ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać1
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać8
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać446
Społeczeństwo populistów

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2023-06-21
- 2023-06-21
Polityczny cynizm Polaków rośnie w siłę. Czy jesteśmy skazani na populistyczną Polskę? Czy będzie tylko gorzej?
Sławomir Sierakowski i Przemysław Sadura analizują i przepisują najnowszą historię polskiej demokracji. Pokazują jak niespełniona obietnica zbudowania polskiego państwa dobrobytu rozczarowała ludzi do władzy i instytucji. Resentyment zrodzony z niezaspokojonych potrzeb oraz rozpad sfery publicznej wtłoczył ludzi w bańki społeczne i zwrócił ich przeciwko sobie. W tych warunkach zrodził się polityczny cynizm Polaków, który doprowadził do triumfu populizmu.
Czy będzie tylko gorzej? Kto i jak może odebrać wyborców PiS-owi? Autorzy rysują wizję przyszłości, gdy uda nam się wreszcie pokonać populistów. Lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy sprzeciwiają się coraz większej polaryzacji polskiego społeczeństwa.
Kup Społeczeństwo populistów w ulubionej księgarnii
Społeczeństwo populistów
Bardzo potrzebna i cenna publikacja, żeby nie napisać bezcenna. Jeżeli dziwi Cię dlaczego od lat rządzą Tobą ci a nie inni pomimo tego, że robią to co robią i to robią coraz bardziej to sięgnij po tę publikację. Oparta na samym gęstym, czyli badaniach socjologicznych, analiza sytuacji polityczno-społecznej w kraju z naciskiem na przyjrzenie się elektoratowi partii na Pe i eS. Naprawdę warto się oświecić dlaczego ta partia ma takie poparcie i dlaczego, dopóki nie zdarzy się jakaś gospodarcza katastrofa, najprawdopodobniej nadal będzie miała. To co autorom wyszło mnie osobiście nie zaskoczyło, raczej utwierdziło w moim własnym przygnębiającym oglądzie sytuacji. Dobrze wiedzieć, że ów ogląd jest poparty badaniami. Czy kiedykolwiek przestaniemy być mentalnie Europą Wschodnią? Śmiem wątpić. Po tej lekturze śmiem jeszcze bardziej. Polecam! Tak naprawdę, naprawdę.
Oceny książki Społeczeństwo populistów
1226 użytkowników ma tytuł Społeczeństwo populistów na półkach głównych- Chcę przeczytać 618
- 2023 34
- 2024 17
- Legimi 15
- Polityka 12

Cytaty z książki Społeczeństwo populistów
Można odnieść wrażenie, że jedyne, co przeszkadzało Jarosławowi Kaczyńskiemu w PRL-u, to to, że nie dane mu było stać na jego czele.
Może więc zamiast szukać właściwej teorii populizmu należy odwrócić perspektywę i przestać koncentrować się na politykach, a zacząć tak nazywać obywateli? W końcu populizm, nawet z nazwy, jest odwróceniem kierunku uprawiania polityki, koślawą demokratyzacją. Nie przypadkiem populiści zajmują się atakiem na liberalizm, a nie demokrację. Liberalizm wymaga współpracy, zaangażowania, gotowości do poświęcenia (naprzykład gdy trzeba wyjść na ulicę w obronie prawa),konsekwencji i uwagi, a przede wszystkim zaufania. Tam, gdzie te wartości i ta tradycja są słabo zakorzenione, populizm nie napotyka granic.
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Społeczeństwo populistów
Brzydko się ta książka wyborcza zestarzała, a tylko 3 lata minęły.
- za podsycanie emocji społecznych odpowiadają rosyjskie trolle i pisoski rząd, a kto zanudził obywateli kolejnymi kryzysami: ekonomicznym, uchodźczym, inflacją itd itd... w 2026 mamy tylko jeden kryzys - prezydencki. Sierakowskiego z kolegą za długo badali tych niezaszczepionych populistów.
Podsumowując książka dwóch populistów. Jeżeli faszyzm jest reakcją na niespełnione obietnice przegranej rewolucji to autorzy popierając naszą "demokratyczną, rewolucyjną" opozycję utorowali drogę do zwycięstwa faszyzmu w Polsce.
Brzydko się ta książka wyborcza zestarzała, a tylko 3 lata minęły.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- PiS nie musi martwić się konsekwencjami swojej tragicznej polityki fiskalnej bo "wcześniej zdąży z zamknięciem systemu autorytarnego" - złoto
Książka ciekawa, ale ciężko się ją czyta.
