został bardzo dobrze dopracowany.

Warto wspomnieć, że jest to książka typowo na jeden raz, jako odskocznia od codzienności i nie będzie zaprzątać więcej Waszych myśli. Nie wymaga dogłębnych analiz, ani dokładnego śledzenia tekstu, stąd też moja polecajka, idealnie sprawdza się w trasie, w drodze powrotnej do domu, bądź, gdy macie chwilową przerwę.
Możecie kupić ją w bardzo atrakcyjnej cenie (za 10 zł !!!!) na Empiku. Serdecznie zachęcam!

Pozdrawiam

/We współpracy z Jasmeen Kaur Sindal/