Światło po zmierzchu

literatura obyczajowa, romans
2023-06-01
2023-06-01
9788382029475

Kup Światło po zmierzchu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Światło po zmierzchu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Światło po zmierzchu

Fajna, wciągająca, wzruszająca.

Fajna, wciągająca, wzruszająca.

Na samym wstępie muszę przyznać, że dawno nie trafiłam książki tak wciągającej i zarazem wielowątkowej. Teoretycznie mamy jedną główną bohaterkę - gwiazdę wielkiego kina Julię Andrzejewską. Praktycznie razem z jej historią zagłębiamy się też w świat jej agentki Izabeli, siostry Teresy, koleżanki z liceum Bożeny, a także wschodzącej gwiazdy muzyki Quattro, osamotnionego Kosmy oraz po części w życie wyrachowanego producenta filmowego Tomasza Pudrowskiego. Jak połączą się losy wszystkich bohaterów? Bo że się połączą wątpliwości nie ma.
Główna bohaterka - Julia Andrzejewska to postać którą albo się polubi, albo znienawidzi. Chociaż znienawidzi to może za mocne słowo. Julia z jednej strony jest wyrachowaną, pewną siebie, dojrzałą kobietą. Odniosła w życiu ogromny sukces osobisty, dzięki któremu była rozpoznawalna i gościła na najlepszych eventach. Z drugiej strony poznajemy ją jako kobietę skrzywdzoną i zagubioną we własnej przeszłości, którą stopniowo odkrywają przed nami karty książki. Jednak w sprawach przeszłości Julii nic nie jest od razu pisane wprost. Autorka dawkuje informacje i zostawia nam pole do domysłów i własnego pisania jej historii w głowie. Julia daję się poznać jako kobieta, która brylując na czerwonych dywanach i jedząc na co dzień w najlepszych restauracjach, jednocześnie obawiała się spotkania ze "zwykłymi ludźmi" na spotkaniu klasowym i tego jak ją odbiorą, a także tęskniła za czasami kiedy ona także prowadziła zwyczajne życia i jadała obiady w barach mlecznych. Mimo, że jej codzienna postawa i zachowanie wcale nie wskazywały na takie tęsknoty.

Przeciwieństwem błyszczącej w towarzystwie i pewnej siebie Julii jest jej siostra Teresa - matka, żona i córka na pełen etat, oraz jej koleżanka z liceum Bożena - żyjąca na wsi kobieta po przejściach. Są ona pokazane w książce jako kontrast dla Julii. Czy ich rola w książce jest pokazanie głównej bohaterce prawdziwych wartości? Znaczenia bliskości, rodziny i prawdziwych relacji? Tego dowiecie się już z książki.

Z męskiego świata poznacie gburowatego producenta filmowego Tomasza Pudrowskiego. Nie ma się o nim zbytnio co rozpisywać, bo został pokazany jako stereotypowy facet o wysokim statusie, który wykorzystywał do własnych celów. O wiele większym zainteresowaniem warto obdarzyć samotnika mieszkającego na wsi - Kosmę. Mężczyznę, który z własnej woli wybrał życie z dala od ludzi, w otoczeniu przyrody, którą kochał. Mężczyznę, który ma za sobą ciężkie przeżycie i który utracił rodzinę, którą kochał. Czy jego losy zwiążą się z losem podupadającej aktorki Julii Andrzejewskiej? Tego dowiecie się z książki Żanety Pawlik, do której przeczytania serdecznie zachęcam. Świetna lektura na jesienne wieczory!

Klub Twórczych Mam

Nie miałam żadnych wątpliwości, że kolejna książka Pani Żanety Pawlik będzie równie dobra, jak pierwsza, którą miałam okazję kiedyś przeczytać.

Tutaj co prawda było trochę mniej bohaterów, ale to wcale nie ujmowało historii! Dzięki temu można było lepiej skupić się na poszczególnych wątkach! Lepiej poznać bohaterów i zżyć się z nimi (niestety). Podoba mi się, że wszystkie postacie w jakiś pokrętny sposób łączyły się że sobą, lubię takie zabiegi w książkach.

Chwytające za serce, wzruszające, przytłaczające, smutne, wesołe, śmieszne, traumatyczne... Masa przeróżnych sytuacji, każda w odpowiedniej i wyważonej ilości.

Przyznaję, że niektóre wątki bardzo mnie przejęły (głównie wątek chorej matki). Niektóre zdecydowanie skłaniają do refleksji i człowiek nie może tak po prostu zapomnieć o czym czytał.

Pod koniec, cóż trochę się zaskoczyłam, raczej na smutno (kto czytał, powinien wiedzieć, o czym mówię). Zakończenie historii dość nietypowe i pozostawiające czytelnika w zawieszeniu, takie niedopowiedziane, a ja lubię takie zakończenia.

I z całego serca polecam wszystkim tę książkę! 💚

200 użytkowników ma tytuł Światło po zmierzchu na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł Światło po zmierzchu na półkach dodatkowych

Żaneta Pawlik
Żaneta Pawlik
Autorka współczesnej prozy o ludziach stających w obliczu życiowych wyzwań, którzy poszukują miłości, bezpieczeństwa i własnej drogi. Pisze powieści obyczajowe i literaturę piękną, łącząc wątki psychologiczne z refleksją nad codziennością. Wyróżniona w konkursie na esej filozoficzny organizowany przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Kozach (2025) oraz laureatka konkursu prozatorskiego pod patronatem Fundacji Olgi Tokarczuk (2024). Warsztat pisarski doskonaliła podczas festiwalu literackiego Góry Literatury pod kierunkiem dr. hab. Karola Maliszewskiego, Miłki O. Malzahn, Zbigniewa Kruszyńskiego, a także ukończyła kurs scenopisarstwa z Robertem Małeckim (Maszyna do Pisania). Przewodnicząca Komisji ds. Komunikacji Unii Literackiej. Absolwentka Akademii Ekonomicznej w Katowicach (obecnie Uniwersytet Ekonomiczny). Ukończyła studia podyplomowe na Akademii Górnośląskiej. Przez blisko dekadę występowała na deskach Lekkiego Teatru Przenośnego. Laureatka I miejsca w XVIII Turnieju Sztuki Recytatorskiej Promuj Śląsk. Dotychczas ukazały się jej powieści: "Na dnie lustra" (2026),"Popielate słońca" (2025),"Granice światła" (2025),"Brzydcy ludzie (2025),Za zasłoną milczenia (2024),Światło po zmierzchu (2023),Tamarynd (2023),Mowy nie ma! (2022). Instagram/Facebook @zanetapawlik.autorka

Cytaty z książki Światło po zmierzchu