Książka ciekawa, ale ciężko się ją czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo towarto to przeczytać, dość dobra analiza społeczeństwa polskiego, choć momentami pobieżna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFragmenty związane z badaniami, sondażami i wywiadami - rzeczowe i konstruktywne, zaś w tych bardziej oceniających i wartościujących czuć liberalne poglądy i uprzedzenia autorów. Całość rzetelna i dogłębna, interesująco podana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPisana przez osoby o lewicowych poglądach co miejscami jest widoczne, nie mniej książka nie tylko nie pogłębia podziału w społeczeństwie co wręcz wykonuje świetną robotę na rzecz przedstawienia wyborców PiS-u jako ludzi podejmujących racjonalne w ich sytuacji wybory i pozwala lepiej zrozumieć podłoże sukcesów tej partii w ostatnich latach. Opublikowana przed wyborami parlamentarnymi w roku 2023 pozostaje nadal aktualna, co bowiem może zmienić się w Polskiej polityce przez 2 lata.
Pisana przez osoby o lewicowych poglądach co miejscami jest widoczne, nie mniej książka nie tylko nie pogłębia podziału w społeczeństwie co wręcz wykonuje świetną robotę na rzecz przedstawienia wyborców PiS-u jako ludzi podejmujących racjonalne w ich sytuacji wybory i pozwala lepiej zrozumieć podłoże sukcesów tej partii w ostatnich latach. Opublikowana przed wyborami...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł może trochę na wyrost, ale poza tym całkiem ciekawa i wnikliwa analiza stosunków społeczno-politycznych w współczesnej (do roku 2023) Polsce na tle innych państw.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezwykle ważna, dla naszej obecnej sytuacji politycznej książka. Świetnie rozkłada na części polskich populistów, ale także, a właściwie przede wszystkim wyborców. Oprócz wyników badań znalazł się tu całkiem ciekawy rozdział filozoficzny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że to książka ważna i warta przeczytania. Diagnozy bazujące na badaniach opinii publicznej w kilku tematach zmieniły moją perspektywę i rozbiły kilka nieoczywistych uproszczeń obrazu rządów PiSu, które zostały wykreowane w mojej głowie.
Zdecydowanie najlepszym elementem książki jest opis i charakterystyka wyborców PiS i grup wyborców w ogólności. Pokazuje w jaki sposób Polacy patrzą na politykę, czego oczekują od rządzących i na jakiej podstawie podejmują decyzje.
Najgorszym jest niestety całkowite skupienie się na populizmie w kontekście PiSu, pomijając grzechy drugiej strony. Ten aspekt książki wydaje mi się bardzo wyrachowany i agitatorski, mający na celu wybielić jedną stronę sporu, a pogrążyć drugą. Szczególnie wada ta jest widoczna po tym, jak słabo te elementy książki zestarzały się już w nieco ponad rok po publikacji.
Mimo wszystko polecam, ale nie jako lekturę, do której podchodzi się bezkrytycznie. Zawiera sporo nadinterpretacji, jest też momentami mocno publicystyczna (mimo ciągłego podkreślania, że skupia się na wnioskach z badań) ze skrzywieniem w bardzo jasno widocznym kierunku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie najlepszym elementem książki jest opis i charakterystyka wyborców PiS i grup wyborców w ogólności. Pokazuje w jaki...
Analiza zachowań politycznych Polaków oparta na dokładnych badaniach. Jaką telewizję oglądają wyborcy danej partii najczęściej. Co jest najważniejsze w ich wyborach Politycznych
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiecie co? Ta książka zaczyna się od pis. Później dalej jest o pis. A później jest więcej pisu.
A gdzie miejsce na ten tytułowy populizm? Albo na "społeczeństwo populistow"?
Cóż, wszystko co związane z pisem (politycy i ich elektorat) to oczywiście populiści. Bo przecież inne partie polityczne nie mają nic z populizmem wspólnego. A tak w ogole: no bo pis.
Wybór źródeł? Gazeta wyborcza. Krytyka polityczna. Tnv24.
Hm, niezwykle marny przekroj jak dla prof.UW - czyli z założenia naukowca.
Panowie pokazują jak bardzo gardzą wsią (ostro brechtłam na początku, gdy autorzy napisali, że na wsi demokracja liberalna jest słabo zakorzeniona. Czyli co jest na wsi? Monarchia??? Ludzie. Bądźmy poważni!).
Ta książka wygląda jak kolejny spis kompleksów pewnej części społeczeństwa, która musi podbudować swoje ego kosztem innych osób (tutaj wsi i wyborców pisu).
Tak, teraz mamy wszyscy posypać głowy popiołem i wstydzić się za nasze nomen omen DEMOKRATYCZNE wybory sprzed lat.
Podsumowując: po raz kolejny przeciwnicy pisu udowadniają, że nie ma takiej głupiej narracji, której nie spróbowaliby przepchnąć, byleby znaleźć sobie chochoła z którym można walczyć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA gdzie miejsce na ten tytułowy populizm? Albo na "społeczeństwo populistow"?
Wybór źródeł?...