ZANIM POJAWIŁY SIĘ DINOZAURY niesamowite dzieje Ziemi

Okładka książki ZANIM POJAWIŁY SIĘ DINOZAURY niesamowite dzieje Ziemi autora Krzysztof Poznański, 9788383181165
Okładka książki ZANIM POJAWIŁY SIĘ DINOZAURY niesamowite dzieje Ziemi
Krzysztof Poznański Wydawnictwo: Wilga popularnonaukowa dziecięca
popularnonaukowa dziecięca
2023-07-31
2023-07-31

Kup ZANIM POJAWIŁY SIĘ DINOZAURY niesamowite dzieje Ziemi w ulubionej księgarnii

Oceny książki ZANIM POJAWIŁY SIĘ DINOZAURY niesamowite dzieje Ziemi

OPINIE i DYSKUSJE o książce ZANIM POJAWIŁY SIĘ DINOZAURY niesamowite dzieje Ziemi

Idealne przedstawienie początków Ziemi dla laików! Dużo ilustracji, prosty, ale nie infantylny język i cudna szata graficzna!

Książka skierowana do młodzieży ale mi, człowiekowi dorosłemu, czytało się ją bardzo przyjemnie.
Autor opisuje historię ziemi od powstania planety do pojawienia się pierwszych dinozaurów. Większość uwagi poświęca organizmom żywym ale dostajemy też trochę informacji z geologii i innych dziedzin.
Na pochwałę zasługuje styl. Autor nie infantylizuje swoich czytelników ale też nie podaje na raz zbyt dużej ilości wiedzy. Prowadzi narrację w sposób ciekawy, może wręcz wciągający.
Moją uwagę zwróciło to jak książka jest wydana: dobrej jakości papier, dużo wartościowych ilustracji, zachęcająca do czytania i urozmaicona szata graficzna.
Co na minus?
Dla mnie książka była za krótka i za mało szczegółowa ale rozumiem że materiał został przygotowany dla sporo młodszych czytelników.
Kilku krotne odwoływanie się autora do jego wcześniejszej książki o dinozaurach. Rozumiem że marketing jest dźwignią handlu ale wolał bym trochę subtelniejsze podejście.

Za dużo grzybów w barszczu. Książka ma charakter geo - fizyczny a nie paleontologiczno zoologiczny jak ,, Dinozaury i wielkie ssaki". To generuje problemy kompozycyjne jak i merytoryczne. Autor chciał za dużo materiału zmieścić na podobnej ilości stron. Przez to mam fragmenty ciekawe jak i takie które przypominają podręczniki licealne.

91 użytkowników ma tytuł ZANIM POJAWIŁY SIĘ DINOZAURY niesamowite dzieje Ziemi na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł ZANIM POJAWIŁY SIĘ DINOZAURY niesamowite dzieje Ziemi na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki ZANIM POJAWIŁY SIĘ DINOZAURY niesamowite dzieje Ziemi

Cytaty z książki ZANIM POJAWIŁY SIĘ DINOZAURY niesamowite dzieje Ziemi