Poruszeni. Awans i emocje w socjalistycznej Polsce

- historia
- Seria Historyczna [Krytyka Polityczna]
- 2023-08-30
- 2023-08-30
Poruszeni. Awans i emocje w socjalistycznej Polsce przywracają pamięć o doświadczeniu mobilności społecznej, elektryzującym temacie debaty publicznej okresu PRLu. Po II wojnie światowej miliony Polek i Polaków doświadczyły awansu społecznego. I choć obietnica wyeliminowania klasowych hierarchii składana przez socjalistyczne państwo nie została zrealizowana, to przez kolejne dekady mapa społeczna podlegała nieustannym przeobrażeniom i negocjacjom.
W tej fascynującej książce autorka przygląda się niezwykłemu zbiorowi tekstów i filmowych obrazów interpretowanych jako „socjalistyczne opowieści awansu”. Ich autorki i autorzy na bieżąco próbowali rejestrować i poddawać analizie mechanizmy mobilności społecznej i silne emocje towarzyszące przemianie tożsamości. Radość i lęk, duma i wstyd, gniew, poczucie odrzucenia, nadzieja, wdzięczność – poruszenie.
Kup Poruszeni. Awans i emocje w socjalistycznej Polsce w ulubionej księgarni
Oceny książki Poruszeni. Awans i emocje w socjalistycznej Polsce
237 użytkowników ma tytuł Poruszeni. Awans i emocje w socjalistycznej Polsce na półkach głównych- Chcę przeczytać 188
- 2023 4
- 2024 4
- Historia 3
- 2025 1
- Niesamowite książki 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poruszeni. Awans i emocje w socjalistycznej Polsce
Proszę Państwa, Wysoki Sądzie, to jest książka kulturoznawcza, a w przeważającej części – filmoznawcza. Jeśli szukaliście tutaj historii, socjologii czy psychologii – zbłądziliście. Wybrane zjawisko, czyli awans społeczny w PRL, można było zbadać w oparciu o źródła historyczne i analizy społeczne. Tymczasem Magda Szcześniak "bada je" za pomocą analiz filmowych i literackich. To nieporozumienie! Analiza wytworów kultury, które powstały w ramach obowiązującego wówczas systemu – represyjnego, opartego na kontroli i propagandzie – ujawnia nam przede wszystkim mechanizmy działania tegoż systemu, a nie rzeczywiste procesy społeczne. Takimi wytworami kultury były zarówno teksty przesyłane na konkursy pamiętnikarskie, do których Szcześniak bardzo często się odwołuje, jak i filmy i seriale dopuszczone do produkcji w okresie PRL (analiza tychże stanowi większość treści książki). Po przeczytaniu całości nadal nie wiem nic o tytułowym awansie i emocjach. Ale mam za to listę interesujących filmów i seriali do obejrzenia – chociaż tyle.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF... bardzo ciężko się czyta, cięzko napisane, bardziej jako podręcznik na studia czy coś tego rodzaju... mimo, że podobne tematy bardzo mnie interesują, nie byłam w stanie przebrnąć dalej niż 12% w miesiąc
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężka książka. Wartościowa ale wymagająca.
Ciężka książka. Wartościowa ale wymagająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe spostrzeżenia dotyczące ilustracji awansu społecznego głównie w literaturze filmowej i serialowej PRL, chociaż moim zdaniem zbyt długa i można by pominąć niektóre kwestie bez straty dla treści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat opracowania wpisuje się w modny nurt tzw. ludowej historii Polski. Zagadnienie powojennego awansu, wplecione w życiorysy pokaźnej części społeczeństwa opisane i przeanalizowane przez autorkę w oparciu o tzw. pamiętniki chłopów (ciekawe źródło, nazwijmy je archiwalnym) oraz w oparciu o literaturę piękną (powieści tzw. chłopskiego nurtu),filmy, dokumenty i seriale telewizyjne. Te ostatnie streszczane są w książce nazbyt często, z nic nie wnoszącymi detalami. W natłoku tych niemal uciążliwych streszczeń zagubia się momentami autorska narracja, tracimy z oczu wątek główny. Z tego samego powodu lektura całości przyjęła w moim wypadku dość wolne tempo, nazwałabym ją "przemęczoną". Sumując: książka wartościowa, chociaż nieco przekombinowana. Z mojego punktu widzenia zabrakło tego, co tak elektryzuje w "Chłopkach" Kuciel-Frydryszak: historii mówionej, opowieści o awansie opartych na biografiach konkretnych osób, a nie fikcyjnych, modelowych bohaterach powieści, kina i telewizji.
Temat opracowania wpisuje się w modny nurt tzw. ludowej historii Polski. Zagadnienie powojennego awansu, wplecione w życiorysy pokaźnej części społeczeństwa opisane i przeanalizowane przez autorkę w oparciu o tzw. pamiętniki chłopów (ciekawe źródło, nazwijmy je archiwalnym) oraz w oparciu o literaturę piękną (powieści tzw. chłopskiego nurtu),filmy, dokumenty i seriale...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka wzięła na warsztat historię warstwy ludowo-robotniczej (z naciskiem na ludowo) w PRL. Za źródła przyjęła teksty kultury (książki, filmy) oraz pamiętniki z tamtego okresu. Czytając książkę miałem nieodparte wrażenie, że autorka „ugrzęzła” w materiale źródłowym. Długie, niekiedy na kilka stron opisy filmów i seriali mogłyby ustąpić pogłębionej analizie materii awansu. Nie zmienia to faktu, iż temat jest pionierski, a książka pouczająca. Zdecydowanie mogę ją polecić każdemu, komu bliskie są stosunki społeczne w systemie „słusznie minionym”
Autorka wzięła na warsztat historię warstwy ludowo-robotniczej (z naciskiem na ludowo) w PRL. Za źródła przyjęła teksty kultury (książki, filmy) oraz pamiętniki z tamtego okresu. Czytając książkę miałem nieodparte wrażenie, że autorka „ugrzęzła” w materiale źródłowym. Długie, niekiedy na kilka stron opisy filmów i seriali mogłyby ustąpić pogłębionej analizie materii awansu....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka formą niestety zabiła fascynujący temat. Pozostawiła też pytanie, czy książka naukowa musi być aż tak przekombinowana? Zwłaszcza że konkluzje i wnioski są dość oczywiste.