YACHTIE

2023-10-17

Kup YACHTIE w ulubionej księgarnii

Oceny książki YACHTIE

OPINIE i DYSKUSJE o książce YACHTIE

"Ufaj ludziom, ale pamietaj: sól wygląda również jak cukier." (P.C.)

⬇️

"Yachtie"🛳
Autor: @ngdentchev.autorka
Wydawnictwo @wydawnictwomagiaslow

Kinga ma 21lat i beztroskie życie. Nie pracuje, uwielbia spędzać czas na zakupach i z przyjaciółką oraz randkować z chłopakiem. Rozpieszczona przez rodziców dziewczyna, pewnego dnia zastaje w domu wuja i jego kolegę. Nic dziwnego, prawda?

Dostaje propozycje pracy na jachcie, na czas bliżej nieokreślony. Po namowach rodziców oraz trudnej rozmowie z chłopakiem, postanawia wyjechać I odbyć przygodę życia.

Wszystko co związane z pracą jest owiane tajemnicą. Kinga wie niewiele i coraz bardziej jej się to nie podoba. Po przykrym incydencie na bankiecie, postanawia wrócić do domu. Nie jest to takie proste, ponieważ zabrano jej paszport. Z pomocą przychodzi syn szefa.

Czy można mu zaufać?

Do przeczytania tej powieści nie trzeba było mnie namawiać. Książka miała swój debiut w zeszłym roku, ale należy ją nagłośnić. Historia w niej przedstawiona jest przestrogą dla wyjeżdżających za granicę w celu znalezienia pracy. Plusem jest niecodzienna fabuła, gdzie pokazana jest naiwność młodych ludzi. Książka daje wskazówki, by nieostrożność nas nie zgubiła i aby każdą decyzje dokładnie przemyśleć, bo nieodpowiedzialne zachowanie, może stać się lekcją życia, której możemy żałować. "Yachtie" porusza trudne tematy. Znajdziemy tu nie tylko miłość ale i przemoc. Jest tu zaufanie, które jest naturalne i zostaje zniszczone przez najbliższych, czego się najmniej można spodziewać. Ta zdrada boli najbardziej. Fakty zostały napisane bardzo łagodnie ale dosadnie, co chwilami przerażało i mroziło krew w żyłach. Bohaterowie są wiarygodni,dobrze opisani i realni. Od początku nie podobała mi się Kinga. Jej irytująca postawa, naiwność i bycie na garnuszku u rodziców rodziła u mnie gniew, później jej pyskata buźka i Odwaga była potrzebna, a ja zaczęłam jej kibicować i trzymać kciuki. Zakończenie było przyjemne, lecz czuje niedosyt. Książka pełna tajemnic, o naiwności, lęku i walce z przeciwnosciami . Autorka daje w niej złotą radę o zaufaniu, bo mimo wszystko,nie kazdy na nią zasluguje. Chętnie przeczytałabym kontynuację tej historii!🛳

meggi.books

"Ufaj ludziom, ale pamietaj: sól wygląda również jak cukier." (P.C.)

⬇️

"Yachtie"🛳
Autor: @ngdentchev.autorka
Wydawnictwo @wydawnictwomagiaslow

To była ciekawa przygoda wspólnie spędzona z Kingą. Jak początek mi się dłużył, tak jak już tylko doszliśmy do meritum tego co ma się dziać to już było tylko lepiej. Ciekawy pomysł na fabułę i dobre pióro (debiutanckie) sprawiło, że to była przyjemność poznawania dalszych losów naszej bohaterki. Przyznaję, że Kinga jest postacią, która nie przypadła mi do gustu. Irytowała i denerwowała, ale to dzięki temu ta historia w moim odbiorze miała jeszcze większego kopa i wigoru niż jakby miała być dziewczyna cichą, szarą myszką. Końcówki się nie spodziewałam takiej. Zrobiła na mnie wielkie wrażenie i serce po raz kolejny i ostatni szybciej zabiło. (Ps. Wciąż żyję jak coś) Na chłodne wieczory aby spędzić czas przy lekturze, która sprawi, że serce Wam szybciej zabije i będziecie czekali na kolejny rozdział… Yachtie poleca się gorąco.

✨Jakie przesłanie niesie za sobą „Yachtie”?

Kinga wracając do domu napotyka gości swoich rodziców. Zna jedynie swojego wuja Michała, który składa kobiecie pewna propozycję. I to nie byle jaką bo na pracę na jachcie za granicą! Dziewczyna jednak nie do końca jest przekonana, tym bardziej gdy Daniel postanawia oświadczyć się Kindze. Mimo zdziwienia, zgadza się wierząc, że mężczyzna po prostu ją kocha i to kolejny krok w ich relacji.

Jak potoczy się dalej życie kobiety?
Czy będzie takie jak myślała?

Tego dowiesz się jedynie sięgając po książkę 🤭

„Yachtie” jest debiutem autorki. Poznajemy pewną siebie dziewczynę, która w obliczu nowej sytuacji nie do końca potrafi sie odnaleźć. Jej cięty język oraz umiejętność stawiania się innym pomagała jej w… No właśnie, czym? Przetrwaniu kolejnych dni 😏 Praca na statku nie do końca nią jest a ona ma za zadanie wykonywać polecenia, być zupełnie kimś innym i nie dociekać dlaczego.

Książka mnie wciągnęła i byłam bardzo ciekawa jak potoczą się losy głównej bohaterki. Fabuła fajnie przedstawiona, według mnie wszystkie wątki rozwinięte chociaż takie zakończenie że składałam u autorki już wniosek o kontynuację losów Kingi 🤭 Tajemnice, zdrada, kobieta do towarzystwa, nadzieja i miłość - takie określenia przychodzą mi na myśl gdy widzę książkę. Postacie ciekawie wykreowane, jedyne co mi przeszkadzało to nadmiar opisów ale przy debiucie możemy przymknąć na to oko 🤪

✨ Jakie przesłanie niesie ta historia?

Że nawet najbliższym nie można we wszystko wierzyć. Kinga przekonała się o tym boleśnie i zdecydowanie bardziej niż bym przypuszczała…. Chociaż widzę w tej historii coś jeszcze - z każdej beznadziejnej sytuacji da się wybrnąć a dla Kingi taka szansą stał się Jack.

„Yachtie” to książka warta uwagi i spędzonego z nią czasu.

✨Jakie przesłanie niesie za sobą „Yachtie”?

38 użytkowników ma tytuł YACHTIE na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł YACHTIE na półkach dodatkowych

N G Dentchev
N G Dentchev
N G Dentchev to dwudziestosiedmioletnia Koszalinianka, od trzynastu lat zamieszkująca wyspy, początkowo Szkocję, a później Irlandię. Jest mamą dwójki dzieci. Kocha zwierzęta i sama posiada psa rasy border collie i kota. Jej zamiłowanie do pisania zrodziło się już w podstawówce, gdzie najlepszą pracą na języku polskim były opowiadania. Pisze przez całe życie, począwszy od pamiętników, poprzez teksty piosenek, kończąc na powieściach. Pierwszą powieść napisała w 2019 roku, natomiast debiutowała inną propozycją w październiku 2023. W 2024 czekają ją dwie premiery- opowiadanie oraz nowelka. Obie w formie elektronicznej. Z zawodu jest fryzjerką oraz trenerką mentalną.

Cytaty z książki YACHTIE

Dodaj cytat z książki YACHTIE