Dom pośród sosen

- 2023-08-23
- 2023-08-23
- Katarzyna Matczuk
Maya Edwards jest dwudziestopięcioletnią Amerykanką z gwatemalskimi, irlandzkimi i włoskimi korzeniami. Mieszka ze swoim chłopakiem Danem w Bostonie i choć studiowała kreatywne pisanie, nie może się zebrać do napisania czegokolwiek. Ma też problem z alkoholem, do którego sama przed sobą nie chce się przyznać. Pracuje w centrum ogrodniczym i marzy o przespanej nocy, ponieważ zmaga się ze skutkami odstawienia leku nasennego, który bierze, odkąd jako siedemnastolatka była świadkiem śmierci najlepszej przyjaciółki.
Maya wciąż nie może się pozbierać po tym doświadczeniu. Podobnie jak nie potrafi pozbyć się przekonania, że wie, kto ją zamordował... Postanawia w końcu pojechać do rodzinnego Pittsfield, by uwolnić się od nękających ją demonów przeszłości. Jaką tajemnicę skrywa leśna chata niejakiego Franka? Czy Maya ma rację, obwiniając go o śmierć przyjaciółki? A może cierpi na urojenia? I jak pomoże jej niedokończona książka nieżyjącego już ojca?
Kup Dom pośród sosen w ulubionej księgarni
Oceny książki Dom pośród sosen
220 użytkowników ma tytuł Dom pośród sosen na półkach głównych- Chcę przeczytać 118
- Legimi 9
- Przeczytane 2023 5
- 2023 4
- 2024 3
- Kindle 2
- KRYMINAŁ, SENSACJA, THRILLER 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dom pośród sosen
Lubię takie zaskoczenia. Spodziewałam się przewidywalnego kryminału. Czasem moje wrażenia i wybory, albo uprzedzenia wprawiają mnie w zadziwienie. Rekomendacja z okładki (polecana przez Klub Książki Reese Whiterspoon) sprawiła, że spodziewałam się czegoś zachowawczego, bezpiecznego. Nie obiecywałam sobie wiele. Otrzymałam jednak psychologiczny thriller o świeżej, pomysłowej fabule. I choć wykonanie nie jest idealne, a pomysł niektórym wydaje się naciągany, to czytało się przyjemnie, z odpowiednią dozą niepokoju i chęci poznania rozwiązania. Podobała mi się też warstwa psychologiczna i tempo powieści, bez szybkiej, dynamicznej akcji, co spora część czytelników ocenia negatywnie. Ja doceniam chyba bardziej jej nastrój i nieokreślony niepokój, który towarzyszy lekturze. Nie każdy polubi, ale myślę, że spróbować warto. Jako, że to debiut, wybaczam niedoskonałości i z pewnością sięgnę po inne ksuliążki autorki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam problem z tą książką, bo temat i zamysł niby ciekawy 🤔
W skrócie rysuje sie to tak:
Dziewczyna z małego miasteczka zakochuje się w facecie, (który nie do końca okazuje się tym za kogo się podaje) do tego w przeszlosci ginie jej najbliższa przyjaciółka w ten sam sposób jak pewna kobieta w obecnych czasach a to wszysyko ma związek z Frankiem (czyli facetem w którym kiedyś była zauroczona).
Bohaterka będąc zaniepokojona i dodają 2 + 2 niczym Sherlok Holmes postanawia odkryć prawdę kryjaca się za zabójstwami.
Zaniki pamięci i problemy ze snem,czyli ta czesc psychologiczna książki bardzo mi się podobała, niemniej jednak czytało mi się ją ciężko.
Niedopracowanie , długie, męczące bez sensu zdania czy też opisy, dziwny wątek poematu (totalnie nic nie wnoszący do naszej historii) .
Dla mnie za dużo nieścisłości i niedopracowan, stąd daje wypośrodkowane 5 :)
Mam problem z tą książką, bo temat i zamysł niby ciekawy 🤔
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW skrócie rysuje sie to tak:
Świetna....niby szara rzeczywistość a się okazuje ,że nic nie jest takie jak sądzisz...skuś się, bo nigdy nie wiesz kiedy ta wiedza może nam się przydać 😊😉🫠
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam pomysł na temat książki jest dobry, gdyby jeszcze został inaczej przedstawiony. Główną bohaterką jest Maya, która zmaga się z traumą po dziwnej smierci swojej przyjaciółki. Historia przedstawiona jest na 2 płaszczyznach czasowych, które wzajemnie sie przeplatają. Poznajemy Maye kiedy była nastolatką i obecnie jako dorosłą kobietę. Akcja jest bardzo powolna, chwilami nudna. Zabrakło mi napięcia, emocji, które powinny towarzyszyć thrillerowi psychologicznemu. Bohaterowie mało wyraziści. Można przeczytać, ale długo nie pozostanie w pamięci.
Sam pomysł na temat książki jest dobry, gdyby jeszcze został inaczej przedstawiony. Główną bohaterką jest Maya, która zmaga się z traumą po dziwnej smierci swojej przyjaciółki. Historia przedstawiona jest na 2 płaszczyznach czasowych, które wzajemnie sie przeplatają. Poznajemy Maye kiedy była nastolatką i obecnie jako dorosłą kobietę. Akcja jest bardzo powolna, chwilami...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiłam zachęcona faktem że książka jest polecana przez Reese Witherspoon w jej klubie książkowym. Trochę się zawiodłam, trochę miałko przedstawiona historia z mało ekscytującym zakończeniem, a nawet brakiem rozwiązania. Szczerze mówiąc nie poczułam dreszczu emocji, ale czyta się dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŁadnie napisana książka.
Ładnie napisana książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie spodziewajmy się wstrząsających obrazów - po prostu zajrzyjmy w głąb tego domu.
Autorka wykreowała niesamowitą atmosferę. Fabuła - no, nieco naciągana... Ale klimacik fajny, więc na pewno sięgnę po następną książkę tej Autorki, jeśli się pojawi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🍁 Maya Edwards była świadkiem tajemniczej śmierci własnej przyjaciółki Aubrey, po tamtych wydarzeniach kobieta cierpi wskutek przeżytej traumy. Ukojenie odnajduje w lekach i alkoholu. Pewnego dnia do sieci trafia nagranie z dziewczyną, która umiera w podobny sposób, co jej przyjaciółka, a naocznym świadkiem tego zdarzenia jest Frank. Były chłopak Mayi, który także był przy śmierci Aubrey. Co Frank ma wspólnego ze śmiercią obu tych dziewczyn, to postanawia sprawdzić i zbadać Maya. 🍁
Debiut autorki, bestseller New York Times'a, oprócz tego książka jest polecana przez samą Reese Whiterspoon. Aktorka stworzyła Books Club, który jest jednym z najbardziej liczących się na świecie stowarzyszeń literackich. Tam, co miesiąc jest wybierana książka, którą główną bohaterką jest kobieta i zostaje ona czytana. Tak odkryto "Dom pośród sosen".
Dziwna to była książka, w sumie przeczytałam ją kilka dni temu i muszę się skupić, aby przypomnieć sobie, o czym ona była🤦 Bohaterowie nijacy, bez większego wyrazu i emocji. Maya dziewczyna zlękniona i pogubiona, nie przepracowała traumy związanej zbyt szybkim i niespodziewanym odejście najbliższej przyjaciółki. Frank na pierwszy rzut oka to spokojny i ułożony chłopak, który potrafi zawrócić w głowie każdej dziewczynie. Niestety bliżej się jemu przyglądając, zauważymy, że może jednak mieć coś na sumieniu i kreuje się jedynie na zupełnie inną osobą, jaką jest w rzeczywistości.
Akcja rozgrywa się w dwóch płaszczyznach czasowych, kiedy Maya była nastolatką i teraz jako kobieta dorosła. Książkę czyta się nawet dobrze, jeśli nie pogubicie się już na samym początku w historii. Brakuje tutaj najważniejszego, czyli akcji, która popchnęłaby tę historię na wyższy poziom i ją przyśpieszyła, momentami miała tempo ślimacze. Autorka wplotła w fabułę, wątek hipnozy, który odegrał tutaj jedną z ważniejszych ról, które były przyczyną dziwnych zaników pamięci oraz motyw ukrytego domku w lesie i jego tajemnicy. Podsumowując ten thriller psychologiczny, to jest on do przeczytania, ale nie do zapamiętania, ulotni się Wam z głowy tak szybko, jak go przeczytacie.
🍁 Maya Edwards była świadkiem tajemniczej śmierci własnej przyjaciółki Aubrey, po tamtych wydarzeniach kobieta cierpi wskutek przeżytej traumy. Ukojenie odnajduje w lekach i alkoholu. Pewnego dnia do sieci trafia nagranie z dziewczyną, która umiera w podobny sposób, co jej przyjaciółka, a naocznym świadkiem tego zdarzenia jest Frank. Były chłopak Mayi, który także był przy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę debiut? Ale że naprawdę-naprawdę?!
Będę barrrrrrdzo wyczekiwać kolejnych!
Trudno orzec czy polecać, gdy ktoś w potrzebie thrillera/kryminału, zwłaszcza że rozwiązanie fabularne nie tylko wieje swądem eksploatowania lat wczesnych '90 (no po prostu bardziejsza by chyba tylko była 'a classical spontaneous combustion', jak bonie dydy!),ale i jest tak słabe, że aż zjadłam jedną gwiazdkę z ogólnego niesmaku.
ALE! Wsysa przeokrutnie, napisane bardzo przyjemnie, ślizga się po problemach społecznych nie tylko nie umoralniając nachalnie, ale -co więcej!- w ogólnym wydźwięku wiarygodnie, klimat zachowuje niezmiernie zadowalający, dużo radości ogółem.
Zadowolenie, zaiste!
Naprawdę debiut? Ale że naprawdę-naprawdę?!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBędę barrrrrrdzo wyczekiwać kolejnych!
Mnie nie porwała, ale dobrze napisana.
Mnie nie porwała, ale dobrze napisana.